Hazatérés 38 csillagozás

Bernhard Schlink: Hazatérés

Egy gyermek, aki egy könyv bűvöletébe kerül, és egy életen át a könyv titokzatos szerzőjét keresi. Egy fiú, aki nem találja a helyét sem hazájában, sem a nő mellett, akit szeret, így hát útnak indul. Egy férfi, aki az igazságosságról szónokol, miközben súlyos bűnök nyomják a lelkét. A Hazatérés hőse felszínes kalandokba, életveszélyes hazugságokba és krimibe illő nyomozásba bonyolódik, hogy elhagyva szeretőjét, hazáját, megszokott életét, végre megtalálja önmagát, és hazatérjen. Bernhard Schlink minden idők egyik legsikeresebb német nyelvű regényének, A felolvasónak szerzője, a mai német irodalom ünnepelt csillaga. A felolvasó az összes neves nemzetközi díjban részesült, világszerte hétmillió példányban adták el, harminchét nyelven. A hatvanhárom éves szerző ma Berlinben és New Yorkban él. A Hazatérés a legújabb sikerkönyve.

Eredeti cím: Die Heimkehr

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
446 oldal · ISBN: 9789639752382 · Fordította: Farkas Tünde

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Bernhard Schlink: Hazatérés

Az író előző könyve olvasása után (A felolvasó) magasra tettem a lécet, és először úgy tűnt, hogy ez a könyv a léc alatt fog elsuhanni, de a végére összeállt a kép. Igazi egzisztencialista történet a felelősségről, ami leginkább a saját életünket érinti. Azonban ennél még mélyebbre ás, újabb rétegekre mutat rá, hogy teljes egészében mi konstruáljuk meg önmagunkat, céljainkat, világnézetünket, mindent de mindent. Hogy a gonosz ugyanúgy bennünk van, akkor is, ha igyekszünk a szemünket elfordítani róla. Ezzel olyan mély és sötét szakadékokat mutat meg, amelyek legalább olyan félelmetesek, mint a halál semmije.
Nemcsak gondolatilag, de érzelmileg is megérintett, hiszen én is apa nélkül nőttem fel, és a magánéletben is hasonló az életünk. Csak én – még – várok a Barbarámra.
Vigyázat! Nyomokban Houellebecq-t tartalmazhat! :)
Sem ezt a könyvet, sem az A felolvasót nem ajánlhatom azoknak, akiket nem érdekel, mi van a felszín alatt, vagy nem hajlandók tovább ásni a történetben és utána saját magukban. Akiknek pedig ajánlom, azok utána nem lesznek boldogabbak, de talán világosabban fognak látni. Á, ez nem is igaz. De talán segít átkonstruálni magunkat.

Sárhelyi_Erika I>!
Bernhard Schlink: Hazatérés

Elképesztően érdekes könyv. Már az érdekes volt, ahogy megkedveltette magát velem. Elkezdtem olvasni, mert… csupán mert „A felolvasó” szerzőjétől ismét olvasni akartam. Egy ideig nagyon kuszának találtam a történetet, egyre nyűgösebben rakosgattam a mozaikokat. Olyan volt, mint amikor egy többszáz darabos puzzle-ból mindig az oda nem illő kerül a kezed ügyébe. Bosszantott. Aztán azon vettem észre magam, hogy egyre tisztább a kép, és egyre gyorsabban tudom összerakni a részleteket. És egyre jobban tetszett, amit láttam. Így is ért véget a történet – a szögletes darabokból végül is kerek sztorit kaptam. Olyat, ami egyértelműen visszahív, érzem, hogy egyszer újra kell olvasnom, figyelmesebben, az első sortól az utolsóig.
A könyvnek nem lebecsülendő értéke az sem, hogy felkeltette bennem a vágyat, hogy újraolvassam az egykor kötelezőként végigkínlódott Odüsszeiát – az „ős” hazatérés-történetet. Ha nem is holnap, de a közeljövőben sort kerítek rá.

6 hozzászólás
tgorsy>!
Bernhard Schlink: Hazatérés

Most még nem tudok semmit sem írni. Tetszett, de még gondolkodni kell.

katacita I>!
Bernhard Schlink: Hazatérés

kicsit hajaz A szél árnyékára, csak nagyon német.

BarbieB P>!
Bernhard Schlink: Hazatérés

A német szerző újabb tipikus műve, melyben ismét egy kisfiú felnőtté válását kísérhetjük nyomon. Szeretett nagyszüleinél rátalál egy regényre, aminek nincs meg sem a szerzője, sem a befejezése – és ez a felfedezés egész életét meghatározza. Innentől kezdve ugyanis nem nyugodhat addig, míg meg nem találja a titokzatos írót, azonban a nyomozás közben rájön arra is, hogy a saját élete, sorsa összefonódik a regény főhőséével, és csak akkor élhet normálisan, ha képes szembenézni múltjával.
https://litfan.blog.hu/2012/09/26/bernhard_schlink_haza…

dióhéj>!
Bernhard Schlink: Hazatérés

Nem hagyott olyan mély nyomot, mint a felolvasó. Ahogy eszembe jutott a címe, gondolkodnom kellett, miről is szól a könyv…pedig tán egy éve olvastam csak.

Bellefleur>!
Bernhard Schlink: Hazatérés

Az író Felolvasó c. regénye után ez a mű nagy csalódást okozott. A könyv feléig nagy nehezen eljutottam ugyan, de mivel még akkor is untam a történetet és a témát, félbehagytam a könyvet.
A Felolvasó-t viszont jó szívvel ajánlom mindenkinek!


Népszerű idézetek

Morpheus>!

Rájöttem, hogy nem szabad tovább félnem. A félelem már úgy szétfutott bennem, mint egy tintafolt, amely semmi másnak nem hagy helyet a papíron.

438. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

[…] tudja, hogy van az: ha elég sokáig keresünk valakit, előbb-utóbb mindenkiben őt látjuk.

Morpheus>!

Pedig dönthetünk, és vagy utána motyoghatjuk, amit a szánkba rágnak, vagy eldöntjük, hogy minek tekintjük a világot, kik akarunk lenni, és mit akarunk benne. A saját igazságunkat pedig, amely döntésre késztet bennünket, az egzisztenciálisban, a szélsőségesben, a kivételes helyzetekben tapasztaljuk meg.

372. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés
Morpheus>!

Ha tudjuk, mekkora gonoszságokra vagyunk képesek – hogyan ítélkezhetünk olyan nagyképűen másokról? Ha tudjuk, hogy a gonosz itt él a világban, miért élünk úgy, mintha sohase kellene szembenéznünk vele? Mintha nem kellene eldöntenünk, hogy micsoda is ő, és e döntésünkért nem kellene viselnünk a felelősséget?

430. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

[…] anyám azzal oldotta fel a vágyak és a kötelességek közötti konfliktust, hogy vágynom kellett a kötelesség teljesítésére.

2 hozzászólás
Morpheus>!

Milyen gyakran beszélgessek a barátaimmal a fájdalmamról és a gyászomról?

159. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

Az egyedülálló anyák és egy szem fiaik közötti kapcsolat mindig emlékeztet kicsit a házastársak kapcsolatára. Ezért nem szerencsés: lehet éppolyan szeretetlen, nyafogós, agresszív, és lehet éppolyan hatalmi harc, mint a házasság.

Kapcsolódó szócikkek: hatalmi harc
4 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Akkor pont úgy voltam, mint mindig, amikor beleszeretek valakibe: arra gondoltam, hogy most még megállhatok, és eldönthetem, hogy tényleg fejest akarok-e ugrani egy szerelembe, vagy nem. De akkor már beleestem.

3 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

A filozófia, ellentétben a teológiával, a jó és a rossz egyenrangúságából indul ki. A rossz nélküli jó éppúgy nem emberhez méretezett, mint a jót nélkülöző rossz.

Goofry>!

Az olvasót (egyébként is) megszokták tréfálni a vágyai és a reményei.

344. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mérő Vera: Lúg
Bucsi Mariann: Ébredés
Mo Xiang Tong Xiu: Az égi hivatalnok áldása 3.
Szaszkó Gabriella: Engedj el
Bihary Péter: Migránsok
B. E. Belle: Vallomások
James Herriot: Minden élő az ég alatt
Nino Haratisvili: A nyolcadik élet
Hugyec Anikó: Túl hosszú út
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara