Két ​világháború emlékei 6 csillagozás

Billnitzer Ernő: Két világháború emlékei

Billnitzer ​Ernőnek veszélyekkel és nehéz döntésekkel teli sors jutott osztályrészül: katonaként aktívan részt vett a 20. század első felének Magyarország szempontjából sorsfordító történéseiben. Élete kerek egészként áll előttünk. Életútját végigkísérve egy higgadt és józan, önálló gondolkodású emberszemével, sokszor meglepően új nézőpontból látjuk ezeket a jelentős eseményeket. A visszaemlékezés egyedülálló bepillantást enged az első világháború hadi eseményeibe és harcászatába, a Tanácsköztársaság honvédő háborújába, de ugyanúgy izgalmasak a trianoni békeszerződés rendelkezéseinek kijátszásáról szóló részek is.

A rohamtüzérség elit csapatnem volt, fegyvere, a Zrínyi rohamtarack a korabeli magyar hadiipar egyik csúcsterméke. A második világháború alatt Billnitzer Ernőnek oroszlánrésze volt a Zrínyi rohamlövegekkel felszerelt magyar rohamtüzérség megteremtésében, majd harcba is vezette rohamtüzéreit. Tőlük kapta a „Bill apó” becenevet. Fontos parancsnoki posztokat töltött… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hadiakadémia

>!
Akadémiai, Budapest, 2017
292 oldal · ISBN: 9789630598248

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Hanging_Moss_9102>!
Billnitzer Ernő: Két világháború emlékei

Vitathatatlanul öt csillagos, színvonalas memoár és haditechnikai mű. Bill apó, ahogy alárendeltjei nevezték, pedig egy rokonszenves fickó az olvasottak alapján.
A könyv végigköveti a rohamtüzérség szakértőjének életét, hangsúlyos szerepet kapva az új elit fegyvernem történetét, köztük a Zrínyi rohamlövegé is. Kiváló jegyzetek nyújtanak kapaszkodót a háttér jobb megismeréséhez, ezeket Bonhardt Attila írta.

Olvasmányos könyv, nem szimpla élettörténet, Billnitzer az őt foglalkoztató történelmi jelentőségű kérdések alapján követi végig az életét, pl. sokat foglalkozik a Nagy háború kitörésnek és befejezésének nagy kontrasztjai között, amiket mint tiszt, hogyan élt át és hogyan tapasztalt és kereste ezekre a választ. Sok esetben erős kritikával illeti meg a tisztikart, de erős kritikával szemléli a kormányzót is a két vh. között és alatt. A Tanácsköztársaság és a tisztek viszonyát is ekképp közelíti meg. Szívesen olvastam volna még a Zrínyi hadi technikai részleteiről, bár a memoár nem erre helyezi a hangsúlyt, annak ellenére, hogy központi szerepe van a könyvben. Érdekes volt a keletkezésének okairól is olvasni. Pro és kontra egyébként nem volt rossz harckocsi, bár kissé idejétmúlt volt az olvasottak alapján (bár alapvetően egy ideiglenes harci eszköznek bizonyult összességében is).
Akit érdekel a páncélos hadviselés, annak kötelező darab.

Igényes könyv, nekem eddig ez tetszett a legjobban a magyar memoárok közül. A Hadiakadémia sorozat egyik legjobb kiadása ez, jól eltalálták a borítót is. Valahogy így kell ezt csinálni.

Anton_Gorogyeckij P>!
Billnitzer Ernő: Két világháború emlékei

Nagyon érdekes, értékes memoár, tele jobbnál jobb fényképekkel és ábrákkal. Tetszett, hogy a könyv elején kapunk egy összefoglalót a memoárról a szerkesztőtől, de aztán az emlékirat közben is rengeteg magyarázó lábjegyzettel lett ellátva.
Bill apó, ahogyan a beosztottai nevezték a szerzőt, nagyon rokonszenves tisztnek tűnik a könyv alapján, aki nem volt rest egészen a legfelsőbb vezetést sem kritizálni, és nem csak így utólag, hanem sokszor még a hadszíntéren is.
Azt mondjuk meg kell jegyezni, hogy ezt az egész könyvet az utódai adatták ki, anno csak saját magának írogatta az emlékeit Billnitzer Ernő – de milyen jó, hogy végül mégiscsak megjelent.


Népszerű idézetek

Anton_Gorogyeckij P>!

Hogy viszont a kormányzóné iránti ellenszenv mily fokú volt, annak jellemzője a következő. Egy vezérkari ezredes (vitéz Dánfy Mihály) honvédelmi ismereteket adott elő az egyetemen. Dánfy ismeretes volt szabad szájáról, nyers kitételek használatáról. Egy ízben, áttérve a politikára, a következő kijelentést tette: „Az a baj, hogy nálunk két nagy mellű nő* vezeti a politikát!” A két nőn Horthynét és Keresztes-Fischer külügyminiszter** feleségét értette.

147. oldal (Akadémiai, 2017)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Boda Gyula: Itthagy-lak
Pokorny Hermann: Emlékeim – A láthatatlan hírszerző
Pavel Luknyickij: Magyar napló
Becze Csaba: „A pokol tornácán…”
Hans von Luck: Páncélosparancsnok
Otto Carius: Tigrisek a sárban
Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim
Wilhelm Keitel: Keitel vezértábornagy visszaemlékezései
Eugene B. Sledge: Pokol a Csendes-óceánon