A ​magyar népmese és mitológia varázslatos világa 0 csillagozás

Berze Nagy János – Braun Soma – Katona Lajos – Solymossy Sándor – Arany László: A magyar népmese és mitológia varázslatos világa

Bíró ​Lajos ajánlásával, előszavával

A spirituális ébredés egyik jele lehet a népmesék egyre növekvő népszerűsége is. Ezért lettek annyira keresettek például még a ’60-as években megjelent népmese-kötetek is, hogy már vagy nem kaphatók sehol, vagy ha igen, csak „csillagászati” pénzösszegekért.

E jelenség magyarázata az lehet, hogy a jelenkor szorongató, sivár, materialista világából egyre többen szeretnének kitörni, és ösztönösen az ősi felé fordulnak, a tiszta forrást keresik.

A népmesék valóban az archaikus szemléletet (a misztikus-mágikus világlátást) tükrözik, hiszen javarészük – elsősorban a tündérmesék – az archaikus ember (a Homo Magus) korából származik. Ezért tárhatók fel ún. archetipikus minták e mesékben. Ezt a tényt jól kiegészíti az, hogy „a mesék és mítoszok a tudattalan tartalmakat megjelenítő szimbólumok nyelvén szólnak hozzánk”. Ez azt jelenti, hogy kitágítják a beszűkült tudatot, hiszen tudatossá teszik a tudattalanba szorított archetipusos… (tovább)

>!
Szkítia, Budapest, 2020
880 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156115232

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 10


Hasonló könyvek címkék alapján

Bajkán László – Berze Nagy János – Bősz Imre Ádám – Grandpierre Attila – Koszecz Sándor – Makoldi Sándor – Pap Gábor – Szakács Attila – Szántai Lajos: „Aki nem hiszi, járjon utána”
Nagy Olga: Táltos és Pegazus
Voigt Vilmos: Meseszó
Nagy Ilona: A Grimm-meséktől a modern mondákig
Gaál Károly: Aranymadár
Zsák Éva Indira – Petróczi Andrea: Meseszótár
Nagy Olga: Barangolásaim varázslatos tájban
Kovács Ágnes: Népmese és közművelődés
Burány Béla: Piros a tromf