A ​lázadás hajnala 41 csillagozás

Beth Revis: A lázadás hajnala

Jyn Erso nyolc éves, amikor meggyilkolják az anyját, míg az apját elhurcolják, hogy a Birodalom szolgálatába állítsák. Elveszíti a szüleit, de nem marad teljesen magára. Saw Gerrera veszi maga mellé, a férfi, aki a legszélsőségesebb eszközöktől sem riad vissza a zsarnoksággal szemben. Nem csak otthont biztosít Jynnek, hanem megtanítja mindarra, amire szüksége lehet ahhoz, hogy ő maga is harcba szálljon a Birodalom ellen.
Jyn az elnyomás elleni küzdelmnek szenteli az életét, és hűséges társa lesz Saw-nak, de egyre veszélyesebb helyzetbe kerül. Felvetődik benne a kérdés, hogy Saw katonájaként meddig lesz képes elmenni. Miután egy korábban elképzelhetetlennek tartott árulással kerül szembe, ki kell találnia, hogy valójában miben hisz és ki az, akiben megbízhat…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szukits, Szeged, 2017
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634974383 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Jyn Erso


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Nevox>!
Beth Revis: A lázadás hajnala

A szivány Egyes az egyik kedvenc Atar Wars filmem, ezért mindenképpen érdekelt, hogyan jutott el Jyn Erso a film elején látot büntetőtáborba. Alapvetően karakterregényről van szó, ami arra koncentrál, hogyan lett a 8 éves kislányból az aki a ellopja a Halálcsillag tervrajzait. Jól bemutatja Saw Gerrarát, aki egy fanatikus, elvakult önző alak, megértem miért távolodott el tőle Jyn. A kötelwző szerelmi szál kissé erőltetett,de ettől függetlenül kellemes, szórakoztató regény, ami uygan nem mutat be sok szereplőt mélyebben, csak a főhőst, de őt nagyon mélyen. Láthatjuk milyen kis ellenűálló gócokból alakult ki a Lázadás és felveti a kérdést, hogy meddig lehet elmenni a Birodalom elleni harcban, bár mélyebben nyilván nem merészkedik bele.Hol is a határ a lázadó és aterrorista között. Jyn karakterfejlődése jól ábrázolt, még egy YA regényen belül is, az akciók, csaták rendben vannak, szóval a jobb kánon regények közül való.

PAVideoStudio>!
Beth Revis: A lázadás hajnala

Ezt a könyvet nem szabad összekeverni a magyarul azonos címen megjelent, az új Han solo-trilógia zárókötetével. Ebből a Jyn Erso-ra fókuszáló regényből megtudjuk, mi történt vele a Lah’mu-ról Saw Gerrera általi kimentés és a Wobani munkatáborból való távozás között.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/V-Rv3rtTy1E

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Beth Revis: A lázadás hajnala

Bevezető Jyn Erso gyerekkorába, kiképzésébe. Jyn szerint az apja egy gyáva alak, Gerrera szerint simán csak egy rohadék. A kiképzésen gyorsan átesünk nincs túl húzva, lövészet, önvédelem, kódhamisítás ennyi.
Ez a regény áthidal egy szakadékot a James Luceno Katalizátor és a Rogue One között.
A regény olvasva kiderül miért is fordult egykoron oly tisztelt Gerrera ellen.Mondjuk nekem ez a keményebb vonal jobban tetszik az antihősők izgalmasabbak.
Saw Gerrera radikális lázadó vezér, aki az üss oda keményen taktika lelkes híve. Ha a birodalom szerint terroristák vagyunk, cselekedjünk hát aszerint.
A regény második felében Jyn magára marad de megtanulta hogyan kell túl élni , azt is megtudjuk hogyan is került birodalmi fogságba a Rogue One elején pont onnan szabaditják ki a lázadok.
összességében egy kellemes kis fejlődés történet remek kis kaland .

Hippoforaccus >!
Beth Revis: A lázadás hajnala

Jyn Erso története, abban az időszakban, amikor Beau Gadsdon-ból Felicity Jones-sá cseperedik.
Nem mondanám túl emlékezetes történetnek. Minden probléma szinte magától megoldódik, jön valaki, aki mentőkötelet dob, a főhős csak sodródik az árral.
Saw Garrera szerintem eléggé karakteridegen lett, hiába próbálta meg úgy beállítani az író, hogy csak akkor fordul olyanba a személyisége, mint amilyen a filmben, amikor kilép a történetből.
A rengeteg újonan behozott, és a wookiepedia által ismeretlen fajnak sem látom sok értelmét. Hát nincs elég nép?

2 hozzászólás
Akos_Kirsch I>!
Beth Revis: A lázadás hajnala

A lázadás hajnala igazi karakterközpontú regény lett. Alaposan megismerhetjük Jyn Erso jellemét és azokat az eseményeket, melyek végül a Zsivány Egyes című filmig történtek. Rendkívül olvasmányos és lendületes könyv, igazi drámai hangulattal vegyítve, ugyanakkor kalandokban is bővelkedik. Nekem Jyn karaktere már a filmben is tetszett, és ez a mű csak még szimpatikusabbá tette őt számomra.
Nem játszódik túl sok helyszínen, de az idősíkok váltakozásával mindig fenntartja az érdeklődést. Én úgy gondolom, hogy az egyik legjobb kánon regény lett.

Pistee77 >!
Beth Revis: A lázadás hajnala

Még egy újabb teljesen felesleges Star Wars történet, könyv!
Azt hiszem egyenlöre ez az utolsó amit elolvastam.
Várom már mikor lesz könyv arról, hogy valamelyik filmes karakter mit csinál a reggeli és az ebéd között.

Ebe_Endocott>!
Beth Revis: A lázadás hajnala

Hát azt nem mondom, h nem élveztem, de azért hiányérzet maradt bennem bőven. Valahogy az egésszel, és a hangulatával az volt a benyomásom, hogy valaki, aki szeret és jól tud YA regényeket írni, szívesen vette a feladatot, h a SW univerzumba is alkosson egyet. Megnézte párszor a kapcsolódó filmeket, meg vélhetően pár egyéb kiadványt, és a kötelező elemeket alkalmazva írt egy jó kis regényt. Egyáltalán nem az a fajta hangulat, amikor egy SW-ért rajongó szerző az univerzumot szeretné bővíteni és gazdagítani, miközben elmesél egy történetet.
A temérdek már létező, jó kis űrlényfajokból is alkalmazott néhányat, de leginkább csomó újat talált ki, vagyis inkább csak nevezett meg, merthogy semmi infót nem tudtunk meg erről a sok új idegenről… Mintha nem ismerné a többit…
A legnagyobb hiányosság mégis a záró, katarzis jelenet volt. Most komolyan?! spoiler Mintha az írónő elfelejtette volna, h mit akart írni.
Jyn mélyebben megismert személyisége és nemtörődömsége tetszett, a kötelező szerelmi szál elég semmilyen és kiszámítható volt, de az átlátható, világos, nem túlbonyolított, lineáris történetszál miatt jól lehetett vele haladni és végülis jó kikapcsolódás volt.

Csokky>!
Beth Revis: A lázadás hajnala

Ebből a regényből megtudhatjuk, hogy mi történt Jyn Ersoval onnantól kezdve, hogy Saw Gerrera megtalálta egészen odáig, hogy Cassian Andor alakulata kiszabadította a Wobanin található munkatáborból.

A kalandok elég jók, de kicsit felszínesek. Mondjuk a szerző célja szerintem elsősorban az volt, hogy Jyn karakterét dolgozza ki, és ez maximálisan sikerült is. Nagyon reálissá teszi, és nagyon jól bemutatja, hogyan terjeszti ki a Birodalom a fennhatóságát mindenre és mindenkire.

Kada22>!
Beth Revis: A lázadás hajnala

Miután elolvastam King Az c. regényét, úgy döntöttem, visszatérek a messzi-messzi galaxisba, és elolvasom sorban az összes kánon könyvet, ami eddig kimaradt. Szerencsés véletlen volt, hogy a Katalizátor után pont ez a regény következett a sorban, mert ezeket akár közvetlen folytatásnak is tekinthetjük. A regény ott kezdődik, ahol a Katalizátor abbamaradt, és ahhoz hasonlóan baromi nagy időt fed le. Viszont, ahogy a Katalizátor remekül felvezette a Zsivány Egyes nyitójelenetét, addig ez a könyv remekül ismerteti, mi történt a logo alatt eltelt évek alatt. A könyvből megismerhetünk majdnem mindent, amire a filmekben csak utalás volt. Mi történt Jynnel a szülei elvesztése után? Milyen volt a kapcsolata Saw Gerrerrával? Miért váltak el az útjaik? Erre mind választ kapunk. Ezek mellett jó SW könyvhöz mérten rengeteg az utalás. Főleg a már említett Katalizátor c. regényre, így azt mindenképp ajánlom elolvasásra ez előtt.

A Zsivány Egyest kritizáló hangok többsége egyértelműen a helyszínek közötti ugrándozást, és a rengeteg, nem eléggé kidolgozott karaktert emelte ki negatívumnak. Na, ez a könyv nekik is szól. Ebből megismerhetjük Jynt úgy, ahogy a filmben talán sosem sikerült volna. Megkapja a személyiségét, kiderül, miért lesz olyan, mint a filmben. Látjuk a jeleneteket, amikre utaltak a filmben. Miért tartóztatták le, hogyan tud úgy harcolni, stb…

A Zsivány Egyes számomra talán legjobb pontja, az egész SW világ árnyalása volt. Hogy megmutatta, hogy nem minden fekete és fehér, hanem a Felkelők részéről is vannak megkérdőjelezhető megmozdulások, és a Birodalom nem minden katonája rossz. Úgy érzem, a kánon regények többségében erre a témára sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek, mint a korábbi művekben. Itt is úgy érzem, hogy ezt a „nem fekete-fehér” dolgot tovább fokozták. Saw módszerei több, mint megkérdőjelezhetőek, és a civilek teljesen figyelmen kívül hagyásával szerintem is közelebb áll a terroristákhoz, mint a lázadókhoz. spoiler Érdekes, hogy erre csak a könyv olvasása közben jöttem rá, hiszen a harcosait a filmben sem különösebben érdekelték a civilek, mikor megtámadták a tankot Jedhaváros utcáin.

Ugyanakkor a magyar címadás, szerintem nem sikerült jól. „A lázadás hajnala” után nem feltétlenül egy, egyetlen főszereplőre koncentráló regényt vár az ember. A könyv az akciójelenetekben sem bővelkedik, inkább egy enyhébb karakterdrámának mondanám, mint akciókönyvnek, bár tény, hogy több ilyen jelenet van benne, mint a Katalizátor esetén. Visszatérve a címre, szerintem az „Egy lázadó hajnala” vagy „A lázadó hajnala” sokkal találóbb lett volna, és kevésbé lenne félrevezető. A fordítás azonban jól sikerült, és egy-két kisebb elírástól eltekintve nem találtam benne kivetnivalót.

Összességében egy remek könyvről beszélünk, a maga kategóriájában. Viszont én mindent az Elveszett csillagokhoz mérek, ami nekem telitalálat volt, ahhoz képest viszont kicsit gyengébb, hiszen itt tényleg egyetlen egy főszereplő van és mindent az ő szemszögéből láthatunk. Nekem ez néha kicsit zavaró volt, de ez nem gondolom, hogy eget rengető hiba, és másokat talán még ennyire sem zavar. :)

Eynregiujkonyvek I>!
Beth Revis: A lázadás hajnala

A cím fordítása teljes félrevezetés, nem is szólva A.C. Crispin művének azonos címéről a Star Wars birodalomból. Ez a regény Jyn Erso felnőtté válását mutatja be. Komor hangulatú, egyfajta kiegészítő mű. A második fele változatosabb, néha egész jó. De nem tud „nagy kalanddá” válni, éppen azért, mert a célja más regények és film kiegészítése. Cikkem a könyvről: http://starwarskonyvekportal.blogspot.hu/2018/05/beth-r…


Népszerű idézetek

Ebe_Endocott>!

Jyn emlékezett egy tudományos kísérletre, amit az anyjával végzett a Lah’mun. Savat öntöttek lúgba, aztán megfigyelték, hogy a keverék hogyan bugyborékol és sistereg. A Birodalom volt a sav, a felkelők a lúg. Külön-külön tűrhetően elvoltak.
De amikor találkoztak, annak káosz, pusztulás és halál lett a vége.

241. oldal, 36. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jyn Erso
6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Claudia Gray: Elveszett csillagok
Claudia Gray: Leia, az Alderaan hercegnője
Rae Carson: Koréliai hajsza
Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer
Greg Rucka: Az ébredés előtt
Robert A. Heinlein: Őrjárat a világűrben
Daniel Wallace: A Jedi útja
A. M. Aranth: Oculus
E. K. Johnston: A királynő árnyéka
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!