Álmok ​városa 29 csillagozás

Beverly Swerling: Álmok városa

1661-ben, ​tizenegy hétig tartó viszontagságos utazás után a Hercegnő fedélzetén egy angol testvérpár érkezik az Újvilág egyik holland kereskedelmi telepére, amelyet később New Yorknak hívnak. Mindketten kivételes tehetségű gyógyítók: Lucas borbély és sebész, Sally afféle füvesasszony, és a testvéri kötelék meg a szükség egymásra utalja őket a mostoha viszonyok között. Csakhogy egy napon olyasmi történik, ami miatt esküdt ellenségekké válnak életük végéig, és nem tud kibékülni egymással leszármazottaik hat nemzedéke sem. Közülük néhányan meggazdagodnak, mások kis híján koldusbotra jutnak, van, aki bordélyházat tart fenn, más kalózkodik, de az ősök tehetségét megörökölve mindegyik generációban akad sebész, orvos vagy patikus. A sötét családi titkokon és a bosszúvágyon túl politikai nézetek és szakmai kérdések is szembefordítják őket, hiszen például nem a természet ellen való-e, hogy fehér ember rabszolga vérét kapja? És mégis: New Yorkban, az álmok városában, ahol elevenen megégetik… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2003
792 oldal · ISBN: 9630774682 · Fordította: Várkonyi Éva

Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Beverly Swerling: Álmok városa

Miután befejeztem A katedrálist, úgy éreztem, nem vágyom valami hasonlóra. Erre tessék, belefutottam ebbe a sok éve várólistázott könyvbe.
Az, hogy a könyvtárban a „Történelem” szekcióban találtam meg, megzavart kicsit, de hát istenem, a könyvtárosok sem mindentudók, mert ezzel az erővel ott szerepelhetne mindenféle történelmi regény és feldolgozás, és a fél könyvtár állománya a történelmi szekcióban lehetne. Mert ez bizony regény, nem történelmi mű.
Nagyon emlékeztetett Follett-re, a kegyetlenkedések és a szexualitás részletekbe menő ábrázolásával, egy történelmi kor és helyszín családregényszerű bemutatásával, csak itt nem építőmesterek, hanem gyógyítók – patikáriusok, orvosok, sebészek (valódiak és borbélyból lettek), füvesasszonyok a főszereplők. És ezzel a könyvvel is hasonlóan voltam, mint A katedrális-sal – olvasmányos volt, érdekes részek voltak benne, mégis taszított valahogy egy kicsit, nem tetszett a stílusa. Időről időre adott történelmi összefoglalókat a családregény szálai mellé felfűzve, az kifejezetten érdekes volt.
A XVII. századi orvoslás (vagy inkább gyógyítási kísérletek) nagyon nyomasztó hatást tettek rám, igaz, én nem szeretem a modern orvosi regényeket se.
Pár nappal a könyv befejezése után ültem egy jól felszerelt fogorvosi rendelő székében, totál elzsibbasztott fejjel, és miközben rettegve méregettem a félelmetes fegyvertárat, eszembe jutott, mi jutott volna ki nekem meg a fájó fogamnak 400 évvel ezelőtt… Az ember újból és újból hálás lehet a sorsnak, hogy itt és most élhet.

Annamarie P>!
Beverly Swerling: Álmok városa

Egy véletlen folytán került hozzám a könyv, az Álmodó könyvek városát kértem a barátnőmtől, de erre emlékezett…Ennél kedvezőbb tévedés nem is történhetett volna velem.
Elsőre megijedtem én is a falazó téglára emlékeztető kinézete miatt, a borító sem tetszett, a címet is giccsesnek tartottam, plusz a Moers könyvre vágytam.
Mégis elvittem magammal a nyaralásra, és szerintem egy huzamban elolvastam.
Tulajdonképpen egy nagy családregényről van szó, amelyben egy testvérpár Angliából vág neki az Újvilágnak. Egyikük borbély, akinel élete a sebészek születését mutatja be, másikuk, a gyógyfüvek ismerője, a későbbi gyógyszerészek „őse”. Az izgalmas történet nem csak a két hivatás fejlődését ábrázolja, de egyben New York és Amerika történelmébe is belekóstol. Számomra a legkatartikusabbak azok az események voltak, amelyek a beteg emberek szenvedéseit mutatta be.
A mai napig hálát adok az összes fájdalomcsillapítóért, érzéstelenítőért stb. Csak ajánlani tudom a könyvet, és ne rettenjetek meg a 800 oldaltól.

anni_olvas>!
Beverly Swerling: Álmok városa

Ez egy hatalmas családregény, mely a 1660-as évektől, New York első generációjának életétől egészen a függetlenségi háború végéig bemutatja egy orvosokból-sebészekből (borbélyokból) és patikusokból álló család életét és viszonyait. Mindeközben a történet szálai egészen különleges módon fonódnak egymásba, sokszor bebizonyosodik, hogy milyen kicsi a világ.
Szinte meg sem éreztem a 800 oldal súlyát. Pár nap alatt végeztem vele. Letehetetlennek bizonyult.

2 hozzászólás
MezeiMarcsi>!
Beverly Swerling: Álmok városa

Nagyon tetszett.Mind a 791 oldal!!!Kicsit hosszú,és néha már zsibbadt a kezem,és nem tudtam tartani,volt hogy hason fekve sem ment az olvasás.Csak azért hagytam abba néha,hogy pihentessem a kezem.Nehéz könyv.De a tartalma,az egyáltalán nem nehéz.Követhető,izgalmas.Nagyon jó hogy a könyv legelején egy családfa van felrajzolva,és amikor elvesztettem a fonalat,kinyitottam az elején,és tudtam ki-kicsoda.Kevenceim Sally,és Lucas Turner,Hetje, az elejéről a végéről pedig az indián DaSilva asszony,a férje,és Morgan Turner,+Roisin.De minden más szereplő szerethető valamiért.Voltak nagyon durva és brutális részek,amik igazán az 1600–1700 évekre jellemzőek.De így leírni,ilyen részletesen,véresen,húúú.Elég kemény élet lehetett.A sok durva szex,gyilkosság,megalázás,kínzás,betegség,halál,családi viszály és szerelem,boldogság,SZEX,szeretkezés,házasság,kitartás,gyógyítás,hit,utazás,tanulás,ez mind része volt a nem egyszerű életüknek,generációkon keresztűl.És ez mind 1 könyvben.Egy nagyon jó könyvben!Levonok fél pontot azért,mert a könyv tartalmához képest a vége nagyon röviden lett lezárva.Mi lett a kincsekkel??Kár hogy nem találta meg valaki.
„A regény hitelesen mutatja be New York,de elsősorban Manhattan városképének fejlődését…..”

Fee>!
Beverly Swerling: Álmok városa

Katedrális – típusú családtörténet, de itt orvosokra, betegségekre és gyógymódokra van kihegyezve a történet. Csillagos ötöst érdemel!

szeretemakönyveket>!
Beverly Swerling: Álmok városa

Ez tényleg nagyon jó könyv. Amellett hogy szórakoztatóan könnyed, sok információval szolgál.

imaestro>!
Beverly Swerling: Álmok városa

Többet vártam ettől a könyvtől, azt hittem Noah Gordon nyomába léphet és összehasonlítható pl. a Sámánnal. Történelmi vonatkozásait 100 oldalanként néhány sorban foglalja össze. A szaftos jelenetek inkább kiragadottak és kereskedelmi célokat szolgálnak, nyelvezete egyébként inkább lightos-nőies. Néhány nagy személyiség maradandóvá vált, úgy érzem, ha nem 5-6 nemzedék történetét dolgozza fel, csupán mondjuk egy családét, akkor kevesebbet markol és többet fog. Már a közepétől elvesztettem a fonalat a családfa vonatkozásában. Ami mellette szól, az a nehéz sorsok és életek megragadása, valamint a járványok és a műtétek taglalása. Kedvenc lett az indián Solomon asszony és az első nemzedék. A kincses vonal már túlzó népszerűséghajhászásnak tűnt a kalózossal együtt, ezek nélkül is több lett volna a kevesebb. Szóval elég közepes

Gabriella_Serke>!
Beverly Swerling: Álmok városa

Mindenkinek csak ajánlani tudom érdekes, olvasmányos.

Virágszépe>!
Beverly Swerling: Álmok városa

Kétszáz év története az Újvilágban. Nyolcszáz oldal családokról, gyógyításról, szegénységről, titkokról. Hihetetlen mennyiségű feldolgozott adat, mégis egy percre sem unatkoztam, nem tudtam félretenni. Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a könyvet, a szereplők hitelesek, valóságosak. Kíváncsi vagyok az írónő további könyveire is.


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Phoebe vagy egy percig hallgatózott az ajtónál, s mikor megnyugodott, hogy senki sem fog bejönni a boltba, a polcokhoz ment, és levett egy korsót, amelynek a címkéjén az állt: Ascrum. Szentpéterfű.
Phoebe kivett egy kanállal a szárított, őrölt levélből, majd egy homorú, üreges kő közepébe tette, és hozzáadott egy keveset abból a porból, amit Sally Gallitricum-nak hívott, de a gyarmaton minden háziasszony zsályaként ismert. Ezután beleöntött egy kevéske mézet és néhány csepp tojásfehérjével összekevert holland gint, majd egy mozsártörővel sima, folyékony péppé dolgozta össze, s közben sokszor beleszagolt.

381-382. oldal

6 hozzászólás
ppeva P>!

Josie Harmon vadul legyezte magát, arca kipirult, és csurgott róla a veríték. Roisin három éve kezelte boszorkányfű- és zsázsatinktúrával, hogy szárítsa a testnedveit, mivel állandóan verítékezett, de nem sok sikerrel. A térde kétszeresére dagadt, pedig rebarbarafőzetet is készített neki, májkökörcsin és mustár keverékkel gőzölte.

640. oldal

2 hozzászólás
ppeva P>!

A két férfi egyedül volt a mezőn, ahol Andrew berendezett egy sátrat műtőnek. A katonák messzebb álltak. A legtöbbjüknek nem volt kifogása az ellen, ha valakinek szét kellett lőni a fejét, de a sebészet irányított barbarizmusa még őket is próbára tette. Még az első operáció vége előtt visszavonultak.

669. oldal

ppeva P>!

– Amit én gondolok, annak nagyon csekély jelentősége van. Orvos vagyok. Mindenkinek segítek, ahol és amikor tudok.
Andrew kinyitotta a szekrénye ajtajáét, és különböző kancsókat, korsókat vett ki belőle, majd sorba rakta őket a kis asztalon. – Japán varázsdió, varádicskóró, vérzéscsillapító por, borsmentakivonat és némi ópiumszirup – sorolta Andrew. – Feltételezem, hogy a gyógyszerkészlete odaveszett a tűzben.
– Minden.
– Igen, sejtettem. Vigye el ezeket! A szomszédai biztosan szívesen veszik majd Healsall asszony gondoskodását.
(…)
– Tessék. – Levett egy fiolát a polcról. – Ez… – Andrew elhallgatott. – De ez antimon. Úgy hallottam, hogy nem helyesli a használatát.
– Valóban nem. Mert a jót is elpusztítja a betegséggel együtt.
– És hánytató borkövet vagy merkúrfüvet sem használ?
– Semmi ilyesmit. Csak gyógyfüveket, magokat és virágszirmokat.

693. oldal

Kapcsolódó szócikkek: antimon
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Abraham Verghese: Könnyek kapuja
Mario Puzo: A család
Toni Morrison: A kedves
Henry Morton Robinson: A bíboros
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Kristin Hannah: Fülemüle
Steven Saylor: Birodalom
Herman Wouk: A háború szele
Steven Saylor: Róma