A ​hangyák 43 csillagozás

Bernard Werber: A hangyák

A ​rovar egy egészen más filozófia, más tér-idő, más dimenzió."
Az ember az eget kémleli, és kérdéseire gyakran fentről várja a választ. Mi lenne, ha a szokásostól eltérően tekintetünket lefelé fordítanánk?
Jonathan Wells örököl egy házat rovarkutató nagybátyjától, és a tilalom ellenére lemerészkedik a pincébe. Sejtelme sincs, milyen elképesztő titok vár rá odalent…
A belokani vöröshangyabolyból tavaszi portyára induló expedíció tagjai rejtélyes körülmények között mind elpusztulnak. Új tömegpusztító fegyvert vetettek be a törpehangyák? Miben mesterkednek az úton-útfélen lesben álló sziklaszagú harcosok? És mi célt szolgál a hangyák körében drogüzérként elhíresült holyvabogár őrizetére bízott, rejtett éléskamra a Boly legalsó emeletén? A 327-es szárnyas hím nem nyugszik. Két hűséges társával elszánt nyomozásba kezd…
A filozófiai mese, a tudományos-fantasztikus irodalom és a kalandregény elemeit mesterien ötvöző, merőben újszerű mű lélegzetelállítóan izgalmas… (tovább)

Eredeti mű: Bernard Werber: Les Fourmis

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Konkrét Könyvek, Budapest, 2006
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637424172 · Fordította: Domonkos Eszter

Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
chhaya P
Bernard Werber: A hangyák

Nem gondoltam volna, hogy egy hangyaháborút valaha ilyen izgalommal fogok olvasni.

Szóval, hogy őszinte legyek, érdekes volt. Két szálon fut a történet: a könyv java részében hangyáink nyomoznak bizonyos megmagyarázhatatlan dolgok iránt, közben élik mindennapi életüket, amin keresztül mi is megismerhetjük a boly felépítését és lakóinak viselkedését, szokásait. (Ami bizonyos esetekben meglepően hasonlít a mi társadalmunkra… Ami ugyan elgondolkodtató, de érdemes szkeptikusan hozzáállni.)
A másik szálon, az emberi oldalon is titok lappang, itt egy feneketlen pince és egy elveszett könyv, A relatív és abszolút tudás enciklopédiája növeli az olvasók kíváncsiságát. Említett műből részleteket is olvashatunk, ami kellemesen kiegészíti a történetet, illetve elválasztja az emberi és a hangyás oldalt. Persze a szálak összefonódnak, bár egészen a végéig elképzelni sem tudtam, hogyan…

Érdekes, bár nem tökéletes könyv. Az alap ötlet szuper, viszont akadnak benne nyilvánvaló képtelenségek is… Egyszer azért megéri elolvasni. Azt sajnálom, hogy a folytatásai nem jelentek magyarul… (De ez ne vegye el senki kedvét, mert magában is kerek, élvezhető történetről van szól.)

A hangyaháború pedig tényleg izgalmas volt.

>!
Vackor6 P
Bernard Werber: A hangyák

Lenyűgöző és elgondolkodtató! Nagyon csodálkozom, hogy nem kapott nagyobb figyelmet…
Elvárások nélkül kezdtem bele, és ez így volt nagyon jó.
Werber nagyszerűen összefonta az emberi és a szocializált rovarvilág történéseinek szálait. Még lenyűgözőbb a rovarok közötti kommunikáció megoldása. Egy kis rejtély, sok izgalom, színesen tálalt etimológiai ismeretek…
Ajánlom mindenkinek, aki kíváncsi egy másik, általunk alig ismert világra. És nem is kell naprendszereket átszelni egy jó sci-fi-ért. Hisz ez itt van, a talpunk alatt. Jó tanács: érdemes elvonatkoztatni attól, hogy a hangyák világa emberi tulajdonságokkal lett felruházva. Hisz ez a könyv sokkal több ennél…

>!
Dana
Bernard Werber: A hangyák

Most egy kicsit ideges lettem ettől a könyvtől.
Mert mi van, ha tényleg?

>!
Juci P
Bernard Werber: A hangyák

Grissom kedvenc könyve lehetne. Csak azt kérdezem: mikor adják már ki a második részt? (Elolvashatnám franciául, de az kiszúrás lenne az urammal.)

2 hozzászólás
>!
Holdbéli_nyúl P
Bernard Werber: A hangyák

Szerintem remekmű. Műremek. Nem tudom tovább fokozni. A történet lassan bontakozik ki, lassan fonódnak össze a szálak, viszont annál nagyobbat üt a végső pofon. Jó, a gyufaszálas kérdés elég gyenge volt.
Nem értek a hangyákhoz, minimálisan sem, de a megfogalmazásnak köszönhetően elhittem, hogy tényleg így működnek. Aki szerint a hangyák túl emberire sikerültek, az szerintem egyrészt nem volt még hangya (honnan tudnánk?), másrészt biztos vagyok benne, hogy nem bírt volna végigolvasni egy olyan könyvet, ahol kínosan tudományos megfogalmazásban mutatják be a hangyatársadalmat. Szóval óvatosan az ilyen kritikával.

>!
lilla_csanyi 
Bernard Werber: A hangyák

Ahogyan a Diaszpórát igazán a matek/fizika szakosok tudják értékelni, úgy szerintem A hangyák című könyv igazán csak egy biológiához erősen vonzódó ember szívét tudja megdobogtatni.
Nagyon érdekes az alapkoncepció, sok egyedi gondolatot találtam benne. Lehet, hogy ez naivitás, de nekem nem tűntek hihetetlennek a „hangyás” részek. Sőt, a hangyákért jobban izgultam, mint az emberekért.
Öt csillagot nem tudok rá adni, mert a dinamizálása nem volt annyira jó. Egy-egy fejezet után nyugodt szívvel le tudtam tenni a könyvet.
Mindenesetre aki szereti a biológiát, és maga is szívesen elnézegeti a parányi élőlényeket tevékenységeik közben, azoknak feltétlenül ajánlom! :)

>!
metahari
Bernard Werber: A hangyák

Határozottan érdekes és fotelba ragasztós történet volt. Jöjjön azonnal a folytatás!

>!
pat P
Bernard Werber: A hangyák

Basszus, ez tényleg hangyákról szól! És ezek mekkora arcok! Van ugyan benne egy emberes történet-vonulat, azzal bekúszik némi filozofálás meg fantasztikusság, de alapvetően a hangyák életéről tudhatunk meg egy csomó dolgot. (Remélem, a szórakoztató antropomorfizmust leszámítva reális dolgokat.) Ja, és még krimi, titkok és nyomozás is van! El nem tudtam képzelni, hogy fog itt minden mindennel összefüggeni a végén, de nagyon klasszul megoldódott az összes rejtély.
Kedves Kiadó! Hihetetlenül gonosz dolog nem kiadni a folytatásokat!

6 hozzászólás
>!
Katamano
Bernard Werber: A hangyák

Érdekes és lebilincselő olvasmány annak, akit érdekel a biológia, és a rovarok élete testközelből. Minusz pontot a nehezen beinduló történet miatt kap, de egyébként amint tehetem elolvasom a folytatást.

>!
svindler
Bernard Werber: A hangyák

Elég nagyot csalódtam ebben a könyvben. Ajánlották, de nem ezt vártam. Elég kusza az egész. A hangyás vonal még jó lenne, de az emberi szál egyszerűen gagyi, és hazavágja az egészet. Vártam már nagyon, hogy vége legyen.


Népszerű idézetek

>!
ppeva P

Ha Afrikában meghal egy aggastyán, rokonai és ismerősei fájó szívvel siratják, míg egy újszülött halálán könnyebben túlteszik magukat. Az öregember személyében felbecsülhetetlen értékű tudás és tapasztalat száll sírba, míg a csecsemő, mivel még semmit nem élt, szinte tudatában sincs a halálának.
Európában keserves könnyeket hullatnak, ha egy újszülött meghal, mondván, bizonyára mesés dolgokat vitt volna véghez, ha életben marad. Egy aggastyán halálának ellenben nem tulajdonítanak akkora jelentőséget. Hisz ő már jócskán kivette részét minden jóból és rosszból, mit az élet felkínált.

279. oldal

>!
chhaya P

Létezem. És ez kitölti minden percem.

12. oldal

>!
chhaya P

Noha sok esetben egy teljességgel tudatlan ember benyomását keltette, elmondhatta magáról, hogy folyamatosan tanult. Egy híres kínai közmondás igazát vallotta, mely szerint, aki kérdez, öt percig tudatlan, aki nem kérdez, egész életében az marad.

74. oldal

>!
chhaya P

…mindenkinek egyedül kell megtalálnia a számára kijelölt utat. S akkor a felfedezés öröme megsokszorozódik.

30. oldal

>!
chhaya P

Minél nagyobb akadályt gördít utunkba az élet, annál erősebb a késztetés, hogy felülmúljuk addigi önmagunkat.

256. oldal

>!
Vackor6 P

Néhány, cukorral jóllakott katona gyakorlatozni kezd a szoláriumban. Hat hangya felemel egy magtörőt, összehangolják a lépteiket, és nagy erővel megindulnak. Úgy tűnik, kiválóan működik a dolog.
Belokan városa feltalálta a tankot.

129. oldal, 2. - Mindig egyre lejjebb

>!
Vackor6 P

– Meglátja, egészen más lesz, mint amire számít.

(első mondat)

>!
ppeva P

Az egyre sűrűbb riadófelhő bekúszik a sajgó városrész mellékutcáiba, és fokozatosan átszivárog a főútvonalakra.

58. oldal

2 hozzászólás
>!
ppeva P

A rémülettől az ifjú harcos olyan tömény kiáltásferomont bocsát a levegőbe, hogy csápjai megperzselődnek.

214. oldal

1 hozzászólás
>!
Vackor6 P

Elképzelhetetlen, hogy egy hangya a honfitársára támadjon. Erre még nem volt példa a történelemben. Talán meghibásodott az immunrendszer? Vagy netán idegen testnek nézik? Ez tiszta őrület! Mintha a gyomra gondolna egyet, és megölné a beleit…

52. oldal, 1.- Az ébredés


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Merle: Állati elmék
Robert Merle: Védett férfiak
Tristan Garcia: Browser zsinórjai
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén
Vladimír Páral: Kísértések Á-tól cettig
Rafał Kosik: Félix, Net, Nika és az elméletileg lehetséges katasztrófa
Kurt Vonnegut: Galápagos
Chuck Palahniuk: Halálkultusz
Lőrincz L. László: Az elátkozott hajó
Vladimír Páral: Harc a bestiával