Miszticizmus ​és logika 4 csillagozás

Bertrand Russell: Miszticizmus és logika

„Bizonyos ​dolgok, úgy látszik, kívül esnek az emberi életen, és méltók rá, hogy áhítatos tisztelettel viseltessünk irántuk. Mindig mohón kerestem az igazolást az általuk keltett érzelmekre. Részint nagyon nyilvánvaló dolgokra gondolok, amilyen a csillagos ég és a viharos tenger; részint arra, hogy milyen hatalmas, térben és időben, a tudomány univerzuma az emberiség életéhez képest; részint a személytelen igazságnak az épületére, és különösen az olyan igazságokra, melyek, miként a matematikai igazságok, nem pusztán leírják a világot, ahogyan az történetesen létezik. Akik a humanizmusból igyekeznek vallást csinálni, nem elégítik ki érzelmeimet, mert nem ismernek el semmi nagyobbat, mint az ember. És mégis, képtelen vagyok azt gondolni, hogy az emberi lényeken kívül bármi létezik a világon, amit értékesnek tudnék tartani. Értelmem tehát a humanistákkal tart, bár érzelmeim lázadoznak.”

Russell kései intellektuális önéletrajzában olvashatjuk ezt a vallomást. Az őszintén… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Filozófiai kiskönyvtár Európa

>!
Magyar Helikon, Budapest, 1976
408 oldal · ISBN: 9632071956 · Fordította: Márkus György

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

EmmanuelleKant>!
Bertrand Russell: Miszticizmus és logika

Egyik kedvenc könyvem lett. Nagyon olvasmányos, rajongok Russel stílusáért, és ez egy matematikus-filozófus (miegymás) szerzővel kapcsolatban tudom, hogy elég hihetetlenül hangzik, pedig esküszöm, hogy csüngök a szavain és szerelmes vagyok a tudásába, emberségébe, bátorságába. Korábban nem szerettem különösebben a matematikát, de olyan lelkesen írt róla, hogy nem tudom hogyan lehetséges, de már az eukleidészi geometriával, párhuzamosokkal és egyenesekkel álmodtam. A könyvből a tudomány nevelésben betöltött szerepéről írt értekezését emelném ki. Ha az emberiség előrehaladása iránti elhivatottságnak és erkölcsi hozzáállásának csak töredéke szorult volna politikusainkba, most nem itt tartanánk…


Népszerű idézetek

Fehérló_Filozó_Fia>!

Megjelenésről beszélvén, úgy érzem, mindig abban a veszélyben forgunk, hogy esetleg annyira kiemeljük az objektumot, hogy teljesen szem elől veszítjük a szubjektumot. Ennek az eredményeként vagy arra a nézetre jutunk, hogy nincs semmiféle szubjektum, s akkor elérkezünk a materializmushoz; vagy arra, hogy ami megjelenik, az része a szubjektumnak, s akkor az idealizmushoz érkezünk el, s el kellene jutnunk, egészen a szolipszizmusig, ha nem ragadnók meg a legkétségbeesettebb kibúvókat is. Én szeretném megőrizni terminológiámban a szubjektum és az objektum dualizmusát, mivel ez a dualizmus, úgy hiszem, egyike a megismerés legalapvetőbb tényeinek.

341

Fehérló_Filozó_Fia>!

Indulat ellen harcolni nehéz, mert amit akar, a lélek árán veszi meg.

9


Hasonló könyvek címkék alapján

Hamvas Béla: Arkhai
Alekszandr Szolzsenyicin: A Gulag szigetcsoport
Gabriele Kuby: A nemek forradalma
V. S. Naipaul: Eva Perón visszatér
Mark Fisher: Kapitalista realizmus
V. S. Naipaul: A nagy folyó kanyarulatában
Jean-Paul Sartre: A szabadságról
G. K. Chesterton: Mi a baj a világgal?
Balogh László Levente – Horváth Andrea – Pabis Eszter (szerk.): A szégyen reprezentációi
Budai-Sántha János: Kapitalizmus előtt-alatt-után