Hogyan ​kerüljük el a klímakatasztrófát? 3 csillagozás

Lehetőségeink a megoldást jelentő áttöréshez
Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

AZÉRT ​ÍRTAM EZT A KÖNYVET, MERT NEMCSAK A PROBLÉMÁT LÁTOM, HANEM A PROBLÉMA MEGOLDÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉT IS.
„Várakozásaim szerint 2021-ben időm nagy részét azzal fogom tölteni, hogy a világ vezetőivel a klímaváltozásról és a COVID-19-ről beszélgetek. El fogom mondani nekik, hogy a világjárvány számos tanulsága – akárcsak azok az értékek és elvek, amelyek ennek kezelésében vezetnek bennünket – ugyanúgy alkalmazhatóak a klímaváltozásra is.”
A NULLA KŐKEMÉNY FELTÉTEL. MINDADDIG, AMÍG ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOKAT BOCSÁTUNK A LÉGKÖRBE, A HŐMÉRSÉKLET EMELKEDNI FOG.
„Hadd hozzak egy érthető hasonlatot: a klíma olyan, mint a fürdőkád, amely lassan megtelik vízzel. Még ha egészen lassú sugárban töltjük is, a kád előbb-utóbb megtelik, a víz pedig kiömlik a padlóra. Ezt a katasztrófát kell elkerülnünk. Ha csak azt tűzzük ki célként, hogy csökkenjen a kibocsátás – de ne álljon le – az nem lesz elég. Kizárólag a nulla lehet a cél.”

Bill Gates egy évtizedet töltött azzal, hogy a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2021
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337379 · Fordította: Kepes János
>!
Libri, Budapest, 2021
300 oldal · ISBN: 9789634338970 · Fordította: Kepes János

Most olvassa 4

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Jeffi P>!
Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? Lehetőségeink a megoldást jelentő áttöréshez

Érdekes könyv volt. Voltak olyan részei amik egyáltalán nem kötöttek le. Nem azért, mert nem volt témába vágó, hanem nem tudtam vele mit kezdeni. Láthatóan, olvashatóan amerikaiaknak szól a könyv egy nagy hányada, bár próbálta Európára is vetíteni a dolgokat, de a teljesen másmilyen felépítése miatt egy csomó minden nem úgy működik Európában mint az Egyesült Államokban. Ez amúgy pont a végén a „hogy érjük el a változást” résznél volt eléggé szembetűnő.
De amúgy látszik, hogy érdekli a téma, hogy megvan a forrása arra, hogy bárhova bejusson, hogy bármibe belelásson. Látszik, hogy tesz azért, hogy jobb legyen és sokat gondolkodik azon, hogy mit lehetne tenni. Rengeteg jó meglátása volt, még ha sajnos úgy vagyok a dolgokkal mint ő. A cél a Nulla kibocsátás….lehetőleg 2050-ig…és mind tudjuk, hogy ennek elég kis esélye van, ami meg tökéletesen lehangoló dolog.
De azért én bízom a legjobbakba, megteszek mindent amit az egyén megtehet, nem mindig feláldozva a kényelmet és hasonlókat, de minden olyat, ami segíthet és képes vagyok rá, azt megteszem. Mert szeretném, ha az a kevés esély nagy esély lenne….és tudom, hogy sokan nem tesznek semmit, de nyugtat a tudat, hogy Én legalább megpróbálom.

b3ck>!
Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? Lehetőségeink a megoldást jelentő áttöréshez

Attenborough könyve után (néhány hónappal) olvastam, borzasztó volt. Szomorú a helyzet, ahol tartunk klíma terén, és a jövő sem feltétlen biztató, de mindezek ellenére Gates hoz javaslatokat, adatokat, tényeket, amiken keresztül látszik, hogy nem a levegőbe beszél. Rengeteget adott nekem ez a könyv, tisztábban látok, úgy érzem. Gondolkodok még a témáról, hogy én magam hogyan tudnék esetleg a folyamatban segíteni. Remélem, hogy hamarabb felébredünk, mint ahogy a világjárványnál sikerült.

(A könyv egyébként nem tökéletes, de 5 csillagot kap, mert végre valami átfogóan boncolgatja ezt a témát, racionális megközelítéssel.)


Népszerű idézetek

Oszimoni>!

Amikor kijön egy szoftver, még ha nem is tökéletes, a fogyasztók lelkesen fogadhatják, és visszajelzést adnak, hogyan lehetne javítani rajta mindaddig, amíg a nettó nyereségük elég magas…Hasonlítsuk ezt össze a gyógyszer- vagy vakcinagyártással. Egy új gyógyszert jóval nehezebb piacra dobni, mint új szoftvert előállítani. Aminek így is kell lennie, tekintve, hogy ha egy gyógyszer megbetegíti az embereket, az sokkal nagyobb baj, mint amikor egy szoftvernek hibái vannak. Az alapkutatástól és a gyógyszer kifejlesztésétől kezdve a tesztelés és jóváhagyás összes szükséges lépésén keresztül hosszú évekbe telik, amíg egy új gyógyszer eljut a betegekhez. Ha viszont megvan a pirula és hat is, újat előállítani belőle már nagyon olcsó.

60-61. oldal

Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? Lehetőségeink a megoldást jelentő áttöréshez

Oszimoni>!

A mangrove a tengerpartokon növő alacsony fa, amely a sós vízhez alkalmazkodott: fékezi a vihardagályokat, megakadályozza a part menti áradásokat, védi a halak élőhelyét. Mindent összevetve a mangrove évi 80 milliárd dollárnyi árvízkár elkerülésében segít a világnak, de egyéb módokon is további milliárdokat takarít meg számunkra. Mangrovét telepíteni sokkal olcsóbb, mint hullámtörő gátakat építeni, ráadásul a fák vízminőséget is javítják. Remek befektetés.

215-216. oldal

Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? Lehetőségeink a megoldást jelentő áttöréshez


Hasonló könyvek címkék alapján

Rachel Carson: Néma tavasz
Daniel Yergin: A küldetés
Carl Sagan: Milliárdok és milliárdok
Valentina Giannella: Greta vagyok
Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv
J. R. McNeill: Valami új a nap alatt
Charles Eisenstein: Klíma
Mike Berners-Lee: Nincs B bolygó
Dinyar Godrej: A klímaváltozás
Antal Z. László: Klímaparadoxonok