Mesék ​a Tejúton túlról 93 csillagozás

Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Kalandos, izgalmas utazás nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak az IBBY-díjas Berg Judittól és az Aranyvackor-díjas Gévai Csillától!
Egy kisfiú, Bojti, és egy kislány, Tücsök, csúnyán összevesznek a játszótéren. Addig-addig ráncigálják Bojti új biciklijét, amíg az elragadja őket, és elrepíti a két gyereket a Tejúton túlra, egy egészen különös, ismeretlen világba. Ahhoz, hogy hazajussanak, végig kell haladniuk a Bátrak útján, amely Homokországon, Növényországon, Árnyékországon, Vasországon és más különleges vidékeken keresztül vezet, veszélyek, kalandok, gaz ellenségek és segítőkész barátok között.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Budapest, 2019
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634105176 · Illusztrálta: Gévai Csilla
>!
Pagony, Budapest, 2013
58 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155291159 · Illusztrálta: Gévai Csilla
>!
Pagony, Budapest, 2011
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155023170 · Illusztrálta: Gévai Csilla

1 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ziara>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Nekem kellemes csalódás volt ez a könyv. Igazából nem erre számítottam. Nagyon élveztük mindketten, Adél is, én is. Mindig elhatároztuk, hogy csak egy részt olvasunk el, de mindig kettő lett belőle. Nagyon ötletesek a helyszínek, az országok, ahová eljutnak a gyerekek, és a megoldások sem erőlködésszagúak. Jó volt, és a rajzok nagyon illenek a történetekhez.

vorosmacska>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Berg Judit könyveivel nincs szerencsém. Már évekkel ezelőtt, a Cipelő cicák, Hisztimesék elolvasása után éreztem, bármennyire is helyesek a karakterek, könyvei nem ejtenek rabul. Témaválasztásai kifejezetten érdekesek, történetei, szereplői izgalmasak, kedvesek. Ez a könyv is különleges helyekre visz el, a Tejúton túlra: vajon van-e valaki, akit nem érdekel, mi található ott? Eljutunk Kőországba, találkozunk homokszörnnyel, kavicsot könnyező kőszoborral, gonosz varázslóval Vasországban, gyerekszereplői megtalálják az élet és halál vizét és még lehetne sorolni. Ötlet van és különlegesség, valósággal tobzódni lehet bennük, és talán egy kicsit túl sok is. Valahogyan mégsem lesz kerek, egész a mű, logikussága és mindent megmagyarázni akarása számomra túl domináns, elveszik a varázslat, és rátelepszik mindenre. Nem találom a lelket a könyveiben. Ellenben a gyerekek szeretik (az enyém is, ez a könyvecske is tetszett neki) és ez így jól is van. Nem én vagyok a célcsoport.

>!
Pagony, Budapest, 2007
56 oldal · ISBN: 9789639727120 · Illusztrálta: Gévai Csilla
Molymacska>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Ezt a kötetet pont a Diótörő után olvastam. Ha az nagyon kemény gyerekeknek szól, akkor ez a puha, mindennapi, mostani gyerekeknek szól. Fantáziadús, érdekes olvasni, megkapó. Nekem az illusztráció kevésbé tetsző, de nem volt tényleges probléma vele.

Chöpp P>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Igazán friss és új hangú mesék. Minden történet után azt mondta Juditka, hogy „Ez jó volt!”

Judyt IP>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Ezzel a kis mesekönyvvel megszerettem Berg Juditot. Mondjuk nem tudtam elsiklani afölött, hogy a mesekönyv stílusa nagyon hasonló Anyukám meséihez. Öröm volt olvasni. :-)

>!
Pagony, Budapest, 2007
56 oldal · ISBN: 9789639727120 · Illusztrálta: Gévai Csilla
dianna76 P>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Szóval a Tejúton túl ilyen világba csöppenhet az ember? Hmm… Nem tudom bármelyiket is szeretném-e. Homokvilág… Tele menne a szám vele, meg szúrna is. Kavicsvidék… Nagyon zord. Növényvilág… Az még csak-csak, bár ha nem lehet enni a finom gyümölcsökből, s nem lehet a virágokat szép csokorba szedni, hogy díszítsék a lakást… Akkor azt sem szeretném! Az Aromanók nekem szimpatikusak voltak. Finom fűszerillatok… Ne de ki szeretne örök sötétségben élni? Vasország pedig nem csak rideg, de a sok vastól hideg is lehet. A fordított világ érdekes volt, de nem gondolnám, hogy szívesen nézegetném pl. a fák gyökérzetét a szép zöld lombkorona helyett. Még szerencse, hogy a mese végén a két gyerek visszajutott az emberi világba. Igazából nem volt rossz ez a kis fantasy mese. Szerettem a kavicsos fejezetet és a fűszereset. A többi is elment, de nem hiszem, hogy valaha elolvasom ismét ezt a könyvet. A sajátos illusztrációk tetszettek. Az első oldalon lévő képen, a játszótéren kicsit elböngésztem.

>!
Pagony, Budapest, 2007
56 oldal · ISBN: 9789639727120 · Illusztrálta: Gévai Csilla
dorkabuba>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Hét rövidke, ámde annál tanuságosabb mese, amelyek egy kerek történetté állnak össze. A főszereplőink Bojti, az új biciklijét másoktól irigylő kisfiú, és Tücsök, a verekedős kislány. Egy veszekedés miatt eddig ismeretlen helyen találják magukat – persze mi már tudjuk, hogy a Tejúton túlra kerültek. És hat próbába kerül nekik hazajönni. Segítenek különböző országokban a lakóknak nagyon eltérő helyzetekben. Tetszettek a mesék, kreatívak voltak. Gévai Csilla rajzai most annyira nem estek jól, pedig nem különbözik az előző illusztrációitól. Talán ezekhez a történetekhez kevésbé éreztem passzolónak – de lehet, hogy nincs igazam.

misevy>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

A majdnem öt éves kislány számára elsöprő siker volt a mese.
Az alaptörténet nagyon izgalmas, a játszótéren veszekedő gyerekeket a mesevilágba ragadó biciklivel, ahol ezek a gyerekek találékonyan és egymást segítve küzdik át magukat a nehézségeken és haladnak előre világról világra. Nekem nem minden fejezete tetszett, a kalandok számomra egyre sötétebbé, végül pedig nagyon elvonttá váltak, de a gyerkőc még ezek közül is avatott kedvencet, szóval…
Az illusztrációkat viszont nem bántam volna ha aranyosabbak. Pásztohy Panka stílusa közelebb áll hozzám.
Amit viszont egyértelműen a javára írok: végre egy történet egy kisfiúról és egy kislányról, amiben mind a ketten egyformán fontosak és ugyanakkora szerephez jutnak.

kte P>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Kicsit szokatlan stílusú mese, amely több fejezetből áll. Egy fiú és egy lány a főszereplő, akik messzire kerülnek az otthonuktól és össze kell fogniuk, hogy legyen esélyük hazajutni. Különféle területekre jutnak, amelyeknek azonban semmi köze az űrhöz, más bolygókhoz, ahogy a címből gondolni lehetne. A Tejút nagyjából úgy szerepel benne, mint a népmesékben az üveghegy. Minden fejezetben meglepetések érik őket, egy-egy problémát oldanak meg gondolkodással és tettekkel. A megoldások egyszerűek és logikusak. Sok különféle, fantasztikus lénnyel találkoznak.
Egy mese a sok közül szinten tetszett a gyerekeknek, de nem ragadta meg sem őket, sem engem.

Homolya_H_Tímea P>!
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról

Berg Judit meséit kivétel nélkül szeretjük, ez sem okozott csalódást. Mind a két gyerek érdeklődve hallgatta, az élet és halál vize őket is becsapta.
Jó szívvel ajánlom :-)


Népszerű idézetek

Gelso>!

Kova Kelemen szeméből könnycsepp formájú kavicsok gurultak elő, és sűrűn kopogtak a földön

23. oldal Pagony, 2011.

Gelso>!

A homokkirály elővette csillogó szemcsékkel díszített bugyellárisát

16. oldal Pagony, 2011.

Esmeralda P>!

Készítek nektek egy jó sziklapörköltet kavicsfőzelékkel. Vagy egy jó mészkőpudingot, az igazán hamar megvan.

23. oldal

6 hozzászólás
bleknajt>!

– A Tejúton tilos biciklizni! Azonnal térjenek le! Megismétlem: a Tejúton tilos biciklizni!
Azonnal térjenek le!

Gelso>!

…a szoborembernek egész kedves az arca, csak fekete kőszemei villogtak gyanakvóan. Mindene szürke kőből volt, még ütött-kopott ruhája is. Testét hajszálvékony repedések borították.
[…]
Kőországban csak az urak ilyen színesek, mert mindenféle drágakőből vannak. A királyunk tetőtől talpig gyémánt.

21. oldal Pagony, 2011.

Gelso>!

Termetes mákgubó állt mögötte, királyi öltözetben, körötte tüskés kórók, buzogányfejű dudvák. A mákgubó szavai szigorúan csengtek.
[…]
…a dudvák előreszegezték buzogányfejüket, a kórók kimeresztették tüskéiket.

26. oldal és p. 29. Pagony, 2011.

Gelso>!

A növények megpróbálták megrémíteni az ellenséget: a trombitavirágok harsogtak, a tökök dübörögtek, az uborkák pufogtak, a bokrok zörögtek, de a madarak fittyet hánytak a csinnadrattára.

30. oldal Pagony, 2011.

nodael >!

De Tücsök elunta a semmittevést, és felkelt, hogy szedjen egy csokor virágot. Leszakított egy szál harangvirágot, aztán egy tátikát.

4. A borostyánbörtön

nodael >!

Tíz perce mentek már, amikor a sötétben kirajzolódott egy még sötétebb folt.

5. Aromanók és bumfordok

estherlamm P>!

– Ha szeretnéd, szívesen kölcsönadom a biciklimet. Bármikor elviheted.
– Köszi! – fordult hátra Tücsök huncut mosollyal. – Ígérem, nem fogok vele a Tejúton biciklizni!


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodor Attila: A tél menyasszonya
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
Bombicz Judit: Csodák könyve
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg
Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli
Vadadi Adrienn: Nyomás a suliba!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló