Szent ​István és öröksége 5 csillagozás

Bertényi Iván: Szent István és öröksége

Ezer évvel ezelőtt nagy fordulat kezdődik a magyar nép történetében: a magyarság a keresztény állam megszervezésével belép az európai népek családjába, a lakosság igazgatása az addigi vérségi kötelékek helyett területi alapon átszerveződik. Ez a könyv a magyar állam születésétől tárgyalja Magyarország történetét, s az államiság következő, „magasabb" fokának, a rendiségnek a kialakulásával zárul.

„A könyv a csaknem ötödfélszáz év magyar históriáját sokoldalúan tárgyalja, s meggyőzően bizonyítja azt is, hogy korai nemzeti történelmünk napjainkban is velünk él."
Makk Ferenc, a történettudományok doktora

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Tudomány – Egyetem

>!
Vince, Budapest, 2000
214 oldal · ISBN: 9639192716
>!
Kulturtrade, Budapest, 1997
214 oldal · ISBN: 9639069191

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Nahar>!
Bertényi Iván: Szent István és öröksége

A terjedelemhez képest egész alapos.A szerző I. Szent Istvántól Luxemburgi Zsigmondig mutatja be a középkori magyar történelem fontosabb eseményeit. A vegyesházi királyokkal foglalkozó fejezetek a legalaposabbak, igaz az Árpád-korról kevesebb forrással rendelkezünk. A kötet pozitívuma, hogy a korabeli társadalom és kulturális élet fejlődésével is foglalkozik.

vera313>!
Bertényi Iván: Szent István és öröksége

Igazán profi munka, nagyon jó összefoglalás. Azoknak lehet ez a könyv segítség, akik a középiskolai tanulmányoknál mélyebben szeretnének elmerülni a középkorban, de mégsem egyetemi szinten. Mondjuk, az látszik, hogy a szerzőnek az Anjou-kor a „kedvence”, messze az a rész a legsikerültebb.

Alvarando P>!
Bertényi Iván: Szent István és öröksége

A sorozat az egyik valaha volt legjobb történelmi összefoglalás a magyarság históriájáról. Ebben a kötetben Szent Istvántól Hunyadi Jánosig olvashatunk Magyarország történetéről. A szerző minden fontos eseményről ír: államalapítás, feudális magyar állam válsága, Szent László és Könyves Kálmán uralkodása, Aranybulla, tatárjárás, tartományurak, Károly Róbert, Nagy Lajos és Zsigmond uralkodása. Külön érdeme a könyvnek, hogy a szerző megemlíti a főbb kutatási eredményeket is az adott témában. A politikatörténet mellett kitér a gazdaságra, a társadalomra és a művelődésre is. A tankönyvjelleget erősíti, hogy minden fejezet végén kisebb összefoglalás olvasható. Rövid, tömör, de olvasmányos és szerencsére nincsen tankönyv íze. A könyvet az Árpád-és Anjou-ház családfája és időrendi áttekintés egészíti ki. Ajánlható bárkinek, akit érdekel a magyar középkor!


Hasonló könyvek címkék alapján

Bolyki Tamás (szerk.): A legnagyobb magyar királyok
Paksa Rudolf: Szálasi Ferenc és a hungarizmus
Bódy Gábor: Végtelen kép
Cseh Sándor: Apor püspök vértanúhalála
Farkas Emőd: Magyarország nagyasszonyai
Kristó Gyula – Makk Ferenc: Az Árpád-ház uralkodói
Fóthy János: Horthyliget
Gantner Péter: Gyöngyösi János
Pentelényi László (szerk.): Arcok iskolája
Kovács Gergely: Zita és Károly