Azincourt 4 csillagozás

Bernard Cornwell: Azincourt

An extraordinary and dramatic depiction of the legendary battle of Agincourt from the number one historical novelist Azincourt, fought on October 25th 1415, St Crispin's Day, is one of England's best-known battles, in part through the brilliant depiction of it in Shakespeare's Henry V, in part because it was a brilliant and unexpected English victory and in part because it was the first battle won by the use of the longbow – a weapon developed by the English which enabled them to dominate the European battlefields for the rest of the century. Bernard Cornwell's Azincourt is a vivid, breathtaking and meticulously well-researched account of this momentous battle and its aftermath. From the varying viewpoints of nobles, peasants, archers, and horsemen, Azincourt skilfully brings to life the hours of relentless fighting, the desperation of an army crippled by disease and the exceptional bravery of the English soldiers.2590

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
HarperCollins, London (United Kingdom), 2009
464 oldal · ISBN: 9780007304462

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Turms P
Bernard Cornwell: Azincourt

Tipikus Bernard Cornwell-történet a százéves háború utolsó szakaszából, amelyben az író az angolok legendás azincourti győzelmét mutatja be alulnézetből, azaz egy egyszerű íjász szemszögéből ábrázolva. Cornwell-nek van már egy sorozata ebből az időből (A Grál küldetés), abban Crécy-t és Poitiers-t dolgozta fel, Azincourt viszont nem fért már bele a nagy időbeli eltérés miatt, ezért erről – szokásától eltérően – egy különálló regényt* írt.
A történetszövés sosem volt Cornwell erőssége, és bár most is felskiccel nekünk egy sztorit, amiben van vérbosszú és igaz szerelem, romantikus főgonosz és vallási misztikum, mégis érződik, hogy alig várja már, hogy ezeket a felesleges kötelezőket letudja, és végre átkapcsolhasson a csatatérre. Ahol természetesen brillírozik, szerintem a csataleírásoknak nincs nagyobb mestere nála, vagy én legalábbis nem ismerek jobbat. Lényegében olyanok a könyvei, mint mondjuk A középkor nagy csatái regényes formában feldolgozva. Akinek ez bejön – és nem zavarja a brutalitás –, annak tetszeni fognak. Én szeretem, és bár olvastam tőle már jó néhányat, biztosan fogom még más könyveit is keresni.
A könyvet (@Arturo biztatására) eredeti nyelven, angolul olvastam, részben nyelvtanulási szándékkal, részben pedig, mert magyarul sehogy sem tudtam megszerezni :)

*Utalás szintjén azért egyszer megjelenik az előző sorozat főhőse, Hooktoni Thomas.

9 hozzászólás
>!
Zeline
Bernard Cornwell: Azincourt

Sajnos az Excalibur szintjét nem üti meg, de ettől függetlenül olvasmányos, izgalmas könyv


Hasonló könyvek címkék alapján

Gavin Menzies: 1421
Alison Weir: A Dangerous Inheritance
Philippa Gregory: The Red Queen
Philippa Gregory: Stormbringers
Conn Iggulden: Stormbird
Jean Plaidy: The Borgias
Anne O'Brien: Virgin Widow
Robin LaFevers: Dark Triumph
Tracy Chevalier: The Lady and the Unicorn