Az ​öreg bánya titka 42 csillagozás

Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Lebilincselő rejtélyek nyomába eredhet az, aki követi e könyv hőseit kalandjaik során. Vajon mit rejt a lezárt bánya, amelynek járatai az országhatáron is átnyúlnak? És vajon ki a mélyben kísértő, titokzatos Rém? Néhány gyerek rettenthetetlen bátorsággal veti bele magát a nyomozásba, amely meglepő fordulatokat és valódi veszélyeket tartogat számukra. És mint minden jó detektívregényben, a végső nagy leleplezés itt igazi meglepetésként éri az olvasót.

Eredeti megjelenés éve: 1969

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789633732144
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
216 oldal · ISBN: 9789633732151
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639492295 · Illusztrálta: Szőnyi Gyula

3 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Magdi1017>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Szégyen ide szégyen oda… Én ezt a történetet felnőtt fejjel ismertem meg. Fiam, mikor még kisebb volt, akkor határoztam el,hogy dvd-n megszerzek neki minden retro ifjúsági filmet, amit csak tudok, akkor bukkantam rá Az öreg bánya titka c. sorozatra. Bevallom, nagyon tetszett, és nem is volt kérdéses, hogy el is fogom olvasni.
Igazi kis hangulatos könyv, eszembe jut a gyerekkorom, amikor még bátran csavarogtunk nem igazán volt mitől tartanunk. Az meg, hogy egy határ menti kis faluban játszódik, külön öröm. Szeretem a régi vidékies feelinget.
Vidám volt, és sokszor csalt mosolyt az arcomra. A kalandvágy nem hiányzott a gyerekekból, jó volt velük izgulni, hogy kiderüljön, milyen titkokat is rejt a régi lezárt bánya. :)

Attila_Saw>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Ez a könyv pontosan megadta azt, amit a gyermeklelkű énem igényelt. Minden megvolt hozzá, ami kell, kis izgalmas kaland, érdekes fordulatok, valamint szeretetteljes hangnemű megszólítás a narrátor részéről.
Ám mint ahogy a hiányzó fél csillag is mutatja, nem vagyok maradéktalanul elégedett. Voltak olyan szexista elemek, amikkel ugyan megbékéltem, de olvasva a könyvet rájöttem, sok gyereknél nem értem, miért ez a gondolkozás dominál. Én szerencsére nem voltam olyan gyerek, akire ferde szemmel lehetett volna nézni egy ilyenféle szemléletmód miatt.
Ami viszont tényleg kiakasztott, az a mások elhallgattatásának stílusa. Ifjúsági regényként és gyerekek szájából nekem erős volt az, amilyen szavakkal másokba fojtják a szót. Értem én, hogy a valóéletben sem használnak mindig gyöngyszavakat a gyerekek, de én azoknál is ki tudok bukni, mennyire nem képesek normális hangnemben beszélni. Szerintem, ha egy gyerek kezébe kerül a könyv, a Szerzőnek nem erre kellene hogy nevelje őket.
Természetesen a negatívumról könnyebb áradozni, pedig azok elég apróak voltak jelenesetben. Nem kizárt, hogy még szeretnék olvasni az Írótól más könyvet is.

Arturo>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Jó kis kalandregény, a fiatalabb (10-14 éves) korosztályt megcélozva. Felnőttfejjel is élvezhető, főleg, hogy mi jobban tudjuk, hogy milyen volt az emberek gondolkodása abban az időszakban, amikor még vasfüggöny vágott el minket a nyugattól.
A szerző szóhasználatától viszont majd' falra másztam: „csecsemőszagú”, „vidéki bumburnyákok”. Brrr.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2005
210 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639492299 · Illusztrálta: Szőnyi Gyula
Lutra>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Eredeti kezdés ideje: Március 16.

Valami megfogott benne. Nem tudom, hogy az a falusi élet szellője volt-e, a gyerekek szeleburdi stílusa, Kisvacak értelmetlenkedései vagy Tivadar (Divatar) és Lacó (akit a könyv feléig Lackónak hittem) közötti barátság, de az biztos, hogy magával ragadott. Vidám volt, megnevettetett és nem bírtam letenni. Örülök, hogy elolvashattam.

erabig>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Felnőtt fejjel nem olyan izgalmas, de el tudom képzelni, hogy egy gyerkőc végig izgulja.
A gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor kisebb-nagyobb gyerekek még tudtak együtt játszani, amikor jártuk az utcákat, erdőt, rétet. Úgy érzem, akkor jó volt gyereknek lenni. (Az is igaz, hogy most nem tudom átérezni, milyen a gyerekeknek. Nekik pedig egyáltalán nincs viszonyítási alapjuk :-)
Szeretném megnézni filmben is… a gyerekemmel. Így ő is kapna egy kis ízelítőt a gyerekkoromból.

nandras>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Nem volt rossz, de 7 éves kisfiamnak még kicsit még korai volt felolvasni. Inkább 10 éves kortól lehet érdekes, vagy hogy teljesen megértse az olvasó a történetet inkább akkor érdemes olvsani, ha már van valami fogalma a 20. századi történelemről.

Blair92>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Általános iskola negyedik osztályában olvastam először ezt a könyvet. Aztán voltam olyan buta, hogy eladtam egy antikváriumosnak. Később meg halálra kerestem de sehol nem találtam. Rettentően örültem neki, hogy ismét megszerezhettem. Aztán három hónapig csak állt az elolvasásra váró könyvek között.
Aztán megint elolvastam. És meglepve tapasztaltam, hogy a történet most is magával ragadott és ismételten imádtam.

Élikoma>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

szerintem nagyon jó könyvek bevezetéséhez(én ezt olvstam először úgy, mint egy rendes könyvet:) )

GoneTom>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Nagyon régen olvastam már…de visszaemlékezve hibátlan volt. A szereplők szimpatikusak, a történet izgalmas…mi több kell…

T_reka12>!
Berkes Péter: Az öreg bánya titka

Ez a könyv rám óriási hatást gyakorolt. A határmenti falu hangulata és az izgalmas cselekmény egészen magával ragadott!!! Vagy ötször végigolvastam, és a testvéremmel is elolvastattam, akinek szintén nagyon tetszett. Bármelyik korosztálynak tetszhet.Minden olyan könyvmolynak ajánlom, aki nem csak a vöröspöttyös könyveket szerti!!! Jó szórakozást!


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Pom Pom meséi – A radírpók
Csukás István: Süsü, a sárkány
Rigó Béla: Vuk
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Romhányi József: Doktor Bubó
Varga Katalin: Barátom, Bonca
Janikovszky Éva: Már megint
Janikovszky Éva: Málnaszörp és szalmaszál