Az ​üres trón (Angolszász históriák 8.) 20 csillagozás

Bernard Cornwell: Az üres trón

Anglia megosztott, a viking inváziónál is nagyobb erővel feszítik szét belső ellentétei. Mercia királya haldoklik, törvényes örököse nincs. Felesége ugyan félelmetes harcos és nagy vezér, de asszony még egyetlen angol királyság felett sem uralkodott – ráadásul nélkülöznie kell legerősebb harcosát és bajnokát, Bebbanburgi Uhtredet. Minden adott az üres trónért vívott véres csatához.
A kiélezett helyzet a rivális nyugati szászoknak is esélyt teremt arra, hogy bekebelezzék Merciát. Eluralkodik a káosz, az ezúttal nyugatról érkező vikingek pedig szabadon dúlhatják fel az országot.
Anglia egész jövője pengeélen táncol. Mindennél nagyobb szükség lenne egy hősre, aki szembeszáll a Merciát fenyegető ellenséggel, s végső soron egy egész nemzet sorsát eldönti…

Az üres trón Cornwell nagyszabású történelmi sorozatának, az Angolszász históriáknak a nyolcadik része.

„Mint a Trónok harca, csak a valóságban.”
OBSERVER

„Cornwellnél jobban senki sem ért ehhez.”
LEE CHILD

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Alexandra, Pécs, 2018
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634472513 · Fordította: Babits Péter

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
Bernard Cornwell: Az üres trón

Rövid, olvasmányos, tényleg egy bűvészpálca egyszerű trükkjeként lehetne jellemezni. A szokásos felállás, a politikai (és egyéb) felvezetés és a nagy csata a végén megmaradt, de a hangsúly mintha az utóbbiról lekerült volna. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a szerző kicsit sietve dobta össze ezt a részt, és ez egyben azt is jelenti, hogy nem feltétlenül a legerősebb darabja a sorozatnak. Ami önmagában persze nem jelent semmit, hiszen a történet élvezhető (és kiszámítható), kellően le is kötött. A hiányok inkább olyan apróságokban figyelhetők meg, minthogy Stiorra alig kap valamiféle jellemet, és az új szereplők mozgatórugói is mintha egy kicsit kevésbé lennének kidolgozva, mint máskor.

Öröm látni, hogy a kiadó folytatta ezt a sorozatot.

salidigger>!
Bernard Cornwell: Az üres trón

Könnyed, vérprofi ujjgyakorlat a Mestertől. Jöhet szépen sorban a többi rész is!

dpart P>!
Bernard Cornwell: Az üres trón

Nehezen tudtam belerázódni a történetbe. Biztosan azért, mert a sorozat előző részeit már régebben olvastam. De minden fontos eseményt felelevenít az író úgy, hogy még nekem is eszembe jutottak a történet korábbi szálai. Mikor minden a helyére került, már könnyedebben tudtam haladni. A végére pedig már kimondottan tetszett. Várom a folytatását. Remélem, gyorsabban kijön, minthogy ezt elfelejtsem. :)

turorudi>!
Bernard Cornwell: Az üres trón

Uhtred élt, Uhtred él, Uhtred élni fog. Ismét egy remek kötet, és reméljük, hogy a kiadó kissé rákapcsol majd, hogy a sorozatbéli elmaradásait mihamarabb pótolja – az olvasók legnagyobb örömére!

Temefe>!
Bernard Cornwell: Az üres trón

Kicsit belefáradtam már ebbe a sorozatba, bár az is előfordulhat, hogy az író is. Cél nélkülinek érzem az egészet. Van, verekszik, nyer és veszít, de félholtan is győz. Érdemes lenne kicsit visszavenni a hős csodálatosságából.

1 hozzászólás
Szaniszló_Zsolt>!
Bernard Cornwell: Az üres trón

Ennyi… Régóta csak Uthredet olvasok. Az egyik leggrandiozusabb, legjobb regénysorozat, amit valaha is olvastam. Remélem a többi kotetet is fordítják majd.

1 hozzászólás
Fesskavics>!
Bernard Cornwell: Az üres trón

Cornwell fan vagyok, gondolkodás nélkül veszem meg a regényeit. Ebben a művében nem érzem azt a mohó életigenlést, mint az eddigiekben. Mind a főszereplő, mind az író enervált, kedvetlen, ír mert írni kell, él, harcol, mert az a dolgok rendje. Négy csillagot megér, de ha nem lennék fan, hármat adtam volna.


Hasonló könyvek címkék alapján

Victoria Holt: A királyné vallomása
Hilary Mantel: Holtaknak menete
Michael Crichton: Ködsárkányok
Michael Crichton: A 13. harcos
Robert Low: Az ordas tenger
Colin Falconer: A Selyemút
Leo Kessler: Nyugati Tűz Hadművelet
Leo Kessler: Koponyahegyek
Tim Severin: A király elefántja
Orczy Emma: A Vörös Pimpernel