Otthoncsere 68 csillagozás

Beth O'Leary: Otthoncsere

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Leena ​túl fiatal ahhoz, hogy egy helyben toporogjon.
Eileen túl idős ahhoz, hogy mindent újrakezdjen.
Talán itt az ideje, hogy helyet cseréljenek…

Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
General Press, Budapest, 2020
412 oldal · ISBN: 9789634524205
>!
General Press, Budapest, 2020
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524199 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 13

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 131


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Először egy aranyos, könnyed kis történetnek tűnt, de közben rá kellett jönnöm, hogy sokkal mélyebb témákat is magában foglal, igaz kissé sziruposabb formában. Mindenképp kiemelendő, ahogy az írónő bemutatja, hogy hogyan próbálja egy szeretett családtag elvesztését feldolgozni egy anya, egy nagymama és egy testvér, mindezt úgy, hogy a történet ne váljon komorrá. Számomra az is érdekes volt, hogy nagyi és unoka hogyan boldogulnak a másik világában és milyen pozitívan tudnak hatni mások életére. Ez szerintem a regény erőssége, hogy a mellékszereplők is részletesen be vannak mutatva, és az írónő az ő életükbe is enged bepillantást, valamint az ő problémáikkal is van foglalkozva, nem csak a főszereplőkével. Ezen a ponton hozzá kell tennem, hogy Eileen nagyi fejezeteit jobban élveztem, ugyanis egy vicces és belevaló nőről van szó, ezzel szemben Leena hajlamos volt az önsajnálatra.
Ami miatt végül egy csillagot levontam egyrészt az, hogy a történet néhol túlságosan lelassult és ellaposodott, másrészt viszont, hogy spoiler
A végén pedig szeretném megemlíteni a gyönyörű borítót, szerintem nagyon illik a könyvhöz és a hangulatához.

2 hozzászólás
Málnika P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

”Ha tovább akarunk lépni, fel kell ráznunk a dolgokat.”

Beth O'Leary ezúttal egy otthoncsere ötletére alapozza új romantikus regényét, amelyben a Londonban élő Leena és hamleigh-i 79 éves nagyanyja, Eileen cserél lakást. Mindkettőjüknek égető szüksége van a levegőváltozásra, hiszen a munkamániás lányt egy rosszul sikerült prezentáció után két hónap fizetett szabadságra küldik, míg Eileen nemrég maradt egyedül, miután otthagyta a férje. A Cotton-családot azonban leginkább a gyász sújtja, Leena testvére, Carla korai halálát képtelenek feldolgozni. A családi tragédia után nemcsak egymáshoz, hanem önmagukhoz is vissza kell találniuk, miközben természetesen a szerelem is rájuk talál. A regény nagy erőssége a nagyi karaktere, aki szókimondó, bevállalós stílusával az első oldalaktól kezdve belopja magát az olvasó szívébe. A szerethető szereplők és a szívmelengető közösség ellenére az írás mégsem tudott teljesen lebilincselni, amelyhez nagyban hozzájárul, hogy az egész cselekmény túlságosan kiszámítható. Több generáció bájos története az Otthoncsere, amely bár sablonos, bővelkedik vicces párbeszédekben és jól megformált karakterekben, így nyár végi olvasmánynak tökéletesen megfelel.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Előrebocsátva a fél csillag levonás azt jelzi, hogy az Ágybérlők jobban tetszett, a téma is közelebb állt hozzám. Sajnos egyik nagyikám sem érte még a 79 évet, mint a könyvbeli Elieen, ráadásul ők nem is voltak ilyen energikus, kalandvágyó öreglányok. Így hát amikor arról olvasok, hogy a nagyika pikáns kalandokba keveredik Londonban, az olyan, mintha fantasyt olvasnék. :))
Szerencsére a szerző Leena falusi kalandjait is feldobta egy kis humorral, és a kiállhatatlan, begyöpösödött vénembereket egészen megkedveltem a végére. Persze Ovéval egyikük sem ért fel ( by Frederick Backman) de Arnold igazán jó fej volt. Összességében kellemes kis történet, amellett hogy gyász feldolgozásáról és megbocsátásról is szól.

turanett P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Az elején könnyű történetnek ígérkezik, de ahogy haladtam vele, rá kellett jönnöm, hogy ez azért egy kicsit bonyolultabb dolog lesz. Három generációt ismerhettem meg, és részese lehettem a mindennapjaiknak. A nagyi, az anya és az unoka megpróbáltatásai egy unoka, egy lány és egy testvér elvesztése után.
Leena nem tudja feldolgozni testvére halálát, és ez sajnos már a munkájára is kihat. A főnöke kényszerszabadságra küldi, ezért úgy dönt, hogy meglátogatja a nagyiját vidéken. Közben a nagyi is teljesen el van keseredve, mert nem elég, hogy az unokája halott, de még a férje is elhagyta. Leena felajánlja, hogy cseréljenek helye két hónapra.
Na itt kezdődnek az érdekességek. Leena, ugyan sokat jár vidéken, de mégsem közülük való. Nem elég, hogy a bánatával és a rég nem látott anyukájával, de még a falusiakkal is meg kell küzdenie. Nagyon szerettem azokat a részeket, ahol a falut, illetve azoknak a lakóit mutatja be. Imádtam őket. Főleg a mogorva szomszédot, Arnoldot. Cuki figura.
Eileen is érdekes helyzetekbe keveredik London utcáin. Talán egy kicsit az ő részeit jobban élveztem. Csupa élet az a nő.
Összességében, tündéri történet, és a borító is gyönyörű.

5 hozzászólás
AniTiger P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

„– Megérdemled, hogy olyan párod legyen, aki mellett nem kevésbé vagy önmagad, hanem jobban.”

Megható, mégis szórakoztató történet, ám mivel vannak benne komolyabb problémák, így nem az a tipikus strandkönyv. Tetszett a történet, de kellett egy kis idő, amíg belerázódtam, viszont onnantól fogva faltam az oldalakat, mert nagyon élveztem Eileen és Leena idegen terepen történő kalandjairól olvasni!

Romantikus, humoros, torokszorító történet a szerelemről, a magányról, a megbocsátásról, a haragról és az időskorról. Ezzel a regénnyel szerintem egy kicsit több a jóság a világ(om)ban, jól esett olvasni.

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/08/beth-olea…

moonchristal P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Nagyon tetszett ez a könyv, gyönyörű történet volt a változásról, gyászról, önmagunk megismeréséről. Őszintén szólva, eleinte azt hittem, egy gagyi másolata lesz a Holiday című film alapötletének, de szerencsére csak a rossz előítélet vezetett félre, mert egy sokkal másabb történetet kaptam, mint amire számítottam.
Lendületes, néhol szomorkás, máskor könnyed és vidám regény, tele imádnivaló karakterekkel, egytől egyig hiányozni fognak nekem. A könnyedség álarca mögött abszolút tanulságos történet, tele elgondolkodtató üzenetekkel, és megszívlelendő gondolatokkal.
Nagyon jó élmény volt olvasni, és talán még egy kicsit jobban is tetszett, mint az Ágybérlő, pedig azt is szerettem. :)

2 hozzászólás
Brigi89>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Nagyon jó kis könyv volt, élvezet volt olvasni. Én általában jobban szeretem, ha egy könyvben több romantika van, de ez a könyv így volt jó :)
Leenát kényszerszabadságra küldi a főnöke, mert pánikrohamot kapott egy prezentáció közepén. Még mindig nem tudta túltenni magát a huga elvesztésén. A nagymamája Eileen éli a vidéki életét 79 évesen. A férje elhagyta, de nem bánkódik miatta. Elhatározzák, hogy otthont cserélnek 2 hónapra.
Eileen nagyi bele is vág az internetes társkeresésbe. Nagyon imádtam az ő szemszögét olvasni, életrevaló nagymama az biztos :) A körülötte élők életét is teljesen megváltoztatja. Végül szerencsére rájön, hogy a szerelem közelebb volt hozzá, mint gondolta volna.
Leena egyre jobban kinyílik a vidéki tartózkodása alatt. Része lesz a helyi közösségi életnek. Tetszik neki a helyi tanár Jackson, de van barátja Londonban, akiről már az elején tudtam, hogy sunyi. Szerencsére erre Leena is rájön egy kis segítséggel.
Az epilógus lehetett volna hosszabb is, szívesen olvastam volna még kinek hogy alakult az élete.

Titina>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Az írónő előző könyvét is nagyon kedveltem, de ez minden szempontból felülmúlta.
Könnyed volt, kedves, bájos, igazán humoros és a végén még picit meg is hatódtam.
Az idei év egyik legkedvesebb olvasmánya eddig. Sőt az idei év legkedvencebb karakterét is ebben a könyvben találtam meg. Egyértelmű, hogy nem lehet más, mint A NAGYI! Eileen Cotton egyenesen belopta magát a szívembe!
Egyébként 1-2 szereplő kivételével mindenki igazán kedvelhető volt és mindannyian kis üde színfoltjai voltak a történetnek.
A @General_Press_Könyvkiadó pedig ismét gyönyörű borítót választott. Imádom!

4 hozzászólás
kriszet_Paulinusz P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Nagyon élveztem a maradéktalan szórakozást. A történet remekül van felépítve, kiválóak a szereplők, és a cselekményre sem lehet panaszunk. Noha limonádénak tűnik első ránézésre, olvasva nem az.
Több komoly vonala is van a könyvnek. Az egyik, amit mostanában sokan elfelejtenek, hogy nem tudnak leállni. Megy a feszültség, rengeteg a munka, otthon, család. A mókuskerék meg csak pörög velünk. A másik téma, hogy egy tragédiát, hogyan lehet feldolgozni ép ésszel, hogyan lehet tovább élni úgy, hogy mázsás súllyal köt minket a fájdalom, és az az érzés, hogy többé már semmi sem lesz ugyanaz. Tapasztalatból tudom, hogy ezer darabra töri a lelket, és a testet is. És rengeteg elhasznált idő megy el a miértek feldolgozására. Mindeközben tudjuk, hogy az ámokfutás teljesen felelsleges, de nem lehet szabadulni tőle, belénk ég a fájdalom, a tehetetlenség érzése.
A másik megállapításom, hogy ennél kedvesebb, aranyosabb könyvet régen nem olvastam mindezek mellett. Eileen egy energiabomba, korát meghazudtolóan agilis és szeretnivaló asszony. A néni jelzőt még csak véletlenül sem mondanám rá, mert egyszerűen nem való hozzá. A jelleme, a tartása, szeretete kinyúl értünk a könyvből. 79 évesen szeretnék ennyire aktív lenni. Leena nem volt rossz, de mint mindig az ő karakterét nem éreztem ennyire közel magamhoz, viszont Bee az egyik legjobb barát a világon. Hamleigh-in-Harksdale pedig egy irigylésre méltó hely. Mindent összevetve kiváló szórakozás elolvasni ezt a könyvet. Legközelebb az Ágybérlőket veszem szemügyre.

csfannie P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

„Már jó ideje kíváncsi vagyok az írónő munkásságára, ezért Az ágybérlő sikerét látva egyből lecsaptam az Otthoncserére. Tudtam, hogy nehéz kérdések is elő fognak kerülni a történet során, ez pedig csak vonzóbbá tette számomra a kötetet. Azonban a kezdeti lelkesedésem hamar csalódottságba csapott át. A két történetszál közül csak egyet szerettem meg, míg a másikkal alig tudtam haladni, és habár tényleg megjelenik a gyász a történet során, nekem úgy tűnt, mintha az írónő csak felszínesen kapargatná ezt az igenis fontos témát. Mindenesetre még biztos próbálkozni fogok Beth O'Leary többi kötetével is, annak ellenére, hogy nálam ez a könyv nem talált be.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2020/08/beth-oleary-…


Népszerű idézetek

Málnika P>!

(…) néha mindenki jobban jár, ha az ember hallgatás helyett a tettek mezejére lép.

348. oldal (General Press, 2020)

Málnika P>!

Maga ennél jobbat érdemel. És sosem késő olyan életet élni, amilyet az ember megérdemel (…)

269. oldal (General Press, 2020)

Málnika P>!

Ha tovább akarunk lépni, fel kell ráznunk a dolgokat.

74. oldal (General Press, 2020)

Málnika P>!

(…) ha az ember hagy időt a fájdalomra, egy kicsit könnyebb lesz, mint amikor reszket a hidegben, és elernyeszti az izmait ahelyett, hogy megfeszítené őket.

277. oldal (General Press, 2020)

Finn_Hudson P>!

– Nagymama! – kiált ki Leena az ajtó mögül. – Nagymama, mit csinálsz?
– Beleavatkozom mások dolgába! – felelem vidáman. – Ez az új hobbim!

csfannie P>!

– Megérdemled, hogy olyan párod legyen, aki mellett nem kevésbé vagy önmagad, hanem jobban.

csfannie P>!

Olyasvalakire vágyom, aki megérti a számomra fontos dolgokat, és akiknek az életében ugyanúgy voltak sötét időszakok, mint az enyémben.

Finn_Hudson P>!

Arnold1234: Leena megtanította, hogyan készítsek pad thait vacsorára.
EileenCotton79: De hát Leena borzalmasan főz!
Arnold1234: Nos, ezt most már én is tudom, nem igaz?

csfannie P>!

– A könyvtárak haldokolnak, és ez szégyen.

csak_olvass P>!

Úgy tűnik, ez a legnehezebb a családi tragédiákban. Azok az emberek, akikre a leginkább számítunk nehéz helyzetekben, nem tudnak támaszt nyújtani.


Hasonló könyvek címkék alapján

B. N. Toler: Lélekvesztők
Vi Keeland: A beosztott
Penelope Bloom: His Banana – Bekapnám
Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Sophie Kinsella: Tripla koktél
Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?
Jojo Moyes: Miután elvesztettelek
Colleen Hoover: Ugly Love – Csúf szerelem
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől