Kopjások 17 csillagozás

Berkesi András – Kardos György: Kopjások Berkesi András – Kardos György: Kopjások Berkesi András – Kardos György: Kopjások Berkesi András – Kardos György: Kopjások Berkesi András – Kardos György: Kopjások Berkesi András – Kardos György: Kopjások Berkesi András – Kardos György: Kopjások Berkesi András – Kardos György: Kopjások Berkesi András – Kardos György: Kopjások Berkesi András – Kardos György: Kopjások

Kalandos, izgalmas korszakról szól a szerzőpáros méltán népszerű regénye. A háború után újjászülető Magyarország nem egy reakciós-illegális szervezet harcterévé vált, amelyek működését segítették még a tisztázatlan politikai viszonyok, a háború okozta sebek és a külföldi kémszervezetek is.
A „Kopjások” nacionalista-fasiszta szervezetébe kerül akaratlan Perlaky Mária. A fiatal, szép lány 1949-ben disszidál szerelmével Rajnay Zsolttal. Csak Nyugat-Németországban tudja meg a fiúról, hogy évek óta a „Kopjások” szervezetének tagja, titkos ügynök. Mária későn döbben rá a valóságra, addigra Zsolt már őt is beszervezi, és hiába szabadulna, szerelme révén kegyetlenül megzsarolják. Tíz esztendőnek kell eltelnie ahhoz, hogy alkalom kínálkozzon a szökésre. Amikor hazatér, nem jön üres kézzel. Magával hozza hírszerző főnökének emlékiratait, amelyből évtizedes titkokra, bűnökre, szervezkedésre derül fény…

Eredeti megjelenés éve: 1959

>!
Magvető, Budapest, 1986
560 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631408914
>!
Európa, Debrecen, 1981
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630719835
>!
Zrínyi Katonai, Budapest, 1981
434 oldal · ISBN: 9633264405

5 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
ervinke73
Berkesi András – Kardos György: Kopjások

A történelem legdúlóbb viharai is csak enyhe szellők a szerelem viharaihoz képest!

>!
oscarmániás 
Berkesi András – Kardos György: Kopjások

Egészen elfogadható , olvasmányos kis kémtörténet a két ávóstól . Felkeltették a figyelmemet a Horthy- korszak hírszerzése iránt . Az ’56-os eseményekkel kapcsolatos hozzáállásuk miatt nem vetem meg őket , mert hiszen a túlsó oldalról élték meg az eseményeket . A kommunista világrendről és jövőről leírt fantazmagóriáik meg az egyéb szocialista agyalások zavarosak és feleslegesek . Az utószó , amiben Fenyő István ajnározza Berkesi elvtársat szánalmas , viszont figyelemfelkeltő . Ha Berkesi tehetségesebb lett volna , jobban dolgozik az öreg Rajnay , Perlaky és Korondi jellemén , meg kidobja a kukába a világpolitikáról vallott sületlenségeit , szerintem értékes kis kémregénnyel gazdagíthatta volna ponyvairodalmunkat .
Mert hiszen magyar tájon , magyar történelmi környezetben , magyar nevekkel találkozunk egy lebilincselő krimiben , ami azért nem szokványos ebben a műfajban . Legalábbis én még nem találkoztam hasonlóval , de valószínűleg nem jó helyen keresgéltem .
Aztán a finom erotika ábrázolása a néhány elrejtett kétértelmű mondattal ( nem írok ide egyet sem a kíváncsiak keressék meg !). „-Gogolák elvtársnő, egy pillanatra! Ez egy új szoknya magán, igaz? -Új, Virág elvtárs. – Kurta. Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának! ”
Ez az idézet egyszerűen szenzációs és végzetszerű : ( SPOILER VESZÉLY !!!)
„ Borzadályt érzek , mert nem tudom , mi lesz velem a halál után . Jó annak , aki eldöntötte magában a kérdést : nincs mennyország és nincs pokol , a halál után nincs semmi , csak az emlékezés az elhunytra . Gyerekes dolog lenne tőlem , ha most térdre hullva bűnbánatért esedeznék istenhez . Bűnbocsánatért , mert most , a halál árnyékában , éjszakánként látomások gyötörnek . Mindazok , akik miattam pusztultak el , körültáncolnak , s nem tudok védekezni ellenük . Írásom nyomán életre kelnek , magam támasztom fel őket , és amikor fantomarcukkal rám néznek , érzem bűneim súlyát . Az egyik éjjel Kocsmáros és Szász Péter állt meg ágyam előtt . Szörnyű látomás volt . Szemük helyén tüzet csorgató üreg fénylett , halálfejük is vörösben foszforeszkált : ” Mégis mi győztünk ! …Mégis mi győztünk ! … „ Ezt énekelték , csak ezt …Ó , nem akkor döbbentem rá erre , tudtam előbb is , hogy a mi világunknak vége , de mi lesz velem ? Talán ezért kell , látod , írnom . Azt mondják hogy az elmondott és leírt szó gyógyít , megkönnyíti a lélek terhét . Valami igazság van ebben . A gyónás után megkönnyebül az ember . ” 2. kötet 93 . oldal .
Vajon Berkesi hogyan élte meg a rendszerváltást ?
És vajon mit hoz a jövő , a szeszélyes történelem , a jelen fantaszta fanatikusainak ?

>!
Anna_Sera
Berkesi András – Kardos György: Kopjások

Nagyon érdekes olyan történelmi korokról olvasni,amikor még meg se születtem,sőt még anyám sem született meg.Nagymamám mesélt azokról az időkről,amikor még azt is veszélyes volt elmondani,hogy mit vásárolt a közértben.Mindenhol kémek voltak,még családon belül is.Kevés százaléka meggyőződésből,de a legtöbb áldozat volt,akit kényszerrel szerveztek be.Ebben a könyvben nagyon jól le van írva,hogy hogy csinálták.Azontúl,hogy nagyon érdekes történelmi vonatkozásban a regény,nagyon izgalmas is,és egypár váratlan fordulat is van benne.Nagyon tetszett,hogy mind a történelmi tényeket,mind a kémkedést emberi sorsokon keresztül mutatja be az író,és pont ezért nagyon megrázó olvasmány is,mert a valóságban is sok ilyen emberi sors volt.Soha nem találkoztam még könyvben ilyen gonosz figurával,mint ez a Rajnay Ákos.A történet nagy része az ő visszaemlékezéseiből áll,és ezáltal rajzolódik ki a jelleme is.Ő arisztokrata volt és annyira gyülölte a kommunistákat,hogy egész életét az ellenük való harcra tette fel,nem számít hány ártatlan ember halálát okozta ezzel,de ezt leszámítva is sok embert elintézett a saját céljai érdekében is.Az emberiség egyik legnagyobb tragédiája,hogy sok ember azt gondolja,a világnak úgy kell működnie,ahogy ő akarja,minden embernek úgy kell gondolkoznia, ahogy ő,és ezért képes mindenkit letiporni, megkinozni,meggyilkolni,ilyen volt ez a Rajnay is.És ilyenek voltak a kommunisták is.Titusz még Rajnaynál is ellenszenvesebb volt,pap lévén a gyónást használta fel arra,hogy tönkretegyen embereket.

>!
Gabriella_Balkó
Berkesi András – Kardos György: Kopjások

Azt az egy csillagot csak azért vonom le, mert nem vagyok kommunista. Egyébként meg jó történet. Kár, hogy Berkesi kommunista volt, anélkül jobban kedvelném. Habár így is szeretem a könyveit.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: A tenger I-II.
Hegedüs Géza: A visszanyert élet
E. Pára – L. Naprava: Tizenhét év álarcban
Csabai László: Szindbád, a forradalmár
Szabó Magda: Katalin utca / Ókút
Kováts Judit: Elszakítva
Tatay Sándor: Fehér hintó / Eszter és a fajdkakas
Domahidy Miklós: Könyörtelen idők
Tibor Fischer: A béka segge alatt
Gavino Ledda: Apámuram