A ​sárkány, aki nem akart aludni (A sárkány, aki... 1.) 47 csillagozás

Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Sárkányfi, a Sokszögletű Kerek Erdő szelíd, játékos lakója felesleges időpocsékolásnak tartja az alvást. Egy este elhatározza, hogy többé nem hajlandó aludni. Elindul hát az erdőben, hogy társakra találjon az éjszakai időtöltséhez. Különös útja során találkozik Kuruttyal, a békával, Fincivel, a mezei egérrel, Ususszal, az örvös medvével, és Aszklépiosszal, az erdei siklóval, akiknek azonban nem fűlik a foguk az éjjeli játszáshoz. Vajon miért küldik el mindnyájan Sárkányfit? És vajon ha mindenki alszik, akkor Strix, a bölcs öreg szakállas bagoly miért van ébren? Talál-e a kis piros sárkány éjszakai játszótársat, vagy helyette megtanulja, hogy pihenésre mindenkinek szüksége van? Na és milyen ára van annak, ha valaki éjszakánként szeretne ébren lenni? Bíró Szabolcs első mesekönyve ezekre a kérdésekre keresi a választ, és leginkább azoknak a kis sárkányoknak szól, akik szintén úgy gondolják, hogy aludni teljesen felesleges dolog.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 3 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033080 · Illusztrálta: Korsós Szabina

Kedvencelte 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Sajnos nem nyerte el a könyv maradéktalanul a tetszésemet, sőt, igazából nem is nagyon tetszett.
Nem vonzott az illusztráció, de a történet sem. Lehet, hogy gyerekeknek jó, sajnos nekem már nem volt az igazi.
Viszont a betűk mérete, a sorközök szimpatikusak voltak. :-) A könyv kivitele is remek.

2 hozzászólás
meseanyu P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Helyes kis láncmese jól kitalált tanulsággal. De a közepén sajnos egy kicsit untam, és az illusztrációk se teljesen az én világom.

Hintafa P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Nagyon aranyos altatós mese a kis sárkányról, aki nem szeretne aludni. Végigjárja az összes barátját, akik olyan bőszen ásítoznak, hogy a felolvasóra és a hallgatóságra is átragad. Andalító hangulata van, ahogy ilyen esetben illik, bár a hangulatból nekem hiányzott valami. Az illusztrációk viszont nem kifejezetten az én világom. Ettől függetlenül kedves olvasmány volt.

tshehip>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Sajnos mostanában nagyon-nagyon kevés időm van olvasni, de a mesék szerencsére megmaradtak nekem és ha ilyen aranyos történetet olvasok, kevésbé van hiányérzetem.
Természetesen úgy csillagoztam, hogy figyelembe vettem, kiknek is szól a mese, de felnőttként sem untam a szépen megfogalmazott, kerek -de gyerekeknek is érthető- mondatokat.

Berg Judit Lengemeséinél figyeltem fel a szereplők latin eredetű neveire, ezt a névadó eljárást Sárkányfi történeténél is nagyon jó dolognak tartom, miért ne lehetne valami tudományos megalapozottságú, csak mert kicsiknek szól?

Maga a történet egyszerű de szépen kikerekített, sárkányunkat erdei sétáján kísérve bizony rajtam is kezdett eluralkodni az álmosság, működött az ásítás reflex is és az utolsó oldal meditációs gyakorlathoz hasonlító leírását olvasva úgy elernyedtek a tagjaim, hogy biztosan sokkal könnyebben megy majd az elalvás!

Az első mesekönyv amit leendő gyerekünknek vettem, biztos vagyok benne, hogy a gyakorlatban is be fog válni! :)

gab001 P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Szeretem az ilyen meséket. Amikor szinte észrevétlenül nagyon sok ismerettel gazdagodhat a gyermek, aki olvassa vagy éppen hallgatja. Az alvás fontossága mellett az erdő lakóinak életét ismerhetjük meg. A rajzok nagyon aranyosak, a történet olvasmányos és kedves. Szívesen töltenék el több időt Sárkanyfival.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
36 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634033080 · Illusztrálta: Korsós Szabina
bagie P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Kedves történet az alvásról. Nekem tetszett…tegnap este ezzel altattam magam :)
Sárkányfi szerintem nagyon cukira lett megrajzolva – tetszett.

Zoe27>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Ez könyv nem csupán a Bíró Szabolcs meséje miatt értékes, hanem Dr. Hegyi Márta ( a Bethesda Gyermekkórház neurológusa ) levele miatt is, aki felhívja a figyelmet az alvás fontosságára és nélkülözhetetlenségére. Így a mese vége hamar megfejthető, de az odáig vezető úton is értékes „ tanulságokat " von le a mi kis sárkányunk.

Sicc>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Nagyon aranyos kis altató mese!:) Egyszerű, de mégsem értékelhetetlen, jó a szövege, bírtam a neveket (főleg Aszklépioszt az erdei siklót meg Strixet a szakállas baglyot), és az illusztrációk is cukik. Szóval csak ajánlani tudom!:)

Szávitrí P>!
Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni

Ez olyan semmilyen volt. A rajzok is, a mese is. Semmi eredetiség nem volt benne. Olyan, mint mikor a szülő kitalál egy mesét, mert a gyerek nem akar aludni. Valószínűleg ez így is történt. Viszont szerintem az nem érv az alvás mellett, hogy ha nem alszol, soha többé nem játszhatsz! Akkor már inkább ajánlom Cidrimókust a témában. Ott megmagyarázza, hogy azért fontos, hogy kialudd magad, mert különben zizi leszel, meg álmos.
Ami még nem tetszett, hogy az állatok nem a fajuknak megfelelően viselkedtek. Az egér tudtommal éjszakai állat, akár még játszhatott is volna a kis sárkánnyal. Arról nem beszélve, hogy a bagoly prédája. Oké, nem hiányzott, hogy a szereplők megegyék egymást, de kicsit jobban át kellett volna ezt gondolni szerintem.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sastojci>!

Sárkányfi tehát nagyon kíváncsi és nagyon barátságos kis teremtmény volt, akivel az erdő összes állata szívesen játszott. Nem féltek tőle, hiszem tudták, akkor sem enné meg őket, ha karmai és fogai már élesek lennének, torkából pedig forró tüzet lehelne. A kölyöksárkány ugyanis sokkal jobban szerette a vadalmát, a vadkörtét, a szamócát, az egrest, a szedret és az összes többi gyümölcsöt, ami az erdő mélyén termett.

8. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Nem, még nem vagyok álmos. Egyáltalán nem. Tényleg nem. Áááááh! – ásított ismét. – Megyek, megkeresem távoli rokonomat, a siklót. Ő egészen biztosan akar majd velem játszani.
– Hahó! – kezdte szólongatni, ahogy a siklófészekhez ért. – Halihó, rokon, bújj elő!
Nem kellet sokáig hívogatnia, a föld alatti üregből nemsokára előmerészkedett Aszklépiosz, az erdei sikló.
– Ki asssz? Mi asssz? – sziszegte álmosan. – Ki ssszólongatja Assszklépioszt ilyen késssző éjssszaka?
– Hát csak én, távoli rokonod, Sárkányfi.

Caledonia_Valley P>!

– És teee – ásított egy hatalmasat a kis sárkány – miért nem éjszaka alszol, mint mindenki más?
– Azért, mert az erdőt akkor is őrizni kell, amikor a többi állat álmodik – mondta a szakállas bagoly. – Én egész éjjel itt ülök a faágon, és éles szemmel őrzöm az erdő nyugalmát.


A sorozat következő kötete

A sárkány, aki... sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Pom Pom meséi – Az ásító szörnyeteg
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú
Csukás István: Süsüke, a sárkánygyerek
Szappanos Csenge: Pagoda parfé
Lovranits Júlia Villő: Lívió és a fehér sárkány
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Kántor Kata: A szagtalan betörő
Pásztohy Panka: Szeretem a kiskutyám!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca társasjátéka
Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka