Montgomery ​tábornagy emlékiratai 4 csillagozás

Bernard Law Montgomery: Montgomery tábornagy emlékiratai Bernard Law Montgomery: Montgomery tábornagy emlékiratai

1940 ​nyara… Anglia Dunkerque után nehéz napokat élt át: folyik a légicsata, a német tengeralattjárók egymás után küldik a tengerfenékre a brit gőzösöket és hadihajókat, az expedíciós erők úgyszólván egész felszerelése ottveszett Franciaországban, mindössze annyi maradt, amellyel egy hadosztályt fel lehet szerelni. Erre a hadosztályra, s parancsnokára bízzák annak a partszakasznak a védelmét, ahol a német inváziótól a legjobban lehetett tartani. A hadosztály parancsnoka Montgomery tábornok, egy sokgyermekes anglikán lelkész fia, akinek egy nem előkelő, grófsági ezredből elindulva példátlan szívóssággal sikerült felküzdenie magát a vezérőrnagyi rendfokozatig.
És itt kezd felfelé ívelni katonai pályája. Ő is ott volt Franciaországban, egy hadosztályt vezényelt. Levonta a kudarc tanulságait, és példátlan módszerességgel, következetességgel látott munkához. Churchill, a háborús kormány miniszterelnöke megszemlélte a partszakaszt. Tetszettek neki az ott látottak, a parancsnok is… (tovább)

Eredeti cím: The Memoirs of Field-Marshal the Viscount Montgomery of Alamein, K. G.

Eredeti megjelenés éve: 1958

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 1996
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630938863 · Fordította: Auer Kálmán
>!
Zrínyi, Budapest, 1981
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633262976 · Fordította: Auer Kálmán

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
haban

Mindnyájan hozzászoktunk a meleghez, de a sivatag száraz, Szicília viszont párás volt.
A mögöttes területen a katonák minden ruhát levetettek magukról, amit csak tudtak, sőt egyesek széles karimájú szicíliai szalmakalapot viseltek. Jól emlékszem egy esetre, amely akkor történt, amikor nyitott gépkocsimban az arcvonalra hajtottam. Szemben láttam egy tehergépkocsit egy katonával, aki nyilvánvalóan teljesen pucéran ült a vezetői ülésen és selyem cilinder volt a fején. Amikor a tehergépkocsi elhaladt mellettem, vezetője kihajolt a fülkéből, levette cilinderét és gáláns mozdulattal meglengette felém. Elfogott a harsány nevetés. Bár addig, ameddig a katonák jól harcoltak és megnyerték az ütközeteket, nem sokat törődtem az öltözködéssel, egyszeriben eszembe ötlött, hogy vannak határok. Amikor visszamentem parancsnokságomra, kiadtam az öltözködésre vonatkozó egyetlen parancsomat a 8. hadseregben. Ez a következőképpen hangzott: „A 8. hadseregben tilos cilindert viselni.”

162. oldal, 11. fejezet - Szicíliai invázió (Kossuh, 1996)


Hasonló könyvek címkék alapján

Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül
John Keegan: Maszk – A parancsnoklás álarca
John Frost: Híd a messzeségben
Punka György: A „Messzer”
Philip Warner: A második világháború titkos erői
David Fraser: Rommel
Valerij Zamulin: Prohorovka
John Keegan: Waterloo
Sebastian Faulks: Madárdal
Otto Carius: Tigrisek a sárban