Otthoncsere 271 csillagozás

Beth O'Leary: Otthoncsere

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Leena ​túl fiatal ahhoz, hogy egy helyben toporogjon.
Eileen túl idős ahhoz, hogy mindent újrakezdjen.
Talán itt az ideje, hogy helyet cseréljenek…

Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
General Press, Budapest, 2020
412 oldal · ISBN: 9789634524205
>!
General Press, Budapest, 2020
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524199 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Leena Cotton

Helyszínek népszerűség szerint

nappali


Kedvencelte 13

Most olvassa 7

Várólistára tette 228

Kívánságlistára tette 150

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Mulán P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Imádtam.
Nem olvastam még hasonlót se ahol az idős nénik és bácsik ennyire menők lettek volna. Fetrengtem a nevetéstől rajtuk mennyire helyre tették Leena-t. Habár nagyjából tudtam mi lesz a vége teljesen jól volt felépítve a történet, élvezhető, fordulatos. Alapból azt mondanám rá hogy ez egy vidám könyv de nem annyira vidám mert egy több témát boncolgat a könyv mint pánikbetegség, gyász feldolgozás. Január végére tökéletes olvasmány volt számomra.
Tetszettek a szereplők tetszett hogy mindenkinek megvan a maga feladata, nem az a szirupos tökéletes szereplős könyv ez, sokkal inkább egy vagány nagyi és egy még vagányabb főszereplő lányról van szó.

2 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Amikor ránéztem erre a könyvre egy igazán könnyed, laza olvasmánynak ígérkezett. Ami majdnem igaz is. Azonban ennél sokkal többről van szó. Arról, hogy a Cotton család női tagjai miként tudják szerettük elvesztését feldolgozni. Beszél anya – lánya kapcsolatról és nagyanya – unokája kapcsolatról. De rámutat arra is, hogy mennyire fontos az összetartás ereje az, hogy akarjunk segíteni magunkon, ha időnként padlóra kerülünk. Nyújtsuk a kezünket a környezetünkben lévőknek, ha látjuk, hogy segítségre szorulnak. Ugyanakkor tanulhatunk itt az újrakezdésről és arról is, hogyan lehet ízlésesen beszélni az időskori szerelmi életről, annak létjogosúltságáról. De szó esik az egymás elfogadásáról valamint a barátság erejéről. Ezek a nehéz témák zseniális stílusban, nagyon szerethetően, kedvesen, humorosan vannak kicsomagolva előttünk.
A könyv alapötlete már eleve nagyon tetszik. Ehhez társulnak még a jól kidolgozott karakterek.
Leena egy fiatal, határozott, jó szervezőképességgel megáldott menedzser, aki hajlamos egy kicsit az önsajnálatra. Emiatt az elején voltak pillanatok, amikor haragudtam rá. Persze később azért sikerült megkedvelnem őt.
Eileen tettre kész, határozott, önzetlen és jóhumorú, aki hetvenkilenc éves és tele van tervekkel. Úgy véli, hogy az Élet sok mindennel tartozik neki és ezeket a tartozásokat igenis be akarja vasalni. Életfelfogásával, stílusával szerintem ő viszi hátán a történetet.
Marian gyenge és határozatlan, amikor megismerjük. Nagyon nehezen tudja feldolgozni lánya elvesztését. Carla halálával önmagát is elvesztette. A történet végére sikerül megerösődnie, magára találnia.
Örülök, hogy ezzel a könyvvel kezdhettem Beth O’Leary megismerését. Annak ellenére, hogy tartottam a romantikus címkétől – hiszen nem ez a kedvenc műfajom – , egy nagyon szórakoztató stílusú, kedves humorú könyvet olvashattam.
Jó választás, nagyszerű olvasmány volt!
spoiler

2 hozzászólás
Finn_Hudson>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Először egy aranyos, könnyed kis történetnek tűnt, de közben rá kellett jönnöm, hogy sokkal mélyebb témákat is magában foglal, igaz kissé sziruposabb formában. Mindenképp kiemelendő, ahogy az írónő bemutatja, hogy hogyan próbálja egy szeretett családtag elvesztését feldolgozni egy anya, egy nagymama és egy testvér, mindezt úgy, hogy a történet ne váljon komorrá. Számomra az is érdekes volt, hogy nagyi és unoka hogyan boldogulnak a másik világában és milyen pozitívan tudnak hatni mások életére. Ez szerintem a regény erőssége, hogy a mellékszereplők is részletesen be vannak mutatva, és az írónő az ő életükbe is enged bepillantást, valamint az ő problémáikkal is van foglalkozva, nem csak a főszereplőkével. Ezen a ponton hozzá kell tennem, hogy Eileen nagyi fejezeteit jobban élveztem, ugyanis egy vicces és belevaló nőről van szó, ezzel szemben Leena hajlamos volt az önsajnálatra.
Ami miatt végül egy csillagot levontam egyrészt az, hogy a történet néhol túlságosan lelassult és ellaposodott, másrészt viszont, hogy spoiler
A végén pedig szeretném megemlíteni a gyönyörű borítót, szerintem nagyon illik a könyvhöz és a hangulatához.

2 hozzászólás
Málnika>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

”Ha tovább akarunk lépni, fel kell ráznunk a dolgokat.”

Beth O'Leary ezúttal egy otthoncsere ötletére alapozza új romantikus regényét, amelyben a Londonban élő Leena és hamleigh-i 79 éves nagyanyja, Eileen cserél lakást. Mindkettőjüknek égető szüksége van a levegőváltozásra, hiszen a munkamániás lányt egy rosszul sikerült prezentáció után két hónap fizetett szabadságra küldik, míg Eileen nemrég maradt egyedül, miután otthagyta a férje. A Cotton-családot azonban leginkább a gyász sújtja, Leena testvére, Carla korai halálát képtelenek feldolgozni. A családi tragédia után nemcsak egymáshoz, hanem önmagukhoz is vissza kell találniuk, miközben természetesen a szerelem is rájuk talál. A regény nagy erőssége a nagyi karaktere, aki szókimondó, bevállalós stílusával az első oldalaktól kezdve belopja magát az olvasó szívébe. A szerethető szereplők és a szívmelengető közösség ellenére az írás mégsem tudott teljesen lebilincselni, amelyhez nagyban hozzájárul, hogy az egész cselekmény túlságosan kiszámítható. Több generáció bájos története az Otthoncsere, amely bár sablonos, bővelkedik vicces párbeszédekben és jól megformált karakterekben, így nyár végi olvasmánynak tökéletesen megfelel.

Pati28 P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

”De amikor elveszítünk valakit, akit szerettünk, nem veszik el minden, amit az illetőtől kaptunk. Van, amit itt hagy nekünk.”

Nagyon tetszett az alaptörténet, és szerettem olvasni is.
Leena otthoncsere ötlete a lehető legjobbkor pattan ki a fejéből, hiszen mind neki, mind Eileennek égető szüksége van egy kis környezetváltozásra.
A könyvben fontos hangsúlyt kap a gyász, miképp vagyunk képesek feldolgozni egy közeli szerettünk elvesztését, hogyan tudunk helyt állni az életben, ha már minket is maga alá temet a fájdalom.
Olykor pedig azokat az embereket hibáztatjuk, akik semmiről sem tehetnek.
Számomra egyértelműen a kedvenc a nagyi volt. Belevaló, vagány 79 éves, aki kimeríthetetlen energiával rendelkezik, és fiatalokat meghazudtoló lendülettel térképezi fel Londont. Nagyon vártam, hogy mindig az ő szemszögéből olvashassak, és ezekben a fejezetekben a humorból sem volt hiány. Másik kedvencem pedig Arnold volt. Ki gondolta volna, hogy a zsémbes, morgós öregember nem is annyira mufurc, mint gondolnánk. :D
Leena annyira nem nyerte el a tetszésem, egy kicsit túlzónak éreztem a viselkedését. A közösségért tett cselekedetei azonban sokat nyomtak a latba.
Mint minden romantikus történetnél, itt is borítékolható volt a vége, valamint az epilógus lehetett volna hosszabb is, de ennek ellenére kellemes kikapcsolódást nyújtott a könyv.

2 hozzászólás
Réka0128 P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

„Megérdemled, hogy olyan párod legyen, aki mellett nem kevésbé vagy önmagad, hanem jobban.”

Az biztos, hogy sajnos nem a legjobbkor talált meg ez a könyv. Elég fáradt voltam, úgyhogy nem igazán volt kedvem olvasni, és azt hittem, hogy majd egy laza kis olvasmány azért jól fog esni. Az írónőtől Az ágybérlő című könyvet olvastam, és az nagyon tetszett, így teljesen abban a hitben voltam, hogy ez a kötet is hasonló lesz. Valószínűleg nem ártott volna elolvasnom a fülszöveget, és akkor egészen másképp álltam volna hozzá :) Ettől függetlenül, azért nem volt olyan rossz olvasmány. Volt benne egy kis romantika, és a humor sem maradt ki, viszont alapjáraton elég nehéz témákat érintett a történet. Egy kicsit bántam, hogy mire rendesen belerázódtam a sztoriba, addigra sajnos vége is lett.
Először Leenát ismerhetjük meg, aki egy munkahelyi baki miatt szabadságra kényszerül, ezért elutazik a nagymamájához. Eileen, Leena nagyija a regény másik főszereplője, aki közel 80 évesen új kalandokra vágyik, miután a férje elhagyta. Leena úgy gondolja, hogy mindkettőjükre ráfér a környezetváltozás, ezért otthont cserélnek. Eleinte nem boldogulnak valami egyszerűen a másik világában, valamint mind a ketten szenvednek még a gyásztól is, főleg Leena. A nagyi fejezeteit jobban szerettem olvasni, mert sokkal szórakoztatóbbak voltak, de azért Leena vidéki kalandjai is tartogattak pár igazán vicces pillanatot. A mellékszereplők is nagyon szerethetőek voltak, még a morcos Arnold is. :)
Nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet, de nekem Az ágybérlő valamiért jobban bejött. Ennek a kötetnek a borítója viszont sokkal szebbre sikerült, és a történethez is jól passzol. :)

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Előrebocsátva a fél csillag levonás azt jelzi, hogy az Ágybérlők jobban tetszett, a téma is közelebb állt hozzám. Sajnos egyik nagyikám sem érte még a 79 évet, mint a könyvbeli Elieen, ráadásul ők nem is voltak ilyen energikus, kalandvágyó öreglányok. Így hát amikor arról olvasok, hogy a nagyika pikáns kalandokba keveredik Londonban, az olyan, mintha fantasyt olvasnék. :))
Szerencsére a szerző Leena falusi kalandjait is feldobta egy kis humorral, és a kiállhatatlan, begyöpösödött vénembereket egészen megkedveltem a végére. Persze Ovéval egyikük sem ért fel ( by Frederick Backman) de Arnold igazán jó fej volt. Összességében kellemes kis történet, amellett hogy gyász feldolgozásáról és megbocsátásról is szól.

dontforgettosmileandread P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Nálam ez egy erős közepes.
Engem nem tudott lekötni, bár tény, hogy olyan időmben is olvastam, amikor nehéz volt a figyelmemet összpontosítani. Nyári limonádéba sorolhatnám, és mégsem, mert a nagy forróságban szórakoztató könyvekre vágyunk, ez a kötet pedig számomra nem az volt. Egyedül a nagyi beszólásait, szókimondó mivoltát értékelem, mert megmosolyogtatott. A váltott szemszög nagyon jó volt, ha csak Leena mesélte volna, valószínűleg a felénél félrerakom . Nekem ez az otthoncsere, mint ötlet nagyon bejött ,már a borító alapján is, azért is vettem le a polcról. Figyelemfelkeltő volt, de unalmas lett a vége. Sajnálom, nagyon szerettem volna szeretni…
(Még egy pozitívum: gyorsan elolvastam, nem szenvedtem vele sokáig.)

konyvolvaso >!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Az ötlet hatalmas, hogy a 2 hónapos nyaralást hogyan lehet úgy eltölteni, hogy kimozdítson a hétköznapok egyhangúságából, új élményt, új lehetőségeket adjon és élvezetes legyen ne kerüljön többe mint a megszokott hétköznapi életvitel. Ez a hosszú szabadság a munkahely „ajándéka”. Egy munkamániás nem valószinű, hogy annak tartja de mégsem tehet ellene semmit. Így érdekes ötletnek tűnt, hogy nagymama és unoka felcseréli otthonukat erre a 2 hónapra. Nagyi nagyon belevaló még a hetvenes éveinek a végén is, nem az az otthonülő, magába roskadó. Rögtön feltalálja magát, barátokat szerez na meg ellenséget is. Az a fajta minden lében kanál aki mindenről akar tudni, mindent akar látni és szereti elfecsegni a tapasztaltakat. Mi sül ki ebből, hamarosan kiderül. Szórakoztató, vidám könyv ami elkalauzol Londonba.

Porcsinrózsa>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Egyszerre igényes és szórakoztató, gondolkodásra késztető ez a történet. A szerző előző könyve is nagyon tetszett, de vétek lenne összehasonlítani a kettőt. Más a témája, más a hangulata ennek a regénynek, talán épp a nehéz élethelyzetek, a veszteségek miatt.
Már az elején megnyert magának a karakterek ábrázolásával, később csak ráerősített azzal, ahogyan az elmagányosodásról, az idős emberek bezártságáról, látszólagos mogorvaságáról írt. Egy csepp odafigyelésre úgy nyíltak ki a morgós öregek, mint ahogy a virág fordítja a kelyhét a nap jótékony sugarai felé.
A gyász feldolgozásával pedig arra mutatott rá, hogy eszmélésünk pillanatától életünk végéig, folyamatosan sebeket szerzünk. Az életünk pedig nem más, mint egy szakadatlan gyógyulási folyamat.
Szinte minden szereplője kivált az olvasóból valamilyen érzelmi viszonyulást. Nem lehet, hogy bárki iránt is közömbösek maradjunk. Élő, eleven, vérbő szereplőgárdát mozgat, végig érdekes, fordulatos történésekkel. A fél csillag levonás annak szól, hogy akadtak a műben nyelvtani egyeztetési hibák.


Népszerű idézetek

Málnika>!

Maga ennél jobbat érdemel. És sosem késő olyan életet élni, amilyet az ember megérdemel […]

269. oldal (General Press, 2020)

Málnika >!

Ha tovább akarunk lépni, fel kell ráznunk a dolgokat.

74. oldal (General Press, 2020)

Málnika >!

[…] néha mindenki jobban jár, ha az ember hallgatás helyett a tettek mezejére lép.

348. oldal (General Press, 2020)

Málnika>!

[…] ha az ember hagy időt a fájdalomra, egy kicsit könnyebb lesz, mint amikor reszket a hidegben, és elernyeszti az izmait ahelyett, hogy megfeszítené őket.

277. oldal (General Press, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom
Finn_Hudson>!

– Nagymama! – kiált ki Leena az ajtó mögül. – Nagymama, mit csinálsz?
– Beleavatkozom mások dolgába! – felelem vidáman. – Ez az új hobbim!

397. oldal

csfannie P>!

– Megérdemled, hogy olyan párod legyen, aki mellett nem kevésbé vagy önmagad, hanem jobban.

363. oldal

Csilla‿ P>!

– Nagyon is Agatha Christie a kedvence. Imádja a krimiket.
– Mint a legtöbb kíváncsi ember – feleli Arnold szárazon. – Megerősítést találnak bennük.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie · krimi
csfannie P>!

Olyasvalakire vágyom, aki megérti a számomra fontos dolgokat, és akiknek az életében ugyanúgy voltak sötét időszakok, mint az enyémben.

323. oldal

Finn_Hudson>!

Arnold1234: Leena megtanította, hogyan készítsek pad thait vacsorára.
EileenCotton79: De hát Leena borzalmasan főz!
Arnold1234: Nos, ezt most már én is tudom, nem igaz?

299. oldal

Jagika >!

– Úgy örülök, hogy itt vagy, szívem!

56. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jojo Moyes: Miután elvesztettelek
Jane Fallon: Szabadulj meg a pasitól!
Sophie Kinsella: Mézeshetek
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
L. J. Shen: Vagány
Isabel Wolff: Mesés ruhák kalandjai
J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Milly Johnson: Őszi románc
Elle Kennedy: The Risk – A kockázat