Soraya, ​az elátkozott hercegnő 4 csillagozás

Bertrand Meyer-Stabley: Soraya, az elátkozott hercegnő Bertrand Meyer-Stabley: Soraya, az elátkozott hercegnő

Amikor Soraya hercegnő 1951-ben feleségül ment az iráni sahhoz, és uralkodó asszony vált belőle, az egész világot elvarázsolta liliomfehér bőrével és smaragdzöld szemeivel. Esküvőjükön egy húsz kiló súlyú, csupa szatén és brokát Christian Dior-ruhát viselt. Ekkor kezdődött a XX. század egyik legmegindítóbb és egyben legszomorúbban végződő szerelmi története. A perzsa sahhal való kapcsolatuk tetőpontján ugyanis, az esküvő után hét évvel el kellett válniuk, mivel Soraya terméketlen lévén, nem adhatott utódot az iráni trónörökösnek, hiába vizsgálták a világ leghíresebb orvosai. Számára ez egyenlő volt a teljes összeomlással. A mosolyától megfosztott hercegnő fájdalmát a luxusba, a nagyvilági életbe, majd a filmezésbe fojtotta.

Eredeti cím: La véritable princesse Soraya

Eredeti megjelenés éve: 2002

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Az igazi... Jószöveg Műhely · Dinasztiák titkos élete Jószöveg Műhely

Jószöveg Műhely, Budapest, 2008
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637052095 · Fordította: Hajós Katalin
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637052347 · Fordította: Hajós Katalin

Dócza_Edith>!
Bertrand Meyer-Stabley: Soraya, az elátkozott hercegnő

Nem egyszerű erről a könyvről értékelést írnom. A történet teljesen magával ragadott. Hihetetlen, hogy annak a nőnek, aki csak a boldogságot kereste, mennyi boldogtalan eseményt, pillanatot adott a sors. Soraya hirtelen csöppent bele az uralkodói életbe, és bár nagy tiszteletnek örvendett az irániak körében, a legfontosabb hercegnői kötelességét nem tudta végrehajtani: nem tudott trónörököst adni az uralkodói családnak. Ettől kezdve Soraya élete gyakorlatilag pokollá vált és haláláig minden apró követ megmozgatott, hogy rendbe hozza életét, azzal foglalkozzon, amit szeret és nem utolsó sorban boldog legyen.

Bár maga a történet gyönyörű és megható, sajnos irodalmilag mást éreztem. Többször tűnt úgy, mintha egy fiktív, szépirodalmi könyvet olvasnék, ami nem feltétlenül hátrány, de számomra kicsit sok volt. Sok volt a körülményes és túlgondolt megfogalmazás, néhol a fordítás sem sikerült túl magyarosra és mondjuk a forrásokról sem lett volna rossz egy kis infó. Ennek ellenére nagyon ajánlom a könyvet, a benne lévő fekete-fehér fotók* még közelebb hozzák a hercegnő személyét.

*A 2008-as kiadást olvastam, a korábbi, eredeti verzióban nem tudom szerepelnek-e a fotókkal ellátott oldalak.