A ​négy madár titka 32 csillagozás

Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Két népszerű szerző első közös kalandregénye, mely izgalmasan ötvözi a Rumini és a Panthera sodró erejét.

Legyen ez a könnyen olvasható, fordulatos könyv az első detektívtörténeted!

Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak: Mit rejt a titkos tégely? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Kicsoda DR? És miről csicseregnek a madarak?

Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel!

„Galamb mutatja az utat,
Sas őrzi a fészket.
A titok fölött holló köröz,
A veréb nem közönséges madár.”

>!
Pagony, Budapest, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103288 · Illusztrálta: Bernát Barbara

Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

A Pagony kiskamasz és ifjúsági könyveit felvezető olvasmányok sorában végre betöltődött az az űr is, ami átvezet a meseregényekből a Panthera és a Rumini után következő ifjúsági történetek felé. Az előbbi kapcsán írtam is, hogy az ajánlott 8+ életkor erősen gyerekfüggő -mi vártunk vele kerek egy évet, míg P belenő. A Négy madár titka viszont mind formailag, mind tartalmilag tökéletes olvasmány minden 7-8 évesnek.

A nyomozás minden fordulata mellett van a Négy madár titkának még egy izgalmas rétege. A népszerű szerzőpáros az olvasót is beveszi a tavaly nyáron kezdődött játékukba. Hiszen ahogy egymásnak adogatják a történet egyre gazdagodó szövetét az olvasó tudja -és milyen bizsergető ez a tudat –, hogy az írók az alkotás idején, hasonlóan a könyvet kezében tartozó olvasóhoz ugyanolyan izgatott várakozással haladtak a homályos végkifejlet felé.

Hiszen nem egy előre elkészített történetvázlat mentén alakult, amikor megvan a kezdő- és a végpont amik között a meglévő űrt kell kitölteni, hanem a két író a saját elképzelése szerint bővítette egy újabb fejezettel, epizóddal az addigi eseményeket. No, hát az íróknak is kijár némi izgalom, nem?

Annál is inkább, mert a két szerző stílusa szépen egymásba simul. Nincsenek törések, egységes a könyv az első mozzanattól kezdve. Bernát Barbara mostanra régi ismerősként üdvözölt illusztrációi további lendületet adnak az eseményeknek. Ha hozzám hasonlóan olthatatlan kíváncsiságot éreztek, hogy kitaláljátok, melyik fejezetet ki írta, akkor arra is van mód spoiler spoiler. Aki pedig rájött, az nyugodtan érezheti magát a könyv címében említett negyedik madárnak. Csak tudjatok titkot tartani! :)

Az eladási listákat nézve a Négy madár története hamar közönségsiker lett, mi is nagyon gyorsan belebonyolódtunk Kiki és Gerda világába, hiszen -akár a Pantherához képest- kevesebb feszültséget tartogat, inkább a kibontakozó rejtély, a nyomozás, a kissé játékos hangulat, ami az olvasó figyelmét fogva tartja és észrevétlenül lendíti át a könyvön. Izgalmakban a Négy madár sem szenved hiány, de szelídebb formában, így a rövid, két-három oldalas fejezetekre tagolódó kiskamasz krimit nyugodt szívvel, de nagyon határozott mozdulattal odaadnám minden 8+ éves kezei közé. Jó ötlet, kifogástalan kivitelezés. Jöhet még több ilyen.

Folytatás itt: http://hintafa.blog.hu/2018/01/23/berg_judit-kertesz_er…

5 hozzászólás
>!
Annamarie P
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Önálló olvasásra harmadikos kortól, de felolvasni, akár már elsős gyerekeknek is bátran merem ajánlani ezt a könyvecskét. A cselekménye egyszerű, jól követhető, nyelvezete szintén megfelel a korosztályos elvárásoknak, akárcsak terjedelme.

A történetben rejtélyes körülmények között eltűnik az ornitológus nagypapa, majd az unokája Gréta. De Kiki, könyvünk főhőse Gréta nyomába ered. Hamarosan kiderül, hogy egy pár furcsa alak követi őt, akik valami DR megbízásából el akarják venni tőle a Grétánál talált fadobozkát. A fadoboz pedig egy kulcsot és egy titokzatos versikét tartalmaz, aminek nyitjára Kiki hamarosan rá is jön. Az ügy felderítésében segítségére van Ibolya néni, a nagyapa házvezetőnője, Sasorrú Stefán a kert egy díszes szobra, és egy csapat madár. Nem kis veszélyt hordoz magában a meggondolatlan kísérletező kedv, erre lassan mindenki is rájön. De vajon hogyan lehet visszafordítani azt, amit meggondolatlanul elkövettünk.

Berg Judit és Kertész Erzsi együtt írták ezt a könyvet. Egyik írt, a másik diktált. Neeem :) !
Az úgynevezett mesetenisz módszerrel alkottak, amit én is nagyon szeretek. Rendkívül kreatív alkotási folyamatnak tartom. Erzsi megírta az első fejezetet, majd átpasszolta a folytatás lehetőségét Juditnak. Az első fejezetben bemutatott Kikiről a második szerző azt sem tudtam, hogy fiú-e vagy lány. Minden teljesen rá volt bízva. Mint ahogy az is, hogy milyen történetté alakítják ezt az induló mesét. A könyv stílusa annyira egységes, hogy utólag képtelenség felismerni, hogy ki melyik résszel járult hozzá a közös alkotáshoz. Azért a szerzők elrejtettek némi nyomot, hogy a szemfüles olvasó kideríthesse, kinek a keze nyomát viseli az adott fejezet. Kár, hogy erre nem figyeltem az elején!

>!
AniTiger MP
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Nagyon patent az egész könyv – a rajzoktól elkezdve a sztorin át a házat őrző szoborig. Könnyű olvasmány, de végtelenül bájos.

A legjobb nem is az, hogy nem lehet észrevenni, hogy két írónő alkotta, mert annyira egyben van a sztori, hanem hogy ifjúsági regény létére leköt egy felnőtt embert, sőt tovább megyek! Faltam az oldalakat, izgultam a fiatalokért, aggódtam a néniért és alig vártam, hogy kiderüljön, mi van a madarakkal (úgy a rejtvényben szereplőkkel, mint a meg is elevenedőkkel). spoiler

https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/05/a-negy-mad…

>!
Pagony, Budapest, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103288 · Illusztrálta: Bernát Barbara
>!
Uzsonna
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Már a könyv elején rögtön az izgalmak közepébe csöppen az olvasó, és Kikivel együtt próbálja megfejteni, hogy hova tűnt Gerda és ornitológus nagyapja. Mivel más is meg akarja találni őket, no persze alattomos szándékkal, izgulhatunk, hogy Kikinek sikerüljön először. Szerencsére segítségére van Ibolya néni és egy sereg madár. Az izgalmak mellé humor is jár, és garantált a szórakozás nemcsak a célközönségnek, a kiskamaszoknak, hanem a „nagyobbaknak” is.

>!
Gelso P
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Nagyon tetszett, kellően izgalmas, mozgalmas történet, állandó figyelemösszpontosítás alatt olvastam, sosem lankadt a figyelmem. Mivel szeretem és érdekelnek is a madarak, még inkább odafigyeltem. ÉRDEKELT a történet előrehaladása, a gyerekek sorsa, boldogulása, fantáziájuk működése. Olyan szemmel olvastam, hogy vajon a gyerekeimet érdekelné-e, kézbe vennék-e? És úgy hiszem – igen. Tetszettek a rejtélyek, a rejtvények; igazi „Számíthatsz rám!”-barátságtörténet ez. A családi-összetartozás vonal is tetszett, de azt szerintem, még érdemes lett volna egy-két családi történettel kitömködni.
Tetszett a nagypapa és Ibolya néni alakja, a Sasorr-titka, és egyáltalán az a „titokzatos felhő”, ami körülölelte a történetet.
Tetszett, hogy nincs benne annyi durva nyelvi kifejezés és annyi kegyetlen tett, mint pl. a (Millennium Expressz 3.)
Tetszett a mese a regényben (90.old.) és 123. oldalon lévő üzenetküldési megoldás. Aranyos és egyszerű, hiteles a két gyerekszereplő – Gerda és Kiki.
Ajánlom!

>!
Trudiz P
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Igazi, jól felépített nyomozósdit alkotott a szerzőpáros. Titkok, rejtélyek bővelkedtek, s persze eszes szereplők, kik rátermettségüket bizonyították. Ötletes és találó a cím is. Tetszett! :)

>!
Navi
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Izgalmas, jó könyv, egy felnőttnek kiszámítható fordulatokkal, de akkor is élvezhető :) Nekem nagyon tetszett, remélem, a gyermekeimnek is tetszeni fog majd :)

>!
PTJulia P
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Eredeti ötlet – felelgetős regényírós két remek tollú (hehe) szerzőtől. Őszintén érdekelne, hogy melyik fejezetet ki írta. Annyira egységes az egész könyv, hogy nem lehet rajta észrevenni a két tollat.
A madarak ismerete, szeretete központi téma ebben a könyvben. A cselekmény felnőtt szemszögéből kissé egyszerű, ám a 8-10 éves korosztály számára éppen a kellőképpen bonyolult és izgalmas: nem gagyi, de nem is megoldhatatlan. Szinte a végéig lehet izgulni a rejtélyeket illetően; és az a gyerek, aki ezt a mesét elolvassa, talán több megbecsüléssel néz utána a madarakra.

7 hozzászólás
>!
dianna76 P
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Ez tényleg jó volt. Az elejétől a végéig hajtottak a sorok. Mert egy rejtélyes és izgalmas történet. A kezdetén éreztem egy kis furcsaságot, mert olybá tűnt, mintha tudnom kéne valami előzményt. Aztán szép sorjában mindent felvezetett a szerző. Azt nem gondoltam, hogy végül egy kis fantasztikumot is kapok, de így volt tökéletes. Azért rábukkantam egy csöpp hibára: spoiler. Annak viszont örülök, hogy nem mentek el a szerzők a mellett, hogy a tégelyről a tetőt is le kell majd venni valahogyan. Egy valaminek örültem volna még pluszba, ha többet mondó/mutató illusztrációkkal tarkítják a könyvet.

>!
Pagony, Budapest, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103288 · Illusztrálta: Bernát Barbara

Népszerű idézetek

>!
Trudiz P

Azért lettem ornitológus, mert lenyűgözött a madarak végtelen szabadsága.

154. oldal

>!
Annamarie P

Galamb mutatja az utat,
Sas őrzi a fészket.
A titok fölött holló köröz,
A veréb nem közönséges madár.

10. oldal

>!
AniTiger MP

Nagy barátságba keveredett egymással hajdanán a veréb, a holló és a páva. Sülve-főve együtt jártak, ételüket, lakhelyüket is megosztották. A madarak értetlenül figyelték a különös barátságot.
     – Hogy lehet, hogy három ennyire különböző lény ilyen jól megértik egymást? – csicseregték.
     – Miért barátkozik a legszebb, legragyogóbb madár egy szürke csavargóval és egy mogorva, fekete útonállóval? – csóválták a fejüket a pávák.
     – Miről beszélget egy bölcs, csatában edzett holló uraság egy páváskodó ficsúrral és egy mitugrász senkiházival? – értetlenkedtek a hollók.
     – Hogy állhat szóba egy okos és szerény legényke egy hiú, üresfejű szépfiúval és egy kegyetlen rablóval? – háborogtak a verebek.

86. oldal, 23. fejezet - Hogyan lett a veréb, a holló és a páva a madarak királya?

>!
Annamarie P

Kiki gyors mozdulattal csúsztatta a dobozt a táskába, Úgy tűnt, senki nem vette észre, ahogy leemeli a polcról: Tenyérnyi festett fadoboz, pontosan olyan, amilyennek Gerda elmesélte. A tetején ott az a különös felirat, ha jól emlékszik,valami madarakról szól. És meglepően nehéz is, olyan, mintha súlyos titkot rejtene. Felnézett. Egy rémes pillanatra úgy tűnt, hogy Dr éppen őt figyeli. Kikiből kiszaladt az erő, a térde megroggyant, de aztán vágott egy grimaszt, és gyorsan elhessegette magától a szorongató érzést. Biztosan csak képzelődött.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Pavel Vezsinov: A nyomok nem tűnnek el
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Nemere István: A nádas titka
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Gordon Korman: A császár hagyatéka
Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek
Janó Zsolt: Enyveskezű négykezes