Bíborcsászár 3 csillagozás

Bíborcsászár

Egy, az elnyomás ellen harcoló ember a távoli és mégis oly közeli világban, ketrecben sínylődik. A világ sorsa tőle két lépésnyire dől el, s ő nem tehet semmit. De ha mégis…?! Csupán néhány történet, mely az ezeregy éjszaka meséiként tárul elénk: borzalmas titkokat, elveszett tudást rejtenek a sorok. Olyan neves szerzők tolmácsolásában, mint Le Renard, Gerald Kesh, Lin Carter, Harlan Ellison, A. Bester és még sokan mások.

A művek szerzői: H. G. Wells, Alfred Bester, Lin Carter, Harlan Ellison, Le Renard, Gerald Kersh, E. Fancett, James Gunn, Hanns Heinz Ewers

Tartalomjegyzék

>!
Dark Pages, 1998
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638567082 · Fordította: Hervay Frigyes, Lovik Károly

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Halász_Ádám>!
Bíborcsászár

Egy könyv a szavak erejéről. Történet a történetben. Gyakran nyúlok antológiákhoz, amikor kevés időm van olvasni. Rövidségük miatt a novellákat akkor tartom igazán izgalmasnak ha cselekményük impulzív, megdöbbentő. Épp ezért legtöbbször dark fantasy stílusjegyek ragadnak meg, ahogy a Bíborcsászár esetében is. A regény egy ketrecben sínylődő hadifogolyról szól, aki történetesen a Bíborcsászár elleni Mozgalom vezetője, s akit elfogása után a császár látványosságként a trónterembe vitetett. Ez a fogoly szórakoztatja történeteivel a Bíborcsászárt s azok tanulságával próbálja őt meggyőzni, hogy az atomháború kirobbantását jelentő vörös gomb helyett a békekötés rögös útját jelentő zöld gombot nyomja meg. Vajon sikerül neki?
Az egyes történetek természetesen különböző írók alkotásai, melyeket egy kerettörténet fog közre. Személyes kedvencem a Ki ez a lány? című novella, ami Cindyről szól, egy kezelhetetlen különc kishölgyről, akire panaszok vannak új iskolájában, mert nem hajlandó mondókákat szavalni mivel véleménye szerint azoknak semmi értelmük ott, ahonnan ő jön.
Az antológiából melegen ajánlom továbbá a Csontnélküli emberek-et az Erő, mely összezúz-t és a Fiú címűt is, mindegyik kiváló alkotás.
Ha valakinek pedig meghozta volna a Bíborcsászár a sötét történetek iránti érdeklődését, nézzen utána a már kevésbé fellelhető Dagon árnyai című antológiának is, abban magyar írók műveiből is találhat néhány hasonlóan erős példát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Domokos János (szerk.): A világirodalom legszebb elbeszélései I-III.
Domokos János – Görög Lívia (szerk.): Világirodalmi dekameron I-III.
Hitseker Mária (szerk.): Romantikus történetek
Gyurgyák János (szerk.): Élet és Halál könyve
Gerald Durrell (szerk.): A legszebb kutyatörténetek
22 híres romantikus történet
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Pomogáts Béla (szerk.): Doromboló
Sziládi János (szerk.): Galaktika 105.
Veress István (szerk.): A macska ezer arca