Tavasz ​a Nádtengeren (Lengemesék 1.) 82 csillagozás

Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Messze-messze, ​a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger. A Nádtenger hullámai között minden tavasszal megkezdődik a munka. A vízi madarak a sűrű nád tövében építik otthonukat, ahol kikölthetik a fiókákat. Téli álmuk végeztével a békák is előbújnak az iszapból, és hangos kuruttyolással köszöntik a jó időt. Vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között a vízben, rovarok ezrei próbálgatják friss szárnyaikat.
De a legvidámabbak mégis a Nádtenger őrei, a lengék. Hogy róluk eddig még nem hallottál? Az bizony nem csoda. A nádas összes többi lakójáról készült már festmény, fénykép, tudományos leírás, a lengéket azonban nem látta még soha senki. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői.
A lengék teste alig nagyobb, mint a pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, hajuk pedig kócos barnán lobog a szélben. Vagyis csak a felnőttek haja barna. A csemeték fején vidám… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412497 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2017
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412497 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
>!
Sanoma, 2012
80 oldal · ISBN: 9789633410271 · Illusztrálta: Timkó Bíbor

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
GTM P
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Az ifjoncoknak tetszett, és ez a lényeg. Amúgy nekem is. Kedves történet a zöldhajú embereknél zöldfülűnek mondanánk lengefiúról, aki nehezen tűri a korlátokat, áthágja a szabályokat, de mindezt csak azért, hogy segítse a segítésre szorulókat, hiszen egyetlen vágya, hogy végre ő is a Nádtenger őrzői sorába léphessen. Öt- és hatéves unokáim nagyon szerették, figyelemmel hallgatták. Nekem azért tetszett, mert a piacot elözönlő lebutított nyelvezetű mesekönyvek között ritkán találkoztam igényesen fogalmazott történetekkel.

5 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Picit a személynevek és az egyedi helyszínnevek most nehezítették a felolvasást, de szívmelengető, csavaros történet egy lassabban érő (lenge)gyerekről. Ha vége a járványnak, természetesen hozhatom ki a munkahelyemről a következő részt :)

>!
Kriszta IP
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Igaz, hogy mi itthon a Merítés-díj miatt a harmadik kötettel kezdtük a sorozatot, de ez egyáltalán nem rontottta az élményt, sőt. A kis sérült ebihalnál pl. egyszerre csapott be nálunk a felismerés, hogy „biztos ő lesz Táltos!” :) Meg még több dolog is megvilágosodott…
A lényeg, hogy ez egy nagyon kedves, a természetben játszódó, minden kisgyereknek bátran ajánlható mese.

>!
Izolda P
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Tita aszongya, vegyem meg a folytatást. Nekem picit hiányérzetem van, de nem tudom, miért.

1 hozzászólás
>!
dianna76 P
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Aranyos történet volt ezekről az érdekes kis lényekről, akik a Nádtengeren élnek. Főszerepben egy szabályszegő lengefiú, Vilkó, aki annyira, de annyira szeretné, ha végre neki is bebarnulna a haja, ezzel tudatva a világgal, hogy Ő is éretté vált. Pedig így ifjoncként is sokkal ügyesebb, okosabb, és bátrabb mint a felnőttek.
Tetszett ez a könyv. Egyszerűek a történetek, mégis lekötik az embert. Jópofák az elnevezések, mind a neveket, mind az egyebeket illetően, mint pl. ebihalnevelde, Locsogó-tó. Persze a békaderbi, mint versenysport se kutya! Említhetném itt akár a telepók-hálózatot is. Hiába, a lengéknél is fejlődik a technika. Ahogy halad a történet, egyre több információt kapunk a lengék jellemzőiről, életéről.
Az illusztrációk, a sajátságos kis lények ellenére is szépek. Habár, észrevételeztem egy érdekességet: a lengék elvileg alig nagyobbak, mint egy pitypang bóbitája, mégis, az egyik képen Gyékényes Geri pitypanggal a szájában fekszik, miközben szállnak a szélben a bóbiták. De ez csak egy kis apróság.

>!
PKatica 
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Szeretem az írónő munkáit, mert izgalmasak, és mulatságosak. Amikor ezt a kötetet megkaptam, nem hittem, hogy tetszeni fog.Tévedtem. Kellemeset csalódtam.

>!
koviki
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Berg Judit Dínós könyveivel sincs túl sok bajom (bár ami van, az nagyon…), de ez azért mégiscsak sokkal jobb. A majdnem 7 évesemnek olvastam, és nagyjából ez a korosztály lehet a célcsoport. Sokkal kisebbek csak azért nem, mert ez már inkább a kevés kép, és sok szöveg könyv.
Nekünk nagyon tetszett, és kíváncsian várjuk a további részeket.:)

4 hozzászólás
>!
Kis_Andrea
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Egy két évvel ezelőtt próbáltuk már, de akkor kudarcba fulladtunk vele. Most viszont mindenkinek egyöntetűen nagyon tetszett. Lehet a gyerekek közben megértek rá (most 10 és 8 évesek). Az illusztrációk szépen illeszkednek a meséhez. Muszáj lesz elolvasni a folytatást is. :-)

>!
Homolya_Halápi_Tímea
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Gyerekeim nagy kedvence a Lengemesék :-) Már sokadszorra mesélem estimesének
Füttyös Vilkó leleményessége és bátorsága elvarázsolja az ötévesemet is :-)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Ninácska P

Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger.

(első mondat)

>!
Ninácska P

Nyáron a nádszálak tetején barna hajkorona nő, távolról nézve úgy barnállik a sok buga, mint a frissen szántott föld.

9. oldal


A sorozat következő kötete

Lengemesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei
Bombicz Judit: Csodák könyve
Dér Adrienn: A kaszabmanó
Alexa Pearl: Az Uralkodók Szigete
Csukás István: Süsü, a sárkány
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba
Szepes Mária: Harkály anyó
Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba!
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik