Nádtengeri ​rejtélyek (Lengemesék 5.) 21 csillagozás

Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Döntsd el te, mi legyen a mese vége!

Ez a könyv nemcsak attól különleges, hogy a Nádtenger lakói vadonatúj kalandokba keverednek a már bebarnult hajú Füttyös Vilkó vezetésével, hanem azért is, mert rajtad múlik, hogyan alakuljon a történet! Elkezdődik a mese, de hamar felmerül a kérdés, merre folytassák útjukat a szereplők. Te döntesz, és így a bonyodalom az általad választott irányban kanyarog tovább. Ahány elágazás, annyi lehetséges folytatás. Van köztük vicces, meglepő, békés és harcias, izgalmas és szelíd. Persze itt-ott újra összefonódnak a szálak, míg a végére hét teljesen különböző befejezésű mesét „gyárthatsz” magadnak. És hogy még több meglepetést hozzon ez a fordulatos kötet: némelyik történetet és a meseváltozatok végét rajzfilmjelenetek egészítik ki. Ha okostelefonnal beolvassátok azokat a képeket, ahol LivePrint-logó szerepel, már meg is nézhetitek a rövid kis jeleneteket.

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Teknős könyvek

>!
Central Könyvek, Budapest, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246030 · Illusztrálta: Timkó Bíbor

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Hintafa P>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Nagyon élveztem Timkó Bíbor gyönyörű illusztrációi között utazgatni. Ez a KJK szerkesztési forma -bár nagyon divatos és felkapott manapság- picit azt éreztette, hogy elveszett egy-egy szelet a mesékből. Tudom, választhattunk volna új útvonalakat és történéseket, de őszintén szólva nem igazán volt hozzá kedvem. A LivePrint szolgáltatást mi is kipróbáltuk és biztosan sokaknak fog tetszeni, főleg olyan gyerekeknek, akik a világot többnyire képernyők mögül nézik, de én sem éreztem, hogy olyan sokat hozzáadott volna. És igen, inkább kevesebb kütyü és több könyv, játék, lego, biciklikormány legyen a kezükben. Jó móka volt, láttunk ilyet is, de számomra nem tesz hozzá semmit az olvasási élményhez.

5 hozzászólás
meseanyu P>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Több előttem szólóhoz tudok csak csatlakozni azzal, hogy nekem nem jönnek be ezek a típusú, te döntsd el, merre olvasod tovább történetek. Egyben olvasva valószínűleg sokkal jobban tetszett volna. A képek csodásak, meg szeretem is ezt a világot, úgyhogy kár érte.

dianna76 P>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Jaj, de tudtam volna kedvelni, ha egy összefüggő történetet olvasok! Olyannyira felbosszantott kezdetben az ide-oda ugrálás, hogy azt hittem befejezetlenül hagyom. Aztán átlendültem ezen a ponton. Nagyon korán megébredtem, s miután hatott már a koffeinadag, szebbnek láttam mindent, ezt a mesét is. Ami számomra nagyon érdekes volt, az a talált levél. Ugyanis más-más irányba víve a történetet, mindig más üzenet került elő a borítékból. Ez nekem nagyon tetszett. Bizonyos utakon haladva hamar végéhez ért a történet. Viszont, ha szeretné az ember, hogy bajba sodródjon Vilkó, s ez irányba tereli a cselekményszálat, akkor egy izgalmas kalandban lehet része. Mivel viszonylag sok oldalas a könyv, nehéz volt követni, hogy el fogok e olvasni mindent. így aztán jegyzetelésbe kezdtem az elolvasott oldalszámokat illetően. A végén persze keresgélnem kellett, hogyan kéne eljutnom bizonyos oldalra, ami éppen kimaradt. Egyszer már letöltöttem a LivePrint alkalmazást egy mesekönyv kapcsán, de töröltem. Nem tudván ellenállni a plusz élménynek, ismét kihasználtam ezt a lehetőséget. Tetszett, tetszett, de talán kibírtam volna nélküle is. Ráadásul a 24. oldalnál csak azért sem jelenített meg semmit, hiába próbálkoztam többször is. A sorozat illusztrációit eddig is szerettem, s ez így is maradt.

>!
Central Könyvek, Budapest, 2018
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246030 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
Boglárka_Madar P>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Nagyon szerettem a Lengemesék első 4 kötetét, Berg Judit is nagy kedvencem, de ez most valahogy nem volt az igazi. Érdekes kalandozás volt, én szeretem ezeket a KJK típusú könyveket,de ebből tavaly volt jobb. Talán az volt a bajom, hogy így túl rövidek voktak a történetek, el lett aprózva az egész. Voltak benne jó ötletek, és továbbra is lelkes rajongója vagyok a lengéknek, de a hosszabb történetek jobban tetszenek. Dóri egyébként igazán lelkesen hallgatta. Egy darabig. :D

2 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Nagyon szeretjük a Lengemeséket, így nem volt kérdés, hogy az ötödik kötetnek is a polcon lesz a helye. Nem is néztem bele előre. Sajnos.
A mese most is nagyon jól indult, a megszokott hangulattal, kedves, szeretett szereplőkkel, csodás illusztrációkkal.
Kinyitás után az első dolog ami szembe jött az a LivePrint alkalmazás volt. Nem vagyunk nagyon hightech fanok de egyet-kettőt azért megnéztünk. Nem adtak hozzá semmit a történethez. Szerintem ezért felesleges volt kütyüt bevonni az olvasásba, mesélésbe.
A második dolog a választós-lapozós séma. Úgy látszik ezt most menő újra. Igaz, hogy izgalmas is lehet tőle egy történet de amíg Varró Daninál nem tördelte szét a mese folyamát, itt nagyon. Túl rövidek voltak az egyes fejezetek, máris újra választani kellett. Néha nem is lehetett választani, hanem egyszerűen csak máshová kellett lapozni. Nem értem, itt miért nem lehetett simán folytatni. Ami leginkább nem tetszett az az volt, hogy nem is ugyanoda jutott minden történet. Két irányban is belefutottunk, hogy egyszerűen vége lett a mesének, lezárás nélkül. Vagy csak én nem jöttem rá, hogyan kellene tovább menni. Próbáltuk utána ismét felvenni a fonalat, hogy ha másfelé mentünk volna akkor mi történne, de így ez már nem volt az igazi. Sajnálom, mert a lengék világa igazán különleges, Timkó Bíbor csodás rajzaival elég lenne egy „hagyományos” mese, felesleges bonyolítás nélkül.

kisboszorka>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

A mesekönyv gyönyörően illusztrál és a mesék is izgalmasak és érdekesek. A lapozgassunk ide-oda is nagyon jó ötlet, hogy a történet több szálon is folytatódhat, viszont úgy érzem, hogy a rengeteg lehetőséggel egy pár történet után elvesztem a rengetegben. Az utolsóknál már úgy kellett bogarásznom, hogy akkor melyik szálon is menjek, ha a hiányzókat is el szeretném olvasni.. A LivePrint használata is ötletes, de bevallom, én örülök, ha a gyerekek előtt minél kevesebbszer van kütyű, így is kamxolják a lehetőségeket :)

Paulina_Sándorné P>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Nagyon élveztem a könyvet. Aranyos volt a mese is és hozzá készült rajzok. Régi gyermekkori élmény jött vissza, mivel a könyv úgy volt írva, hogy az én választásom szerint alakult a történet. Annak idején nagyon szerettem az ilyen típusú könyveket.

Millázs>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Nagyon-nagyon jól indult a mese és szinte biztos voltam benne, hogy ez tetszeni fog nekünk, sőt saját példányt akarok belőle, de…

Imádtak választani, egyszer az egyik, máskor a másik gyerkőc határozta meg a mese irányát, de…

Csodaszépek a rajzok, fantáziadús a lengék világa, de…

De aztán elakadtam. Most akkor vége? Az nem lehet! Elrontották? Kikerestem a folytatást, de aztán megint elakadtam vagy tényleg vége? Ez így már nem volt izgalmas, mesebeli. Sajnos!

A választás lehetőségét élvezték a kicsik, maradhatna ilyen típusúnak a könyv szerintem is, de sokkal gördülékenyebbé, kerekebbé, pontosabban megszerkesztetté kellene korrigálni a történetrészeket. Egy átnézés és javítás után újra kiadhatnák, örülnénk neki.

U.i. az okostelefon használati lehetősége hidegen hagyott…

berlin>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

A kütyüzést szívesen kihagytam volna, nem volt sok hozzáadott értéke, a történetet pedig szívesebben olvastam volna én is összefüggő formában. Túl jó mese ez a szétcincáláshoz…

Cs_N_Kinga>!
Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Aranyosak voltak a „történetek”. Illetve egy sokféleképpen. Tetszett a választási lehetőség a gyerkőcnek, nekem is egy darabig. De volt olyan verzió ahol szép kerek egész volt a történet, de olyan is, ahol elég fura vége lett. Illetve nem tudtam eldönteni, hogy ez most akkor a vége?


Népszerű idézetek

Maminti>!

Ebben a pillanatban repedés futott végig a tojás héján, aztán még egy és még egy, mígnem egy kis, fekete páncélos mocsári teknős dugta elő a fejét."

44. oldal


A sorozat következő kötete

Berg Judit: Lengekalendárium Négy évszak a Nádtengeren

Lengemesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Süsü, a sárkány
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba
Bodó Béla: Brumi Mackóvárosban
Kormos István: Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról
Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli
Szepes Mária: Harkály anyó
Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba!
Török Sándor: Csilicsala csodái
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan