Tökmagok ​a korallzátonyon (Tökmagok 3.) 38 csillagozás

Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozat harmadik darabját tartja kézben az olvasó. A Pagony legkiválóbb szerzőit kéri fel a sorozatban való részvételre: minden szerző négy könyvet ír, négy külön­böző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. A sorozatot Berg Judit könyveivel indítjuk, ahol négy tökmag, Benő, Minka, Rézi és Palkó kalandjait követhetjük nyomon – négy olvasási szinten keresztül. Ebben a kötetben barátaink a tenger mélyén régészkednek, korallzátonyokat csodálnak, és mellesleg az is kiderül, hogy a sünök és a tengeri sünök rokonok-e! 3. szint ● oldalanként 10-15 mondat ● bővített és összetett mondatok is ● nehezebb, hosszabb szavak is ● bonyolultabb történetszövés

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Most én olvasok!

>!
Pagony, Budapest, 2015
52 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634100089 · Illusztrálta: Mészely Ilka

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

A Most én olvasok sorozat részeként jelent meg a könyv, mely sorozat azt tűzte ki célul, hogy megkedveltesse a gyerekekkel az olvasást.

4 különböző nehézségi szintű mese készül egy-egy sorozatban, Berg Judit Tökmagok sorozatában ez egy 3. nehézségi szintű olvasmány.

Ennek jellemzői az oldalaként 10-15 mondat, amelyek bővített és összetett mondatok is lehetnek, nehezebb és hosszabb szavakkal.

Ebben a részben négy tökmag – Benő, Minka, Rézi és Palkó kalandjairól olvashatunk, akik annak kiderítésére vállalkoznak, hogy a sünök és a tengeri sünök rokonok-e. Ehhez a tengerbe kell merülniük, tehát nem akármilyen kalandok lesznek ezek.

Emellett pedig a gyerekek ismerkedhetnek a tengeri állatokkal, megtudhatják mi az apály és a dagály, hogyan kutatnak át egy hajóroncsot a régészek.

Véleményem szerint jó elgondolás a sorozat, kíváncsi lettem a többi részre is.

https://konyvutca.blogspot.hu/2018/03/babaroka-es-tokma…

gab001 P>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

Ismét nehezedik az olvasási szint, ami csak még érdekesebbé teszi az olvasást. Ezúttal a tenger felszíne alatti világgal ismerkedhetünk meg közelebbről. Persze most sem megy olyan egyszerűen a dolog, mint ahogy a tökmagok tervezték. Régészekkel találkoznak, s ennek köszönhetően résztvehetünk egy hajóroncs felderítésében is, ami még izgalmasabbá teszi a kirándulást. Kalandokban tehát ezúttal sincs hiány.

>!
Pagony, Budapest, 2015
52 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634100089 · Illusztrálta: Mészely Ilka
Sicc>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

Tetszik ez a kezdeményezés a Pagony részéről, hogy egy író 4 könyvet ír különböző (szövegértési) szinten. Tökmagokkal már találkoztam tavaly nyáron, és mint felolvasós mese nagyon jól működött. Csak így magamban olvasva kicsit kevés volt, de kíváncsi lennék egy kezdő olvasó véleményére. Mindettől függetlenül aranyos, izgalmas történet.

dianna76 P>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

Nem az a húdeizgis történet volt. Nem olvastam még ezekről a tökmagokról, így nem tudtam kik ők, s hogyan élnek stb. Ez kissé hiányzott. Ahogy indult a történet, másra számítottam. Azt hittem a tengerek világát, élőlényeit fogjuk általa megismerni. Az tetszett volna! Sajnos csak egy kis szeletet kaptunk ebből. Pedig lenyűgöző a tengeri világ! Na jó, ez a hajóroncs felkutatásos dolog sem volt annyira rossz… Csak azt hiszem kezdek frusztrált lenni, minél több mesekönyvet olvasok! Merthogy hiányoznak már a szép mesék, és a szemet gyönyörködtető illusztrációk!!

Nihilchan>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

Az olvasás szintezését még mindig jó ötletnek tartom, és mivel itt már tényleges, akciódús történet is van, nagyon szerethető lehet a gyerekek számára. Nekem túl sűrű volt, de ugyebár nem én vagyok a célközönség.
Külön piros pont azért, hogy tartalmaz érdekes és valós információkat is a tengerről és a tengeri életről.

Kriszta IP>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

Tetszik a történet, nagyon informatív, mégis mesés. Akiket érdekel a földrajz, meg a biológia, azok szerintem szeretni fogják. Bár egy kicsit talán túl sok is benne a tudomány, ha azt vesszük, hogy ezt a gyerekeknek maguknak kéne olvasniuk.
A rajzok egész helyesek, a tökmagok kifejezetten tetszenek, de ezzel a stílussal mégse vagyok kibékülve (tévében tömegével látni hasonlóan rajzolt mesefilmeket).
Azért ha lesz hozzá kedve a lányomnak, elolvastatom vele is.

Szilmariel>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

Aranyos, szintnek megfelelő történet, betűméret, hosszúság és a korosztálynak való rajzok.
Véleményem szerint pont elég ismeretterjesztő információt adtak ahhoz, hogy a tenger világa iránt felkelthessék a már haladóbb olvasók érdeklődését.

Honey_Fly P>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

Berg Judittól eddig még csak Maszatot olvastam. A Tökmagok sorozat már komoly korosztályos ugrás ahhoz képest, akár felolvasva is. (Elsőre Bogyó és Babóca rokonai jutottak eszembe módosított varangydudvával, de ahogy az imént írtam, ez a könyv már komolyabb olvasmány.) Benő frizurája nagyon állat, Brian Setzer büszke lenne rá. Az illusztrációk nagyon trendik. Nekem ez a stílus nem a szívem csücske, nem ülnék le nézegetni magában a könyvet. A történet érdekes, van benne használható információ és emészthető mennyiségű kaland is. Örülök, hogy lányok is vannak a Tökmag-csapatban, de azért fiú itt is a tudor és a vezéregyéniség. Nagyon örülnék, ha végre túl lehetne lépni ezen egy kicsit és nagyobb teret adni lány főhősöknek is (akiknek az életben nem fő céljuk a pitesütés és a fiúknak focimez varrás). Hajrá lányok!

Szilvi75>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

Egy 1. osztályos véleménye: Az a jó benne, hogy nagy a betű és rövid a könyv. A történet jó volt, a rajzok tetszettek, de egy kicsit unalmas volt.

PTJulia MP>!
Berg Judit: Tökmagok a korallzátonyon

A történelmi ismeretek mellett (mi minden lapul egy hajóroncson, és miként zajlik a vízi régészet) most az ár-apály jelenségével és a tengeri élővilággal ismerkednek meg tökmagjaink és a könyvet olvasó gyerekek. Szintén remekül sikerült rész!


A sorozat következő kötete

Tökmagok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gévai Csilla: Amíg megváltjuk a világot
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!
Tóth Krisztina: Orrfújós mese
Szécsi Noémi: Tetűmese
Bartos Erika: Buda tornyai
Bartos Erika: Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével
Csapody Kinga: Irány a Balaton!
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Holly Webb: Max elcsatangol
Mary Pope Osborne: Delfinek hátán