Storm ​Knights 1 csillagozás

Bill Slavicsek: Storm Knights

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The raiders came from other cosms, bitter enemies joined together to steal the awesome energy of Earth's possibilities. They brought with them their own realities, turning portions of the Earth into someplace else.

All that stood between the invaders and total victory were the stormers, men and women who weathered the violent reality storms unchanged. A select few of these became storm knights, carrying the battle back to Earth's deadly foes.

Andrew Jackson Decker, a United States congressman who believes in the American Dream. Tolwyn Tancred, a paladin from another cosm sent to aid Earth. Together they and their companions attempt to do what no one, in any reality, has done before – to defeat the raiders and their leader, the Torg!

>!
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780874313017

Kiemelt értékelések

Noro>!
Bill Slavicsek: Storm Knights

(másfél csillag az ötből)

A TORG (rossz nyelvek szerint That Other Roleplaying Game) az 1990-es évek egyik formabontó asztali szerepjátéka. Egyrészt azért, mert a dobókockák mellett saját gyártású spoiler kártyákat is használ a csaták modellezésére. Másodszor, mert a fantasztikum legalább féltucat különböző alzsánerére épít spoiler, de ezeket nem vegyíti (mint mondjuk a Shadowrun), hanem egymás mellett vannak jelen a világban. A játék ezekre, egészen egyedi módon, még különböző szabályokat is alkotott, tehát például a mágia másképpen működik a fantasy axiómák uralta területeken, mint a horror vagy a szuperhős birodalmakban. Harmadrészt pedig – és ezzel lassan rátérek jelen regény bemutatására – az egész mögött egy dinamikus világleírás volt, vagyis egy status quo bemutatása helyett minden újabb kiadvány továbbléptette az eseményeket. (A maga idejében alighanem átkozottul nehéz lehetett követni.) A Storm Knights így nem egyszerű bemutatkozó regénye volt a TORG világának, hanem effektíve megalapozta a világot a benne leírt eseményekkel.

Szóval. Valamikor a 20. század végén a Föld egyes vidékei összeolvadnak párhuzamos valóságokkal. New Yorkra például rászabadul egy Arthur Conan Doyle-féle elveszett világ, vademberekkel és dinoszauruszokkal, Angliára egy Tolkien-féle fantasy királyság, Japánra egy kiberpunk megavállalat, Egyiptomra egy Indiana Jones-os beütésű szuperhős világ… (Ugye érezzük, hogy az összekapcsolások némelyike egy árnyalatnyit klisés, de ez alighanem szándékos. A TORG egyik fő célja ugyanis éppen az volt, hogy egymásnak uszítsa a fantasztikum legnépszerűbb archetípusait.) Az olvasó számára hamar világossá válik, hogy ezek szándékos támadások, az idegen világok istenkirály-szerű vezérei ugyanis hódítóként lépnek át saját világukból a Földre. Jelenlétükben nem csak a világ, de az emberek nagy része is eltorzul, hasonul a domináns axiómák diktálta világhoz: a New York-iak többsége például ősemberekké alakul. Néhányan azonban képesek megőrizni saját világuk szabályait és fellépni a hódítók ellenében.

Mindez nagyon izgalmasan hangzik, de a regény megvalósítása sajnos ezer sebből vérzik. A történet rengeteget ugrál számtalan nézőpont között, a könyv első felében mégsem jut el sehová. Amikor pedig nagy nehezen összeáll a csapat, az egész küldetést dróton rángatja a kalandmester, akarom mondani író, mindenféle álmokkal és rejtélyes megérzésekkel. Eleve túl sok a szereplő, néhányan pedig szemlátomást csak azért vannak jelen, hogy az olvasó ilyet is lásson. (Szerencsétlen gyíkembert minek vonszolják végig Amerikán? Teljesen értelmetlen a jelenléte, a sztoikus viselkedéséről nem is beszélve. Olyan, mint Mark, a Berserker az első Gamers filmben.) Az események túl nagy része összpontosul Amerikára illetve a főgonosz másik világbeli kastélyára, az időnkénti kitekintések a többi helyszínre pedig idegesítően kidolgozatlanok, klisések, vagy mindkettő. (Mellesleg Szibériába azzal, aki szerint a Tovaris egy orosz családnév!) Bár a narráció megüti a mércét, a dialógusokkal időnként – főleg a harc közben zajló “szópárbajokra” gondolok – büntetni lehetne. El kell ismerni, hogy a dinoszaurusz-világ hangulatát jól elkapta: ebben a világban az érzelmek, az ösztönök és a fizikai megtapasztalás az uralkodó axiómák, és ezt néhány rövid jelenet jól átadja. Másutt azonban megbukik, például a horror-világ tárgyilagos leírásai a borzongatással épp ellentétes hatást váltanak ki. Legszívesebben nem is csillagoznám az értékelést, mert a TORG maga nem érdemli meg, hogy annyira lehúzzam, mint amennyire a regényt kellene.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Crichton: The Lost World
L. Sprague de Camp: Rivers of Time
Victor Milán: The Dinosaur Lords
Marissa Meyer: Scarlet (angol)
Tad Williams: City of Golden Shadow
Elizabeth Bear: Dust
William Gibson: Count Zero (angol)
Michael J. Martinez: The Venusian Gambit
Daniel Godfrey: New Pompeii
Orson Scott Card: The Folk of the Fringe