Legendák ​száműzetésben (Fabulák 1.) 75 csillagozás

Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

Képzeljük el, hogy a mesefigurák itt élnek köztünk, emberek között. Lakóhelyük New Yorkban van, és oly ügyesen álcázzák magukat, hogy a „mondénok” általában tudomást sem vesznek létezésükről – csak­hogy most gyilkosság történt Mesevárosban. Az ál­dozat Hó Fehérke testvére, Rózsa Piros. A pol­gár­meste­r, a mindig elfoglalt Burkus király, Ordas Farkas rendőrfőnököt bízza meg a nyomozás vezetésével. A szokatlan gyanúsítottak közül vajon ki lehet a tettes? Kékszakáll? Az Álmok Hercege? A titokzatos Ellenlábas, aki elől évszázadokkal ezelőtt elmenekültek a Fabulák Meseföldről? Netán Jankó, aki felfedezte a véres helyszínt?

Bill Willingham eredeti hangvételű sorozata napjaink egyik leg­sikeresebb amerikai képregénye, amelyet eddig 11 Eisner-díjjal jutalmazott a szakma. A tör­té­netek rajzolója Lan Medina, míg a címlapot az ismert illusztrátor, James Jean jegyzi.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Képes, Budapest, 2008
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639833067 · Fordította: Bárány Ferenc · Illusztrálta: Lan Medina, James Jean

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Bigby Wolf


Kedvencelte 10

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Spaceman_Spiff IP>!
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

Maga az alapötlet, a meselények világának reálissá tétele mindig érdekes téma, és itt kifejezetten ötletesen hozták össze. Nagyon jó, ahogy egy-egy karakter alapfiguráján csavart egyet a képregény, és néhány apró geg is jól belefért.
Ami a történetet illeti, az nem mondható nagyívűnek, de talán szerencsés is, hiszen egy kezdőképregényről van szó – ráadásul magyarul nem is folytatták. Viszont a háttérben már látszik, hogy sokkal nagyobb dolgok várnak kibontásra, és az talán nagyobb szabásúbb lesz ennél a kötetnél.
Kellemesen szórakoztam, le nem lettem nyűgözve, de egyszer biztosan folytatom, elvégre nagyon sok pozitív kritikát kapott a Fables sorozata.

1 hozzászólás
TiszlaviczMarcsi I>!
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

Hát ez jó volt! :D Ötletes feldolgozás, bár a krimi-szál kicsit klisés, de sebaj… Viszont kár, hogy a rajzoló nem figyelt oda eléggé, voltak benne bakik.

Kicsibogár>!
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

Szokatlan szemléletű képregény a mesehősökről, és egy alternatív történetükről. Nekem tetszik az ötlet, és a felnőtteknek való mese, egy nagyon picit Scotti Young féle I hate Fairylandre hajaz, főleg a felnőtteknek való abszurditásával. A végén lévő bevezető-háttértörténet is jól sikerült.

A_S1M0N P>!
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

A képregény alapján készült The Wolf Among Us nagy kedvencem, így igencsak megörültem, amikor véletlenül rábukkantam a magyar nyelvű képregényre. Sajnos csak ez, az első kötet jelent meg itthon, én szívesen olvasnám a többit is, de lehet, hogy valamikor majd ránézek az eredeti angolra…

A Fabula alapötlete a már említett játékban is nagyon tetszett, a képregényben is szépen vázolják fel a helyzetet, majd kapunk egy bűnügyet, ami nem a világ legjobban kitaláltja, de igazából erre is megkapjuk a magyarázatot. A szereplők nagyon jók, Bigby (akarom mondani, Ordas) az egyik legjobb antihős karakter, Hó Fehérke is tetszik, de a többiek is érdekesek.

Akinek a játék tetszett, annak ajánlom a képregényt, de aki utóbbival találkozott először, annak meg előbbit! :D

Sylvie23>!
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

Egy kihívás miatt kezdtem el tegnap képregényre vadászni, pontosabban képregény novellára. Eddig összesen a Witch pár részét olvastam újságban, és pár Garfield zsebkönyvet ill. Metró újságban megjelenő részeket. Jah és Hubba & Bubbát :D Nagyon féltem a képregényektől, és ez tegnap se volt másként, főleg mivel elsőre hentai képregényeket találtam, ami hát hm nekem egy kicsit gyomorforgatóan beteg volt… Amikor megláttam ennek a borítóját azt gondoltam, hogy nem hentai szóval, ha belehalok akkor is ez lesz :D

És most jön a legjobb: az hogy kellemesen csalódtam :D Amikor először felismertem gyerekkorom hőseit még nem tudtam, hogy mit gondoljak, de pár oldal után megtetszett, mert az egész zseniális volt. Hihetetlenül jó volt, mert még sose gondoltam úgy rájuk, mint majdnem hétköznapi emberekre klisékkel és emberi gyarlóságokkal megspékelve. Talán egy kicsit többet is ki lehetett volna hozni a dologból, de annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogyha lesz időm, elolvasom a következő részt is. Hófehért néhol kicsit másmilyennek rajzoltam volna, de amúgy a grafikája is nagyon rendben volt, tényleg tetszett. Voltak benne képek, amik hihetetlen részletességgel voltak ábrázolva. Nem tudom, ez mennyire említhető a Witchel és társaival, de úgy gondolom, hogy, most, felnőtt fejjel 4,5 csillagot adok rá :)

atalant IP>!
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

Remek alapötlet, hangulatos miliő, lapos történet, indokolatlanul sűrűn és funkció nélkül felbukkanó sertések… Na, de a képregényfesztivál @Zonyika-val? Felbecsülhetetlen!
Egyébiránt: kár, hogy nem folytatták a kiadását, mert igencsak bevezetés szaga volt. A további részek érdekesebbek lehetnek.

1 hozzászólás
Charming>!
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

Bevallom, a videojáték után egy kicsit csalódás volt a képregény, de ha a játéktól eltekintek, nem volt ez rossz bevezető kötetnek. Itt valamivel több háttérsztorit kaptunk, ami mindenképp pozitívum számomra, viszont maga a történet gyengébbre sikerült. Szívesen olvasnám tovább a sorozatot, de kevés esélyét látom, mivel magyarul csak ez az egy rész jelent meg, angolul beszerezni a köteteket meg nem egy olcsó mulatság lenne :/

Hamlet>!
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

klasszikus mesék agyonkoptatott kliséit zseniálisan újrahasznosító képregénysorozatban Hófehérke, Csipkerózsika, Piroska, a Szőke Herceg és a többi mesehős a mi világunkba kénytelen menekülni az otthonukat feldúló titokzatos Ellenség elől. New York közepén megalapítják Fabletownt, és maradék varázserejükkel elrejtik a kíváncsi tekintetek elől. A polgármesternek megválasztott Hófehérke törvénykezései alapján mindenki tiszta lappal indulhat az új hazában, de sok meseszereplőt még mindig a múlt árnyai kísértenek. A Fabulák alkotója, Bill Willingham rögtön egy szövevényes gyilkossági üggyel nyit az első részben: Hófehérke testvére, Red Rose eltűnt, a lakásában pedig több a vér, mint Rob Zombie horrorfilmjeiban együttvéve.

Az eset Fabeltown rendőrfőnökéhez, a Csúnya Gonosz Farkashoz kerül. Ő a sorozat legstílusosabban átértelmezett meseszereplője. Láncdohányos, ballonkabátos, keserűen monologizáló zsaru, aki csak a legnagyobb titokban találkozhat a noirokból kihagyhatatlan Végzet Asszonnyával: Hófehérkével!

Tovább erre: http://konyves.blog.hu/2008/02/04/hofeherke_gyereket_va…

Polaris>!
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben

Imádtam. Még akkor is, ha ellopta az egyik regényötletem – szipp.x)
Folytatást. Most.


Népszerű idézetek

Srác_a_tizedikről>!

Utálom azt a farmot, Ordikám. Én egy kifinomult városi malac vagyok.
Kérsz egy kis reggelit mielőtt eltakarodsz innen?
Mit eszel?
Sonkát tojással.
Mindent visszaszívok. A lelked mélyén továbbra is egy fenevad vagy.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bigby Wolf
Srác_a_tizedikről>!

Kékszakáll uram, ha egyszer Hercegnőnek szólít, legalább más hangnemet használjon, kérem! Az Ön szájából úgy hangzik, mintha egy kibaszott szinonima lenne… a… a… szarrágóra.

31. oldal

Srác_a_tizedikről>!

Eleget ettem, ittam kisasszony, de miután oly bájosan flörtölünk egymással ezen a délutánon, hajlok rá, hogy elkérjem a telefonszámát.

12. oldal

ypszilon>!

Kékszakáll, még van annyi ideje, hogy átöltözzék, és beletömje az éves szajrét szeretett polgármesterünk zsebébe… nehogy elfelejtsük, milyen jótét lélek maga.
És ezúttal hagyja otthon a pisztolyait, késeit és baltáit!


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Sandman: Az álmok fejedelme-gyűjtemény 1.
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Néma pokol
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 2.
Stephenie Meyer – Young Kim: Twilight képregény – Alkonyat 2.
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Tiziano Sclavi: Dylan Dog – Az élőholtak ébredése
P. Vörös Panni: .Initium. – A kezdet peremén 1.
Claudio Chiaverotti – Roberto Recchioni – Val Rome: Morgan Lost / Dylan Dog: Vörösszürke fények Londonban
Mike Mignola: Hellboy – A leláncolt koporsó és más mesék
Mauro Boselli: Dampyr: A Sötétség Gyermeke 5. – A kőhíd alatt