Királyok ​alkonya (Angolszász históriák 6.) 40 csillagozás

Bernard Cornwell: Királyok alkonya Bernard Cornwell: Királyok alkonya

Uhtredet, a nagy harcost arra kényszerítik, hogy kezdjen béketárgyalásokat a dánokkal, akik ily módon csapdát állítanak neki. A király tanácsadói nem bíznak benne, a dánok a halálát óhajtják, egyetlen szövetségesét, Ethelflaedet, Alfréd lányát klastromba zárják. Uhtrednek látnia kell, hogy miközben a királyt körülvevő papok a béke és a hittérítés politikáját hirdetik, Wessex ellenségei minden nappal erősebbé válnak.

A közel harminc esztendeje uralkodó Nagy Alfrédnak állítólag már csak napjai vannak hátra, miközben egy északi varázslónő megjövendöli Uhtrednek hét király halálát, és asszonyokét, akiket szeret. Amint Alfréd meghal, ellenségei és vetélytársai egymás torkának esnek, így Wessex védtelenné válik a határain gyülekező vikingek előtt. A tét pedig nem kisebb, mint az alfrédi örökség és az egész angol nemzet túlélése.

A Királyok alkonya Cornwell nagyszabású történelmi sorozatának hatodik része.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Alexandra, Pécs, 2022
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635822713 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2015
336 oldal · ISBN: 9789633572344 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2012
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633570937 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Uhtred


Most olvassa 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Profundus_Librum>!
Bernard Cornwell: Királyok alkonya

A könyv mindvégig akciódús, izgalmas, fordulatos és feszültséggel teli. Cornwell vitán felül az egyik legjobb a háborús történelmi fikciókkal foglalkozó írók közt. A frappáns párbeszédeket, a csataleírásokat – amikből egyébként a könyv első felében kicsit kevesebbet fogunk találni, mint az előző részekben – és a lényegre törő leíró részeket könnyű és egyúttal öröm olvasni. Az oldalak pillanatok alatt pörögnek át az ujjaink közt. Néhány dolog mégis megnehezíti az olvasó dolgát – de ezek egyikéről sem a szerző tehet. A könyv rengeteg mellékszereplővel dolgozik, akiknek neve jellemzően Æ-vel kezdődik – Æthelstan, Æthelbert, Æthelred, Æthelbald, Æthelflæd, Æthelgifu, Ælfthryth –, ha pedig nem, akkor W-el, de általában egy æ abban is fellelhető valahol. A szöveg gyors olvasása közben sokszor fogjuk azt érezni, hogy azt sem tudjuk megmondani, hogy épp melyik két szereplő beszélget. Azt pedig, hogy ők kik is a könyvben, néha szintén nem könnyű megmondani. A seregek wessexi vagy merciai hadmozdulatainak nyomon követése sem mindennapi feladat. A kis falvak, folyókanyarok és burgh-ök (erődítmények) nevei a megszállott anglománokon kívül senkinek nem adnak támpontot. Ráadásul a IX. századi nevükkel és írásmódjukkal szerepelnek a könyvben – aminek az elején van egy térkép és egy három oldalas névmutató a fontosabb helyszínek modern nevével –, és ezekbe a nevekbe, vagy lehet helyesebb, ha azt írom, nyelvtörőkbe bizony könnyen belezavarodik az ember.

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/04/bernard-corn…

12 hozzászólás
Citadella>!
Bernard Cornwell: Királyok alkonya

Elfogult vagyok Cornwell-lel. Neki még azt is meg tudom bocsátani, hogy nem tökéletesek a regényei, könyveinek lendülete nem mindig egyenletes, alkalmanként a történelmi tényeket a cselekmény érdekében átszabja. Elfogult vagyok, mert az embert embernek ábrázolja: mindkét oldalon megvannak a jók és a rosszak, a bátrak és a gyávák, a küzdők és a lapítók. Mert a szereplői emberek, és nem idealizált hősök. Mert nem csupán a csatákat, hanem hőseinek belső vívódását is megírja. Mert a IX. század mindennapjairól ír. A szokásokról, a hitről, a hitvilágról, az ünnepekről, a kisember életéről, az egymással való viszonyukról. Mert egy alig ismert időszakról ír.
A történetei izgalmasak, elragadják az olvasót, viszik előre, kíváncsi, mi lesz Uthred, no és mi lesz Anglia sorsa. Az Angolszász históriák cselekményközpontú, bár időnként véres, kegyetlen, de azért, mert ilyen az ember (sajnos!), akkoriban semmi sem történhetett vér és áldozatok nélkül (igazából most sincs ez másképp, a mai kor „civilizált” embere sem mindent tárgyalásokkal old meg). Cornwell meri bemutatni a jót és a rosszat egyazon oldalon, nem elfogult a hőseivel, megmutatja a valós arcukat, úgy az angolszászok, mint a dánok oldalán. Mert senki sem hibátlan és tökéletes a szereplői közül. Ez nagy érdeme.
Regényeiben minden megvan, amit egy olvasó kívánhat: történelem, kaland, még egy kis romantika is, sőt, humor is. Ám nem billen ki a mérleg nyelve, minden pont úgy adagolva, hogy kielégítse a férfi és a női olvasókat. Bőven van ám cinikusság is a sorozatában, de ha belegondolunk, Uthrednek bizony igaza van (papok).
Szeretem Cornwellben, hogy komolyan veszi a kutatómunkát. Nincs könnyű dolga, alig van írásos bizonyíték, az is egyoldalú, így igencsak a fantáziájára kellett hagyatkoznia. Könyvei végén az összefoglalók, a Történelmi jegyzetek több felmerülő kérdésre is próbálnak választ adni.

Szaniszló_Zsolt>!
Bernard Cornwell: Királyok alkonya

Holnap indul az utolsó királyság 4. evada…:)
Rendkivuli sztori.. kevesen tudnak úgy csatajelenetet ábrázolni író, mint Cornwell. Elképesztő részletességgel írja le, az ember a pajzsfalban képzeli magat…

Annico_TN>!
Bernard Cornwell: Királyok alkonya

Vartam mikor foglalja vissza Uthred Bebanburgot. Vagy legalabb utalast a vegen h ott irta visszaemlekezeseit. De semmi ilyen nem volt. Sajnalom h ezt kihagyta az iro. Vegig errol almodott Uthred a konyvben. A befejezes megirasa nem sikerult szerintem.
Mindezeken kivul nekem nagyon tetszett mind a hat kotet.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

TáboryElemér>!

– Lenne egy javaslatom, felség – szóltam alázatos hangon.
– Szívesen meghallgatjuk a javaslatodat, Lord Uthred.
– Arra gondoltam, hogy kenyér és bor helyett a templomokban szolgáljanak fel inkább sört és sajtot, és javaslom, hogy a prédikáció az istentisztelet elején legyen, ne a végén. Szerintem a papok lehetnének pucéran is a szertartás alatt, miközben …
– Elég! – csattant fel Plegmund.
– Ha a papjaid viselhetnek hadat, felség, akkor a harcosaid miért nem szólhatnak bele a templomi ügyekbe?

287. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Uhtred
Gooblin>!

A világban csak akkor van béke, ha valaki már a háborút tervezgeti.

Gooblin>!

Egy lány mosolyától hamarabb elolvad a kötelességtudat, mint hó a tűzben.

Gooblin>!

Lassan jöttek. Senki sem szeretne a diadal percében meghalni. Mindenki élvezni akarja a győzelmet, részt akar a vele járó gazdagságból, ezért lassan közeledtek, és szorosan összezárták pajzsaikat.

Gooblin>!

Figyeltem, ahogy a dánok eltorzult arccal üvöltöttek. Nem hallottam őket, de nem a távolság miatt, hanem mert a világra újabb csend zuhant. Szürke gém emelkedett ki a ködből és röppent el felettünk, tompán még szárnyának verdesését is hallottam, ellenségeim sértései mégsem jutottak el hozzám.


A sorozat következő kötete

Angolszász históriák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: A megfagyott világ
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések
Leo Kessler: Kitörés Sztálingrádból
Leo Kessler: Nyugati Tűz Hadművelet
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Giles Kristian: A bosszú istene
Colin Falconer: A Selyemút
Leo Kessler: Erőltetett menet
James Clavell: A Nemes Ház
Arthur Conan Doyle: A fehér csapat