Biblia 360 csillagozás

Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia Biblia

A ​biblia szó az ógörög byblion többes száma, jelentése „könyvek”. (A „könyvtekercs” jelentésű byblion szó pedig a byblosz szóból származik, amely eredetileg az egyiptomi papiruszt, az ókorban íráshoz használt anyagot jelölte.) A Héber Bibliában egyedül Dániel próféta nevezi „könyvek”-nek a szent iratok gyűjteményét. A keresztények a Kr. u. 2. századtól fogva kezdték ezt a nevet az Istentől származónak vallott iratgyűjteményükre alkalmazni. Ez az egyszerű név találóan fejezi ki, hogy e műnek a rendkívülisége nem külső formájában van, hiszen csak könyveket, látszatra más emberi művekhez hasonló írásokat tartalmaz. A Bibliát gyakran egyszerűen „Írásnak”, „Írásoknak” nevezik (Jézus és az apostolok is használják ezt az elnevezést), továbbá „Isten Igéjének”, „Szentírásnak”, „Könyvek Könyvének” is hívják. Az „Isten Igéje” elnevezés a Bibliából származik: Isten prófétákon keresztül közölt kinyilatkoztatásának megkülönböztető jelölésére szolgál. Ezen kívül Ézsaiásnál az „Úr könyve” néven… (tovább)

Biblia – Ótestamentum
Újszövetség
Szent Biblia, Szentírás és Nagy képes Biblia címmel is megjelent.

>!
1748 oldal · puhatáblás
>!
Kálvin, Budapest, 2016
1344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635582419
>!
Kálvin, Budapest, 2014
1360 oldal · ISBN: 9789635582464

63 további kiadás


Enciklopédia 37

Szereplők népszerűség szerint

Pál apostol · farizeusok · Salamon király · Sisera

Helyszínek népszerűség szerint

Athén


Kedvencelte 169

Most olvassa 303

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
Frank_Spielmann I
Biblia

Biblia

Valószínûleg ez a legfigyelemreméltóbb könyv, ami csak napvilágot látott a Világon. A földlakók minden bizonnyal hallottak már róla.

Ez a könyv nem csupán hallatlanul figyelemreméltó, hanem elképesztően sikeres is. Népszerűbb, mint a Harry Potter, jobban fogy, mint a Káma Szútra című illusztrált kiadvány, és ellentmondásosabb, mint Stephanie Meyer bombaként robbanó majdnem-trilógiája: az Alkonyat, az Újhold, a Napfogyatkozás, és a Hajnalhasadás.

A Földközi-tenger Külső Keleti peremének néhány liberálisabb civilizációja számára a Biblia már kiszorította a hatalmas Wikipédiát, s egyedül tölti be az összes tudás és bölcsesség tárházának szerepét, mert noha sok benne a hézag, és tele van kétes, de legalábbis üvöltően pontatlan adattal, két fontos vonatkozásban felülmúlja kevésbé szárnyaló elődjét.

Egyrészt némileg olcsóbb. Másrészt borítóján a következő szavak láthatók, szép nagy betűkkel szedve: SZENT BIBLIA.

200 hozzászólás
>!
csillagka P
Biblia

Biblia

Négy nagyszülőm, négy különböző keresztény egyház keblére született, sok mindenben különböznek, abban viszont mindenki egyetért, ha betartod a tízparancsolatot nagy baj nem lehet.
A többi pedig már csak forma kérdése.
Ki vagyok én hogy más vallását bíráljam? de elvárom, hogy az én hitemet se kérdőjelezze meg senki.

5 hozzászólás
>!
gazibla 
Biblia

Biblia

Az előttem lévő értékelések már mindent leírtak erről a könyvről. :) Én csak annyit tennék hozzá, ennek a könyvnek minden ember életében jelen kell hogy legyen. Olvassátok! :) Nekem ezt jelenti ez a könyv: BIBLIA-Bízom Istenben Bármi Legyen Is Akarata :)

>!
Sceurpien I
Biblia

Biblia

Mivel most mindent revízionálok, ezt is, de a régi értékelés a végén marad, mert kapott sok csillagot, és nem akarom egy azt talán meg nem érdemlő értékelésre átörökíteni.

Nem mondom, hogy a régi értékelésem óta sokat olvastam a Bibliát, de olvasgattam, és a véleményem is sokkal szilárdabb. Egyrészt egyértelmű, hogy a Biblia olvasásának nem előfeltétele a hit. Szerintem a hit inkább csak vakká tesz, amitől kevésbé tudja az ember látni, miről is szólnak a történetek. Épp az egyház tanításai, a bibliaértelmezők véleménye az, ami miatt a Biblia nem kedvelt olvasmánya a legtöbb átlagos kereszténynek: úgyis elmondják, megmagyarázzák, minek gondolkodjak rajta, minek olvassam én. Pedig ha néha elővennék, és minden magyarázkodás nélkül felcsapnának egy véletlen könyvet az Ószövetségben, akkor nagyon érdekes dolgokat találnának.

Törvénykönyvként a Biblia megbukott. Az Ószövetség alapvetően olyan lenne, mint bevezetőstül a Magyar Alaptörvény, plusz néhány kormánytag esszéje a végén, hogy milyen szép is lesz a jövő. Az a tény, hogy van hozzá egy Újszövetség, ami rengeteg helyen ellentmond ennek, elveszti a legitimitását.

Máig nem tudom, hogy miért így alakult ki, hogy mindkét testamentumot egybe rakták. A keresztényeknek sokkal egyszerűbb lett volna önmagában az Újtestamentum, és a maradékot majd úgy elmondják fejből, nem kell oda könyv. Csakhogy az Újtestamentum létezését, Krisztus létezését az Ótestamentum történetei, valamint az ott lévő próféták jövendölései igazolják, így Jézus nem Krisztus, ha nincs Ószövetség, maximum egy próféta (ahogy a mohamedánok is tartják).

Az egyetlen rész (sajnos nagyobb), ami szerintem nem illik bele, az Pál levelezéseinek jó része. Máig nem értem, hogy Krisztus tanításai mellett egy vele soha nem találkozott, „megvilágosodott” római mi jogon került ide. Ráadásul a keresztény egyház tanításainak jó része ezek alapján ítél el dolgokat, az itt elhangzó egy-egy szinte indulatos szitkozódásokban van szó egyedül nagyjából minden olyan problémáról, ami vitatéma volt a római katolikus egyház fennállása során, persze az Ószövetség mellett, de arra nem illik hivatkozni, mert akkor nem ehetnénk disznót, és nem lehetnénk egy légtérben menstruáló nővel.

Régi értékelés:
„Szerintem aki azt mondja hogy a Bibliát úgy kell olvasni, hogy a hit előfeltétel, az nagyban téved. Vagy csak téríteni akar. Én fordítva gondolom. Nem más mint egy izgalmas évezredeken átívelő történet kezdve a teremtéssel, végén befejezve egy izgalmas "harccal”. Pont olyan mint a Gyűrűk Ura az előtörténeteivel együtt. Ahhoz sem kell hinni Eru-ban meg a tündékben, hogy élvezni kelljen. Én pont úgy gondolom, hogy a vallási „maszlag” nélkül is egy élvezetes könyv. És szerintem ha az ember nem hisz benne sokkal objektívebb lesz ezáltal rá. De ez az én véleményem, és tiszteletben tartom a többi emberét, akik itt nyilatkoznak róla."

25 hozzászólás
>!
mohapapa I
Biblia

Biblia

4,56-os átlagot értél el, Uram, a könyveddel! 0,44%-ot még javítanod kellene, mert evilági írók Eléd kerültek! :-)

Avagy idézet az „uristen@menny.hu”-ból:
„– Tök jó, csak egy kicsit bonyolult vagy! Mi ez a sok »lőn«, meg »vala«? Ez a baj a könyveddel is!
– Igen? Nem érthető?
– Háááát, nem egészen…
– Különben jó volt, sírtam is rajta. Csak a vége sz@r. Én is írok egyet… De már a teremtésnél elakadtam…”

Mit mondjak erre, amúgy formailag igen, de tartalmilag nem post-keresztény állapotomban, felebarátaim? :-)

>!
szöszmösz I
Biblia

Biblia

Az egyik legtöbbet vitatott könyv. A legtöbbet olvasott. A legtöbb házban megtalálható (minimum egy példányban). Az irodalom alapja. Az egyik legrégebbi könyv. A legtöbb kiadást is talán ez a könyv élte meg…
egyáltalán nem véletlenül.
Lehet tagadni Isten létét és lehet más Istenekben hinni, de minden európai ember, és minden keresztény országban élő ember, a Biblia szerint él a mai napig. A Biblia szolgálja az alap erényeit, értékrendjét, neveltetésétől kezdve, tudattalanul is. A mai klisék a szeretetről, az érzésekről, az életről, mind ebből erednek. Coelho, Popper Péter, A. J. Christian és más olyan szerzők művei, akik ugyanazokat a mondatokat ismételgetik, mert az emberek szeretik hallani, hogy nincsenek egyedül. Hogy a világnak van értelme és, hogy amit éreznek vagy gondolnak az hova vezet vagy merre visz. Merre kell, hogy vigyen, hogy boldogok legyünk. Minden ilyen mondatban a Biblia szavai vannak, csak kicsit átértelmezve vagy átformálva.
A Biblia mindenben ott van, a motívumai, a gondolatai, kicsit átírva, de mégis ugyanúgy. A Bibliában minden megvan, ha történelemkönyvként olvassa az ember, akkor úgy, ha tanulni szeretné belőle az életet és a szeretetet, akkor úgy.
Elképesztő, hogy ez az egyetlen könyv képes egy egész világot mégis így megosztani. Háborúkat előidézni, és hatalmat adni, azt nem megérdemelt kezekbe.
Talán az egyik legzseniálisabb mű, ami valaha is íródott.

7 hozzászólás
>!
tonks
Biblia

Biblia

Huhhh, a végére értem, wow.

Bár iskolás éveimben járnom kellett hittanra, sosem éreztem késztetést, hogy elolvassam. Aztán minden nyáron hittanos táborba jártam, 3-4 éve szervezője is lettem, és úgy éreztem, bár meg van a magam hite, azért jó lenne, ha konkrét véleményem lehetne az egész Bibliáról, ha már egy csapat gyerkőcnek mutatok példát.
1 éves tervként fogtam hozzá, de a napi olvasás nem nagyon ment, illetve július végén rájöttem, hogy valószínűleg októbertől nem lesz rá elég időm, szóval belehúztam. Össze-vissza haladtam – főleg e szerint: http://baptista.hu/pecel/BIBLIAOLVASOSEGEDLET.pdf –, de volt, hogy egy szakasz annyira tetszett, hogy végig olvastam egyhuzamban, vagy hogy 1 hétig az Újszövetség felé se szagoltam, inkább az Ószövetséggel haladtam.
Kedvenc könyvem nincs, jó volt mindent helyretenni, ill. jó érzéssel teszem vissza a polcomra immáron kiolvasva, de nem feledve.

3 hozzászólás
>!
encus625 P
Biblia

Biblia

Életem eddig leghosszabb olvasmánya volt ez. Nemcsak oldalszámban, hanem időben mérve is. Egy 90 napos kihívásra kezdtem el olvasni évekkel ezelőtt, aztán rá kellett jönnöm hamar, hogy én ezt 3 hónap alatt nem tudom úgy végigolvasni, ahogy szeretném. Végigszaladni nem sok értelme van, ezt hosszasan kell olvasni és értelmezni is.
Az ószövetségi részek nagy része ismeretlen volt számomra. Persze a Teremtést, Noé bárkáját, Mózest, a 7 csapást és más hittanórán tanult részeket már ismertem, de bőven volt benne újdonság. Néhol nehezen olvasható részek is voltak, néhol könnyebbek is, néhol már szinte hullaszámlálást kellett volna tartani a sok harci esemény miatt.
Az Újszövetségben az evangéliumok és a levelek egy része szintén ismert volt, az Apostolok Cselekedetei kevésbé. Nem sorban olvastam a könyveket, időnként váltogattam az ó- és újszövetségi részeket.
Ez egy olyan olvasmány, amit gyakorlatilag kipipáltam, de abbahagyni nem fogom, gyakran elő fogom venni a későbbiekben is.

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2009
1422 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633618127 · Fordította: Gál Ferenc, Gál József, Gyürki László, Kosztolányi István, Rosta Ferenc, Szénási Sándor, Tarjányi Béla
4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
tataijucc P

Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.

Máté 12:34; Lukács 6,45

Biblia

2 hozzászólás
>!
Izolda +SP

Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó. Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják. Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből való volt, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt. És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely.
Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik:
     „Ne féljetek,
     mert íme, hirdetek nektek nagy örömet,
     amely az egész nép öröme lesz:
     Üdvözítő született ma nektek,
     aki az Úr Krisztus, a Dávid városában.
     A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket,
     aki bepólyálva fekszik a jászolban.”
És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták:
     „Dicsőség a magasságban Istennek,
     és a földön békesség,
     és az emberekhez jóakarat.”

Lk 2, 1-14

Biblia

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
>!
tataijucc P

Minden lehetséges annak, aki hisz.

Márk 9,23

Biblia

3 hozzászólás
>!
tataijucc P

Nevetés közben is fájhat a szív, és az öröm vége is lehet bánat.

Példabeszédek 41,13

Biblia

>!
n P

Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, kérje Istentől, aki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja, és megadatik néki.
De kérje hittel semmit sem kételkedvén, mert aki kételkedik, hasonlatos a tenger habjához, amelyet a szél hajt és ide s tova hány.

Jakab levél 1:5-6

Biblia

14 hozzászólás
>!
tataijucc P

A jó napokban élj a jóval, a rossz napokban pedig lásd be, hogy ezt is, amazt is Isten készítette azért, hogy az ember ne találja ki, mi következik.

A prédikátor könyve 7,14

Biblia

2 hozzászólás
>!
pelika

A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt

Péld 15,1

Biblia

3 hozzászólás
>!
Almost_Zed

Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm.
Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem.
Lelkemet felüdíti, igaz ösvényen vezet az Ő nevéért.
Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert Te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.

Asztalt terítesz nekem ellenségeim szeme láttára. Megkened fejemet olajjal, csordultig van poharam.
Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján, és az Úr házában lakom egész életemben.

Zsoltárok könyve, 23. zsoltár - Dávid zsoltára

Biblia

2 hozzászólás
>!
n P

1
Mikor pedig látta Jézus a sokaságot, felméne a hegyre, és amint leül vala, hozzámenének az ő tanítványai.
2
És megnyitván száját, tanítja vala őket, mondván:
3
Boldogok a lelki szegények: mert övék a mennyeknek országa.
4
Boldogok, akik sírnak: mert ők megvígasztaltatnak.
5
Boldogok a szelídek: mert ők örökségül bírják a földet.
6
Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek.
7
Boldogok az irgalmasok: mert ők irgalmasságot nyernek.
8
Boldogok, akiknek szívök tiszta: mert ők az Istent meglátják.
9
Boldogok a békességre igyekezők: mert ők az Isten fiainak mondatnak.
10
Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért: mert övék a mennyeknek országa.
11
Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket és minden gonosz hazugságot mondanak ellenetek én érettem.

Máté5:1-11

Biblia

23 hozzászólás
>!
gazibla

A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik.

1Korinthus 13,4-8

Biblia

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
2 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Sergio Ronchi: A protestantizmus
Paul Johnson: A kereszténység története
Ellen G. White: Küzdelem az igazságért
Péter Katalin: A reformáció: kényszer vagy választás?
Charles de Coster: Thyl Ulenspiegel
William R. Estep: Az anabaptisták története
Keveházi László: A kereszt igéjét hirdetni kezdtem
Tubán József: „…az evangéliumot tisztán tanítják…”
Klaus Douglass: Az új reformáció
Klaus Douglass: Isten szeretetének ünnepe