56. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Tavasz ​a Nádtengeren (Lengemesék 1.) 189 csillagozás

Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger, ahol vízimadarak építik fészküket, nádirigók terelgetik fiókáikat, és vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között. Itt élnek a lengék. Még sosem hallottál róluk? Az bizony nem csoda. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának zöld bőrű őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Róluk és Füttyös Vilkóról, a bátor lengefiú nem mindennapi kalandjairól szól ez a mese.
Berg Judit mesesorozatában a Nádtenger világába kalauzolja olvasóit, ahol a kedves, de harcias lengék életében minden napra jut egy-egy izgalmas kaland. A szabad szemmel alig látható, zöld lengeőrök és ellenségeik, a harácsok Takács Viktória képein kelnek új életre, és olyan világot tárnak a szemünk elé, amiről eddig csak álmodni mertünk!

Eredeti megjelenés éve: 2012

80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412497 · Illusztrálta: Timkó Bíbor

Füttyös Vilkó · Táltos

Cs_N_Kinga P>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Hát ez tetszett, de valahogy nem igazán haladtam vele. Kicsit olyan lassú, vagy nem is tudom milyennek is mondanám. Aranyos, kedves, de nem az én korosztályom ez már rég, be kell lássam. Viszont érdekes témákat feszeget, mint például a béka, akinek egyik lába csökevényes, ezért ugye sérült, de mégis elfogadja. Szó kerül a felnőtté válás akarásáról, ami közel áll hozzám, és még sokakhoz, hiszen én is fel akartam nőni minél hamarabb. Ez a lenge fiú emellett azért csintalan, de meg is menti a kis közösséget. A kisebb gyerkőcöknek tudnám ajánlani esti mesének.

mandris>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Középső fiunk a keresztszüleitől kapta ezt a könyvet, és végül már tél végén belekezdtünk, hiába tavaszi történetekről van szó. És olyannyira megtetszett nekünk (jómagam sem vagyok kivétel), hogy immár az őszi kötetnek is majdnek a végére értünk, és ott vár bekészítve a téli. Néztek is rám furcsán a könyvtárosok, amikor a nyári és őszi köteteket (majd most legutóbb a télit) kerestem, és nem a tavaszit. Mondjuk, azt nem találtam volna bent, mert mindenki azt szeretné olvasni. És milyen igazuk van. Mostanra már többféle mesével is sikerült megismerkednünk, és a lengék meséi ott vannak a legjobbak között. Kifejezetten jó, hogy nem egymástól független, hanem egymásra épülő történetekről van szó, és így egy hosszabb cselekményt kapunk olyan részletekben, amelyek mégis lekerekítettek, és így tökéletesen alkalmasak arra, hogy lefekvés előtt elolvassam a fiúknak. Ha gyakrabban sikerülne időben lefeküdni, már rég kivégeztük volna a sorozatot. Sokszor engem még jobban megviselt, hogy nem jutott idő a következő részre, és másnapig várni kellett. Amellett, hogy a történetek, bár hosszabbak néhány más mesénél, lekötik a fiúkat, a nyelvezete is igényes, és meg kell dicsérnem a könyv külalakját is, mert nagyon szépre sikeredett, és nagyon jók az illusztrációk.

GTM>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Az ifjoncoknak tetszett, és ez a lényeg. Amúgy nekem is. Kedves történet a zöldhajú embereknél zöldfülűnek mondanánk lengefiúról, aki nehezen tűri a korlátokat, áthágja a szabályokat, de mindezt csak azért, hogy segítse a segítésre szorulókat, hiszen egyetlen vágya, hogy végre ő is a Nádtenger őrzői sorába léphessen. Öt- és hatéves unokáim nagyon szerették, figyelemmel hallgatták. Nekem azért tetszett, mert a piacot elözönlő lebutított nyelvezetű mesekönyvek között ritkán találkoztam igényesen fogalmazott történetekkel.

Mariann_Czenema P>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Picit a személynevek és az egyedi helyszínnevek most nehezítették a felolvasást, de szívmelengető, csavaros történet egy lassabban érő (lenge)gyerekről. Ha vége a járványnak, természetesen hozhatom ki a munkahelyemről a következő részt :)

Juca P>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

A mesében megismerkedhetünk ezekkel az apró kis lényekkel, a lengékkel. A főszereplő, fiatal lenge, Vilkó, nem bírja kivárni, hogy barna legyen a haja. Szabadon szeretne szárnyalni. Rendkívül kíváncsi a természete. Emellett igazán találékony is.

Egészen összetett, kidolgozott mese. A lengéknek még ellenségei is vannak, a harácsok. Tetszett a történet, kíváncsian várom a folytatást.

Kriszta IP>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Igaz, hogy mi itthon a Merítés-díj miatt a harmadik kötettel kezdtük a sorozatot, de ez egyáltalán nem rontottta az élményt, sőt. A kis sérült ebihalnál pl. egyszerre csapott be nálunk a felismerés, hogy „biztos ő lesz Táltos!” :) Meg még több dolog is megvilágosodott…
A lényeg, hogy ez egy nagyon kedves, a természetben játszódó, minden kisgyereknek bátran ajánlható mese.

Izolda P>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Tita aszongya, vegyem meg a folytatást. Nekem picit hiányérzetem van, de nem tudom, miért.

szelesteirita P>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Én szeretem a lengéket, és boldog vagyok, hogy hallottam már róluk! :) Berg Judit nagyon szépen mesél, most különösen tetszett a természet leírása, az apró változások részletezése is. Olyan jó, hogy a lengék ilyen szépen élnek együtt a természettel, nagyon szeretem ezt. Ami most különösen megfogott, hogy számomra ez a regény pont a kell mértékben „harcolós”. Szóval boldog vagyok, mert a 6 éves fiamat is kielégíti bőven, aki azért nyilván érdeklődik a harcok iránt. :)

Paulina_Sándorné P>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Aranyos mese, kedves, szerethető szereplőkkel. Kedvencem Vilkó és Lile lett. Vilkó olyan, mint egy eleven embergyerek. A lengék érdekesek, világat szép helyen építették fel. Sajnáltam, hogy spoiler. Nagyszerű találmány a telepók-hálózat.

BertaPalikSzilvi P>!
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren

Az 5 èves ajánlás helytálló a könyvön.
Estènkènt olvastuk, leginkább a 6 èves fiamat kötötte le.
Olvasás közben több tèmára is rákèrdezett az èvszak kapcsán,a tavaszi munkák kapcsán vagy akár az èlővilággal kapcsolatban, úgyhogy ez a mese arra is jó, hogy a gyermek èrdeklődèsèt felkeltse.
A lengegyerekek sok mindenben hasonlítanak az ember gyerekekre, ezáltal mèginkább a szívükbe zárják őket.
Vilkó ès Lile lettek a kedvencek, akikkel egy rövid kis törtènetben már megismerkedtek.
Bájos, kedves, igènyes.
Az illusztrációk aranyosak,a borító belsejében lèvő kis tèrkèp pedig külön ötletes.

Ninácska P>!

Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger.

Ninácska P>!

Nyáron a nádszálak tetején barna hajkorona nő, távolról nézve úgy barnállik a sok buga, mint a frissen szántott föld.

liliom1229>!

– Ugye soha többet nem csinálsz ekkora butaságot? – kérdezte Geri.
    – Nem hát – vágta rá Vilkó. – Legközelebb akkor szállok csak fel, ha villámhárítót és légzsákot is szereltem a sárkányra!

16. oldal, 1. fejezet - Viharsárkány

Vivinniec>!

– Nézd, az én hajam sem akar bebarnulni. Még mindig olyan zöld, mint a kisbabáknak. Lehet, hogy a te lábad is csak később fog kifejlődni. De ha soha nem nő meg, nekem akkor is a barátom maradsz. És csak azért is elmegyünk együtt a derbire.
– Komolyan mondod? – szipogta Táltos.
– Hát persze – bólintott Vilkó. – Megmutatjuk a világnak, mire képes együtt Táltos és Füttyös Vilkó!

48. oldal, 5. Táltos

Kapcsolódó szócikkek: barátság · Füttyös Vilkó · Táltos
liliom1229>!

– Ez a legnehezebb. Türelemmel várni.

54. oldal, 6. fejezet - Nagyapó

liliom1229>!

A tizedik dobás után egy kíváncsi fej kukucskált ki a nádasból. A huszadik dobás után a kíváncsi fej bosszússá változott. A harmincadik dobás után a bosszús fej hümmögni kezdett. A negyvenedik dobás után a hümmögő fej megszólalt.

63. oldal, 8. fejezet - Telepók

Lengemesék sorozat · Összehasonlítás