A ​négy madár titka (Kiki nyomoz 1.) 107 csillagozás

Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Két népszerű szerző első közös kalandregénye, mely izgalmasan ötvözi a Rumini és a Panthera sodró erejét.

Legyen ez a könnyen olvasható, fordulatos könyv az első detektívtörténeted!

Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak: Mit rejt a titkos tégely? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Kicsoda DR? És miről csicseregnek a madarak?

Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel!

„Galamb mutatja az utat,
Sas őrzi a fészket.
A titok fölött holló köröz,
A veréb nem közönséges madár.”

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Pagony, Budapest, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103288 · Illusztrálta: Bernát Barbara

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Gerda · Kiki


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

"Galamb mutatja az utat,
Sas őrzi a fészket.
A titok fölött holló köröz,
A veréb nem közönséges madár."

Kicsit lassan haladtam vele, de nem igazán akartam túl pörgetni, valahogy úgy éreztem ajándék, hogy olvashatom.
Az elején már az izgalmak kellős közepébe csöppentem és végig megmaradt az a feszülős érzés, hogy vajon Kikinek sikerül e megoldania a rejtvényt.
Hiszem, hogy nem csak a kisebbeknek kellemes olvasás, de a nagyobbak is megtalálják benne azt a szórakozási lehetőséget, mely leköti a figyelmüket.

Köszönöm, hogy utazókönyvként volt lehetőségem olvasni.

1 hozzászólás
meseanyu P>!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Ez is nagyon jó volt, alig bírtam letenni. Szintén tökéletes kezdő olvasóknak is, jó rövidek a fejezetek, a sztori meg kellőképen izgalmas, a stílus gördülékeny.

Hintafa P>!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

A Pagony kiskamasz és ifjúsági könyveit felvezető olvasmányok sorában végre betöltődött az az űr is, ami átvezet a meseregényekből a Panthera és a Rumini után következő ifjúsági történetek felé. Az előbbi kapcsán írtam is, hogy az ajánlott 8+ életkor erősen gyerekfüggő -mi vártunk vele kerek egy évet, míg P belenő. A Négy madár titka viszont mind formailag, mind tartalmilag tökéletes olvasmány minden 7-8 évesnek.

A nyomozás minden fordulata mellett van a Négy madár titkának még egy izgalmas rétege. A népszerű szerzőpáros az olvasót is beveszi a tavaly nyáron kezdődött játékukba. Hiszen ahogy egymásnak adogatják a történet egyre gazdagodó szövetét az olvasó tudja -és milyen bizsergető ez a tudat –, hogy az írók az alkotás idején, hasonlóan a könyvet kezében tartozó olvasóhoz ugyanolyan izgatott várakozással haladtak a homályos végkifejlet felé.

Hiszen nem egy előre elkészített történetvázlat mentén alakult, amikor megvan a kezdő- és a végpont amik között a meglévő űrt kell kitölteni, hanem a két író a saját elképzelése szerint bővítette egy újabb fejezettel, epizóddal az addigi eseményeket. No, hát az íróknak is kijár némi izgalom, nem?

Annál is inkább, mert a két szerző stílusa szépen egymásba simul. Nincsenek törések, egységes a könyv az első mozzanattól kezdve. Bernát Barbara mostanra régi ismerősként üdvözölt illusztrációi további lendületet adnak az eseményeknek. Ha hozzám hasonlóan olthatatlan kíváncsiságot éreztek, hogy kitaláljátok, melyik fejezetet ki írta, akkor arra is van mód spoiler spoiler. Aki pedig rájött, az nyugodtan érezheti magát a könyv címében említett negyedik madárnak. Csak tudjatok titkot tartani! :)

Az eladási listákat nézve a Négy madár története hamar közönségsiker lett, mi is nagyon gyorsan belebonyolódtunk Kiki és Gerda világába, hiszen -akár a Pantherához képest- kevesebb feszültséget tartogat, inkább a kibontakozó rejtély, a nyomozás, a kissé játékos hangulat, ami az olvasó figyelmét fogva tartja és észrevétlenül lendíti át a könyvön. Izgalmakban a Négy madár sem szenved hiány, de szelídebb formában, így a rövid, két-három oldalas fejezetekre tagolódó kiskamasz krimit nyugodt szívvel, de nagyon határozott mozdulattal odaadnám minden 8+ éves kezei közé. Jó ötlet, kifogástalan kivitelezés. Jöhet még több ilyen.

Folytatás itt: http://hintafa.blog.hu/2018/01/23/berg_judit-kertesz_er…

5 hozzászólás
Könyvmolyocska1 >!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Kertész Erzsi és Berg Judit egy nagyon ütős párost alkotott. Egyenként is nagyon jó íróknak tartom őket, de inkább Kertész Erzsit preferálom. A könyv Kikiről szól, aki talál egy titokzatos ládikát, amin egy kis versecske szerepel. A vers, s a ládika segítségével elindulhat megtalálni eltűnt barátját, Gerdát és ornitológus nagyapját, de közben a fiút rejtélyes alakok figyelik, akik megakarják szerezni a dobozkát. Kikivel együtt mi is bekapcsolódhatunk a nyomozásba, s talán előbb rájövünk rejtélyre mint, a könyv főszereplője. A történet az elejétől kezdve izgalmas, magával ragadó volt. Csak úgy faltam az oldalakat. Fontos tanulságot fogalmazott meg a könyv. A borító is sokat számít, hogy kedvet kapjunk a kalandhoz. Ebben most Bernát Barbara segédkezett, hogy ütős legyen. Nagy meglepetésként ért, hogy a könyvben a fejezeteket mindig felváltva írták. Sosem beszéltek össze, hogy folytatódjon a történet. Kíváncsi vagyok, hogy a két írónő milyen kalandokat talál még ki együtt.

>!
Pagony, Budapest, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103288 · Illusztrálta: Bernát Barbara
Annamarie P>!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Önálló olvasásra harmadikos kortól, de felolvasni, akár már elsős gyerekeknek is bátran merem ajánlani ezt a könyvecskét. A cselekménye egyszerű, jól követhető, nyelvezete szintén megfelel a korosztályos elvárásoknak, akárcsak terjedelme.

A történetben rejtélyes körülmények között eltűnik az ornitológus nagypapa, majd az unokája Gréta. De Kiki, könyvünk főhőse Gréta nyomába ered. Hamarosan kiderül, hogy egy pár furcsa alak követi őt, akik valami DR megbízásából el akarják venni tőle a Grétánál talált fadobozkát. A fadoboz pedig egy kulcsot és egy titokzatos versikét tartalmaz, aminek nyitjára Kiki hamarosan rá is jön. Az ügy felderítésében segítségére van Ibolya néni, a nagyapa házvezetőnője, Sasorrú Stefán a kert egy díszes szobra, és egy csapat madár. Nem kis veszélyt hordoz magában a meggondolatlan kísérletező kedv, erre lassan mindenki is rájön. De vajon hogyan lehet visszafordítani azt, amit meggondolatlanul elkövettünk.

Berg Judit és Kertész Erzsi együtt írták ezt a könyvet. Egyik írt, a másik diktált. Neeem :) !
Az úgynevezett mesetenisz módszerrel alkottak, amit én is nagyon szeretek. Rendkívül kreatív alkotási folyamatnak tartom. Erzsi megírta az első fejezetet, majd átpasszolta a folytatás lehetőségét Juditnak. Az első fejezetben bemutatott Kikiről a második szerző azt sem tudtam, hogy fiú-e vagy lány. Minden teljesen rá volt bízva. Mint ahogy az is, hogy milyen történetté alakítják ezt az induló mesét. A könyv stílusa annyira egységes, hogy utólag képtelenség felismerni, hogy ki melyik résszel járult hozzá a közös alkotáshoz. Azért a szerzők elrejtettek némi nyomot, hogy a szemfüles olvasó kideríthesse, kinek a keze nyomát viseli az adott fejezet. Kár, hogy erre nem figyeltem az elején!

joopsy P>!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Hát ez nagyon felemelő és izgalmas volt. Felnőttként is végig tudtam izgulni a történetet Kikivel.
Gyerekkoromban is nagyon szerettem a rejtélyeket, úgyhogy ez nagyon nekem íródott.
A könyv nem az a rövid fajta, de a fejezetek rövidek és nagyon gördülékenyek. Ha a „csak még egy fejezet” elvét vallja az ember, pikk-pakk a végére lehet érni.
Ha egyszer, valami csoda folytán gyermekem lesz, ezt a könyvet biztosan megveszem majd neki, ha kicsit nagyobb lesz. :)

Uzsonna >!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Már a könyv elején rögtön az izgalmak közepébe csöppen az olvasó, és Kikivel együtt próbálja megfejteni, hogy hova tűnt Gerda és ornitológus nagyapja. Mivel más is meg akarja találni őket, no persze alattomos szándékkal, izgulhatunk, hogy Kikinek sikerüljön először. Szerencsére segítségére van Ibolya néni és egy sereg madár. Az izgalmak mellé humor is jár, és garantált a szórakozás nemcsak a célközönségnek, a kiskamaszoknak, hanem a „nagyobbaknak” is.

AniTiger P>!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Nagyon patent az egész könyv – a rajzoktól elkezdve a sztorin át a házat őrző szoborig. Könnyű olvasmány, de végtelenül bájos.

A legjobb nem is az, hogy nem lehet észrevenni, hogy két írónő alkotta, mert annyira egyben van a sztori, hanem hogy ifjúsági regény létére leköt egy felnőtt embert, sőt tovább megyek! Faltam az oldalakat, izgultam a fiatalokért, aggódtam a néniért és alig vártam, hogy kiderüljön, mi van a madarakkal (úgy a rejtvényben szereplőkkel, mint a meg is elevenedőkkel). spoiler

https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/05/a-negy-mad…

>!
Pagony, Budapest, 2017
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103288 · Illusztrálta: Bernát Barbara
CsakSimánDorka P>!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

A fiúknak (főleg a nagyobbnak) nagyon tetszett, és alig várták, hogy a rejtély végére érjünk. Az eleje kissé kesze-kusza, hiszen pont a történések közepében találtuk magunkat. De ahogy estéről estére haladunk, úgy tárult fel előttünk is a titok, és szépen össze tudtuk rakni az egészet. Érdekes volt a rejtély, a gyerekek élezték nagyon, én felnőtt fejjel nagyon hamar rájöttem az összefüggésekre. A nyelvezete is gyerekbarát, könnyed és érthető. A könyv felépítése pedig tökéletes, még egy olyan fiatal számára is, aki nemrég tanult meg olvasni, mert rövidek a fejezetek. Gyerekként imádtam volna, mert egy különleges titok részese lehettem volna, ezért csak ajánlani tudom/tudjuk.

2 hozzászólás
Gelso P>!
Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Nagyon tetszett, kellően izgalmas, mozgalmas történet, állandó figyelemösszpontosítás alatt olvastam, sosem lankadt a figyelmem. Mivel szeretem és érdekelnek is a madarak, még inkább odafigyeltem. ÉRDEKELT a történet előrehaladása, a gyerekek sorsa, boldogulása, fantáziájuk működése. Olyan szemmel olvastam, hogy vajon a gyerekeimet érdekelné-e, kézbe vennék-e? És úgy hiszem – igen. Tetszettek a rejtélyek, a rejtvények; igazi „Számíthatsz rám!”-barátságtörténet ez. A családi-összetartozás vonal is tetszett, de azt szerintem, még érdemes lett volna egy-két családi történettel kitömködni.
Tetszett a nagypapa és Ibolya néni alakja, a Sasorr-titka, és egyáltalán az a „titokzatos felhő”, ami körülölelte a történetet.
Tetszett, hogy nincs benne annyi durva nyelvi kifejezés és annyi kegyetlen tett, mint pl. a (Millennium Expressz 3.)
Tetszett a mese a regényben (90.old.) és 123. oldalon lévő üzenetküldési megoldás. Aranyos és egyszerű, hiteles a két gyerekszereplő – Gerda és Kiki.
Ajánlom!


Népszerű idézetek

Trudiz>!

Azért lettem ornitológus, mert lenyűgözött a madarak végtelen szabadsága.

154. oldal

Annamarie P>!

Galamb mutatja az utat,
Sas őrzi a fészket.
A titok fölött holló köröz,
A veréb nem közönséges madár.

10. oldal

AniTiger P>!

Nagy barátságba keveredett egymással hajdanán a veréb, a holló és a páva. Sülve-főve együtt jártak, ételüket, lakhelyüket is megosztották. A madarak értetlenül figyelték a különös barátságot.
     – Hogy lehet, hogy három ennyire különböző lény ilyen jól megértik egymást? – csicseregték.
     – Miért barátkozik a legszebb, legragyogóbb madár egy szürke csavargóval és egy mogorva, fekete útonállóval? – csóválták a fejüket a pávák.
     – Miről beszélget egy bölcs, csatában edzett holló uraság egy páváskodó ficsúrral és egy mitugrász senkiházival? – értetlenkedtek a hollók.
     – Hogy állhat szóba egy okos és szerény legényke egy hiú, üresfejű szépfiúval és egy kegyetlen rablóval? – háborogtak a verebek.

86. oldal, 23. fejezet - Hogyan lett a veréb, a holló és a páva a madarak királya?

Emma77>!

-A veréb nem közönséges madár! – kért ki magának Kiki és Gerda egyszerre,aztán összenéztek, és elnevették magukat.
A néni velük nevetett, és úgy tűnt, talán még Sasorrú Stefán is elmosolyodik a bajsza alatt.

181. oldal, 46. fejezet - A négy madár titka (Pagony, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Gerda · Kiki
adrica P>!

Pocok rettegő szemmel, mégis dacosan szorította össze a száját.

113. oldal, 29. fejezet - Három harcias veréb (Pagony, 2017)

2 hozzászólás
Greti26>!

Az jár a fejemben, hogy bár madarak lettünk, mégis egy emberi trükknek köszönhetjük, hogy megúsztad a vércsét. A nagypapádnak a szárnyak adják a szabadságot, de én sokkal szabadabbnak fogom érezni magam, ha visszaváltozunk. Emberként sokkal több mindent megtehetek!

156. oldal, 39. fejezet - A négy madár titka

Kapcsolódó szócikkek: Gerda · Kiki
Annamarie P>!

Kiki gyors mozdulattal csúsztatta a dobozt a táskába, Úgy tűnt, senki nem vette észre, ahogy leemeli a polcról: Tenyérnyi festett fadoboz, pontosan olyan, amilyennek Gerda elmesélte. A tetején ott az a különös felirat, ha jól emlékszik,valami madarakról szól. És meglepően nehéz is, olyan, mintha súlyos titkot rejtene. Felnézett. Egy rémes pillanatra úgy tűnt, hogy Dr éppen őt figyeli. Kikiből kiszaladt az erő, a térde megroggyant, de aztán vágott egy grimaszt, és gyorsan elhessegette magától a szorongató érzést. Biztosan csak képzelődött.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Gerda · Kiki

Népszerű triviák

Könyvmolyocska1 >!

A könyvben a fejezeteket mindig felváltva írták. Sosem beszéltek össze, hogy folytatódjon a történet.

[youtu.be]

Kapcsolódó könyvek: Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Berg Judit – Kertész Erzsi: A négy madár titka

Kapcsolódó alkotók: Berg Judit · Kertész Erzsi


A sorozat következő kötete

Kiki nyomoz sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holden Rose: Az ellopott karácsony
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Molnár T. Eszter: Stand up!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Nemere István: A nádas titka
Jeff Kinney: Pechszéria
Holly Black – Cassandra Clare: Az aranytorony
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei