Nádtengeri ​nyár (Lengemesék 2.) 83 csillagozás

Berg Judit: Nádtengeri nyár

A ​végtelenül hullámzó Nádtengeren zajlik az élet. Kikeltek a kiskacsák, cikáznak a szitakötők, és csendesen szövögetik hálóikat a pókok. A nádas zöldbőrű őrzői, a lengék, nádirigóháton cirkálva vigyázzák a Locsogó-tó lakóinak nyugalmát, éberen fürkészik az ellenség terveit, de szabadidejükben szívesen strandolnak és ropogtatják a finom pattogatott békalencsét. Persze akadnak kötekedő alakok is bőven! Undok kecskebékák és nagyképű vízisiklók keserítik a máskor vidám lengegyerekek életét.
Berg Judit népszerű mesesorozatának második kötetében ezúttal a lengék nyári kalandjait élhetjük át. Miközben Füttyös Vilkó elpusztíthatatlan csodahajó építésén fáradozik, vagy éppen vízicsatát játszik a barátaival, a harácsok egy fondorlatos csellel el akarják foglalni Lengevárat. Vajon ezúttal is sikerül Vilkónak keresztülhúzni a számításaikat? Sikerül megmentenie a fogságba esett barátokat, és békét kötni a vízisiklókkal? Mindez kiderül a Lengemesék nyári epizódjából, melyben Timkó Bíbor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Centrál, Budapest, 2021
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412503 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412503 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
>!
Central Könyvek, Budapest, 2019
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412503 · Illusztrálta: Timkó Bíbor

4 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 10

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dianna76 P>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Vilkó tovább folytatja szabályszegéseit, de szerencsére jó sül ki belőlük. Sőt! Mentő hatásúak.
Ezen felül tele van leleményességgel, és ötletekkel, s kész feltaláló. Az ellenség ezúttal nem az ebihalakat lopja el, hanem a kacsákat. Azért szomorú vagyok, hogy a hattyúk rossznak, gonosznak vannak beállítva. Miért pont ők? Olyan szép, és szelíd állatok. Ezt nagyon sajnálom.
Az illusztrációk változatlanul tetszettek. Jó volt elböngészni egy kicsit egyik-másik képen, a Harácstanyán főleg. Alaposan megszemléltem ki mit csinál. Már az előző kötetnél is észrevettem, hogy egy-egy kisebb képet, jelenetet a nagyobb illusztrációból emeltek ki. Vajon Vilkó miért áll több rajzon is féllábon, mint egy gólya?
Hogy a pattogatott békalencse milyen lehet, nem tudom, de a bodzaszörp nagyon finom.
Kíváncsian várom a folytatás, s remélem mihamarabb hozzájutok a könyvtárból.

6 hozzászólás
mazsolafa>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Ez már egy fokkal jobban tetszett, mint az előző rész. A gyerek továbbra is élvezi és kéri a folytatást. Bosszantó benne ugyanakkor a sok elírás, betűhiba.

fezer P>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Az úgy volt, hogy én tegnap este befejeztem a felolvasást a négy éves lányomnak, ma reggel pedig oviba készülve az apja kezdhette elölről. :)
Annyira jó volt látni – most először igazából –, ahogy a lányom úgy rajong és bevonódik egy könyvbe, ahogy annak idején én is tudtam rajongani. (Mi lesz itt, ha eljut a Harry Potterig?)

Amúgy a könyvről is szót ejtve, nem alaptalan a rajongása, szuper jó mese, mi a könyvtárosunk ajánlására ezzel a könyvtári kötettel kezdtük az ismerkedést a sorozattal, de már csöngetett is az előbb a futár és megérkezett a teljes sorozat frissen, ropogósan. :)
Modernkori Tüskevár kicsiknek, de szerintem alsós önálló olvasásra is szuper lehet. És annak ellenére, hogy egy négy éves számára is követhető, érthető, sőt nagyon is élvezhető és átélhető, mégsem bugyuta vagy leegyszerűsített (mint megannyi gyerekkönyv-társa), rengeteg érzelem, téma megjelenik benne, miközben igazi nagybetűs, körömlerágós kaland is egyben. És ami a vesszőparipám, hogy ugyan rengeteg dolgot tanít a gyerekeknek a természetről, a bajtársiasságról, a szorgalomról és megannyi másról, mégsem válik didaktikussá, pedig erre az én radarom nagyon érzékeny, de sehol nem jelzett be. :)
Laura most nem Elza akar lenni, hanem Lile. Mennyivel menőbb már?

Amrita IP>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

A könyv legnagyobb erénye a fordulatos cselekmény és a szerethető főhős. Tényleg gyerekeknek szóló könyv. Szerettem hogy Vilkó úgy rosszcsont hogy közben igazi „jócsont”: hiába vét a szabályok ellen, mindig valami pozitív motivációja van, és bizonyítja is jó szívét, bátorságát a könyv során. Fiúknak és lányoknak is jó szívvel ajánlható, a lányok nem otthon főzöcskéznek amíg a fiúk megmentik a nádtengert, hanem teljes jogú tagjai az őrcsapatnak.
Szerethetőek a rajzok is, az ember legszívesebben megborzolná a zöld fejű lengegyerekek haját és a kiskacsák kobakját.
Egy csillagot a természet pontatlan ábrázolásáért vontam csak le, sajnos ebben néha az illusztrátor és a szerző is elcsúszik egy-egy banánhéjon. Nátri hiába vízisikló (a nevét is a Natrix natrix névből képezték), amikor kockás siklónak rajzolták meg (hiányolom a sárga nyakszirtfoltot ami a vízisiklók sajátja), a tőkés réce gácsér pedig a tojásrakás után nem marad együtt a családjával.(Vannak ilyen emberek is, ha ebbe a szerző nem akart belemenni, az is oké, de akkor jobb nem megemlíteni kacsapapát). A nádirigók színe stimmel, de a kecses alakjukat sajnos nem sikerült visszaadni. Illetve „bambusznád” Magyarországon csak kertekben él, a barna kolbászforma bugák a gyékényhez tartoznak. Az itthon őshonos tavirózsa helyett pedig idegen honos, színes tündérrózsa került a képekre holott a szövegben tavirózsa szerepel. (Ha valakit érdekel bővebben: https://itthonatiszatonal.blog.hu/2013/05/30/tunderrozs…)
Ezekre érdemes lenne legközelebb odafigyelni és esetleg szaklektorral együtt dolgozni, de máskülönben szerethető darab, igazi nyári olvasmány stranddal, kalandokkal, szemet gyönyörködtető kedves képekkel.

2 hozzászólás
senhorita>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Tetszik a lengemesék világa és a történések. Végre vannak felnőtt szereplők is!

Kriszta I>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Ugyanolyan jó, mint a másik két rész. Nem nagyon tudom ragozni :)
Ja, és Timkó Bíbor rajzait kifejezetten megszerettem! :)

PTJulia P>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Nem is értem, hogy miért nem ez a sorozat kötelező olvasmány, hiszen rengeteget tanít a természetről és a környezetvédelemről, s mindez kicsit sem erőltetett, kicsit sem direkt, hanem tisztán buzog, mint a lengék által gondozott forrás Nádtengeren.

MezeiMarcsi>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Nagyon tetszett,bár nem a legkissebbeknek való. A fiam 6 éves,és kicsit hosszúak voltak neki a történetek. Nekem viszont bejött.(bár a gyerekkönyveknél inkább az ő véleménye kell,hogy számítson.ezért a fél pont levonás:)
Érthető,érdekes, és különleges. A rajzok néhol kicsit bugyutácskák, de láttam ennél sokkal szörnyűbbet is. Berg Judit nálunk eddig is kedvenc volt, és ez most sem változott.:)

Millázs>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Bár felcserélt sorrendben olvastuk a Lengemeséket eddig, így is izgalmasak voltak. Még a téli részt kell levadászni valamelyik könyvtárból.
Füttyös Vilkót a szívükbe zárták a gyerekek, és elkerekedett szemmel lesték minden kalandját.
Nagyon csavaros rész volt ez is. Harácsok heinekenes söröskupakokkal a fejükön továbbra is, ez itt a reklám helye… na, de ezt leszámítva hősies nádtengeri lakók összefogása menti meg a Locsogó-tó lakóinak békéjét.

szabszev>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Nagyon tetszett Vilkó és barátainak nyári történetei is. Lassan hat éves nagylányom imádja a Lengemeséket. Berg Judit nagyon szerethető könyveket ír, és amit a legjobban szeretek benne, hogy minden korosztályhoz szól. A gyerekek a mese magával ragadó világában élnek és megtanulják, hogyan lehet a problémákat megoldani, illetve az engedetlenségnek (sokszor nem várt) következményei vannak. A felnőttek számára megint mást jelentenek a történetek. Én még biztosan sokszor fogom olvasni a lányaimnak az évek során, ahogy Berg Judit többi könyvét is.


A sorozat következő kötete

Lengemesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lackfi János: Kövér Lajos színre lép
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Jeney Zoltán: Rév Fülöp
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!
Bombicz Judit: Csodák könyve
Vig Balázs: Három bajusz gazdát keres
Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Bartók Imre: Alfonz és az űrlények
Halák László: Kis herceg a homokozóban