A ​hosszú út 5 csillagozás

Egyedül tenger és ég között
Bernard Moitessier: A hosszú út

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bernard Moitessier 1968-69-ben legendás hírnévre tett szert, amikor acéltestű vitorlásával, a Joshuával másfélszer kerülte meg egyedül, megállás nélkül a földet. Az utazást követően írta meg harmadik könyvét, „A hosszú utat”, amelyet számos nyelvre lefordítottak, s amely később a magányos vitorlázók bibliájává vált.
Moitessier 1968. augusztus 22-én kelt útra Plymouthból, hogy részt vegyen a Sunday Times magazin által szervezett kikötés nélküli, szóló földkerülő versenyen. Amikor valaki ilyen sokáig járja a végtelen vizeket, hol ragyogó napfényes szélcsendben, hol tajtékos hullámhegyek között, más szemmel tér vissza… ha egyáltalán hajlandó visszatérni…

Egyszerű, természetes, mégis költői és filozofikus – Moitessier írása a tenger és a hajózás szerelmeseit éppúgy magával ragadja, mint azokat, akik csak álmodoznak a végtelen kékségről. Mindazokhoz szól, akik vele együtt úgy érzik, hogy „ami szépet és jót az emberek eddig véghezvittek, azt álmaik segítségével tették”.

Eredeti cím: La longue route

>!
Alexandra, Pécs, 2010
364 oldal · ISBN: 9789632971643 · Fordította: Burján Monika

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

utazó>!
Bernard Moitessier: A hosszú út

Bernard Moitessier: A hosszú út Egyedül tenger és ég között

Nagyon alapos, talán túl részletes is, de tényleg nem mindennapi teljesítményről, élményről van szó, egy magányos, mert egyedül tette meg a föld körüli hajózásait. Oldalpáronként a legtöbbször előforduló szavak hajó,: szél, szélerősség, szélcsend, fáradtság, tat, kabin, vitorla, időjárás, tenger,delfinek, halak, földrajzi szélességi adatok…


Népszerű idézetek

dontpanic>!

A hajósodor nappal fehéren és élettelin húzódik mögöttem, éjszaka álmokkal és csillagokkal telehintett hosszú hajfonatként ragyog.

(első mondat)

Bernard Moitessier: A hosszú út Egyedül tenger és ég között

3 hozzászólás
dontpanic>!

Szél, tenger, hajó és vitorlák, összefogott, mégis körülhatárolhatatlan egész, amelynek nincs se kezdete, se vége, az univerzum része és egésze, az én univerzumomé, amely csakis az enyém.

17. oldal

Bernard Moitessier: A hosszú út Egyedül tenger és ég között

Kapcsolódó szócikkek: tenger
Cheril>!

És még annyi minden vár felfedezésre – vagy újrafelfedezésre –, olyan területeken, amelyekről sejtelmünk sincs!
    Egy nap pici, elemes walkie-talkie-jaink lesznek, akkorák, mint egy cigarettásdoboz, de több ezer mérföldes hatósugárral, hogy a barátok fültanúk nélkül beszélgethessenek egymással… Figyelj csak, öregem, nyolc hajó horgonyoz egy nagyon békés kis helyen, öt párnak van egy-egy gyereke, a másik három úgy döntött, nekik nem lesz, de olyan, mintha mindnyájunknak öt gyereke lenne. És mind az öt gyereknek négy testvére van… Gyere gyorsan, csatlakozz hozzánk! – És mit csináltok ti ott, azon a békés kis helyen? – Semmit, egyszerűen csak élünk, mindenfélét ültettünk a földbe – krumplit, tarógyökeret, salátát –, és most elkezdtek hajtani. Mindenhová magokat szórtunk, s a kis ötujjas levelek már elő is bújtak! Bolygóléptékű könyveink is vannak, melyet igazi tudósok írtak! Gyere, amióta itt vagyunk, nem kell kiejtenünk azt a szót, hogy „lóvé”, jól érezzük magunkat, így egymás melegében. Hagyd ott a többieket, ne törődj velük, meglátod, hogy akik akarnak, egyszer majd utánunk jönnek. Gyere!

226. oldal, 18. fejezet – Igaz álmok – hamis álmok

Bernard Moitessier: A hosszú út Egyedül tenger és ég között

CS_David>!

A Horn-fokig semmi mást nem szabad néznem, csak a hajómat, ezt a térből, tiszta levegőből, csillagokból, felhőkből és a legmélyebb, legtermészetesebb értelemben vett szabadságból álló kis piros-fehér világot. Teljesen el kell felejteni a Földet, könyörtelen városaival, az üres tekintetű tömegekkel, értelmetlen életritmusával. Abban a világban, egy kereskedő, ha tudná, tán még a csillagokat is kioltaná, csak hogy a fényreklámjai jobban ragyogjanak az éjszakában. El akarom felejteni mindezt.
Csak a tengerrel és a hajómmal akarok élni – a tengerért és a hajómért.

182. oldal

Bernard Moitessier: A hosszú út Egyedül tenger és ég között


Hasonló könyvek címkék alapján

Fa Nándor: A Szent Jupát 700 napja
Joshua Slocum: Vitorlával a Föld körül
Tuss Miklós: Átkelés az Atlanti-óceánon
Gál József: Széllel, szél ellen
Alain Bombard: Önkéntes hajótörött
John Caldwell: Vakmerő utazás
Kopár István: Kihívás
Marton István: A nagy átkelés
Gáspár Ferenc: Vitorlával Ázsia körül
Christophorus Columbus: Columbus uti naplója