Allah ​& Éva 21 csillagozás

Az iszlám és a nők
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink 2002 és 2005 között Pakisztánban élt. Az ottani mollák szerint az iszlám az egyetlen vallás a világon, mely valódi jogokat biztosít a nőknek. Udink vizsgálni kezdte a kérdést, de jogok helyett becsületgyilkosságok százaira bukkant. És megannyi további szörnyűségre, melyek korántsem a nők ideális helyzetére utalnak. Az Allah és Éva bepillantást nyújt annak az országnak a hétköznapjaiba, melyről általában csak „Öt nőt élve elástak Pakisztánban” típusú hírekből hallunk. Udink alaposan körülnéz a világ egyetlen iszlám köztársaságában, találkozik büszke, talpig kendőkbe burkolt muzulmán nőkkel, elmegy egy börtön női barakkjába, ahol embertelen körülmények közt tartják a mondvacsinált indokokkal letartóztatott nőket, találkozik emberekkel, akik az egyik veséjükkel fizetik meg tartozásukat.

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2008
222 oldal · ISBN: 9789639725447 · Fordította: Wekerle Szabolcs

Enciklopédia 19

Helyszínek népszerűség szerint

Pakisztán


Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SteelCurtain >!
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Zavarba ejtő. Nincs okom feltételezni, hogy a tényeket, az egyes eseteket illetően a szerző túlozna. Ugyanakkor nemcsak az eltérő nézőpontot utasítja el – érthető okokból – de annak megértésére sem tesz kísérletet. Következtetései igen széles skálán mozognak a figyelemre méltótól, az elhamarkodotton át a tömény demagógiáig. Sajnos, az olvasás során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy propagandacélzatból íródott. Jellemző, hogy már csak a könyv vége felé derül ki, hogy a szerző a holland nagykövet neje. Az meg ugye nyilvánvaló, hogy egy diplomatafeleség aligha írhat bármi olyat, ami akár csak árnyalatnyival is eltér a férjét delegáló kormány hivatalos álláspontjától. Ettől függetlenül már korábban olyan érzésem támadt, hogy jó érzékkel összeválogatta az összes borzalmas esetet, amelyért a szélsőséges iszlám tehető felelőssé, azután általánosítja azt, s úgy tünteti fel, mintha Pakisztánban kizárólag ilyen lenne az élet. Egy-két halvány betétet ugyan elhelyez lengéscsillapítás céljából, de vigyáz rá, hogy ezek ne legyenek különösebben hangsúlyosak. Azt, hogy tulajdonképpen egy atomhatalomról van szó, szintén csak mellékesen derül ki, amikor a pakisztáni atombomba atyjának vélt, vagy valós mocskos ügyeiről értekezik. Pakisztán nyilván egy szélsőséges – bár az USA szövetségi rendszerébe tartozó ország – , ám éppoly elnagyoltan kezeli, mint a CIA egy másik ázsiai atomhatalmat, Észak-Koreát. Ahhoz, hogy egy ország működőképes atomfegyvert tudjon előállítani, fejlett ipari háttér, meglehetősen fejlett és széleskörű technokrata és tudományos bázis szükségeltetik, még akkor is, ha a technológiát egyszerűen ellopják valahonnan. Analfabéta kecskepásztorok nem fognak tudni műszaki rajzokat értelmezni. A jelenség ennek ellenére valóban létezik. Az iszlám szélsőségesek valóban megpróbálják visszaforgatni a történelem kerekét Pakisztánban. Azonban ez világjelenség. Keresztény fundamentalisták ugyanezzel próbálkoznak az USA-ban. Oroszországban, Kínában, s mi tagadás az Európai Unió egyes országaiban szintén találkozunk ezzel a törekvéssel. Aggasztó, hogy jelen pillanatban úgy vélhetik sikerre vezethet az erőfeszítésük. Aggasztó, mert ezek az erők máris megtalálták egymásban azt az ellenséget, amelyik ellen szent háborút kell indítaniuk. Udink asszony is ezt a háborút igyekszik propagandaszinten megalapozni, amikor a pakisztáni nép kizsákmányolásáért és szegénységéért, az ország elmaradottságáért a felelősséget teljes mértékben a pakisztáni földbirtokosokra és az iszlámra hárítja, teljes mértékben tagadva, hogy abban a korábbi gyarmati lét, a neokolonializmus, a nyugati nagyhatalmak és tőkebefektetők bármi szerepet is játszanának. Súlyos fogyatékosságai ellenére sem bántam meg, hogy elolvastam, mert mikroszinten nagyon informatív.

Zizzer>!
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Elég sok bajom volt ezzel a könyvvel. Először is szerintem nagyon megszerkesztetlen. Valahol a háromnegyedénél derül ki, hogy ez a nő Pakisztánban a nagykövet felesége. Előtte pedig csak találgathatjuk, hogy vajon miért és hogyan került különleges vagy nagy hatalmú emberek társaságába, nagy volumenű hivatalos eseményekre…stb. Csak egy nyúlfarknyi előszó kellett volna…
Amit leír, annak a valóságtartalmát nem vonom kétségbe. Egytől-egyig elhiszem, hogy Pakisztánban ez a helyzet, de nem tenném egyedüli felelőssé az iszlámot. Plusz nem hinném, hogy ez az általános. Tökéletesen tükrözi, hogy milyen kép él egy átlag európai fejében.
Óvatosan kell bánni ezzel a könyvvel, könnyen lehet vele uszítani, vagy utálatot kelteni. Amit felvázol és bemutat, az az muszlim világ szélsőséges része. Ilyen is létezik, de nem csak ebből áll. Szerintem csak sokkolni akar, de nem értem a célját.
Se füle, se farka a könyvnek.
Az biztos, hogyha valaki teljes képet akar erről a témáról, akkor ne ezzel kezdje, mert csak az előítéletet növeli.
Az írónő pedig – ahhoz képest, hogy 30 évet töltött el a muszlim világban – eléggé lenéző, mintha trágyadombon járkálna. De akkor mit keresett ott?

10 hozzászólás
Miestas>!
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kemény és szőrnyű valóság amit ember alkotott, erről szól ez a könyv napjaink Pakisztánja, nem lányregény.

4 hozzászólás
m_bernadette>!
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Az alcím megtévesztő. Ez a könyv közel sem csak az iszlám és a nők helyzetéről szól. Van itt minden. Szerintem félreértette, amikor valaki azt írta véleményben, hogy ezekért a dolgokért nem csak az iszlám tehető felelőssé. Ezt nem is mondta az író. Tisztán kivehető benne a politikai okoskodás, a mutyizás, a tudatlanság, és az összes összetett probléma, melynek egy része a félreértelmezett iszlám, melyet maguk a hívők értelmeznek félre. Bár akkor sem lenne sokkal rózsásabb a helyzet, ha szimplán csak követik és nem félre. Ez elejét nagyon nehezen küzdöttem le. Megpróbálja megértetni a politikai és vallási hátteret, de elég rosszul. Oldalanként repkednek új nevek, néhol 5-6 is amik amellett, hogy rendkívül hasonlóak is, követhetetlenek összefüggésükben. Neki lehet, hogy egyértelmű volt, mert ebben élt 15 évig. Viszont néha azt se tudtam ki kivel van és merre támadunk.
Ezzel együtt nagyon tetszett. Iszonyú és döbbenetes. Az iszlám nem erről szól? Addig, amíg egyetlen ember élete is erről szól, addig, amíg kisfiúkat erőszakolnak meg a saját iskolájukban, mert azonos neműekkel szexelni veszélytelen (hogy hogy nem, ilyenkor valahogy nem büntetendő az azonos neműek közötti szexuális élet), amíg egyetlen nőt is nagy családi hejehuja kíséretében megkínoznak, agyonvernek, majd utcára dobják egyetlen pillantásért, addig amíg fiatal párokat gyilkolnak le olyan kegyetlen módokon, amit elképzelni sem tudtunk eddig, mert egymást választották és nem a papa által kijelölt társat, amíg a kislányoknak az első menstruációjuk után azonnal!!!! férjhez kell menni, amíg ekkora tudatlanságban tartanak komplett nemzeteket, mert akkor könnyű irányítani őket, amíg valakit bebörtönözhetnek vagy kivégezhetnek istenkáromlásért, pusztán azért, mert szemtanúja volt, hogy leesett a falról egy bolt reklámtáblája, melyen egy sor szerepel a Koránból, amíg kicsi gyerekek börtönben (nem ilyen luxusszállodákban mint a mieink, oszt' már ezen is kiakad az EU) nőnek fel az anyjuk mellett éhezve, pusztán mert a férje úgy ítélte meg, hogy nem elég engedelmes, addig az iszlám erről szól.
Mondhatjuk, hogy a mi országunk gagyisztán, meg abszurdisztán, de hála Istennek, hogy nem oda születtem.
Néha nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek, vagy felháborodjak, vagy mindhármat egyszerre..

Gertrude>!
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Valóban alaposan körüljárja a témát az írónő. Világosan, érthetően fogalmaz egy európai ember iróniájával. Pakisztán iszlám világa bármely szabadon élő, érző és gondolkodó nyugati embert elborzaszt.
Jól megírt és megszerkesztett könyv. A súlyos téma ellenére szerettem olvasni. Kitűnő a zárszó is.

Nesssy>!
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Ez elképesztően durva. Az ember hallja a híreket és olvas újságot, de valahogy már immunis rá és nem tudatosul benne, legalábbis bennem nem tudatosult, mennyire borzalmas lehet ott élni. Fel nem tudom fogni, hogy emberek hogy képesrk ilyen borzalmakat elkövetni és elviselni.

ditke3>!
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Ha nem tudnám, hogy napjainkban játszódik, simán100-150 évvel visszább helyezném el!
Megrázó társadalmi körkép, s abból is a nők élete a legszörnyűbb.

Nóra_Marschall>!
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kendőzetlenül mutatja be nekünk Pakisztán világát…nem fél semmilyen megdöbbenést, rémületet kiváltani az olvasóból…nem hiába volt betiltva sokáig ez a könyv az arab világban!
Mindenkinek ajánlom, aki eddig csak halott ezekről az esetekről…most el is olvashatja őket!

Félcsi>!
Betsy Udink: Allah & Éva

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Érdekes, és megrázó. Borzasztó dolgokat ír le az írónő ebben a riportkötetben. Vannak olyan részletek a becsületgyilkosság fejezetben melyeket csak erős idegzetű olvasóknak ajánlok. Én nem bántam meg hogy megvettem és elolvastam.


Népszerű idézetek

SteelCurtain >!

A karacsi rendőrség rendkívül rossz hírnévnek örvend. A tisztek csak azokkal barátságosak, akik fizetnek nekik – ezek védelmet kapnak tőlük. A többiekkel viszont azt csinálnak, amit akarnak; és csak nagyon ritkán marasztalják el őket érte. Nemrégiben például karacsi rendőrök megerőszakoltak egy tizenkét éves szabótanonc fiút. A tanúk beszámolója szerint az egyenruhások magukkal vonszolták áldozatukat egy üresen álló épületbe. Ott szép sorban megerőszakolták. Hazaérve a fiú a kínok és a szégyen hatására bezárkózott a fürdőszobába, petróleummal leöntötte, aztán meggyújtotta magát. Aznap éjjel belehalt sérüléseibe, de előtte még sikerült vallomást tennie, de hiába, semmi sem történt, a rendőrök ellen még csak eljárás sem indult.

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kapcsolódó szócikkek: rendőrség
1 hozzászólás
SteelCurtain >!

A világ országainak többségében nagyobb számban élnek nők, mint férfiak. A nők várható élettartama a világon mindenhol magasabb, mint a férfiaké, még olyan szegény országokban is, mint Mauritánia, ahol a nők átlagosan ötven, míg a férfiak csupán negyvenhat évig élnek. Pakisztán viszont a legveszélyesebb ország a nők számára.
Pakisztánban sok-sok millió nő „nincs meg”: olyanok, akik meg sem születtek, mert már magzatként elhajtották őket, vagy megszülettek, de születésük után rögtön végeztek velük, esetleg a diszkrimináció vagy egyéb kegyetlenkedések következtében később haltak meg. Egész Délkelet-Ázsiában, melynek Pakisztán is részét képezi, hasonló a helyzet. Becslések szerint hatvan-és kilencvenmillió között van az a szám, amennyivel kevesebb a nő, mint kellene. Ez egyben azt is jelenti, hogy a régióban hatvan-kilencvenmillióval több a férfi, mint kellene, akik nők híján nem tudnak családot alapítani.

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kapcsolódó szócikkek: Mauritánia · Pakisztán
3 hozzászólás
SteelCurtain >!

A „nemzeti autópálya” elnevezés Pakisztánban életveszélyes kereszteződéseket, szamárfogatokat, száguldó teherautókat, zörgő buszokat, kacskaringózó bicikliket, vad kutyákat, az úton átszaladó felnőtteket és gyerekeket, valamint az aszfaltban tátongó, hatalmas lyukakat jelent. Kézikocsikból narancsot, mandarint, banánt és almát árusítanak, a gyümölcs mellett ott guggol a kocsin a kereskedő.

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kapcsolódó szócikkek: alma · banán · mandarin · narancs · Pakisztán
SteelCurtain >!

A Nuclear Medical Institute-ban nincs áram. Meg kell várnom, míg újra működni kezdenek a számítógépek, csak utána tudok időpontot kérni. De még így is legalább hat hét, mire sorra kerülök. Tehát a várólista nem csak Hollandiában ismert fogalom.

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

1 hozzászólás
SteelCurtain >!

Tanító van elég, iskolaépület is – ez egész Pakisztánra jellemző; ahogyan az is, hogy a tanárok mégsem tanítanak, az iskolák pedig zárva vannak. Az egyetlen működő iskola túlzsúfolt.

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kapcsolódó szócikkek: iskola · Pakisztán
SteelCurtain >!

A pedofília, a fiúk prostitúciója, az ágyasok kitartása, a homoszexualitás: ez az iszlámban természetesen ugyanúgy szigorúan tilos, mint az összes többi kinyilatkoztatott vallásban. Ennek ellenére a fiúkkal folytatott szex teljesen bevett szokásnak számít a muzulmánok között. A muzulmán férfiak nem kis részének egész álló nap a szexen jár az esze. Nem csoda: a nemek szerinti elkülönítés, a férfiak feleségeik szűziességén és erkölcsösségén alapuló becsülete és az állandó, férfiak és fiúk közti vetélkedés, hogy kinek van több erekciója és ki elégül ki többször, mind ide vezetnek. A szex maga a nemzeti kényszerképzet. Márpedig az egyetlen szextípus, amihez minden különösebb nehézség nélkül hozzá lehet jutni, a fiúkkal folytatott viszony. Ez abszolút kockázatok nélküli szex, gondolják a muzulmán férfiak. Itt nincs az a sok hűhó a szűzhártyával, a nem kívánt terhességgel, nem sértik meg egy család becsületét sem, nem kell elviselniük a család bosszúját, itt nincs karo kari, itt senki sem beszél nemi erőszakról. A fiatal fiúkkal űzött szex előnyei egy nemek szerinti elkülönülésre épülő társadalomban jóformán megszámlálhatatlanok. Óvszert sem kell használni hozzá. Ennek következtében a szifilisz és az AIDS sosem látott sebességgel terjed.

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kapcsolódó szócikkek: AIDS · homoszexualitás · iszlám · pedofília
Nesssy>!

Amennyiben becsületgyilkosságról van szó, mondta, a tettesek kétségtelenül „heves és váratlan provokációra” hivatkoznak majd, amely a pakisztáni törvények szerint enyhítő körülménynek számít, és szinte minden hasonló esetben ezt alkalmazzák. Ez annyit jelent, hogy szegény férfit oly mértékben megsértették és megszégyenítették, hogy képtelen volt fékezni dühét; nem csoda, ha ebben a felfokozott idegállapotban gyilkosságra ragadtatta magát. A büntetés ilyenkor rendszerint igen enyhe: egy, legfeljebb két hónap börtön.

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kapcsolódó szócikkek: börtön · büntetés · ölés, gyilkolás
Nesssy>!

India jobban képzett és gazdagabb köreiben még egyenetlenebb a gyerekek nemek szerinti megoszlása, mint a szegények között. Aki megengedheti magának, elmegy egy laboratóriumba, hogy megállapíttassa a gyerek nemét, és ha az anya véletlenül lányt hord a szíve alatt, az orvos máris készen áll a műtétre.
Elképzelni is rossz, mi lesz, ha Pakisztánban is kialakul az indiaihoz hasonló, tehetősebb középréteg.

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kapcsolódó szócikkek: Pakisztán
SteelCurtain >!

A nők elleni erőszak témájának Pakisztánban számtalan rajzversenyt, regényt, újságcikket, konferenciát és workshopot szentelnek. Ezekben feltűnnek az állandó témák: újra és újra megjelennek a levágott orrok s fülek, a kiszúrt szemek, a nők arcának megcsonkítása sósavval, hajuk és szemöldökük leborotválása, a csoportos erőszakolások, melyeket az áldozat valamelyik családtagja által elkövetett bűn megtorlásaként alkalmaznak, a helytelenül viselkedő húgok, unokanővérek megfojtása és lelövése, menyek élve elégetése. A levonható tanulság mindig ugyanaz: az erőszak oka a szegénység és az oktatás hiánya. Változatlanul tartja magát az optimista nézet, mely szerint az oktatás hatékonyságának javítása és a felvilágosítás előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők

Kapcsolódó szócikkek: nők elleni erőszak · Pakisztán
SteelCurtain >!

Aztán Benedict gyönyörű anyja pillanatok alatt lerombolta a család boldogságát: az asszony ekkor huszonnégy, a férje huszonhat éves volt. Tönkretette a gyerekei életét is. Benedict csak keserűséget érez, ha az anyjára gondol. Egy éjjel, amikor az apja, mint mindig, két gyerekével egy ágyban aludt, az asszony beengedte a házba a bátyjait és a szeretőjét. A férfiak egy egész tár sörétet belelőttek az alvó Samuelbe. A gyerekeknek nem esett bajuk. Samuel még öt napig élt, közben végig gyerekei nevét ismételgette. A legidősebb ekkor tízéves, a legkisebb kéthónapos volt. Samuel bivalyerős ember volt, „egy cowboy”, ahogy Benedict mondja. Benedict anyjának szeretőjét Manszurnak hívták. Muzulmán volt, és ugyanabból a faluból származott, mint Szamira. Mielőtt a nőt hozzáadták Samuelhez, aki Lahoréból származott, közte és Manszur közt volt valami. Később, amikor Samuel és felesége már Ravalpindiben laktak, Manszur egyszer meglátogatta őket, és megkérdezte, nincs-e számára egy kiadó szobájuk. Beköltözött. Benedict olykor látta, hogy a férfi ölelgeti az anyját. Furcsállotta a dolgot, de nem tudta mire vélni. Apját a szomszédok többször is figyelmeztették, hogy vigyázzon Manszurral. Samuel egyik nap korábban ért haza a munkából, és rajtakapta a férfit a feleségével, akit azonnal hazaküldött a családjához. De aztán egyedül nem bírta ellátni a gyerekeket, így visszahozta Szamirát. Az asszony ekkor higanyt csepegtetett a férje csajába. De Samuel erős volt, mint egy medve, úgyhogy a méreg meg sem kottyant neki. Észre se vette, hogy meg akarták ölni. Ezt a történetet Benedict csak később hallotta, amikor az apja már rég el volt temetve.
Szamira megtudta, hogy ha Samuel meghal, az UNDP hatezer dollárt utal ki az özvegyének, azaz neki. Olyan volt, mint egy szarka, mesélte Benedict, imádta a csillogó ékszereket, a pénzérméket. Megígérte a bátyjainak és Manszurnak, hogy ha meggyilkolják a férjét, ad nekik a zsákmányból; ezután történt, hogy a testvérei és a szeretője megölték Samuelt, miközben gyermekei közt aludt. „Azon az éjszakán – mondja Benedict – kezdődött a pokoljárásunk.”

Betsy Udink: Allah & Éva Az iszlám és a nők


Hasonló könyvek címkék alapján

Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Asne Seierstad: A kabuli könyvárus
Sabatina James: Apám a halálomat akarja
Kalmár György: A felrobbant ország
Zárug Zita – Harkányi Árpád: Nászút a világ körül, mert csak egyszer élünk
Arnon Grunberg: A betegség nélküli ember
Chaman Nahal: Miénk a szabadság
Tehmina Durrani: Uram és parancsolóm
Bhísam Száhní: Sötétség
Gordon Johnson: Az indiai világ atlasza