Drifter (Alma 2.) 34 csillagozás

A darknet árnyékában
Berg Judit: Drifter

Alma ​és társainak története folytatódik. A négy fiatal főszereplő hazatérhet a Sakkbirodalomból a saját világába, miután Alma, a tehetséges fiatal lány vezetésével nagy sakkcsatában legyőzték Dharma urat, a királyság sötét uralkodóját. Mindennapjaikból időről időre vissza kell térniük a birodalomba, amelynek sorsáért Alma mint újdonsült királynő felelősséggel tartozik.
Röviddel később Alma és Drifter baljós jelekre figyel fel. Drifter félti a lányt, s miután egy gyanús mobiltelefonra bukkan az elmaradott birodalomban, nyomozásba kezd, és barátja, Saller segítségével illegális kémprogramot tölt le a darknetről. Egy reggel Alma nem megy iskolába. Drifter eleinte reménykedik, hogy talán csak elaludt, de nem, a lány nyomtalanul eltűnt. A rendőrség is keresi Almát, de a fiú attól tart, ha elmondja, amit tud, akkor kiderülhet, hogy illegális dolgokat művel a neten, ezért inkább hallgat. Ám viselkedése gyanús lesz a nyomozónak, aki a lány számítógépén Driftert terhelő információkra… (tovább)

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Ecovit, Budapest, 2018
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638988850

Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Berg Judit: Drifter

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

Az Alma sorozat második kötetében Drifteré a főszerep, hiszen a Sakkbirodalom jelenlegi királynőjének, Almának kihívója akad, és csak a fiú leleményességén múlik, hogy az uralkodónő megnyeri-e a játékot. Ugyanis, addig maradhat csak a trónon, ameddig valaki győzelmet nem arat felette. A lány a két világ között járkálgat, mindkét helyszínen próbál megfelelni az elvárásoknak. De ez nem is olyan könnyű, mert az idő is másként telik a helyszíneken, és mindenhol gondok akadnak. A Sakkvilágban Dharma úr szövetkezik ellene, a valóságban pedig egy titokzatos idegen követi mindenhova. Egy véletlen folytán kilesik, hogy Dharma úr is képes a világok között utazgatni, és a két fenyegetettség összetartozik. Sőt, minden még komorabb. A lány kihívója, a magát Artúrnak nevező idegen, ugyanis egy mesterséges intelligencia. Kezdetét veszi az izgalmas harc, amit nem pofonokban mérnek, hanem eszességben, gyorsaságban és praktikákban. Egyre nagyobb a baj, a rendőrséget is be kell vonni, de nem tudni, hogy mit kezdenek majd azzal a ténnyel, hogy létezik egy másik világ is.

A fantasztikus kalandok a számítástechnika világában zajlanak, a sakknak csak minimális, inkább háttér szerepe van. Viszont a telefonok, IP címek, hackerek, kémprogramok, backdoor-ok, chatbot-ok környezetében otthonosan kell mozognia az olvasónak, ha élvezni akarja a cselekményt. Mondanom sem kell, hogy nekem ez nem ment. Nagyon szűk ösvényre van terelve a célközönség. Kicsit még érezni lehet a mesékből átszüremlő képi világot, de olyan magas fokú technikai tudást igényel a könyv, ami nekünk, az X generáció digitális bevándorlóinak diszkomfortos. Szóval, megítélni sem tudom, hogyan fogadja majd a Driftert a mai ifjúság. Ugyanakkor teljesen el tudom képzelni azt is, hogy a 12 év körüli gyerkőcök élvezni fogják, sőt vérre menő vitákat folytatnak majd arról, hogy a történetben zajló ötletelgetések megvalósíthatóak-e? Az viszont biztos, hogy a kötet tovább emeli a hackerek nimbuszát, mivel ők az igazi kulcsfigurái a második résznek. Tevékenységük és szerepük számomra már túlságosan is legalizálttá vált. De úgy is felfoghatjuk őket, mint a modern mesék varázslói, akik nem sárkányokon és griffmadarak hátán utaznak, hanem a világhálón szörfölgetnek.

julicsenge IP>!
Berg Judit: Drifter

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

Szerintem zseniális. Mondjuk már az előző részben is Drifter volt a kedvencem, hiába, szeretem a különcöket. Nagyon sokat lehet belőle tanulni, mégsem fullasztóan szájbarágós (csak nagyon minimálisan :D). Hasznos dolgokat tanít az internetbiztonságról, a tetteink következményeiről, reális képet fest a jelenkori technológiáról. Azok, akik nem annyira jártasak a témában, tájékozódhatnak a könyv hátuljában található szójegyzékből – nekem többször hátra kellett lapoznom, hiába, félig már digitális bevándorlónak számítok. :D
A karakterek nagyon szimpatikusak, és bár Drifter szemmel láthatóan spoiler, örülök, hogy nem mentünk el a kiskamasz romantika irányába.
A cselekmény kimondottan izgalmas, nagyon tetszett, hogy a rendőrség is bekapcsolódott, jó kis nyomozós, kalandos történet.
A mai gyerekeknek szerintem nagyon fog tetszeni.
Az egyetlen dolog, ami nagyon hiányzott, azok a csodás illusztrációk, amik az előző részben még voltak, itt viszont teljesen megszabadultak tőlük. Nagyon nagy kár, eszméletlen jók voltak.

Jesper_Olsen>!
Berg Judit: Drifter

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

Ez a könyv tulajdonképpen az Alma című regény folytatása, de itt már nem a sakk, hanem a mesterséges intelligencia játssza az egyik főszerepet – a főszereplő gyerekek mellett. Szóba kerül még a tömegek manipulálása, a net sötét oldala és a körültekintő internet-használat fontossága is, de a történet cseppet sem olyan száraz, mint az én értékelésem. :-)

1 hozzászólás
Evelin_Goszták P>!
Berg Judit: Drifter

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

9 és fél éves fiamnak olvastam fel, és azt kell mondanom, hogy telitalálat! Számára pontosan érthetően volt adagolva az ismeretterjesztő anyag, rengeteget gondolkozott, kérdezett a mesterséges intellienciával kapcsolatban olvasás közben is, voltak ötletei, megfogta ez a téma. A szereplőket már ismertük az Almából, de nyilván Drifter a legmenőbb karakter. :-) Külön piros pont, hogy sikerült szerelmi szál nélkül izalmassá tenni a regényt. 5 csillagot érdemel, pedig én nagyon szőrösszívű vagyok. Két dolgot sajnálok a könyvvel kapcsolatban: egy, hogy méltatlanul népszerűtlen, legalábbis itt a molyon elég kevés értékelése van, a másik pedig, hogy a benne lévő informatikai ismeretek 10-15 év múlva már valószínűleg nevetségesen elavultnak fognak hatni. Ezért is kell MOST elolvasnia minden, a témára fogékony tíz(en)évesnek!

Szimirza>!
Berg Judit: Drifter

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

Kifejezetten érdekes történet, tetszett a világ, amelyet bemutat, az egyetlen, ami számomra negatív volt, az, hogy néhol nagyon száraz volt, túl szájbarágós.

kisboszorka>!
Berg Judit: Drifter

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

A borító és a leírás alapján nem voltam elragadtatva, de pár fejezet után lenyűgözött a sztori összetettsége mögött rejtőző logika. Izgalmas volt, követhető, érdekes információkkal. Néha kicsit oktató szaga volt a dialógoknak, de többet adtak, mint elvedtek az élvezeti értékből.

3 hozzászólás
Kyoshi>!
Berg Judit: Drifter

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

Nagyon jó kis történet. Megmutatja a gyerekeknek hogyan használják az internetet, milyen oldalakat kerüljenek el. Csomó mindent megtudtam a gépekről, robotokról, mesterséges inteligenciákról. Véleményem szerint Artúr kicsit túl gyorsan fejlődik. Ettől eltekintve bájos kis történet, ami mesébe foglalva tanít sokat az internet használatáról.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen>!

Szabad-e merő jó szándékból elébe vágni a fejlődés természetes menetének?

24. oldal

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában

Kyoshi>!

– Erre nem gondoltam! A képen a legjellemzőbb forma az ablak, ezért arra keresett rá a Google.
– Akkor vágjuk ki az arcát! – javasolta Alma.

Berg Judit: Drifter A darknet árnyékában


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
J. Goldenlane: Napnak fénye
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Nemere István: A várúr fia
Vivien Holloway: Mesterkulcs
Bessenyei Gábor: A feledés folyója
Szabó Tibor Benjámin: Az első küldetés
J. A. A. Donath: A Kardtánc
Hestia Potter: Legendary – Szövetség
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka