Ülök ​a matracon 25 csillagozás

Berki Judit: Ülök a matracon

Berki Judit fanyar humorú könyvében nem végződik minden csók boldog házassággal. Az egymáshoz lazábban-szorosabban kapcsolódó novellák öt év történetét ölelik fel, hősük pedig egy harmincas éveiben járó nő, aki nemrég került ki egy hosszabb kapcsolatból barátai – például Lepke, a kissé neuraszténiás operetténekes és Bóna, a malíciózus újságíró – segítségével.
Környezetében lassan mindenki férjhez ment, családot alapított, majd el is vált, csak ő éli még mindig kamaszéveit. Mi lehet a baj vele, hol maradt le a többiektől? Lemaradt-e egyáltalán, csak azért, mert nem úgy él, ahogy a társadalom azt elvárja tőle?

>!
Scolar, Budapest, 2013
320 oldal · ISBN: 9789632444680

Most olvassa 6

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
AeS P
Berki Judit: Ülök a matracon

Ez az a zsáner (a szingliirodalom), amit nagyon lehet utálni, és bizony okkal, én is szaladtam már bele olyanba, amitől olvasás közben lekapartam az arcomról a bőrt, aztán fel is adtam, ennek köszönhetően, a próbálkozást.
Ez viszont egy olyan könyv, hogy lehet rajta nagyon sokat nevetni, meg ugyanannyit szomorkodni, és még dühöngeni is. Nem egyetérteni a főhősökkel, vagy pont egyetérteni velük, és nagyon könnyen lehet akár ideológiai síkra helyezni a kérdést. (Tudnám! – a szerk.) Ha megbolondulsz a szerkesztetlen, online női magazinokból ömlő közhelyektől, akkor itt legalább fellelhető némi irodalmi igény, tudás, műveltség. Műfajának egyik legjobbja, mondom ezt úgy, hogy sok más hasonlót nem olvastam még, nem is tervezek. Csak Berkitől, ha ír még.

>!
viharmacska
Berki Judit: Ülök a matracon

Elég jókat heherésztem rajta ahhoz, hogy ne sajnáljam a rászánt időt, de ha már pénzt is kiadtam volna érte, azt sajnáltam volna. Életem első szinglikönyve, szóval az újdonság ereje is vele volt, de nem akkora erő, hogy legyen második is. Olyan kis bölcsészes, a vége felé a lujza kezdett belibulni, a könyv meg unalmasodni, a jelek szerint unta már ő is, mert pont mire az egyetlen szimpatikus pasihoz ért, összecsapta a francba.

>!
MariannaMJ
Berki Judit: Ülök a matracon

Igazán nagyon szerettem volna. Annyira szeretnék magyar íróktól olvasni, sokat és jót. Szórakoztató irodalmat és komolyabbat is.
Nem megy, ezt sem bírtam ki – a vég nélküli picsogást, hogy mennyire nehéz egyedül lenni, de amikor van valaki, akkor az is szar; az első 20 oldal még vicces volt, aztán meg csak tekerik a verklit, hogy de rossz egyedül, de szemét alak a nem tudom ki, de jó neked, mert bezzeg te minden pasinak tetszel. Ez baromi unalmas.

2 hozzászólás
>!
fülcimpa
Berki Judit: Ülök a matracon

Nagyszerű humor! Szinte minden oldalra jutott, így ez egyenes arányban van a folyamatos vinnyogással, mert bizony még a kínos vagy kényes témát is szenzációs dumával taglalja. Nem utolsó az sem, hogy szókimondásból is jeles. Folytonos sziporka, de semmiképpen nem a fárasztó kategória.

>!
Iza_Rápolti P
Berki Judit: Ülök a matracon

Hűha. Nekem is le kellett ülnöm, ha nem is a matracra, de a székre legalábbis. A regény szavait idézem: „rájöttem, hogy nem vagyok az a nyitott gondolkodású, akinek hinni szeretem magamat, hanem inkább egy prűd és korlátolt valaki, mert van benne olyan rész, amitől sikítok, hogy undorító, és legszívesebben cenzúráznám, hogy ez azért már mégsem, mindennek van határa”. Na valahogy így. A két csillagot a humorra adtam, no meg a szerkesztés módjára. Egyes szám első személyben íródott és folynak a gondolatok megállíthatatlanul. De számomra valóban undorító a mocskos stílus. Pontosabban vállalhatatlan. Egy idézetet azért hoztam… amely legalább olyan mocskos. De minden könyvből tanulunk valamit, igaz?

>!
lizke
Berki Judit: Ülök a matracon

Így utólag azt kell mondjam, hogy remek egy kis szösszenet a szingli irodalom témában. Humoros, szófordulatokkal tele, az olvasónak fel kell vennie angoltanárnőnk ritmusát, szavajárását, de ezt követően valóban egy letehetetlen élményé válnak a sorok, néhol a még nem harmincas korosztály is szerintem magára ismerhet. A sorok közül való felnevetés lehetősége pedig adott.

>!
leogursky
Berki Judit: Ülök a matracon

Nekem bejött a humora, bár néha nagyon el is szomorítottak a helyzetek. Szellemes, őszinte és önirónikus, szerintem bármelyik nő kapásból felsorol tíz hasonló történetet, úghogy sokan tudnak vele azonosulni, bár biztos lesznek olyanok akiket zavarni fog a nyelvezete és a humorát bántónak és túl szarkasztikusnak találják.

>!
SLutra
Berki Judit: Ülök a matracon

Sajnos nem tetszett, pedig rég kinéztem, mire megvettem, vártam.
Nagyon zavaró volt számomra a stílusa, és emiatt többször is otthagytam.
Talán egyszer adok neki egy újabb esélyt, hátha megfog.

>!
ChatdeBibliotheque
Berki Judit: Ülök a matracon

Sziporkázó, intelligens humor – túlzottan ismerős karakterek. Akár otthon is érezhetném magam a világában, bár őszintén örülök, hogy mégsincs így. Cinikus-ironikus szemüvegén keresztül üdítő volt betekinteni a belvárosi bölcsészéletekbe. Remek kikapcsolódás volt olvasni!

>!
Nibela I
Berki Judit: Ülök a matracon

Pörögtek a nevek, az események, a belső történések, amiket néha megszakíthatott volna a párbeszéd gondolatjelekkel történő strukturálása. Ennek híján egybefolyt a szöveg, körmondatos, dagályos hatása lett a mesének.

Laza erkölcs, próbálkozások, koncepció nélkül, ami nem is baj, de itt mégis hiányérzetem támadt. Vagy csak szimplán kiábrándultam, amikor csak ki lett mondva, itt rojtosra baszás volna az igazi, minden más csak sallang, vagy csak az altesti kezelés után következendő napirendi pont.
Tarka ismerősök, változatos hibákkal és erényekkel, és ami még megragadta – azzal épp nem ragadta meg – a figyelmem: mi is volt a főszereplő neve…?

Zanzásított budapesti létérzés, vidéki verzióban vajon hogyan hangzana?

+ A borítón szereplő állat farkának állásán addig gondolkoztam, míg megállapítottam, az az állat fentről lefelé megy.


Népszerű idézetek

>!
ShuShu

Ugyan már, mondta Gézu, ami egyszer véget ért, abból már legfeljebb kínlódás lehet, Doktor Bubó is megmondta, hogy kérem a következőt, úgyhogy fejezzük be a rinyálást, és koncentráljunk a jövőre.

21. oldal

>!
Cheril

Dehogyis, legyintett a Bóna, olyan kategória nincs, hogy félénk pasi, azt csak a nők találták ki saját maguk megnyugtatására. Ha egy pasi akar egy nőt, akkor tesz valamit érte, ha meg nem, akkor tök mindegy, ilyen egyszerű az egész.

75. oldal

>!
fülcimpa

Megőrjítenek a körülöttem levő önjelölt sztoikus bölcsek.

10. oldal

>!
Iza_Rápolti P

Akkor meg miről beszélünk, feleltem, amikor a kapcsolatnak két pillére van , a málé meg a meleg p*csa, legalábbis apukám mindig ezt mondta….

167. oldal

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Zilahy Lajos: Halálos tavasz
Zórád Ernő (szerk.): Tabán, a háromszáz éves kártyavár
Cora Carmack: Összpróba
Anne L. Green: Elvesztett jövő
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?
Anne L. Green: Elfojtott indulatok
Sienna Cole: Az álmok küszöbén
R. Kelényi Angelika: A porfészek
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Carrie Cooper: Ügynökjátszma