A ​sakk története ötven lépésben 3 csillagozás

Bill Price: A sakk története ötven lépésben

A ​sakkjáték kialakulása összefügg az emberiség történelmével, egyetemes hatása pedig páratlan a játékok történetében. 1500 éves fejlődését a világtörténelem fontos vallási, kulturális és politikai eseményei szövik át – kiemelkedő szerepét minden bizonnyal ennek a páratlanul gazdag hagyatéknak köszönheti.
A kötet ötven fejezetben veszi sorra a játék történetének legfontosabb és legérdekesebb eseményeit. A történelmi utazást a mesés keleten kezdi, majd nyugat felé a selyemkereskedelmi utakon keresztül eljut egészen Perzsiáig. Innen Afrikán és Oroszországon keresztül végül Európába vezet az út, ahol a sakk felvette a ma ismert formáját.
Anatolij Karpov, Garri Kaszparov, Bobby Fischer, Emanuel Lasker, a Polgár nővérek – a könyv sorra veszi a legnagyobb játékosokat, játszmának és bajnokságokat. Megismerjük a játék irányzatait és rendszerei is, a különböző játékstílusok fejlődésétől a számítógépes technológiák megjelenéséig. A több mint 150 történelmi illusztrációval és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ötven dolog, amely megváltoztatta a történelmet

>!
Kossuth, Budapest, 2017
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630986342

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
Bill Price: A sakk története ötven lépésben

Ezt ne, ezt ne, ezt ne!
Szép képek vannak benne, a sakk története is nagyon érdekes (a sakkvilágbajnokok szinte mind elég extrém figurák), de a fordító nem tud (szépen, helyesen) magyarul, és ráadásul valószínűleg sakkozni sem tud!
Ezt a könyvet újra kéne fordítani, bár inkább egy szépírói vénával rendelkező szerző kéne hozzá, mert ez csak egy összeollózott újságírói munka.
Amikor én megtanultam sakkozni, akkor olvastam Gelenczei Emiltől A sakk-király magánélete című könyvet, igazából attól szerettem bele a sakkba, ez a könyv a nyomába se érhet.

2 hozzászólás
>!
bfg3 P
Bill Price: A sakk története ötven lépésben

Engem, személy szerint, sose nyűgözött le a sakkjáték. spoiler Szóval nem vagyok rajongó, természettudományos agyam ellenére sose sikerült átlátnom a játék logikáját.
Ezt a könyvet viszont (ellentétben egy másik sakkos könyvvel) kitűnőnek találtam, ugyanis pont annyira keveset beszél magáról a játékról, hogy a teljesen tudatlan és/vagy érdektelen olvasót ne terhelje vele, és épp olyan sokat a történetéről, és a számtalan fura és zseniális sakkozóról, hogy letehetetlen legyen bárkinek, aki belekezd.
A legkevésbé sem szakkönyv a sakk történetéről, hanem igazi ismeretterjesztő könyv laikusoknak a legjobb fajtából. Érthető, világos, és mellé színes-szagos-képes, számtalan gyönyörű illusztrációval, anekdotákkal, legendákkal, de mindig elsőbbséget adva a szigorú valóságnak.
Külön öröm volt látni, hogy kis hazánkról sem feledkezik meg: nem csak a Polgár nővérekről szól külön fejezet, de jó pár más magyar sakkozó is feltűnik benne.
Egyetlen apró, de negatív pont: néhány igen komoly fordítási hiba – ez azonban nem a szerzőt minősíti.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gareth Williams: Mesteri figurák
Polgár Judit: Sakkjátszótér
Vladimir Grigorevics Grisin – Vladimir Evgenevics Iljin: Sakkábécé
Claire Summerscale: A sakkjáték
Németh György: Ókori gyermekjátékok
Caroline Goodfellow: Ezerarcú babakönyv
Krisztics Dezső (szerk.): Talányok, fortélyok, tények könyve – Szabadba és lakásba
Endrei Walter – Zolnay László: Társasjáték és szórakozás a régi Európában
Giada Francia: Alex és Penny a vadnyugaton
Játékos bip-enciklopédia