Nevelésünk ​titkai 10 csillagozás

Bertalan László – P. Gál Judit – Rubin Kata – Rubin Kristóf: Nevelésünk titkai

Halász ​Judit, Geszti Péter, Vekerdy Tamás, Lilu, Gálvölgyi János, Polgár Judit, Kiss Gergely, Szulák Andrea, Wolf Kati. Kilenc országosan ismert ember, kilenc szülő. Közülük ketten már nagyszülők. Ebben a könyvben nyilatkoznak először teljes részletességgel életük legféltettebb területéről: gyermekeik neveléséről. Miért érzi magát esendő apának Vekerdy Tamás, az ország már-már egyszemélyes intézményévé váló gyerekpszichológusa? Mit szólt Halász Judit fia, amikor először ment el édesanyja koncertjére? Miért hisz abban Polgár Judit, minden idők legjobb sakkozó nője, hogy már az óvodában is fontos házi feladat? Mit gondol ez a kilenc vitathatatlanul sikeres ember, mi a záloga annak, hogy gyermekük is ugyanilyen sikeres legyen? A könyv olvasói nem recepteket kapnak a gyerekneveléshez, hanem önvallomásokat, melyekből kiderül, az ismert és elismert emberek ugyanazokkal a gondokkal, kétségekkel, érzelmi mélységekkel és magasságokkal néznek szembe gyerekeik nevelése kapcsán mint a… (tovább)

>!
Buon Libro, Budapest, 2011
282 oldal · ISBN: 9630822312

Enciklopédia 6


Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Gólyanéni>!
Bertalan László – P. Gál Judit – Rubin Kata – Rubin Kristóf: Nevelésünk titkai

Jó volt. Megszerettem. Tetszett a téma, amit boncolgatott, de talán az még jobban, hogy a közéletből ismert, magyar „hírességek” olyan gondolatait olvashattam, melyekkel még nem találkoztam. A kötetben megszólaltatott kilenc interjúalany mindegyikét ismertem már, kit jobban, kit kevésbé, de mindegyikük egy teljesen új oldaláról mutatkozott be. Jó pár gyerekkor történet, jó pár nevelési és életvezetési stratégia megragadott: továbbgondolkodást, beszélgetéseket kezdeményezett.
Már Hajós András bevezetője sejtette, hogy itt számomra érdekes riportok következnek. Tetszett, ahogy Gálvölgyi feltűnt apa és nagyapa szerepben, tetszett, ahogy Polgár Judit mesélt gyerekkoráról, tetszett, ahogy Vekerdy apává „alakult”. Átformálódott az eddigi vélekedésem Szulák Andreáról, de Liluról is. Halász Judit még szerethetőbb lett, Geszti Péter és az olimpiai bajnok Kiss Gergely Wolf Katival együtt „mélyebben” bemutatkozott.

Iza_Rápolti IP>!
Bertalan László – P. Gál Judit – Rubin Kata – Rubin Kristóf: Nevelésünk titkai

Végig élvezetes volt, ha tippet nem, de megerősítést sok területen kaptam.
Szuper ötlet volt ennek a könyvnek a megírása.

vadooc>!
Bertalan László – P. Gál Judit – Rubin Kata – Rubin Kristóf: Nevelésünk titkai

Nah, hát ennél a könyvnél én leszek az első aki szövegesen is értékel.
A cím egy kicsit megtévesztő, mert semmiféle titokról nincs benne szó. Ez egy interjúkönyv. Se több, se kevesebb. Személy szerint nekem semmi bajom nem volt vele. Jó volt olvasni hogy mennyire eltérő nevelési szokások vannak és így nem érzi magát csodabogárnak az olvasó hogy nem mindenben követi a „nagykönyvben előírt” dolgokat (mint ahogy az interjúalanyok sem).
Igazi felüdülés volt ez a könyv a sok okoskodó interneten észt osztó anyukák után!


Népszerű idézetek

Gólyanéni>!

Meggyőződésem, hogy a gyerekek épp azáltal érzik magukat szabadnak, hogy egy meghatározott rendszeren belül folyik az életük. Vannak igazodási pontjaik, amelyek irányt mutatnak nekik.

23. oldal (Geszti Péter)

Gólyanéni>!

Mi a szeretet? A szeretet nem az a bizonyos nyálas ömlengés, hogy elmondom, hogy így meg úgy szeretlek kisfiam. A szeretet egy megismerő erő. Mérei Ferencet idézve: a szeretet decentrál. Az ember úgy éli át a világot, hogy: Én vagyok a világ közepe. Ilyenek vagyunk, magunkhoz viszonyítunk mindent. De amikor a centrumot, a középpontot kihelyezem magamból, akkor a világot és magamat a másik ember szemével nézem.

84. oldal (Vekerdy Tamás)

Kapcsolódó szócikkek: Mérei Ferenc · szeretet
Gólyanéni>!

Nem dresszúrázni kell a gyerekeket, és állandóan feladatokat adni, teljesítményre sarkallni, hanem figyelni és segíteni, hogy megtalálja azt, ami örömet szerez neki.

23-24. oldal (Geszti Péter)

Gólyanéni>!

Kicsit olyan volt nekem a gyerekkérdés, mint A kékszakállú herceg várában a férfilélek mélyének utolsó ajtaja, amit veszélyes kinyitni…Aztán rájöttem, ha nem nyitom ki, lehet, hogy nem fogok találkozni az igazi boldogsággal sem. A sérüléseket nem lehet és nem is érdemes megúszni. Csüdig bele kell menni mindenbe, ami érzelem.

14. oldal (Geszti Péter)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · érzelem · gyermekvállalás
Iza_Rápolti IP>!

Tényleg, tegye a szívére a kezét az a szülő, aki még soha nem veszítette el a türelmét. Wolf Kati

178. oldal

Iza_Rápolti IP>!

Pontosabban a gyerekre egyetlen recept van: képes vagy-e szeretni, és képes vagy-e úgy szeretni, hogy az neki jó legyen… Szulák Andrea

Iza_Rápolti IP>!

De parázni csak a mai problémák miatt parázunk, a holnapi miatt majd ráérünk holnap parázni. Előre nem félünk semmitől, mert minek… Geszti Péter

Kapcsolódó szócikkek: Geszti Péter

Hasonló könyvek címkék alapján

Bácskai Júlia – Fischer Eszter – Mohás Lívia – Vekerdy Tamás: Elszakadás a szülői háztól
Kádár Annamária – Kerekes Valéria: Mesepszichológia a gyakorlatban
Ranschburg Jenő: Mi rontottuk el?
Fischer Eszter: Modern mostohák
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Vekerdy Tamás: A pszichológus újra válaszol
Amy McCready: Az én, én, én járvány
Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek
Farkas Kriszta: Málna mesék
Amy J. L. Baker – Paul R. Fine: EXtelen döntések