Drifter (Alma 2.) 3 csillagozás

A darknet árnyékában
Berg Judit: Drifter

Alma ​és társainak története folytatódik. A négy fiatal főszereplő hazatérhet a Sakkbirodalomból a saját világába, miután Alma, a tehetséges fiatal lány vezetésével nagy sakkcsatában legyőzték Dharma urat, a királyság sötét uralkodóját. Mindennapjaikból időről időre vissza kell térniük a birodalomba, amelynek sorsáért Alma mint újdonsült királynő felelősséggel tartozik.
Röviddel később Alma és Drifter baljós jelekre figyel fel. Drifter félti a lányt, s miután egy gyanús mobiltelefonra bukkan az elmaradott birodalomban, nyomozásba kezd, és barátja, Saller segítségével illegális kémprogramot tölt le a darknetről. Egy reggel Alma nem megy iskolába. Drifter eleinte reménykedik, hogy talán csak elaludt, de nem, a lány nyomtalanul eltűnt. A rendőrség is keresi Almát, de a fiú attól tart, ha elmondja, amit tud, akkor kiderülhet, hogy illegális dolgokat művel a neten, ezért inkább hallgat. Ám viselkedése gyanús lesz a nyomozónak, aki a lány számítógépén Driftert terhelő információkra… (tovább)

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Ecovit, 2018
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638988850

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Berg Judit: Drifter

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

Az Alma sorozat második kötetében Drifteré a főszerep, hiszen a Sakkbirodalom jelenlegi királynőjének, Almának kihívója akad, és csak a fiú leleményességén múlik, hogy az uralkodónő megnyeri-e a játékot. Ugyanis, addig maradhat csak a trónon, ameddig valaki győzelmet nem arat felette. A lány a két világ között járkálgat, mindkét helyszínen próbál megfelelni az elvárásoknak. De ez nem is olyan könnyű, mert az idő is másként telik a helyszíneken, és mindenhol gondok akadnak. A Sakkvilágban Dharma úr szövetkezik ellene, a valóságban pedig egy titokzatos idegen követi mindenhova. Egy véletlen folytán kilesik, hogy Dharma úr is képes a világok között utazgatni, és a két fenyegetettség összetartozik. Sőt, minden még komorabb. A lány kihívója, a magát Artúrnak nevező idegen, ugyanis egy mesterséges intelligencia. Kezdetét veszi az izgalmas harc, amit nem pofonokban mérnek, hanem eszességben, gyorsaságban és praktikákban. Egyre nagyobb a baj, a rendőrséget is be kell vonni, de nem tudni, hogy mit kezdenek majd azzal a ténnyel, hogy létezik egy másik világ is.

A fantasztikus kalandok a számítástechnika világában zajlanak, a sakknak csak minimális, inkább háttér szerepe van. Viszont a telefonok, IP címek, hackerek, kémprogramok, backdoor-ok, chatbot-ok környezetében otthonosan kell mozognia az olvasónak, ha élvezni akarja a cselekményt. Mondanom sem kell, hogy nekem ez nem ment. Nagyon szűk ösvényre van terelve a célközönség. Kicsit még érezni lehet a mesékből átszüremlő képi világot, de olyan magas fokú technikai tudást igényel a könyv, ami nekünk, az X generáció digitális bevándorlóinak diszkomfortos. Szóval, megítélni sem tudom, hogyan fogadja majd a Driftert a mai ifjúság. Ugyanakkor teljesen el tudom képzelni azt is, hogy a 12 év körüli gyerkőcök élvezni fogják, sőt vérre menő vitákat folytatnak majd arról, hogy a történetben zajló ötletelgetések megvalósíthatóak-e? Az viszont biztos, hogy a kötet tovább emeli a hackerek nimbuszát, mivel ők az igazi kulcsfigurái a második résznek. Tevékenységük és szerepük számomra már túlságosan is legalizálttá vált. De úgy is felfoghatjuk őket, mint a modern mesék varázslói, akik nem sárkányokon és griffmadarak hátán utaznak, hanem a világhálón szörfölgetnek.

>!
Jesper_Olsen
Berg Judit: Drifter

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

Ez a könyv tulajdonképpen az Alma című regény folytatása, de itt már nem a sakk, hanem a mesterséges intelligencia játssza az egyik főszerepet – a főszereplő gyerekek mellett. Szóba kerül még a tömegek manipulálása, a net sötét oldala és a körültekintő internet-használat fontossága is, de a történet cseppet sem olyan száraz, mint az én értékelésem. :-)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Jesper_Olsen

Szabad-e merő jó szándékból elébe vágni a fejlődés természetes menetének?

24. oldal

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
J. Goldenlane: Napnak fénye
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Hestia Potter: Legendary – Szövetség
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Nemere István: A nádas titka
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A fogoly
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül