Maszat és Hóchóc az asztalnál ülve kártyázik. Kint sötét van már – és egyszer csak a szobában is sötét lett. Áramszünet van, és Maszat fél az áramszünettől. Szerencsére ott van vele Hóchóc, aki megmutatja: ilyenkor lehet a legjobb játékokat kitalálni. Milyen kár, hogy nem tartott tovább az áramszünet!
Hóchóc akkor is segít, amikor Maszat nem tud elaludni, mert mindig kinyílik a szeme. De ha sorban elmondjuk, mi minden és ki mindenki alszik, talán Maszatnak is sikerül elaludnia. Sőt, még Hóchócnak is.
Maszat alszik (Maszat 3.) 138 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2010

Kettő mesét tartalmaz a könyv (szokás szerint)
1. Végtelenül cuki történet az elalvásról. Nekem a rajzok is nagyon tetszettek, főként a cicák. A „lefekvés előtt Maszat elszaladt pisilni kép” a kedvencem. Hangulatában József Attila Altatójára hasonlít.
2. A Maszat és az áramszünet a vihar, és az azt követő félelmetes áramszünet miatti félelem feloldására szolgál. Aranyos is, de hiányolom a felnőtteket. Anyával és Apával életszerűbb lenne átvészelni a helyzetet.

Csak úgy, magamtól biztosan nem vetődnék rá olyan művekre, amikről tudom, hogy távol állnak tőlem és nem az én ízlésemnek vagy korosztályomnak szólnak, de Édesanyám bölcsődében dolgozik és szeretem időnként más, új dolgokkal is megismertetni, hogy ne csak Bartos Erika-könyveket kelljen a kicsiknek hallgatniuk. Ezért is esett a választásom Maszatra, a végeredmény pedig meglepően pozitív csalódás, ráadásul nem csak azért, mert rögtön kettő kis mesét is kaptam. Aranyosak a rajzok és a szövegezéssel sem volt semmi problémám, maguk a történetek pedig pont megfelelő hosszúságúak és szintűek a célközönségnek. Azt inkább nem állok neki firtatni, hogy milyen szülő az, aki csak úgy egyedül hagyja a gyerekét áramszünetben egy alvósfigurával (amúgy nekem ez a manó volt a kedvencem végig) és hagyja, hogy maga helyett az altassa el… Ez minden bizonnyal egy ilyen univerzum, elfogadom. Aranyos és veszélytelen lapozós könyvecske, tökéletesen tudja teljesíteni azt, amire hívatott.

Este van, Maszat aludni készül. Elpakolja a játékokat, megmosakszik és lefekszik aludni de a szeme nem akar lecsukva maradni. Kiváncsi arra, hogy alszik-e már mindenki, mindenre és mindenkire rákérdezeik majd lassan ő is elszenderedik.Ez a könyv inkább kisebbeknek való akiknek nehezen megy az esti elalvás.

Ha valaki még nem tudná, nálunk most Maszat mánia van, Dóri odáig van ezekért a könyvekért.
Ezen újabb példányt @sztimi53 volt olyan kedves és ajándékozta Dórinak. spoiler
Bár még mindig Doktor Maszat a legmenőbb a sorozatból, de ezt a könyvet is lelkesen forgatja – és meséli Dóri. A könyv most is két mesét tartalmaz – az elsőben áramszünet miatt lesz sötét, a másodikban pedig Maszat alváshoz készülődik, de nem akar menni az elalvás. Dórit mostanában nagyon foglalkoztatja a sötét spoiler, a könyvben is azok a kedvenc oldalai, ahol sötét van, mindig meg kell állni a történetben és alaposan megnézni hogy sötét van. :D
Még egyszer köszönjük a könyvet, Dórit nagyon boldoggá tette! :)
2018. július: Mostmár Dóri „olvassa fel” a könyvet nekünk. :D

Áramszünet és elalvás- mi kell még? A fél csillag mínusz az egyedül gyertyázás miatt van, mert én még nem tudtam eldönteni, hogy Hóchóc a szülőket helyettesíti-e vagy a képzelt barát.

A már ismerős, lapozgatós, könnyen olvasható mesék fogadtak ismét. Két történetet olvashattam; egyet az áramszünet varázsáról, egy másikat pedig az elalvás nehézségeiről. Nagyon aranyosak. Szerintem akár esti meseként is olvashatóak. A rajzok ezúttal is rabul ejtettek, Hóchóc nevén pedig mindig jót mosolygok. Nem tudom megunni.
![]() | Maszat sorozat · Összehasonlítás |