Baleset ​az építkezésen 15 csillagozás

Berta Ádám: Baleset az építkezésen

„Okos, vidám, mellbevágó, naiv és fölforgató írások. Rendes novellák: tehát rendetlenek, rendetlenkedők. Fejreállósak.” – ajánlotta Kukorelly Endre Berta Ádám első novelláskötetét, az Egon nem fáradt című könyvet. Nos, azóta Berta Ádám novellái „még rendesebbek” lettek, semmit sem vesztettek abszurd humorukból, de talán kevésbé rendetlenkednek, ahogy az már egy komoly, harmadik kötetes szerzőhöz illik. De azért olvasóként ne legyünk nyugodtak, Berta Ádám továbbra is rázós úton visz végig: a táj ugyan ismerős, mégis hol ámulunk, hol örülünk, hol pedig pofára esünk. És egyre keserűbben nevetünk – önmagunkon.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
Kalligram, Pozsony, 2016
122 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155603488

Enciklopédia 14

Helyszínek népszerűség szerint

Közép-Európa


Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Kuszma>!
Berta Ádám: Baleset az építkezésen

Már Berta tavalyi könyvét is nagyon el akartam adni, mérsékelt sikerrel. Ezt a szép hagyományt idén is folytatom: ez a novelláskötet nagyon jó. Olvassátok. (@Juci-nak külön üzenem: nincs benne olyan.) Berta igazi abszurd rémtörténeteket ír – illetve pontosítok: a rémtörténetek ígéreteit írja meg. Nála éppúgy benne van a pakliban egy indokolatlanul kemény pofon az olvasónak, mint az, hogy hovatovább nem történik semmi*. Ez a semmi pedig a meglepetés erejéből adódóan csaknem akkora hatást kelt, mint a valami, ami nagyon tanulságos lecke kezdő írók számára. E novellákban határozottan látni véltem a Hazai-hatást: ugyanúgy felhasználja a szándékos hiba módszerét**, amikor szereplői kimódolt körülményeskedésekkel késleltetik az elbeszélés kifutását – de Bertánál nem kérdés, hogy itt egy tudatos játékról van szó az olvasó idegeivel, és ez bevallom, nekem nagyon tetszett. Végtelenül szórakoztató, bár igen rövidke kötet***, tele aljas pici trükkökkel. Nem durva, hanem üdén sunyi próza.

* Ez a trükk leginkább a Craig listája c. szösszenetet fémjelzi, ami a maga lüke módján igazán zseniális. Kiemelném még a Horrorr és a A néni c. elbeszéléseket, ők szintén. Igazán rossz darab pedig nincs is benne.
** http://moly.hu/idezetek/591274
*** Ami szerencsés körülmény: ennél hosszabban talán már fárasztana.

4 hozzászólás
Csabi >!
Berta Ádám: Baleset az építkezésen

Ha valaki ma azt hallja, hogy kortárs magyar novella, akkor egy sötét kutat lát, aminek mélyén titkos bűnök gyötörte emberi lények vonaglanak. Aki valami ilyesmitől tartana, annak nem kell félnie Berta új novelláskötetétől. Valami mástól annál inkább…

Engem meglepett ezeknek az írásoknak a hangvétele a Miki nem finnyás után, ami egy jól olvasható, jól értelmezhető szöveg, ezek a novellák viszont nem adják könnyen magukat. Az alaphelyzetek általában hétköznapiak, és az olvasó joggal várhatná, hogy majd a végén jön a kontrapunkt, és a katarzis, ehelyett a következő novella címe jön. A befejezés általában ugyanolyan hétköznapi, mint az egész, és ez meglehetősen zavarba ejtő. Mi is történt itt akkor? Mit nem vettem észre? Az-e a történet, hogy vámpírok és vérfarkasok küzdenek egymással, vagy, hogy valaki nem veszi fel a telefont, amikor nagyon keressük? Kétségkívül az utóbbi gyakrabban megesik mindannyiunkkal, és ki nem szorongott, bosszankodott már azon, hogy egy telefon állandóan néma marad? Vagy a szemben lakó néni hirtelen elkezd hasonlítani a barométerből előjövő nénire? Apró kis életfoszlányok, amik nyugtalanító érzést hagynak maguk után, amit csak fokoz a történetek látszólagos befejezetlensége.
Utoljára Cortázarnál olvastam hasonlóan felépített novellákat, bár Berta szövege sokkal visszafogottabb, mesterségesen hétköznapi, már-már Hazai Attila „sutaságát” juttatja eszembe. Nem azzal akar kitűnni, ami a mai trend, hogy le kell taglózni az olvasót valami váratlannal, valami brutálissal, hanem éppen ellenkezőleg, a hétköznapit veti papírra. Nem mondom, hogy minden írás telibe talál, de biztos akad néhány mindenkinek, ami felébreszt valami emléket, valami szorongást.
Kíváncsi leszek, hogy ott lesz-e ez a kötet a jövő évi Hazai Attila-díj listáján.

ppeva P>!
Berta Ádám: Baleset az építkezésen

Lejárt a kézirat leadási határideje, de csak nem sikerült időre elkészülni a novellákkal. Nem baj, majd kiadják a vázlatokat, kutyanyelveket és szösszeneteket, jó vastag papírra nyomtatva, hogy könyvnek látszódjon, ne brosúrának.*
Sok-sok ötlet, jó kis sziporkák, várakozást keltő indítás, aztán általában se füle, se farka az egésznek. Lapozol, olvasnád a történetet tovább, de kiderül, hogy közben már vége is lett, jön a következő.
A könyv eleje egyértelmű csalódás, a közepére megszokom, hogy ne várjak semmit, a végére érdektelenségbe fullad. Nyomot se hagy. Legalábbis nálam.

*Aztán lehet, hogy úgy van ez, mint a látszólag kócos, szélborzolta, mostkeltemazágyból frizurával: kiderülhet róla, hogy órákig bíbelődött vele a legdrágább hajszobrász mester, mire végre ilyen természetes és semmilyen nem lett…

14 hozzászólás
olvasóbarát>!
Berta Ádám: Baleset az építkezésen

Első ismerkedés az írásaival. Kezdem a címmel, engem egyáltalán nem fogott meg, inkább taszított, olyan mintha egy jegyzőkönyv lenne egy balesetről. Egyébként a kötet borítója sem igazán telitalálat, egy gépészeti kézikönyvre emlékeztet, igaz nem sok olyat forgattam. Éppen egyik novellájából tudható hogyan készülnek ezek a borítok, nem csodálkozom tovább. A Nyugtalanság az én nézőpontomból jobb cím lett volna. Kifejezné azt is, hogy mit éreztem leginkább olvasás közben. A cím nagyon fontos és szoktam is figyelni rá mennyire fog meg, érzem ismerkedésre érdemesnek. A szerző korábbi kötetei nem kerültek a kezembe, de ez a kis kötet pár novellája levett a lábamról. A Horror valami egészen különös atmoszférát teremt, lassan adagolja az aggodalmat, hétköznapi kitérővel közelíti meg a kikerülhetetlent. Bertánál az olvasó sosem lankadhat, nagyon fontos információk vannak elrejtve rövid írásokban, máskor hosszabban kifejtve. Több novellát újból elolvastam és valóban volt valami, amire először nem figyeltem fel. Érdekes szóképekkel, logikai elemekkel dolgozik, többször bújik női szereplők bőrébe. Tetszik, ahogyan a Gumicsere című írásában „a türelmi egység” átalakul, kapcsolatot talál spoiler. Laza keresztmetszetet ad korosztálya mindennapjaiból, munkába járásból, szerelmi kapcsolatokból (Xerxész), családi kötelékekből (Nyugtalanság, Maja és Márk). Ostoba helyzet című írása is nagyon sokrétű, szokatlan témaválasztással.

5 hozzászólás
OlvasóMókus>!
Berta Ádám: Baleset az építkezésen

Bátor leszek és bevallom, hogy még csak nem is hallottam ezelőtt Berta Ádámról, ergo ez az első könyvem tőle. Fogalmam sem volt mit várjak. Végül nem kellett csalódnom. Az összes novella nagyon rövid volt, mégis el tudott kapni az adott történésből, élethelyzetből egy fontos momentumot. Egyetlen novella volt, a Craig listája, ami olyan volt, mintha lemaradt volna a vége, ugyanis mindösszesen 2 oldal, és se füle se farka így, mintha csak el lett volna kezdve. Bár lehet, hogy csak én nem tudtam felfogni a lényegét. Ezt leszámítva szerettem a kötetet.
Most már ki merem jelenteni kerek-perec, hogy nagyon szeretem a kortárs novellákat.

Roxa>!
Berta Ádám: Baleset az építkezésen

Még jó, hogy egy akció kapcsán egy másik kötete is szembejött, mert amikor ezt olvastam megfogadtam, hogy értékelni fogom, mert szerény véleményem szerint, méltatlanul alul van csillagozva. Ezek a novellák jók! Én szeretem, ha egy történetnek nincs meghatàrozva a vége, természetesen egészséges keretek között. Ez a könyv pedig pont benne van ebben a keretben, a történetek nem egyszer arcul csaptak, majd magamra hagytak és ez nekem tetszett.
A borító nem trendi, nem divatos, de ez így jó. Az egyetlen dolog amit kifogásoltam az a papír, amire nyomtatták, mert nagyon nehéz lefogni az oldalakat, a könyv végére elfáradt az ujjam, szóval nem túl olvasóbarát.

Kek P>!
Berta Ádám: Baleset az építkezésen

Ezek egyre pocsékabbak: ostoba helyzet (a 17 történetből a legönreflexívebb a kötetre nézvést)
Ennyit ér. Még szerencse, hogy nem túl bő lé.
Egy-két mozzanat, amivel lehet mit kezdeni, talán meg is marad:
1, A biciklis, 2, a kislányt nevelő kétapás és 3, a családot lebénító, megnyomorító súlyos fogyi a 9 éves testvér szemszögéből.
Kár. Nem lettem kíváncsi sem a szerző korábbi 2 könyvére, sem a következőkre.
K. meg fáradt és finnyás, de nagyon.
Hogy ez milyen rossz papírra van nyomtatva!


Népszerű idézetek

Kuszma>!

Eszébe jutott a toklász. Alsó tagozatban toklászokat dobáltak a lányok hajába, de valahogy máshogy hívták őket. Az volt a szex.

16. oldal, Mosquitoes on the Beach

Kapcsolódó szócikkek: toklász
31 hozzászólás
Csabi >!

A lerohadt mopedot bevágtuk egy bozótba a határban, előtte azért még lefotóztam a telómmal. Szar gép volt, de az a régifajta szar, én meg kicsit mindig ráizgulok a retrófilingre. Hiába, az új cuccok se jobbak, csak azok valahogy tök másképp csesződnek el, nincs bennük semmi romantika.

62. oldal

Csabi >!

NYUGTALANSÁG

Az asztal végében ül egy szörny. Vacsorázunk. Senki nem tudja, mióta tart vagy ismétlődik ez az étkezés. El kell döntenem, én ez vagyok-e, aki itt eszik, vagy valaki más, például az, aki most rögtön kisétál ebből a nyomasztó házból, és soha többé nem tér vissza.

A döntésben hátráltat, hogy sajnos csak kilencéves vagyok. A szörny a féltestvérem. Ha fel mernék nézni, látnám, hogy nem szörny, hanem egy vak, szellemi fogyatékos fiú, aki örökké dühös. Nem merek felnézni. Így azt se látom, hogy apa, anya és a nővérem fel mernek-e nézni.

Az étel rossz, viszont szerencsére kevés. Felmerül a kérdés, akkor miért nyúlik ennyire hosszúra az étkezés. Talán épp amiatt tűnik ilyen hosszúnak, mert kevés az ennivaló. Ahogy kezd kiürülni a tányérom, minden falat egyre kisebb. Már az elsőt sem kívántam, úgyhogy tök mindegy.

Elegáns házban lakunk. Apa rettentő magas, neki van a világon a legkeskenyebb csípője. Ugyanakkora, mint az enyém. Csak ha állunk, épp egyvonalban van a homlokommal. Apa hol katona, hol ideggyógyász. Barna tányérsapkája és fehér köpenye is van. Az orra vörös és bibircsókos. A képe is vörös. A szeme táskás, a szeme fehérje gyanús árnyalatú. Természetesen alkoholista, de ez későbbi betoldás. Körülbelül a féltestvérem halálának évében jut majd tudomásomra. Akkor már huszonnyolc éves leszek. Ugyanennél az asztalnál. Még mindig. Rossz belegondolni. A szörny teste ívben megfeszül, hanyatt fekszik, már nem fetreng, keze ökölbe szorul. Mintha mindig is ökölbe szorult volna, de most végleg úgy maradt. Görcs. Ideggörcs. Felmondta a szolgálatot a szervezete. Apa négy évvel élte túl. Volt négy nyugodt éve, de nyilván nem tudta értékelni.

A szörny gyorsan, mohón eszik. A tányért is pillanat alatt kinyalja. Hiába nem nézek oda, tisztában vagyok vele. Orra apró, homloka alacsony. Az orra és ajka közötti távolság kicsi. Egész koponyája aprócska. Állandóan mérges. A vacsora akkor ér véget, amikor már nem kér enni.

117. oldal

1 hozzászólás
Kek P>!

A döntésben hátráltat, hogy sajnos csak kilencéves vagyok. A szörny a féltestvérem. Ha fel mernék nézni, látnám, hogy nem szörny, hanem egy vak, szellemi fogyatékos fiú, aki örökké dühös. Nem merek felnézni. Így azt se látom, hogy apa, anya és a nővérem fel mernek-e nézni.

117. oldal, Nyugtalanság

Kapcsolódó szócikkek: értelmi fogyatékosság · fogyatékosság · vak
Kuszma>!

És mindenki hozzá is szokott, ráálltak, mint Pavlov a kutyára.

64. oldal, Ijesztőmadár

Kek P>!

Semmi turul, se pannon uhu, szigorúan világpiac.

61. oldal, Ijesztőmadár

judybee>!

Óriás barázdacápa vagyok, ötvenhárom éves. Ami egyáltalán érdemes meghallgatni, nekem már rég megvan. Körülöttem, a szőrös tökű nagy hal körül forog a Virgin Records közép-európai főhadiszállása, pöpec első emeleti szobám előtt pöpec titkárnő, vezérigazgatok, ahogy jól esik, senki sem ront rám.

42. oldal, A Titi és a violinkulcs végnapjai - Baleset az építkezésen (Kalligram, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Közép-Európa · Virgin Records
Kek P>!

Jó ideje tudomásul vette: az önzés a mai ember életének szükséges velejárója, aki nem adózik ennek, komolyabban sérül, egzaltált stresszbeteg lesz.

71. oldal, Gumicsere

Kek P>!

Úgy gondolja, ennél kellemesebb dolog nem is történhetne vele, és kiélvezi a semmittevés zamatát. Kötelességektől, teendőktől mentesen mosolyog rá az idő. Egész agykérge felszabadul a tudattól, hogy semmit nem muszáj csinálnia.

71. oldal, Gumicsere

olvasóbarát>!

A szerelő azt mondja, negyven perc bőven elég, biztos kész lesznek. Botond arra gondol, ez egy türelmi egység, ennyi idő alatt éppen jót lehet lazítani, kávé vagy tea, esetleg dohányárú.

69. oldal, Gumicsre


Hasonló könyvek címkék alapján

B. E. Belle: A telepi lány
Marilyn Miller: Az egyetlen
Ella Steel: Az egyezség
Ruby Saw: Leah
Ella Steel: A szeretet dallama
Ruby Saw: Angyalom
K. M. Holmes: Mason
Anne L. Green: Csábító vallomások
Ella Steel: Öröm a köbön
Ruby Saw: #dutchboy