15. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
23. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
54. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján

Nádtengeri ​nyár (Lengemesék 2.) 113 csillagozás

Berg Judit: Nádtengeri nyár Berg Judit: Nádtengeri nyár

A ​végtelenül hullámzó Nádtengeren zajlik az élet. Kikeltek a kiskacsák, cikáznak a szitakötők, és csendesen szövögetik hálóikat a pókok. A nádas zöldbőrű őrzői, a lengék, nádirigóháton cirkálva vigyázzák a Locsogó-tó lakóinak nyugalmát, éberen fürkészik az ellenség terveit, de szabadidejükben szívesen strandolnak és ropogtatják a finom pattogatott békalencsét. Persze akadnak kötekedő alakok is bőven! Undok kecskebékák és nagyképű vízisiklók keserítik a máskor vidám lengegyerekek életét.
Berg Judit népszerű mesesorozatának második kötetében ezúttal a lengék nyári kalandjait élhetjük át. Miközben Füttyös Vilkó elpusztíthatatlan csodahajó építésén fáradozik, vagy éppen vízicsatát játszik a barátaival, a harácsok egy fondorlatos csellel el akarják foglalni Lengevárat. Vajon ezúttal is sikerül Vilkónak keresztülhúzni a számításaikat? Sikerül megmentenie a fogságba esett barátokat, és békét kötni a vízisiklókkal? Mindez kiderül a Lengemesék nyári epizódjából, melyben Timkó Bíbor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Lampion Könyvek, Budapest, 2022
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633249635 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
>!
Central Könyvek, Budapest, 2021
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412503 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
>!
Central Könyvek, Budapest, 2020
116 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412503 · Illusztrálta: Timkó Bíbor

5 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 7

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Juca P>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Imádom Vilkót, mert olyan jó ötletei vannak. Igazi kis feltaláló. Az első részhez hasonlóan ezúttal is egy izgalmakkal teli, kalandos történetet kaptunk. Kíváncsivá tett, mi történik majd a következő kötetben.

De mikor lesz már Vilkó haja barna? :D

Paulina_Sándorné P>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Tetszik, hogy Vilkó nem tud nyugton maradni és mindig kitalál valamit. Ami persze először gondot okoz, majd spoiler Lile aranyos, kedves lány. A pici récék annyira cukik lehetnek. Kis pelyhesek. A képek és a történet alapján nagyszerű lehet a lengék világa, életük. Tetszik, ahogy a királyuk uralkodik. A harácsok nagyon gonoszak.

dianna76 P>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Vilkó tovább folytatja szabályszegéseit, de szerencsére jó sül ki belőlük. Sőt! Mentő hatásúak.
Ezen felül tele van leleményességgel, és ötletekkel, s kész feltaláló. Az ellenség ezúttal nem az ebihalakat lopja el, hanem a kacsákat. Azért szomorú vagyok, hogy a hattyúk rossznak, gonosznak vannak beállítva. Miért pont ők? Olyan szép, és szelíd állatok. Ezt nagyon sajnálom.
Az illusztrációk változatlanul tetszettek. Jó volt elböngészni egy kicsit egyik-másik képen, a Harácstanyán főleg. Alaposan megszemléltem ki mit csinál. Már az előző kötetnél is észrevettem, hogy egy-egy kisebb képet, jelenetet a nagyobb illusztrációból emeltek ki. Vajon Vilkó miért áll több rajzon is féllábon, mint egy gólya?
Hogy a pattogatott békalencse milyen lehet, nem tudom, de a bodzaszörp nagyon finom.
Kíváncsian várom a folytatás, s remélem mihamarabb hozzájutok a könyvtárból.

6 hozzászólás
mandris>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Hogy folytassuk-e a sorozatot az első kötet után egy percig sem volt kérdés. Mint ahogy az sem merült fel, hogy várjunk a folytatással nyárig. Rögtön irány a könyvtár, és rögtön két következő kötetet kikölcsönöztem. (Azóta már a télit is.) Csak az jelentett gondot, hogy nem mindig volt idő lengemesére, amit én legalább olyan rosszul viseltem, mint a fiaim. Miután az első kötetben mindenkit megismertünk, akit kellett, ez egy jó pörgős és akciódús kötet lett. A lengék továbbra is nagyon szimpatikusak, élükön, természetesen, Vilkóval, de mellette Lilét is nagyon megszerettük. Rence Ervin meg, nos… kellenek kivételek, de összességében az ő szempontjai is érthetőek. :) Az illusztrációk pedig továbbra is nagyon szépek, mint ahogy az egész kötet külalalakja is. Nincs mese, meg kell venni.

fezer>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Az úgy volt, hogy én tegnap este befejeztem a felolvasást a négy éves lányomnak, ma reggel pedig oviba készülve az apja kezdhette elölről. :)
Annyira jó volt látni – most először igazából –, ahogy a lányom úgy rajong és bevonódik egy könyvbe, ahogy annak idején én is tudtam rajongani. (Mi lesz itt, ha eljut a Harry Potterig?)

Amúgy a könyvről is szót ejtve, nem alaptalan a rajongása, szuper jó mese, mi a könyvtárosunk ajánlására ezzel a könyvtári kötettel kezdtük az ismerkedést a sorozattal, de már csöngetett is az előbb a futár és megérkezett a teljes sorozat frissen, ropogósan. :)
Modernkori Tüskevár kicsiknek, de szerintem alsós önálló olvasásra is szuper lehet. És annak ellenére, hogy egy négy éves számára is követhető, érthető, sőt nagyon is élvezhető és átélhető, mégsem bugyuta vagy leegyszerűsített (mint megannyi gyerekkönyv-társa), rengeteg érzelem, téma megjelenik benne, miközben igazi nagybetűs, körömlerágós kaland is egyben. És ami a vesszőparipám, hogy ugyan rengeteg dolgot tanít a gyerekeknek a természetről, a bajtársiasságról, a szorgalomról és megannyi másról, mégsem válik didaktikussá, pedig erre az én radarom nagyon érzékeny, de sehol nem jelzett be. :)
Laura most nem Elza akar lenni, hanem Lile. Mennyivel menőbb már?

1 hozzászólás
eeszter>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Rövid időn belül olvastam az első rész után, és úgy éreztem, hogy még inkább fokozódik az izgalom és a hangulat, pedig az első rész is igazán tetszett. Várom is a következő részeket, nagyon eltalálta a szerző ezt a sorozatot.

mazsolafa>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Ez már egy fokkal jobban tetszett, mint az előző rész. A gyerek továbbra is élvezi és kéri a folytatást. Bosszantó benne ugyanakkor a sok elírás, betűhiba.

BertaPalikSzilvi P>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Vilkó ès Lile,meg úgy általában a Lengèk nagyon szerethető karakterek.
Az illusztrációk bájosak, megelevenednek a szereplők,a helyszínek.
Tetszett ebben a könyvben is, hogy közel hozza a termèszetet, hogy fontos a barátság, bepillantást nyerünk a nádas világába.
Kellően izgalmas,hogy lekössön egy 6 èvest.
Az ajánlás ugyan 5 èves kortól szól,de nálunk a kisebbeknek ( 3 ès 5 èves ) mèg hosszúak voltak a mesèk.
Kíváncsian várom a többi kötetet is.

Amrita I>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

A könyv legnagyobb erénye a fordulatos cselekmény és a szerethető főhős. Tényleg gyerekeknek szóló könyv. Szerettem hogy Vilkó úgy rosszcsont hogy közben igazi „jócsont”: hiába vét a szabályok ellen, mindig valami pozitív motivációja van, és bizonyítja is jó szívét, bátorságát a könyv során. Fiúknak és lányoknak is jó szívvel ajánlható, a lányok nem otthon főzöcskéznek amíg a fiúk megmentik a nádtengert, hanem teljes jogú tagjai az őrcsapatnak.
Szerethetőek a rajzok is, az ember legszívesebben megborzolná a zöld fejű lengegyerekek haját és a kiskacsák kobakját.
Egy csillagot a természet pontatlan ábrázolásáért vontam csak le, sajnos ebben néha az illusztrátor és a szerző is elcsúszik egy-egy banánhéjon. Nátri hiába vízisikló (a nevét is a Natrix natrix névből képezték), amikor kockás siklónak rajzolták meg (hiányolom a sárga nyakszirtfoltot ami a vízisiklók sajátja), a tőkés réce gácsér pedig a tojásrakás után nem marad együtt a családjával.(Vannak ilyen emberek is, ha ebbe a szerző nem akart belemenni, az is oké, de akkor jobb nem megemlíteni kacsapapát). A nádirigók színe stimmel, de a kecses alakjukat sajnos nem sikerült visszaadni. Illetve „bambusznád” Magyarországon csak kertekben él, a barna kolbászforma bugák a gyékényhez tartoznak. Az itthon őshonos tavirózsa helyett pedig idegen honos, színes tündérrózsa került a képekre holott a szövegben tavirózsa szerepel. (Ha valakit érdekel bővebben: https://itthonatiszatonal.blog.hu/2013/05/30/tunderrozs…)
Ezekre érdemes lenne legközelebb odafigyelni és esetleg szaklektorral együtt dolgozni, de máskülönben szerethető darab, igazi nyári olvasmány stranddal, kalandokkal, szemet gyönyörködtető kedves képekkel.

2 hozzászólás
senhorita>!
Berg Judit: Nádtengeri nyár

Tetszik a lengemesék világa és a történések. Végre vannak felnőtt szereplők is!


A sorozat következő kötete

Lengemesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lackfi János: Kövér Lajos színre lép
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Jeney Zoltán: Rév Fülöp
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!
Bombicz Judit: Csodák könyve
Vig Balázs: Három bajusz gazdát keres
Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Bartók Imre: Alfonz és az űrlények
Halák László: Kis herceg a homokozóban