Észak ​urai (Angolszász históriák 3.) 71 csillagozás

Bernard Cornwell: Észak urai Bernard Cornwell: Észak urai

Dúl ​az angol-dán háború. Uhtred, a vikingek közt nevelkedett bátor szász harcos a csaták közepette ingadozik a dánok szeretete és a szászok iránti hűség között. Ám ahogy ő maga mondja, a végzet megkerülhetetlen – sorsa összefonódik Anglia legendás történelmi egyéniségének, Nagy Alfréd királynak az életével.

Az Angolszász históriák harmadik nagy fejezetében 878-at írunk. Uhtred, aki fényes győzelemhez segítette Alfrédot Wessexben, kiábrándult a király szűkmarkúsága és túlbuzgó vallásossága miatt. Visszatér északra, hogy bosszút álljon nevelőszülei gyilkosán, és mostohahúgát kiszabadítsa fogságából. Ki kell hát hívnia maga ellen örök ellenségét, Könyörtelen Kjartant, a renegát dán hadurat, aki Dunholm félelmetes erődjében él. Azonban mielőtt megtehetné a döntő lépést, a történet sötét fordulatot vesz: Uhtred vállára a rabszolgák billogja kerül.

Az Észak urai, akárcsak Bernard Cornwell új regényfolyamának két előző kötete (Az utolsó királyság,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Alexandra, Pécs, 2021
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635822164 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2021
336 oldal · ISBN: 9789635822188 · Fordította: Babits Péter
>!
Alexandra, Pécs, 2008

1 további kiadás


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

snowwolf P>!
Bernard Cornwell: Észak urai

Ez is ötös, mert szeretem BC történelmi regényeit: piszokul életszerűek – a csatajelenetek is (ott fosom virtuálisan össze magam a pajzsfalban, velük együtt) –, a szereplők nagyon élnek (és halnak).
Intrikák, árulások, szerelmek, barátságok, csaták, a csaták UTÁN előmerészkedő és ezek gyümölcsét learató politikusok (királyok, egyházatyák, viking/angolszász/stb. törzsfők, kereskedők…).

Hát nem polkorrekt történelemkönyv, az tuti. Lehet, hogy nem teljesen történelemhű (nem is állítja magáról), de tudjuk, hogy a történelmet a győztesek írják – abban az időben írásos feljegyzések csak az egyház berkeiben voltak, azt pedig a mindenkori hatalom cenzúrázta vagy jutalmazta (propaganda – sajtó – mindig is volt). A dánokra a IX. században nem volt jellemző az írásbeliség. Íly módon, nincs objektív töri, akár úgy is történhetett, ahogyan a könyvben le vagyon írva.

A melegre fogom, hogy félreteszek amit csak tudok, behúzódok egy hűvös helyre, olvasom az Angolszász krónikákat, és hideg alé-t iszok közben (ha lehet). Tény, hogy letehetetlen, izgalmas sorozat.

3 hozzászólás
Citadella>!
Bernard Cornwell: Észak urai

Elfogult vagyok Cornwell-lel. Neki még azt is meg tudom bocsátani, hogy nem tökéletesek a regényei, könyveinek lendülete nem mindig egyenletes, alkalmanként a történelmi tényeket a cselekmény érdekében átszabja. Elfogult vagyok, mert az embert embernek ábrázolja: mindkét oldalon megvannak a jók és a rosszak, a bátrak és a gyávák, a küzdők és a lapítók. Mert a szereplői emberek, és nem idealizált hősök. Mert nem csupán a csatákat, hanem hőseinek belső vívódását is megírja. Mert a IX. század mindennapjairól ír. A szokásokról, a hitről, a hitvilágról, az ünnepekről, a kisember életéről, az egymással való viszonyukról. Mert egy alig ismert időszakról ír.
A történetei izgalmasak, elragadják az olvasót, viszik előre, kíváncsi, mi lesz Uthred, no és mi lesz Anglia sorsa. Az Angolszász históriák cselekményközpontú, bár időnként véres, kegyetlen, de azért, mert ilyen az ember (sajnos!), akkoriban semmi sem történhetett vér és áldozatok nélkül (igazából most sincs ez másképp, a mai kor „civilizált” embere sem mindent tárgyalásokkal old meg). Cornwell meri bemutatni a jót és a rosszat egyazon oldalon, nem elfogult a hőseivel, megmutatja a valós arcukat, úgy az angolszászok, mint a dánok oldalán. Mert senki sem hibátlan és tökéletes a szereplői közül. Ez nagy érdeme.
Regényeiben minden megvan, amit egy olvasó kívánhat: történelem, kaland, még egy kis romantika is, sőt, humor is. Ám nem billen ki a mérleg nyelve, minden pont úgy adagolva, hogy kielégítse a férfi és a női olvasókat. Bőven van ám cinikusság is a sorozatában, de ha belegondolunk, Uthrednek bizony igaza van (papok).
Szeretem Cornwellben, hogy komolyan veszi a kutatómunkát. Nincs könnyű dolga, alig van írásos bizonyíték, az is egyoldalú, így igencsak a fantáziájára kellett hagyatkoznia. Könyvei végén az összefoglalók, a Történelmi jegyzetek több felmerülő kérdésre is próbálnak választ adni.

Llorente>!
Bernard Cornwell: Észak urai

Uthred eltávolodik Alfrédtól és észeknak veszi az irányt, régi hazája felé. A könyv első felével nehezebben haladtam, kellett neki idő mire újra beindult a középkori történet. A sorozatban se szerettem ezt a pár részt. És már nem is emlékeztem, hogy Finan és Uthred együtt voltak rabszolgák, és ott ismerkedtek meg. Finan mellett pedig Sithric is megjelenik Uthred oldalán, bár könyvben Sithric még elég fiatal. Miután Uthred eleget szenvedett a történet során ideje, hogy ezek után ő ossza a szenvedést. És pont ezért a könyv második fele elég erősre sikeredt, mellette pedig én még mindig nagyon kedvelem Uthred megnyilvánulásait a sok keresztény mellett.

syabi>!
Bernard Cornwell: Észak urai

Nekem az Angolszász históriák sorozat úgy látszik, hogy megmarad ezen a 4 csillagon. Ebben a kötetben egy kisebb kitérővel (rabszolgának adják) Uthredet, majd Észak-Anglia felé veti a sors, ahol szembe találkozik azzal a férfival, aki megölte a dán nevelőapját.

Vizsla>!
Bernard Cornwell: Észak urai

Uthreden keresztül most a 9. századi Anglia északabbi területeit ismerhetjük meg (York és tőle északra). Főszereplőnk belefolyik a helyi dán-szász viszályba és barátja lesz a keresztény dán királynak, Guthrednek aki összefoghatja a dánokat és a szászokat egy egységes királyságba. Ennél persze csavarosabb a történet, árulások, szerelmek, nagy visszatérések, rengeteg kard pengés és viking csavargás az északi tengereken.
A könyv mindent megad amit csak egy vikinges kalandregénytől elvárhatunk.

Mesemondó IP>!
Bernard Cornwell: Észak urai

Azt hiszem ezen a ponton meg kell jegyeznem, hogy angolul olvasom a sorozatot, a magyar fordításhoz tehát nem tudok hozzászólni. Angolul viszont gyönyörű a nyelvezete, ha valaki olvas angolul, mindenképpen nézzen bele eredetiben!
A harmadik kötet az előző kettőhöz hasonlóan nagyon klassz élmény. Ezúttal az északi királyság(ok) kerülnek középpontba, és ezzel nem csak régi szereplőket láthatunk viszont Uthred gyermekkorából, de újak is kerülnek a képbe, akiket nagy sebességgel szeretünk vagy gyűlölünk meg. A harc és kaland mellett szerelem is kerül a történetbe, Cornwelltől megszokott magától értetődő és nem túllihegett módon (körülöttem mindenki az Outlander sorozatot olvassa, az most az összehasonlítási alapom, és az Angolszász históriák öt másikat megér). A történet változatlanul izgalmas, és sok újat is tanulunk a korabeli világról és életről. Méltó folytatása az előző két könyvnek!

theboxman>!
Bernard Cornwell: Észak urai

Kiváló olvasmány, fordulatos, élvezhető, gazdag & stílusos nyelvezet, látszólag nagyon korhű is. Érezni, hogy Cornwell felkészült, nem csak belecsapott. Bár hemzsegett a hibáktól (félregépelés, elütés) összességében még a fordítás is jó volt. Egyedül az bánom, hogy ezzel kezdtem a sorozatot, és nemidőrendben kezdtem haladni.

1 hozzászólás
Mallinalli>!
Bernard Cornwell: Észak urai

Ha lehet, még jobb, mint a fakó lovas, csak már nincs hova emelni a csillagok számát :-)

Fesskavics>!
Bernard Cornwell: Észak urai

Hozza az első kötet minőségét! Cornwell nagyon jó!


Népszerű idézetek

Bur3sz>!

A világ végén, amikor az istenek megküzdenek egymással, az egész emberiségen eluralkodik majd az őrület, a folyók vize vérré válik, és sikolyok töltik majd be az eget, miközben az élet fája olyan hatalmas robajjal fordul ki a helyéből, ami még a legtávolabbi csillagokig is elhallatszik. Ám mindennek még nem érkezett el az ideje.

57. Oldal

snowwolf P>!

Mindig is csodálatos penge volt, északon kovácsolta egy szász, aki jól értette a mesterségét. Hét fémrudat vett, négyet vasból és hármat acélból, azokat hevítette fel és kovácsolta egyetlen hosszú, kétélű, levél formájú csúcsban végződő pengévé. A négy lágyabb vasrúd a tűzben egymásba fonódott, és azok a fonatok maradtak meg a penge kísérteties mintájaként, akár egy sárkány tüzes lélegzete – innen a név: Kígyólehelet.


A sorozat következő kötete

Angolszász históriák sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: A megfagyott világ
Colin Falconer: A Selyemút
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések
James Clavell: A Nemes Ház
Jeffrey Archer: Fej vagy írás
Tom Harper: Az elveszett szentély
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Pusztai Andrea: A zöld szemű kígyó
Conn Iggulden: A hegyek csontjai