A ​sárkány, aki nem akart aludni (A sárkány, aki... 1.) 68 csillagozás

Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Sárkányfi, a Sokszögletű Kerek Erdő szelíd, játékos lakója felesleges időpocsékolásnak tartja az alvást. Egy este elhatározza, hogy többé nem hajlandó aludni. Elindul hát az erdőben, hogy társakra találjon az éjszakai időtöltséhez. Különös útja során találkozik Kuruttyal, a békával, Fincivel, a mezei egérrel, Ususszal, az örvös medvével, és Aszklépiosszal, az erdei siklóval, akiknek azonban nem fűlik a foguk az éjjeli játszáshoz. Vajon miért küldik el mindnyájan Sárkányfit? És vajon ha mindenki alszik, akkor Strix, a bölcs öreg szakállas bagoly miért van ébren? Talál-e a kis piros sárkány éjszakai játszótársat, vagy helyette megtanulja, hogy pihenésre mindenkinek szüksége van? Na és milyen ára van annak, ha valaki éjszakánként szeretne ébren lenni? Bíró Szabolcs első mesekönyve ezekre a kérdésekre keresi a választ, és leginkább azoknak a kis sárkányoknak szól, akik szintén úgy gondolják, hogy aludni teljesen felesleges dolog.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 3 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033080 · Illusztrálta: Korsós Szabina

Kedvencelte 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Cs_N_Kinga P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Szerintem ez egy aranyos könyv volt. Egy 3 évesnek talán pont elég is. Az biztos, hogy az alvással kapcsolatban magamra ismertem, hiszen én sem szeretem, mind a mai napig. Hiszen mennyi érdekes dolog van más, pl. lehet helyette olvasni:DDD. Viszont sajnos tényleg fontos dolog és tudom sok gyerkőcnél nem könnyű én is ilyen voltam már az oviban is, nem igazán tudtam aludni, mert nem voltam álmos az ebéd után és kínszenvedésnek éltem meg, a fiamnál dettó sajnáltam is szegényt mert átéreztem, de hát ez van. Van hogy muszáj, hiába nem szeretjük….
https://youtu.be/ZLwdyEc1APY

Nikolett0907 P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Én tényleg nagyon imádom a sárkányokat és pont ezért rendkívül boldog voltam, amikor megláttam, hogy ki a főszereplője ennek a történetnek. De most azt kell, hogy írjam ennél unalmasabb mesét rég olvastam. Tulajdonképpen végig battyogtam a kis sárkánnyal a fél erdőt, de ezen kívül túl sok mindent nem éltem át.
Az egyetlen pozitívumat a kedves rajzok, mert azt el kell ismerjem rendkívül bájosra sikeredtek.
Kár érte.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033080 · Illusztrálta: Korsós Szabina
Cukormalac>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Egyszerű kiállítású, remek illusztrációkkal tarkított, tanulságos és röviden, tömören összefoglalva egy végtelenül aranyos mesekönyv született Bíró Szabolcs tollából, akinek eddig csak történelmi horrorját olvastam. Különösebb elvárásom nem is volt úgy, hogy egyrészt kinőttem már a műfajból, másrészt a szerzőt illetően sem vagyok teljesen naprakész, de ismerkedésnek és kikapcsolódásnak is egyaránt remek választás. Sárkányfi története ügyesen örökíti tovább a klasszikus nép- és műmesék hagyományait, veti be eszköztárukat, s habár újradefiniálás sem történik semmilyen szinten, kellemes esti mese lehet belőle. Kedvenc figuráim a bölcs bagoly és a medve voltak, a végén pedig mosolyogtam egy kellemeset, összességében elégedetten becsukva a könyvet, bátran és jó szívvel ajánlom az érdeklődőknek.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033080 · Illusztrálta: Korsós Szabina
meseanyu P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Helyes kis láncmese jól kitalált tanulsággal. De a közepén sajnos egy kicsit untam, és az illusztrációk se teljesen az én világom.

csgabi P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Sajnos nem nyerte el a könyv maradéktalanul a tetszésemet, sőt, igazából nem is nagyon tetszett.
Nem vonzott az illusztráció, de a történet sem. Lehet, hogy gyerekeknek jó, sajnos nekem már nem volt az igazi.
Viszont a betűk mérete, a sorközök szimpatikusak voltak. :-) A könyv kivitele is remek.

2 hozzászólás
Hintafa>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Nagyon aranyos altatós mese a kis sárkányról, aki nem szeretne aludni. Végigjárja az összes barátját, akik olyan bőszen ásítoznak, hogy a felolvasóra és a hallgatóságra is átragad. Andalító hangulata van, ahogy ilyen esetben illik, bár a hangulatból nekem hiányzott valami. Az illusztrációk viszont nem kifejezetten az én világom. Ettől függetlenül kedves olvasmány volt.

gab001>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Szeretem az ilyen meséket. Amikor szinte észrevétlenül nagyon sok ismerettel gazdagodhat a gyermek, aki olvassa vagy éppen hallgatja. Az alvás fontossága mellett az erdő lakóinak életét ismerhetjük meg. A rajzok nagyon aranyosak, a történet olvasmányos és kedves. Szívesen töltenék el több időt Sárkanyfival.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033080 · Illusztrálta: Korsós Szabina
tshehip>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Sajnos mostanában nagyon-nagyon kevés időm van olvasni, de a mesék szerencsére megmaradtak nekem és ha ilyen aranyos történetet olvasok, kevésbé van hiányérzetem.
Természetesen úgy csillagoztam, hogy figyelembe vettem, kiknek is szól a mese, de felnőttként sem untam a szépen megfogalmazott, kerek -de gyerekeknek is érthető- mondatokat.

Berg Judit Lengemeséinél figyeltem fel a szereplők latin eredetű neveire, ezt a névadó eljárást Sárkányfi történeténél is nagyon jó dolognak tartom, miért ne lehetne valami tudományos megalapozottságú, csak mert kicsiknek szól?

Maga a történet egyszerű de szépen kikerekített, sárkányunkat erdei sétáján kísérve bizony rajtam is kezdett eluralkodni az álmosság, működött az ásítás reflex is és az utolsó oldal meditációs gyakorlathoz hasonlító leírását olvasva úgy elernyedtek a tagjaim, hogy biztosan sokkal könnyebben megy majd az elalvás!

Az első mesekönyv amit leendő gyerekünknek vettem, biztos vagyok benne, hogy a gyakorlatban is be fog válni! :)

bagie P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Kedves történet az alvásról. Nekem tetszett…tegnap este ezzel altattam magam :)
Sárkányfi szerintem nagyon cukira lett megrajzolva – tetszett.


Népszerű idézetek

Sastojci>!

Sárkányfi tehát nagyon kíváncsi és nagyon barátságos kis teremtmény volt, akivel az erdő összes állata szívesen játszott. Nem féltek tőle, hiszem tudták, akkor sem enné meg őket, ha karmai és fogai már élesek lennének, torkából pedig forró tüzet lehelne. A kölyöksárkány ugyanis sokkal jobban szerette a vadalmát, a vadkörtét, a szamócát, az egrest, a szedret és az összes többi gyümölcsöt, ami az erdő mélyén termett.

8. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Nem, még nem vagyok álmos. Egyáltalán nem. Tényleg nem. Áááááh! – ásított ismét. – Megyek, megkeresem távoli rokonomat, a siklót. Ő egészen biztosan akar majd velem játszani.
– Hahó! – kezdte szólongatni, ahogy a siklófészekhez ért. – Halihó, rokon, bújj elő!
Nem kellet sokáig hívogatnia, a föld alatti üregből nemsokára előmerészkedett Aszklépiosz, az erdei sikló.
– Ki asssz? Mi asssz? – sziszegte álmosan. – Ki ssszólongatja Assszklépioszt ilyen késssző éjssszaka?
– Hát csak én, távoli rokonod, Sárkányfi.

Caledonia_Valley P>!

– És teee – ásított egy hatalmasat a kis sárkány – miért nem éjszaka alszol, mint mindenki más?
– Azért, mert az erdőt akkor is őrizni kell, amikor a többi állat álmodik – mondta a szakállas bagoly. – Én egész éjjel itt ülök a faágon, és éles szemmel őrzöm az erdő nyugalmát.


A sorozat következő kötete

A sárkány, aki... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szebeni Hajnalka: A sárkány és a panda
Czernák Eszter: Sárkányovi
Pásztohy Panka: Szeretem a kiskutyám!
Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya
Czernák Eszter: A második félév
Kozma Ani: Marcipán kutya kalandjai
Brückner Judit: A Tüskés család
Bartos Erika: Bogyó és Babóca társasjátéka
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Palásthy Ágnes: Elrabolták a siklót