Otthoncsere 180 csillagozás

Beth O'Leary: Otthoncsere

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Leena ​túl fiatal ahhoz, hogy egy helyben toporogjon.
Eileen túl idős ahhoz, hogy mindent újrakezdjen.
Talán itt az ideje, hogy helyet cseréljenek…

Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
General Press, Budapest, 2020
412 oldal · ISBN: 9789634524205
>!
General Press, Budapest, 2020
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524199 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Leena Cotton


Kedvencelte 8

Most olvassa 5

Várólistára tette 180

Kívánságlistára tette 144

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Amikor ránéztem erre a könyvre egy igazán könnyed, laza olvasmánynak ígérkezett. Ami majdnem igaz is. Azonban ennél sokkal többről van szó. Arról, hogy a Cotton család női tagjai miként tudják szerettük elvesztését feldolgozni. Beszél anya – lánya kapcsolatról és nagyanya – unokája kapcsolatról. De rámutat arra is, hogy mennyire fontos az összetartás ereje az, hogy akarjunk segíteni magunkon, ha időnként padlóra kerülünk. Nyújtsuk a kezünket a környezetünkben lévőknek, ha látjuk, hogy segítségre szorulnak. Ugyanakkor tanulhatunk itt az újrakezdésről és arról is, hogyan lehet ízlésesen beszélni az időskori szerelmi életről, annak létjogosúltságáról. De szó esik az egymás elfogadásáról valamint a barátság erejéről. Ezek a nehéz témák zseniális stílusban, nagyon szerethetően, kedvesen, humorosan vannak kicsomagolva előttünk.
A könyv alapötlete már eleve nagyon tetszik. Ehhez társulnak még a jól kidolgozott karakterek.
Leena egy fiatal, határozott, jó szervezőképességgel megáldott menedzser, aki hajlamos egy kicsit az önsajnálatra. Emiatt az elején voltak pillanatok, amikor haragudtam rá. Persze később azért sikerült megkedvelnem őt.
Eileen tettre kész, határozott, önzetlen és jóhumorú, aki hetvenkilenc éves és tele van tervekkel. Úgy véli, hogy az Élet sok mindennel tartozik neki és ezeket a tartozásokat igenis be akarja vasalni. Életfelfogásával, stílusával szerintem ő viszi hátán a történetet.
Marian gyenge és határozatlan, amikor megismerjük. Nagyon nehezen tudja feldolgozni lánya elvesztését. Carla halálával önmagát is elvesztette. A történet végére sikerül megerösődnie, magára találnia.
Örülök, hogy ezzel a könyvvel kezdhettem Beth O’Leary megismerését. Annak ellenére, hogy tartottam a romantikus címkétől – hiszen nem ez a kedvenc műfajom – , egy nagyon szórakoztató stílusú, kedves humorú könyvet olvashattam.
Jó választás, nagyszerű olvasmány volt!
spoiler

2 hozzászólás
Finn_Hudson P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Először egy aranyos, könnyed kis történetnek tűnt, de közben rá kellett jönnöm, hogy sokkal mélyebb témákat is magában foglal, igaz kissé sziruposabb formában. Mindenképp kiemelendő, ahogy az írónő bemutatja, hogy hogyan próbálja egy szeretett családtag elvesztését feldolgozni egy anya, egy nagymama és egy testvér, mindezt úgy, hogy a történet ne váljon komorrá. Számomra az is érdekes volt, hogy nagyi és unoka hogyan boldogulnak a másik világában és milyen pozitívan tudnak hatni mások életére. Ez szerintem a regény erőssége, hogy a mellékszereplők is részletesen be vannak mutatva, és az írónő az ő életükbe is enged bepillantást, valamint az ő problémáikkal is van foglalkozva, nem csak a főszereplőkével. Ezen a ponton hozzá kell tennem, hogy Eileen nagyi fejezeteit jobban élveztem, ugyanis egy vicces és belevaló nőről van szó, ezzel szemben Leena hajlamos volt az önsajnálatra.
Ami miatt végül egy csillagot levontam egyrészt az, hogy a történet néhol túlságosan lelassult és ellaposodott, másrészt viszont, hogy spoiler
A végén pedig szeretném megemlíteni a gyönyörű borítót, szerintem nagyon illik a könyvhöz és a hangulatához.

2 hozzászólás
Málnika >!
Beth O'Leary: Otthoncsere

”Ha tovább akarunk lépni, fel kell ráznunk a dolgokat.”

Beth O'Leary ezúttal egy otthoncsere ötletére alapozza új romantikus regényét, amelyben a Londonban élő Leena és hamleigh-i 79 éves nagyanyja, Eileen cserél lakást. Mindkettőjüknek égető szüksége van a levegőváltozásra, hiszen a munkamániás lányt egy rosszul sikerült prezentáció után két hónap fizetett szabadságra küldik, míg Eileen nemrég maradt egyedül, miután otthagyta a férje. A Cotton-családot azonban leginkább a gyász sújtja, Leena testvére, Carla korai halálát képtelenek feldolgozni. A családi tragédia után nemcsak egymáshoz, hanem önmagukhoz is vissza kell találniuk, miközben természetesen a szerelem is rájuk talál. A regény nagy erőssége a nagyi karaktere, aki szókimondó, bevállalós stílusával az első oldalaktól kezdve belopja magát az olvasó szívébe. A szerethető szereplők és a szívmelengető közösség ellenére az írás mégsem tudott teljesen lebilincselni, amelyhez nagyban hozzájárul, hogy az egész cselekmény túlságosan kiszámítható. Több generáció bájos története az Otthoncsere, amely bár sablonos, bővelkedik vicces párbeszédekben és jól megformált karakterekben, így nyár végi olvasmánynak tökéletesen megfelel.

Pati28 P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

”De amikor elveszítünk valakit, akit szerettünk, nem veszik el minden, amit az illetőtől kaptunk. Van, amit itt hagy nekünk.”

Nagyon tetszett az alaptörténet, és szerettem olvasni is.
Leena otthoncsere ötlete a lehető legjobbkor pattan ki a fejéből, hiszen mind neki, mind Eileennek égető szüksége van egy kis környezetváltozásra.
A könyvben fontos hangsúlyt kap a gyász, miképp vagyunk képesek feldolgozni egy közeli szerettünk elvesztését, hogyan tudunk helyt állni az életben, ha már minket is maga alá temet a fájdalom.
Olykor pedig azokat az embereket hibáztatjuk, akik semmiről sem tehetnek.
Számomra egyértelműen a kedvenc a nagyi volt. Belevaló, vagány 79 éves, aki kimeríthetetlen energiával rendelkezik, és fiatalokat meghazudtoló lendülettel térképezi fel Londont. Nagyon vártam, hogy mindig az ő szemszögéből olvashassak, és ezekben a fejezetekben a humorból sem volt hiány. Másik kedvencem pedig Arnold volt. Ki gondolta volna, hogy a zsémbes, morgós öregember nem is annyira mufurc, mint gondolnánk. :D
Leena annyira nem nyerte el a tetszésem, egy kicsit túlzónak éreztem a viselkedését. A közösségért tett cselekedetei azonban sokat nyomtak a latba.
Mint minden romantikus történetnél, itt is borítékolható volt a vége, valamint az epilógus lehetett volna hosszabb is, de ennek ellenére kellemes kikapcsolódást nyújtott a könyv.

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Előrebocsátva a fél csillag levonás azt jelzi, hogy az Ágybérlők jobban tetszett, a téma is közelebb állt hozzám. Sajnos egyik nagyikám sem érte még a 79 évet, mint a könyvbeli Elieen, ráadásul ők nem is voltak ilyen energikus, kalandvágyó öreglányok. Így hát amikor arról olvasok, hogy a nagyika pikáns kalandokba keveredik Londonban, az olyan, mintha fantasyt olvasnék. :))
Szerencsére a szerző Leena falusi kalandjait is feldobta egy kis humorral, és a kiállhatatlan, begyöpösödött vénembereket egészen megkedveltem a végére. Persze Ovéval egyikük sem ért fel ( by Frederick Backman) de Arnold igazán jó fej volt. Összességében kellemes kis történet, amellett hogy gyász feldolgozásáról és megbocsátásról is szól.

Réka0128 P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

„Megérdemled, hogy olyan párod legyen, aki mellett nem kevésbé vagy önmagad, hanem jobban.”

Az biztos, hogy sajnos nem a legjobbkor talált meg ez a könyv. Elég fáradt voltam, úgyhogy nem igazán volt kedvem olvasni, és azt hittem, hogy majd egy laza kis olvasmány azért jól fog esni. Az írónőtől Az ágybérlő című könyvet olvastam, és az nagyon tetszett, így teljesen abban a hitben voltam, hogy ez a kötet is hasonló lesz. Valószínűleg nem ártott volna elolvasnom a fülszöveget, és akkor egészen másképp álltam volna hozzá :) Ettől függetlenül, azért nem volt olyan rossz olvasmány. Volt benne egy kis romantika, és a humor sem maradt ki, viszont alapjáraton elég nehéz témákat érintett a történet. Egy kicsit bántam, hogy mire rendesen belerázódtam a sztoriba, addigra sajnos vége is lett.
Először Leenát ismerhetjük meg, aki egy munkahelyi baki miatt szabadságra kényszerül, ezért elutazik a nagymamájához. Eileen, Leena nagyija a regény másik főszereplője, aki közel 80 évesen új kalandokra vágyik, miután a férje elhagyta. Leena úgy gondolja, hogy mindkettőjükre ráfér a környezetváltozás, ezért otthont cserélnek. Eleinte nem boldogulnak valami egyszerűen a másik világában, valamint mind a ketten szenvednek még a gyásztól is, főleg Leena. A nagyi fejezeteit jobban szerettem olvasni, mert sokkal szórakoztatóbbak voltak, de azért Leena vidéki kalandjai is tartogattak pár igazán vicces pillanatot. A mellékszereplők is nagyon szerethetőek voltak, még a morcos Arnold is. :)
Nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a könyvet, de nekem Az ágybérlő valamiért jobban bejött. Ennek a kötetnek a borítója viszont sokkal szebbre sikerült, és a történethez is jól passzol. :)

2 hozzászólás
Slezi96>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Nagyon tetszett, így biztosan elolvasom a többi könyvét is. Szívmelengető történet, komoly témát dolgoz fel, amit nem minden történetben kaphatunk meg, ám emellett kellően romantikus is. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, ugyanakkor olyan történetet keres, ami nem sablonos, és mondanivalója is van. Bár minden könyvnek más mondanivalója van, és sok-sok szerethető kötet van a polcokon, azért ez is egy közülük.
https://ediverzum.wordpress.com/2021/04/17/beth-oleary-…

Porcsinrózsa P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Egyszerre igényes és szórakoztató, gondolkodásra késztető ez a történet. A szerző előző könyve is nagyon tetszett, de vétek lenne összehasonlítani a kettőt. Más a témája, más a hangulata ennek a regénynek, talán épp a nehéz élethelyzetek, a veszteségek miatt.
Már az elején megnyert magának a karakterek ábrázolásával, később csak ráerősített azzal, ahogyan az elmagányosodásról, az idős emberek bezártságáról, látszólagos mogorvaságáról írt. Egy csepp odafigyelésre úgy nyíltak ki a morgós öregek, mint ahogy a virág fordítja a kelyhét a nap jótékony sugarai felé.
A gyász feldolgozásával pedig arra mutatott rá, hogy eszmélésünk pillanatától életünk végéig, folyamatosan sebeket szerzünk. Az életünk pedig nem más, mint egy szakadatlan gyógyulási folyamat.
Szinte minden szereplője kivált az olvasóból valamilyen érzelmi viszonyulást. Nem lehet, hogy bárki iránt is közömbösek maradjunk. Élő, eleven, vérbő szereplőgárdát mozgat, végig érdekes, fordulatos történésekkel. A fél csillag levonás annak szól, hogy akadtak a műben nyelvtani egyeztetési hibák.

Niki_Salamon P>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Szórakoztató, humoros, néhol mégis könnyfakasztó. Így tudnám jellemezni a könyvet, Történet három generációról, akik önmagukat próbálják megtalálni egy nagyobb veszteség után. Míg a nagyi új élvezetekre, kalandra,szerelemre vágyik a válása után, az unokája kényszerpihenőre kényszerül és arra, hogy visszataláljon régi önmagához, ezért 2 hónapra otthont cserélnek. Leena ez idő alatt kénytelen édesanyjával rendezni a viszonyát, amit a húga elvesztése kissé megtépázott.
Elieen nagyin nagyokat nevettem, szókimondó, humoros, vagány 79 éves hölgy, aki nem riad vissza semmitől, tökéletes problémamegoldó képességgel rendelkezik. Hatalmas energiabomba. Leena sokban hasonlít nagyanyjára, ámde önsajnálatban is verhetetlen. Nehéz valakinek az elvesztését feldolgozni és ő pont a rosszabbik megoldást választotta: a munkájába temetkezett, testileg és lelkileg is kimerült. Mariannal viszont kölcsönösen segítettek egymásnak Carla elvesztését feldolgozni és az anya lánya kapcsolat is helyére került az elfojtott dolgok, érzések szabadjára engedésével együtt.
A karakterek teljesen rendben voltak, nem csak a fő-, hanem a mellékszereplők is izgalmasak voltak. Tetszett, hogy mindegyikük életéről kaptunk információt, de mégsem lett túltolva egyik sem. Nekem sokkal jobban tetszett, mint az írónő előző könyve!

konyvolvaso>!
Beth O'Leary: Otthoncsere

Az ötlet hatalmas, hogy a 2 hónapos nyaralást hogyan lehet úgy eltölteni, hogy kimozdítson a hétköznapok egyhangúságából, új élményt, új lehetőségeket adjon és élvezetes legyen ne kerüljön többe mint a megszokott hétköznapi életvitel. Ez a hosszú szabadság a munkahely „ajándéka”. Egy munkamániás nem valószinű, hogy annak tartja de mégsem tehet ellene semmit. Így érdekes ötletnek tűnt, hogy nagymama és unoka felcseréli otthonukat erre a 2 hónapra. Nagyi nagyon belevaló még a hetvenes éveinek a végén is, nem az az otthonülő, magába roskadó. Rögtön feltalálja magát, barátokat szerez na meg ellenséget is. Az a fajta minden lében kanál aki mindenről akar tudni, mindent akar látni és szereti elfecsegni a tapasztaltakat. Mi sül ki ebből, hamarosan kiderül. Szórakoztató, vidám könyv ami elkalauzol Londonba.


Népszerű idézetek

Málnika >!

(…) néha mindenki jobban jár, ha az ember hallgatás helyett a tettek mezejére lép.

348. oldal (General Press, 2020)

Málnika >!

Maga ennél jobbat érdemel. És sosem késő olyan életet élni, amilyet az ember megérdemel (…)

269. oldal (General Press, 2020)

Málnika >!

Ha tovább akarunk lépni, fel kell ráznunk a dolgokat.

74. oldal (General Press, 2020)

Málnika >!

(…) ha az ember hagy időt a fájdalomra, egy kicsit könnyebb lesz, mint amikor reszket a hidegben, és elernyeszti az izmait ahelyett, hogy megfeszítené őket.

277. oldal (General Press, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom
Finn_Hudson P>!

– Nagymama! – kiált ki Leena az ajtó mögül. – Nagymama, mit csinálsz?
– Beleavatkozom mások dolgába! – felelem vidáman. – Ez az új hobbim!

csfannie P>!

– Megérdemled, hogy olyan párod legyen, aki mellett nem kevésbé vagy önmagad, hanem jobban.

Csilla‿ P>!

– Nagyon is Agatha Christie a kedvence. Imádja a krimiket.
– Mint a legtöbb kíváncsi ember – feleli Arnold szárazon. – Megerősítést találnak bennük.

166. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agatha Christie · krimi
csfannie P>!

Olyasvalakire vágyom, aki megérti a számomra fontos dolgokat, és akiknek az életében ugyanúgy voltak sötét időszakok, mint az enyémben.

Finn_Hudson P>!

Arnold1234: Leena megtanította, hogyan készítsek pad thait vacsorára.
EileenCotton79: De hát Leena borzalmasan főz!
Arnold1234: Nos, ezt most már én is tudom, nem igaz?

Jagika P>!

– Úgy örülök, hogy itt vagy, szívem!

56. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Fallon: Szabadulj meg a pasitól!
Helen Fielding: Bridget Jones babát vár
Kathryn Wallace: Vannak tökéletes anyák, csak nekik még nem született gyerekük
Lauren Morrill: Vakrandi a végzettel
B. N. Toler: Lélekvesztők
Kerstin Gier: Az álmok harmadik könyve
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Penelope Bloom: His Banana – Bekapnám
Vi Keeland: A beosztott