Ha ​az igazságra esküdtél… 30 csillagozás

Berkesi András: Ha az igazságra esküdtél… Berkesi András: Ha az igazságra esküdtél… Berkesi András: Ha az igazságra esküdtél…

Nyolc év telt el azóta, hogy Kerényi Imre, a tehetséges, fiatal ügyész a legsúlyosabb büntetés kiszabását kérte egy közfelháborodást kiváltó gyilkosság elkövetőjére. Minden, ami akkor egyértelműnek, világosnak látszott, annyi év után összezavarodik – az ügyész élete eddigi legsúlyosabb dilemmája elé kerül. Ha a lelkiismeretére hallgat, újra meg kell vizsgálnia, valóban gyilkolt-e az életfogytiglanra ítélt Varga Béla. Magánnyomozásával ellentétbe kerül a közvéleménnyel és hivatali főnökei állásfoglalásával, de vállalnia kell azt is, hogy a régen lezárt ügy poros aktái tönkretehetik karrierjét, magánéletét.
A már-már dokumentális hitelességű regény nemcsak megdöbbentő gyilkosságok és izgalmas nyomozások története, az író arra keresett választ elsősorban, lesz-e ereje Kerényi Imrének, hogy szembenézzen önmagával, még akkor is, ha kiderülne, hogy az akták igazsága csak látszólagos, és a véletlenek furcsa összjátéka végzetes tévedéshez vezetett.

Eredeti megjelenés éve: 1980

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2010
312 oldal · ISBN: 9789632996110
>!
Magvető, Budapest, 1989
406 oldal · ISBN: 9631415856
>!
Magvető, Budapest, 1980
406 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632712498

1 további kiadás


Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Varga Béla


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Anna_Sera>!
Berkesi András: Ha az igazságra esküdtél…

Ez egy igazán érdekes krimi.Ugyanabban az ügyben kétszer nyomoznak.Máshogy látja az ügyet a nyomozó,aki bűnösnek gondolja a gyanúsítottat,és teljesen másként az ügyész,aki az ártatlanságában hisz.Nagyon elgondolkodtató.Mindketten a saját gyanújuknak megfelelő nyomokra koncentrálnak, és azoknak a tanúknak hisznek,akik az ő verziójukat erősíti.Nagyon sok minden lapul itt a sorok mögött,pl.hogy milyen kicsinyesek és rosszindulatúak az emberek,és mennyire önzők.Ritkaság,hogy egy krimi ilyen sok gondolatot ébresszen és ennyire kifejezze milyen is az emberiség.Mint minden szocializmusban játszódó krimiben, itt is minden második mondat az,hogy valaki rágyújt.Ilyen mértékű dohányzás mellett,a nyomozó gégerákot kapna, mire kinyomozná az ügyet,a gyilkos is elhullna tüdőrákban,ki se kéne végezni.Nem beszélve a rengeteg pálinka ívásról,komplett májzsugor.Ezt a kis hibát leszámítva tökéletes a könyv, izgalmas,vannak benne meglepik,persze helyi hősők is,akik igazságra törekednek mindenáron,és az utolsó oldalakig kétséges,hogy ki ölt meg kit,mert a tényeket többféleképpen lehet értelmezni, és ki tudja melyik szemtanú mond igazat.

Tiger205>!
Berkesi András: Ha az igazságra esküdtél…

Tele van kommunista maszlaggal, remélem a mai fiatalok, ha elolvassák, nem hiszik el, hogy ez így volt igaz. A szerző AVH-s tiszt (sőt talán verőlegény is) volt – de az írói képességei jók, és végül is olvasmányos a könyv.
TGR

1 hozzászólás
Gabriella_Balkó>!
Berkesi András: Ha az igazságra esküdtél…

1 nap alatt kiolvastam, annyira magával ragadott a történet. Természetesen nem értek egyet Berkesi politikai meggyőződésével, de nagyon szeretem a könyveit.

Update 2016.6.24.
Időközben olvastam a martfűi rémről, és az ő történetét dolgozta fel ebben a regényben.

Bobe0402>!
Berkesi András: Ha az igazságra esküdtél…

Többször is elolvastam, egyszerűen nem tudtam letenni. Jobb, mint egy Agatha krimi, mert ez elgondolkodtató.

hutizs>!
Berkesi András: Ha az igazságra esküdtél…

Ez volt az első Berkesi könyv, amit elolvastam, ezt is Anyukám ajánlására. Nem bántam meg. Nagyon fordulatos nyomozás. A középpontban az igazság és igazságosság lelkiismereti kérdése áll – egy izgalmas történetbe bújtatva.

Zalkodi_Erna>!
Berkesi András: Ha az igazságra esküdtél…

Melyik utat választod, ha esküt tettél, de az érdeked azt szolgálja, hogy ezzel ellentétesen cselekedj?

Egy gyilkosság, egy gyanúsított, egy beismerő vallamás. Ügy lezárva.
Évek múlva viszont történik valami, ami miatt elő kell venni újra ezt az aktát. Fény derülhet az igazságra, vagy az az igazság, amit eddig gondoltak? Nem nagyon lehet kitalálni, mi is történt. Ehhez végig kell olvasni a könyvet.

A történet erkölcsi kérdéseket boncolgatva mutatja be a kor szellemét, a kihallgatások menetét, az ítélkezés rendjét, az emberi tulajdonságokat.

Izgalmas, forulatos történet. Nem ez volt az utolsó Berkesi könyvem.


Népszerű idézetek

clyme>!

– (…) Én nem vagyok elmeorvos. De meggyőződésem, hogy minden gyilkosnál ki lehet mutatni az elmezavar valamilyen formáját. Az emberek nem gyilkosoknak születnek. Érti? Embernek. Ha mégis gyilkolnak, annak valamilyen súlyos oka van.

101. oldal

clyme>!

-Azt mondta, való igaz, amit a kínaiak az emberről vallanak. A kínaiak ugyanis azt vallják, hogy az ember lelkében, minden ember lelkében együtt él a szelíd galamb és a vérengző tigris. Udvariasak, de kegyetlenek. (…)

119. oldal

clyme>!

– Nem minden lány adja oda magát az első szóra.
– Csak a másodikra – mondja Gajdos, és kajánul nevet. (…)

14. oldal

clyme>!

– Nem akarok élni – suttogja rekedt hangon Varga, és látszik az arcán, tekintetén a kétségbeesés.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Varga Béla
clyme>!

– Jegyezze meg, fiatalember, amit most mondok, mert ezt az egyetemen nem tanítják. A leomlott házat, gyárkéményt újjá lehet építeni. Egy rossz tervezést is ki lehet javítani, de ha eltörjük az ember gerincét, azt már soha senki nem javíthatja ki.

118. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Stephen King: Coffey a halálsoron
Marilyn Miller: A királynő
Ilona Andrews: Magic Bleeds
R. Kelényi Angelika: Doria
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza