Wabi ​Sabi 51 csillagozás

Útmutató a belső békéhez
Beth Kempton: Wabi Sabi

A ​wabi sabi a japán esztétika egyik irányzata, amely segít, hogy megtaláljuk a szépséget a tökéletlenségben, és értékeljük az egyszerűséget, illetve a természetességet.

A zenben gyökerező wabi sabi bölcsessége különösen fontos a modern korban, amikor folyamatosan keressük az élet anyagi világon túlmutató értelmét és belső békénket.
A wabi sabi a maga évezredes bölcsességével segít lelassítani, és megmutatja, hogyan kapcsolódhatunk újra a természethez. Legyen szó az évszakok váltakozásban való gyönyörködésről, a hívogató otthon megteremtéséről vagy akár a méltósággal teli öregedésről, ez az ősi japán megközelítés és a könyvben található gyakorlati tanácsok segítenek, hogy tökéletesen tökéletlen életünk örömteli és tartalmas legyen.

Beth Kempton a japán kultúra nagy tisztelője és követője. Japán szakot végzett az egyetemen, s második otthonaként tekint Japánra. Volt műsora a japán televízióban, és rendszeresen publikál a keleti filozófiákról. Online is népszerű… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2022
278 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634339991 · Fordította: Bakonyi Berta
>!
Libri, Budapest, 2019
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335504 · Fordította: Bakonyi Berta
>!
Libri, Budapest, 2019
280 oldal · ISBN: 9789634336280

Enciklopédia 19

Helyszínek népszerűség szerint

Japán


Kedvencelte 7

Most olvassa 9

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

„Hogy fel kell hagynunk a “még több” folyamatos hajszolásával, hogy észrevegyük mindazt, ami máris a látóterünkben van. Hogy le kell lassítanunk, hogy láthassunk és odafigyelhessünk arra is, ami a felszín alatt van. Hogy olyan tárgyakkal, emberekkel, dolgokkal vegyük körbe magunkat, amiket és akiket szeretünk és megbecsülünk. És azt is, hogy olykor-olykor elmerengjünk azon, hogy az élet körforgás, nem tart örökké, rövid és értékes.”

A Wabi sabi egy igazi gyöngyszem a gombamód megszaporodó, különböző nemzetek életmód trükkjeit felvonultató kiadványok között. Ugyanis mindenki számára befogadható és hasznosítható értékeket közvetíti, egyáltalán nem kell Japánban élnünk ahhoz, hogy magunkévá tegyük az útmutatásait. Ugyanakkor nem ragad meg egy meleg takaró és egy bögre forró ital pillanatnyi boldogságánál, annál sokkal tágabb és egyetemlegesebb módon közelít a belső béke eléréséhez.

A kiadvány nem titkolja, mennyire nehéz szavakba önteni, mi is valójában az a wabi sabi, a könyvet elolvasva számomra leginkább a tökéletlenség elfogadását, az egyensúly elérését és a tünékeny szépség megragadását jelenti. Rávilágít, hogy a mások elvárásainak való állandó megfelelés, a dolgok folyamatos hajszolása, az örökös rohanás, a hiányokra való összpontosítás, az önmagunkkal szembeni elégedetlenség és a tökéletességre való törekvés az, amely belső békénk útjában áll. Az elérhetetlen örök zen állapot helyett azonban egy olyan életvitelt mutat be, amelynek segítségével a mindennapjaink során egyensúlyba kerülhetünk. A japánok fortélyait megismerve elámulhatunk, mennyire tudják értékelni a pillanatot, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy még a napfény levelei között átszűrődő fényre is saját szavuk van, a komorebi. Az évezredes bölcsességekből van mit elsajátítani, különös tekintettel a tökéletes tökéletlenségeink elfogadására és mások tökéletlenségeinek tiszteletére, így számomra nagy kedvenc lett ez a biztosan újraolvasós kiadvány.

Bea_Könyvutca P>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Az egész könyv tulajdonképpen a wabi sabi meghatározásának a keresése, körülírása, figyelemfelhívás a természet és a pillanat szépségeinek észrevételére és értékelésére. A wabi sabi valamiféle életérzés, ami a természethez és az ősi dolgok elfogadásához és tiszteleléhez kapcsolódik. Az élet és halál elfogadása egyszerre, megbékélni azzal, hogy minden mulandó, ezért az életet most éljük.

A könyv tulajdonképpen gyakorlati információkat és ötleteket fogalmaz meg arról, hogyan érjük, érhetjük el a tökéletlenség elfogadását, hogyan tudjunk másféle nézőponttal közeledni saját magunkhoz, legyen a saját életünk a legfontosabb, ne vállaljunk túl sokat, ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz, ne foglalkozzunk azzal, hogy mit mondanak mások a mi életünkről és tetteinkről.

Örülök, hogy a wabi sabi segítségével felidézhettem ezeket a fontos dolgokat és hálám Beth Kemptonnak, hogy egy egész könyvet szentelt ennek a szinte megfoghatatlan, meghatározhatatlan jelenségnek.

Ugyanakkor Beth beszámolója a saját életéről, a saját útjáról itt-ott kuszának tűnt, benne is volt, meg nem is. De mivel nekem nagyon tetszik a wabi sabi a maga teljes valójában, így azt mondom, hogy ez a könyv a maga tökéletlenségében úgy jó, ahogy van. Bárkinek javára válik, vagy ad egy kis plusz töltetet, pozitívat, szépet és jót a napjaihoz, az életéhez.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2019/11/beth-kempton-wabi…

AniTiger P>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Nagyvonalakban leírtam a blogon, hogy mivel foglalkozik a WABI SABI c. könyv, de hozzá kell tennem, hogy nagyon könnyű elmélyülni benne, ám mivel nehéz gyakorlatokat is tartalmaz, ezért időt kell szánni az elolvasására! Ennél összeszedettebb könyvet régen láttam, nagyon alaposan van összeválogatva, tele van elgondolkodtató apróságokkal, szívbe markoló kiemelt idézetekkel, és annyira sokfelől közelítünk a wabi sabi felé, hogy a végére tényleg összeáll az olvasó fejében egy kép róla! Inkább érezni lehet, mint elmondani vagy körülírni, de jó érzés.

Ha szereted az életfilozófiával foglalkozó, életszínvonalat javító könyveket, akkor ez – akárcsak az Ikigai – egy nagyon jó stílusú kiadvány, ami tele van hasznos tanácsokkal és gyakorlatokkal.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/05/beth-kemp…

>!
Libri, Budapest, 2019
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335504 · Fordította: Bakonyi Berta
Mariann_Czenema P>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Ez egy lassúdad szerelmes levél Japánhoz, életmódváltás filozófiával nyakon öntve.
Nekem most jól esett, de nem feltétlenül való mindenkinek, hangulatolvasmány.

ViveEe P>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Így év végére sikerült egy meglepetés kedvencet avatni.
Azért meglepetés, mert a Japán gondolkodásmód nekem sosem volt a kedvenc témám, és eddig csak a japán büszkeség oldallal találkoztam, ami nekem nem tetszik.
De itt az a szép oldala van megragadva, az a béke, amit egy Japánban készült tájképre nézve érzünk, ráadásul érthető, szerethető, és teljes mértékben nyugati szemmel is megvalósítható módon.
Gyöngyszemre leltem az egyes nemzetek életszemléletét bemutató könyvek közt. Mindenképpen újraolvasom még.
A wabi sabit nehéz meghatározni, leginkább szétszedve (wabi = egyszerűségben rejlő szépség, sabi = idő múlásával előjövő szépség) volt a leginkább megfogható. Egyébként érzed.
Minden témában találtam nagyon szép gondolatokat, tanulságokat, de leginkább az életterünkre, illetve az emberi kapcsolatokra vonatkozó rész fogott meg. A férjével kapcsolatos konyharuhás gondolatmenet annyira gyönyörű volt számomra, hogy még a páromnak is felolvastam.
És eközben egy szenvedélyes, érdekes és intelligens nőt ismertem meg, aki mindezt megírta nekünk.
Nagyon ajánlom bárkinek akit érdekel a kevesebb több elve, az emberi kapcsolatok előtérbe helyezése, a lelassulás, a pillanat átélése. Keresve sem lehet jobbat találni.

theodora>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet és a polcomon tudhatom – többször elő fogom venni, mert inspiráló és hasznos tanácsokat ad. Érdemes lassan olvasni, megélni a kiadás szépségét, a benne rejlő gondolatokat! Ez a kis könyv maga egy esztétikai élmény, pedig nincs túldíszítve, nincsenek benne fotók – a wabi sabi élményt adja át.

Japán rajongóinak is jó olvasmány/ajándék, egyrészt ad egy átfogó képet, másrészt sok hivatkozást tartalmaz – a mélyebb kutakodáshoz is jó forrás.

2021 tavaszán elvileg érkezik a 'folytatása', továbbgondolása Beth honlapja szerint – szívesen olvasnám!

Lovebooks>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Arról szól ez a könyv, hogy vegyük lazábban az életet, járjunk nyitott szemmel és éljünk meg minden pillanatot, ne rohanjunk el az életünk elől.

Boglinc P>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Nagyon szerettem ezt a könyvet, ami kicsinysége ellenére oly sok bölcsességet tartalmaz, hogy képtelen leszek egy értelmes értékelést írni róla.

Legszívesebben a fél könyvet kiidézném a molyra, és még az sem lenne elég, szóval én amondó lennék, hogy bizony ezt mindenkinek olvasnia kell. ^^ Ha érdekel japán, ha egy kicsit lassítanál, ha már zavar a modern társadalom anyagiassága, de nem tudod, mivel küszöbölhetnéd ki, vagy ha egyszerűen csak szeretnél egy könyvet, ami megnyugtató és még hasznodra is lehet, akkor ne is menj tovább! Komolyan!

Ha van kedved esélyt adni, hogy sikerült-e valamivel összeszedettebb és értelmesebb értékelést írnom róla a blogomon, akkor itt megtalálhatod:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2019/11/beth-kem…

>!
Libri, Budapest, 2019
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335504 · Fordította: Bakonyi Berta
Sadie>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Ez a könyv egy valódi utazás, amellyel nem csak Japánt ismered meg jobban, hanem saját magadat is. Rávilágít ma aktuális problémákra, melyek szinte mindannyiunk életében jelen vannak, és megoldást kínál rájuk a wabi sabi segítségével. Bennem az egyszerűbb, letisztultabb életre való igényt alakította ki, de biztos vagyok benne, hogy a későbbi újraolvasások alkalmával mindig más és más mondanivalója lesz számomra.

Bővebben: https://readinspo.blogspot.com/2020/03/beth-kempton-wab…

Gubbooks>!
Beth Kempton: Wabi Sabi

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

E könyv olvasása határtalan nyugalommal és békességgel töltött el. Beth Kempton csupa pozitív és életigenlő gondolatot ragadott ki a japán kultúrából, mellyel célja, hogy felnyissa az olvasók szemét egy sokkal szebb világ megteremtésének lehetőségére. Ehhez az első lépést saját magunkban kell keresni. Praktikus ötletekkel és a hétköznapokban is könnyűszerrel alkalmazható stratégiákkal igyekszik jó útra terelni minket, hogy megtaláljuk a belső békénket, a harmóniát. Eközben személyes történeteket is megoszt velünk, hogy ezen életmód kézzelfogható eredményeivel is találkozzunk. Japán történelméről és az ott élők szokásairól is sokat tanulhatunk, meg is hozta a kedvemet, hogy elutazzak ebbe a remek országba. Azért adtam négy csillagot, mert bár ösztönzőleg hatott rám, bizonyos részeit semmitmondónak és üresnek éreztem. Többet vártam tőle, különlegesebb és újszerűbb filozófiára számítottam a sablonos „fogadd el a tökéletlenséget” gondolatok helyett, amik egyébként teljesen jogosak és fontosak, de szó szerint a csapból is ez folyik, és már sikerült hellyel-közzel beépíteni a tudatomba. Úgy tekintek erre a könyvre, hogy egy újabb lökést adott az elfogadás és kiegyensúlyozottság eléréséért zajló küzdelemben, remek élményt nyújtott.


Népszerű idézetek

Málnika>!

Az erdőt nem érdekli, hogyan áll a hajunk. A hegyek sem indulnak meg beosztásunk hallatán. A folyókat sem állítja meg, hogy hány követőnk van a közösségi médiában, mekkora a fizetésünk, vagy milyen népszerűek vagyunk. A virágok virágoznak, attól függetlenül, hogy hibázunk-e vagy sem. A természet csak létezik, és úgy fogad minket, ahogy vagyunk.

92. oldal, A természettel élni

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

1 hozzászólás
Málnika >!

[…] olyan dolgok miatt nyugtalankodunk, amelyek még meg sem történtek. Saját korlátainkat hangoztatjuk önmagunk előtt; alábecsüljük mindazt, amiben kimagasló érdemeink vannak, és felértékeljük mindazt, amiben hiányt szenvedünk.

44. oldal, A wabi sabi eredete, jellemzői és mai alkalmazhatósága

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

13 hozzászólás
Málnika >!

Aki hajt, annak meg is kell állnia. Feszítés után lazítani kell. Minden erőfeszítés után pihenni kell. Megvan az alkotás ideje, és megvan az inspirálódásé. A zaj ideje és a csendé. Az összpontosításé és az álmodozásé. A dagályé és az apályé. A növekedésé és a fogyatkozásé.

100. oldal, A természettel élni

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Málnika >!

Hogy fel kell hagynunk a “még több” folyamatos hajszolásával, hogy észrevegyük mindazt, ami máris a látóterünkben van. Hogy le kell lassítanunk, hogy láthassunk és odafigyelhessünk arra is, ami a felszín alatt van. Hogy olyan tárgyakkal, emberekkel, dolgokkal vegyük körbe magunkat, amiket és akiket szeretünk és megbecsülünk. És azt is, hogy olykor-olykor elmerengjünk azon, hogy az élet körforgás, nem tart örökké, rövid és értékes.

62-63. oldal, Egyszerűen + szépen

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Senki sem állítja, hogy a kudarc könnyű. De a jó hír az, hogy mi dönthetünk, mit kezdünk vele.

152. oldal

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Málnika>!

Tökéletlenségeink tesznek minket egyedivé, és épp egyedi mivoltunkban rejlik szépségünk.

131. oldal, Elfogadás és elengedés

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Málnika>!

Nekünk sem kell makulátlannak és egyformának lennünk, mintha csak valami embergyárból kerültünk volna ki. Mi lenne, ha inkább úgy gondolnánk önmagunkra, akár egy gyönyörű, szeretettel megformázott, kézműves cserépedényre, amely épp tökéletlenségei miatt, nem pedig azok ellenére oly becses? Mi lenne, ha elismernénk, hogy természet adta, külső-belső szépségünk mögött textúra, karakter és mélység van? És mi lenne, ha felismernénk, hogy mindaz, ami életünk során alakított rajtunk, az tett minket azokká, akik ma vagyunk?

130. oldal, Elfogadás és elengedés

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Málnika>!

Attól a pillanattól kezdve, hogy felébredünk, egészen addig, míg ágyba nem zuhanunk, folyamatosan záporoznak ránk az üzenetek, hogy hogyan nézzünk ki, mit vegyünk fel, mit együnk és mit vásároljunk, mennyit kellene keresnünk, kit kellene szeretnünk és hogyan kellene a gyermekeinket nevelnünk. Sokan talán több időt töltünk mások életével foglalkozva, mint azzal, hogy a sajátunkért tegyünk valamit. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy milyen iramban kell tevékenykednünk, nem csoda, hogy sokan úgy érezzük, túlságosan is megterhelő; bizonytalanok vagyunk, sodródunk és kimerülünk.

43. oldal, A wabi sabi eredete, jellemzői és mai alkalmazhatósága

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Málnika>!

Ne fecséreld arra az energiádat, hogy azon aggódj, hogy mi mindened nincs meg. Az a boldogtalansághoz vezető út. Inkább arra figyelj, ami máris megvan, és bármit is teszel, igyekezz a tőled telhető legjobban csinálni.

222. oldal, Becsüljük meg a pillanatot

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez

Bea_Könyvutca P>!

A rugalmasság erő. Légy olyan, mint a bambusz!

117. oldal

Beth Kempton: Wabi Sabi Útmutató a belső békéhez


Hasonló könyvek címkék alapján

Mogi Ken: Az ikigai kis könyve
Oliver Luke Delorie: Wabi sabi
Justyn Barnes: Ikigai
Viktor E. Frankl: …mégis mondj igent az életre!
Szilágyi Roland: Megosztom veled
Kurt Tepperwein: Mentáltréning
Louisa Thomsen Brits: Hygge
Yutaka Yazawa: Hogyan éljünk japánul
Demi Lovato: Légy erős!
Sivánanda-kézikönyv a meditációhoz