Dugódili 4 csillagozás

Sommelier-k, palackvadászok és az ízek mámora – Kalandozásaim a borok világában
Bianca Bosker: Dugódili

A ​profi újságíró és amatőr borivó Bianca Bosker mindaddig nem sokat tudott a borról, míg fel nem fedezte azt a világot, ahol az íz, a zamat az úr: az elit sommelier-k világát, akik életüket az íz szenvedélyes keresésének szentelik. Lelkesedésük és az ízérzékelésben megmutatkozó különleges képességeik láttán elhatározta, hogy kideríti, mi a titka ennek a „dugódilinek”. Kíváncsian, humorral és jó adag egészséges kételkedéssel vezeti be olvasóit a titkos borkóstoló csoportok, exkluzív New York-i éttermek és nagy borkészítő cégek világába, sőt arra is igyekszik fényt deríteni, mi megy végbe szervezetünkben az ízérzékelés folyamán. Könyvét borkedvelők és a borral még csak most ismerkedők egyaránt élvezni fogják.

„A bolygónkon fellelhető fogyasztható dolgok közül legjellemzőbben a bort tekintik a civilizált élet részének. Robert Louis Stevenson "palackozott költészetnek” nevezte, Benjamin Franklin pedig kijelentette, a bor az „állandó bizonyíték arra, hogy Isten szeret minket”.… (tovább)

>!
Park, Budapest, 2020
424 oldal · ISBN: 9789633556054 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Park, Budapest, 2020
420 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633555538 · Fordította: Bozai Ágota

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

blankaveronika IP>!
Bianca Bosker: Dugódili

Bianca Bosker: Dugódili Sommelier-k, palackvadászok és az ízek mámora – Kalandozásaim a borok világában

Rengeteget szenvedtem vele.
Vannak benne nagyon szuper és informatív részek, vannak benne olyan jelenetek, melyeknél kihívás letenni a könyvet. De mégis…
Túlírt. Ez az első problémám. Kábé 410 oldalban meséli el, hogy újságíróból hogyan lett sommelier. Sok helyen ismétli önmagát, és bár maga a folyamat elég érdekes, a sztori tagolása miatt teljesen szétesik.
A szaknyelv. Persze, elkerülhetetlen egy ilyen könyvnél, azonban még én sem engedhettem meg magamnak, hogy folyamatosan úgy olvassak, hogy a másik kezemben ott van a borlexikon. Néha élvezhetetlenül sok infó volt belezsúfolva egy oldalba, és ez négyszáz oldalon keresztül folyamatosan nem túl kellemes.
Mégis, a kutatások, hogy az ember hogy javíthatja a szaglását, az ízérzékelését, meg persze a sikersztori, hogy az író nagyjából egy év alatt sikeresen letette a Court alapfokú sommelier vizsgáját, megfogott.
Sok új infó, nagyon jó beszélgetésindító témák, és akit csak egy picit is érdekel a bor, a készítése és a kóstolása, az azért fogja tudni élvezni a könyvet.
Aki most akar belekezdeni, tehát még életében nem vett részt borkóstolón vagy nézte meg/illatolta meg a pohár nedűt a kezében, az inkább ne ezzel a könyvvel kezdjen neki, mert el is fog menni a kedve.
Azt még utoljára megjegyezném, hogy ami a könyvben megy, az nagyon amerikai. Elképesztően jól kijönnek a sztereotípiák, és én is hajlok rá, hogy a könyvben szereplő emberek nagy része egyszerűen nem normális.
Nálunk nincsenek ilyen szintű sommelier-k, vagy legalábbis nem olyanok, akik egész életüket erre teszik fel. Vagy még nem találkoztam velük.

Renáta_G>!
Bianca Bosker: Dugódili

Bianca Bosker: Dugódili Sommelier-k, palackvadászok és az ízek mámora – Kalandozásaim a borok világában

Beleshetünk titkos borkóstolókra, megtudjuk, hogy vajon egy nagyon drága bor tényleg megéri-e az árát, de még arról is olvashatunk, hogy a szervezetünkben mi játszódik le, miközben „palackozott költészettel” ismerkedünk. Nem állítom, hogy nagy borozó hírében állnék. Voltam néhány alkalommal borkóstolón, borvacsorán, ittam is finom borokat, de nem lettem a rajongója, mégis izgalmas volt belesni kicsit a kulisszák mögé.

„A bor iránti érzékenység és érzékeink felszabadítása azzal kezdődik, hogy figyelünk. És átadjuk magunkat az örömnek.”

Bővebben: https://www.kulturpara.hu/2021/04/sommelier-k-palackvad…

eszter0417>!
Bianca Bosker: Dugódili

Bianca Bosker: Dugódili Sommelier-k, palackvadászok és az ízek mámora – Kalandozásaim a borok világában

Én imádtam ezt a könyvet! Amikor olvastam, épp a boros szakmában dolgoztam, így engem rengeteg hasznos információval látott el.. majdnem egészen teleragasztgattam post it-ekkel. Sok szuper idézet van benne, és maga a sztori is remek. Elképesztő, amin végig ment és milyen hamar sikeres is lett benne. Biztosan újraolvasós! Borszeretőknek, bor iránt (azért már jobban) érdeklődőknek nagy szeretettel ajánlom. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Madeline Puckette – Justin Hammack: Wine Folly
Herczeg Ágnes: Borok a konyhában
Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar bor szellemisége
Diófási Lajos: A minőségi borszőlőtermesztés tudományos alapjai
Sztanev Bertalan – Kendéné Toma Mária: Borkedvelők kézikönyve
Sztanev Bertalan: Mielőtt a dugót kihúzná
L. Kelemen Gábor: Borutak
L. Kelemen Gábor: BorÁSZok
Fornády Elemér: A borkezelés mestersége
Niszkács Miklós – Mészáros Attila: Szekszárd és Villány-Siklós borgasztronómiája