Húszévesek 30 csillagozás

Berkesi András: Húszévesek Berkesi András: Húszévesek Berkesi András: Húszévesek Berkesi András: Húszévesek Berkesi András: Húszévesek

Egy római-parti rejtélyes haláleset döbbenti rá a regény hősét, Ősze Miklós fiatal esztergályost arra, hogy ha a múltját nem számolja fel, élete menthetetlenül zsákutcába jut. Erre azonban önmaga ereje nem elég, hiszen gyerekkora óta hazugságra, alakoskodásra nevelték, s most, amikor a hullámok összecsapni készülnek feje felett, önkéntelenül is újra ezekhez a módszerekhez folyamodik. A tisztességes emberek közössége és elveszettnek hitt szerelme azonban utánanyúl, és nem engedi a züllés mélyére zuhanni.

Eredeti megjelenés éve: 1965

>!
Magvető, Budapest, 1974
252 oldal
>!
Magvető, Budapest, 1968
252 oldal · puhatáblás
>!
Magvető, Budapest, 1966
332 oldal · keménytáblás

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Berkesi András: Húszévesek

Amikor kamaszként olvastam, akkor csak a barátságok, szerelmek történetét láttam benne, de már akkor is sírtam a végén.
Most már persze egészen másként gondolom az életet, ismerem a politikai viszályokat, a meg nem értést, a cserbenhagyást és sok mindent.
Igazat adok Verának, amikor azt mondja, hogy ő a Miklós anyját ültetné a vádlottak padjára. Én nem is tudom, mit tennék vele, ha a szemem elé kerülne. Sajnos az én életemben is megfordult egy olyan ember, akit az anyja tett tönkre. Ő formálta a saját képére, saját szolgájává tette, magához láncolta egy életre. Miklósban volt annyi erő, hogy kitépje magát ebből a bűvkörből, és rendes emberré váljon, annak, akit én ismertem hasonlónak, annak nem. Ehhez egy olyan erős, önálló karakternek kell lenni, mint Miklós, aki rájött időben, hogy önmaga akar lenni, nem az anyja árnyéka.
Jó volt azt látni, ahogy Vera édesapja állt a dolgokhoz, amilyen támogató fegyelemmel és szeretettel állt a lánya mellett. Igen, ilyen egy igazi apa.
Ami viszont tény, hogy Miklós hibát hibára halmozott, és csak olyan áron tudott kilépni a rossz társaságból, hogy maga is megbűnhődött.
Mégis megtette azt a lépést, hogy vállalja bűneit, mert becsületben és tisztességben akarta leélni a hátralévő életét.
Nem úgy, mint az anyja.

>!
Edit_Zsuzsa_Nagy
Berkesi András: Húszévesek

Alakoskodás,szeretet,cserbenhagyás,barátság,tagadás,erő,őszinteség,változás,jövő,célok,tervek és a MÚLT,ami kitörölhetetlen.Egy fiú fejlődésregénye ez a könyv,a történelmi háttere az ötvenes-hatvanas évek.Izgalmas a történet szövése,mélyen elgondolkoztat.A szereplők közül legjobban Máriával tudtam azonosulni.Vera hallgat a szüleire.Remélem a könyv végét lezáró tanácsot is megfogadja,túlságosan megkedveltem Miklóst,hogy ne aszerint legyen.

>!
Brigitta_Szöllősi
Berkesi András: Húszévesek

„ Szerelmünk ” a -Szerelem három tételben- c. könyvvel kezdődött és a Húszévesekkel folytatódik.
Végérvényesen és kitörölhetetlenül belopta magát a szívembe.
Egy élmény volt.

>!
barbara__17
Berkesi András: Húszévesek

Megismerhettem, hogy milyen is volt abban az időben annyi idősen élni, mint amennyi én most vagyok, nem is kell számomra ennél több, mint hogy egy adott kor hangulatába bele tudjam élni magam, és ezzel a regénnyel sikerült. Néhol talán kicsit „darálósnak” éreztem, mintha az író túl akart volna lenni egy-egy rész elmesélésén, de mindez elenyésző helyen volt igaz, tetszik, ahogy megírta.

>!
timuska74
Berkesi András: Húszévesek

Jó pár évvel ezelőtt olvastam már. Most ismét előkerült. nagyon jó kis könyv. Hát szóval elég érdekes dolgok voltak akkoriban. Mint anya, felháborított a főszereplő anyjának a viselkedése. Ha ott lett volna velem a szobában, biztos megráztam volna. Előzőleg is tetszett. Takarítás közben akadt akkor a kezemben, és mindent félre dobtam, annyira lekötött a történet. Ez most is így volt. Bár most másra és máshogy figyeltem, mint 16 éves koromban. Berkesit mindig szerettem olvasni. Még fogok is.

>!
minczer
Berkesi András: Húszévesek

A könyv első fele, amelyben az anyjával való viszonyát taglalja, nagyon jó, profi írói munka. De a második felében a szocialista erkölcsről szóló gyötrődés hosszú oldalakon keresztül…Az kiakasztó. Ezért csak 3 csillag

>!
Gabriella_Balkó
Berkesi András: Húszévesek

Hiába kommunista Berkesi, szeretem a könyveit. Egyszerűen úgy forgatja azt a tollát, hogy falnom kell a lapokat, mert nem tudom letenni.

>!
ancsika366
Berkesi András: Húszévesek

Mindig félve kezdek bele magyar könyvekbe, nem tudom miért, mert általában kellemesen csalódok. Számomra iszonyatosan jó könyv! Miklós egész élete, ahogy megküzd a körülötte zajló összevisszasággal, és ahogy kirajzolódik annak a kornak az érzésvilága, az emberek bizonytalansága és félelme. Fantasztikus.


Népszerű idézetek

>!
ildiko_adam06

Szerettem volna sírni. Szinte éreztem, hogy testemet átöleli a meleg nyári este. Minden tárgy valamihez tartozott, mindennek értettem a célját és az okát, és akkor úgy éreztem, hogy egyedül én nem tartozom senkihez és semmihez, céltalanul ődöngök a nagyvilágban, ok és összefüggés nélkül, csak vagyok, mert lennem kell, de valahogyan kilógok ebből az ölelkező, meleg estéből, idegen vagyok. Még önmagamnak is.

158-159. oldal (Magvető, 1974)

>!
ildiko_adam06

Az ember a múltját mindig is mindenhova magával cipeli. A múlt nem olyan ám, mint egy turistazsák, amit ledobhatok, ha rám nehezedik. Ledobhatjuk a hátunkról, de a múltunkkal együtt belőlünk is ottmarad egy darabka.

23. oldal (Magvető, 1974)

>!
Brigitta_Szöllősi

Az ember a múltját mindig is mindenhova magával cipeli. A múlt nem olyan ám, mint a turistazsák, amit ledobhatok, ha rám nehezedik. Ledobhatjuk a hátunkról, de a múltunkkal együtt belőlünk is ott marad egy darabka.

23. oldal

>!
ildiko_adam06

Ide jutottam, a mélypontra, ahonnan nincs többé visszatérés. De hát én nem ezt akartam. Én mindig szófogadó, engedelmes gyerek voltam, szerettem a szépet és a jót, én úgy tudtam örülni az első tavaszi napsugárnak, a pajkos, meleg szélnek, a fényekkel teli égboltnak, anyám hazajövetelének meg mindennek, hogy szinte beleszédültem a boldogságba.

185. oldal (Magvető, 1974)

>!
ildiko_adam06

Csak az nem jutott eszembe, hogy a múltat nem takargatni, hanem feledni kell. Én egy hazugsággal terhes múltra szerettem volna a jövőmet építeni.

207. oldal (Magvető, 1974)

>!
ildiko_adam06

Így történt, hogy egymásé lettünk. Ott, Veráéknál. Sohasem fogom elfelejteni azt a délutánt. Akkor éreztem meg az igazi szerelem ízét, és akkor tudtam meg, hogy a szerelem szavak és erőszakoskodás nélkül is beérik, akár a gyümölcs.

240. oldal (Magvető,1974)

>!
NenaK

A gyűlölet sohasem önmagáért van, nem öncélú, a gyűlölet termőföld, sok minden terem azon; bosszúállás, hazugság, képmutatás, kegyetlenség, durvaság, még szadizmus is.

88. oldal

>!
[névtelen]

– Bocsánatot kérek, tisztelendő atyám – mondtam –, valamit nem értek. Azt tanultam – és ebben a tanításban hiszek –, hogy isten mindentudó…
– Így van, fiam – bólintott. – Mindentudó és mindenütt jelenvaló.
– De ha mindentudó, miért van szükség az efféle próbákra? Hiszen tudnia kell, hogyan fogok viselkedni, ha megkísért a szerelmi vággyal…

74. oldal

>!
Brigitta_Szöllősi

Egyetlen éjszaka sem tartós, egyszer vége lesz, elhalványul a sötétség, akár a bánat és az emlékek.

251. oldal

>!
ildiko_adam06

Tudja, Ősze elvtárs, a férfi valahol ott kezdődik, ha nemcsak a saját becsületét védi meg, hanem másokét is. Különösen vonatkozik ez a nők becsületére.

155. oldal (Magvető, 1974)


Hasonló könyvek címkék alapján

Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét
Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Szabó Magda: Abigél
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Wass Albert: A funtineli boszorkány
Wass Albert: Kard és kasza
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Hamvas Béla: Karnevál
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben