Az ​őrzők (Az őrzők 1.) 61 csillagozás

Berg Judit: Az őrzők

Renard ​felügyelő párizsi irodájában fontos hírt kap: régi ellenfele, Hiéna, Európa múzeumainak és magángyűjteményeinek hétpróbás fosztogatója a magyar fővárosban készül új akcióra. Ezzel egyidőben egy gimnazista lány újságíró édesanyja nyomtalanul eltűnik Budapesten. Bora arra gyanakszik, hogy az anyukáját elrabolták, mert olyan információ birtokába jutott, aminek nem lett volna szabad kiszivárognia. A francia felügyelő Budapestre érkezik, hogy tetten érje Hiénát, s ehhez a magyar rendőrség segítségét kéri. Bora elszántan nyomoz az édesanyja után, miközben egy történelemprojekt keretében osztályával együtt a budavári Mátyás-templom történetét kellene kutatnia.

Berg Judit József Attila-díjas írónak, a Hisztimesék szerzőjének, Rumini, Alma és Drifter megteremtőjének izgalmas krimijében a szereplők lépten-nyomon a történelem és a művészettörténet érdekfeszítő tényeibe, eseményeibe botlanak, miközben két nyomozó, néhány bűnöző és egy csapat elszánt magyar középiskolás élete… (tovább)

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Ecovit, Budapest, 2019
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638988881

Kedvencelte 7

Most olvassa 9

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Gelso P>!
Berg Judit: Az őrzők

Ez nekem – bár felnőtt vagyok –, nagyon tetszett!
Nagyon izgalmas volt és igen érdekfeszítő.
Nagyon érdekelt a nyomozások mindkét iránya.
Ezek a gyerekek igen belevalóak! Talpraesettek, merészek, kíváncsiak, ötletesek, kezdeményezőek.
Számomra minden, a történetben szereplő gyerek pozitív szereplő.
Nagyon jó látni, hogy több felnőtt szereplő is (Földvári testvérek: Gábor, a töritanár, és Laci, testvére, a templom biztonsági szolgálatának vezetője; anya főnöke, a "meztelen igazság") közreműködő, nyitott és segítőkész a gyerekekkel szemben.
Számomra sok érdekességet tartalmazott a Mátyás templomról – kedvem támadt ott egy templomi műemléknéző sétát tenni és végighallgatni ott egy vérbeli idegenvezető történetmesélését. Azt sajnálom, hogy nem került a könyvbe mellékletként pár érdekes látni-, és megnéznivavaló a templom egyes részeiről. (Én igyekeztem a neten rákeresni, több, de inkább kevesebb sikerrel. Gondolok itt fotókra a gorgókról, a menyasszonykapuról, a Hunyady címerekről, a szentélyről, a főoltárról, a mandorláról, a koronáról, a hollóról, vagy a gömbökről, amibe a régi építők emléktárgyakat hagytak stb., mindaz, ami felbukkan és említésre kerül a regényben) .
Jó érzést keltett bennem annak a fikciója, hogy Mr. Renard, egy francia, (nem Lütyő-féle bohókás) komoly ügyben nyomozó egy magyar műkincset választott nyomozása tárgyául és azonnal Budapestre látogat a nyomozás sikere érdekében.
Sajnálom, hogy a koronaőrség idősödő tagjai engedték magukat ennyire lóvá tenni.
És a megoldásoknak is örültem – izgalmas, pörgős regényvégi nyomozásoknak lehettünk szemtanúi a könyv sorait olvasva, szerencsére komolyabb áldozatok nélkül.
És annak is örülök, hogy végre az is megnyilvánult, hogy ha valaki hittant tanul, az nem hátulütője életének, hanem éppen ellenkezőleg – építően hat a személyiségére, tudására (148-150.old.).
És megdöbbenve láttam, hogy hogyan is képesek a tolvajok manapság is hasznosítani egy ókori haditrükköt, a Trójai faló modernebb változatát, elhagyott pendrivek formájában.
Hát szóval rengeteg klassz dolog van ebben a történetben, és emellett a barátság sokoldalúsága is megmutatkozik (bizalom, egymásrautaltság, egymásra számíthatóság, munkamegosztás, a többiek segítése, odafigyelés, empátia).
Egyedüli bizonytalanságot a gyerekek életkorának meghatározása okozta – a könyvben gimis 10-esek, de számomra a viselkedésük alapján inkább 7-8. osztályosaknak tűntek.
Ezt leszámítva tetszett, és ajánlom mindenkinek – gyereknek, szülőnek egyaránt!

Ez az 1400. értékelésem itt a molyon.

Annamarie P>!
Berg Judit: Az őrzők

Igencsak el vannak kényeztetve a mai fiatalok irodalmi csemegék tekintetében.
Bartos Erika Brúnó Budapesten sorozatának első része, a Bartos Erika: Buda tornyai az óvodás – kisiskolás korosztálynak meséli el, többek közt a Budai vár és Mátyás-templom történetét. A tavaly megjelent Berg Judit: A holló gyűrűje című könyv egy kalandos mese formájában hozza közelebb olvasóihoz a történelmet és a Mátyás-templomot. Idén pedig az írónő a templomról és a Szent Koronáról megszerzett ismereteit egy ifjúsági kalandregénybe oltotta bele.

A tizedikes Bora újságíró édesanyja egy nap nem érkezik haza. A lány bejelenti a nő eltűnését a rendőrségen, de úgy tűnik, hogy sem a rend őrei, sem az anya főnöke, sőt még volt férje sem igazán izgatja magát a történtek miatt. Nem úgy a lány, aki batárnője, Lea segítségével magánnyomozásba kezd. Sikerül bejutniuk Bora édesanyjának számítógépébe, ahol kiderül, hogy az utóbbi időben az anya figyelme a Magyar Szent Korona felé fordult. Riportot készített a korona őrzőjével, és szóba kerül egy titkos csoport is, ahol az egyik feltüntetett tag, talán már nem is él.
Egy kivételes egybeesésnek köszönhetően Bora osztálya a héten a Mátyás-templom történetével foglalkozik, és úgy tűnik, hogy a nyomozás szálai is oda vezetnek.
Mindeközben megismerkedhetünk Renard felügyelővel, aki egyenesen Párizsból repül Magyarországra, hogy lefülelje a Hiéna néven elhíresült olasz műkincsrablót, aki valami nagy dobásra készül. A sok-sok szál a végén természetesen összeér, és minden titokról lehull a lepel.

Berg Judit számtalan apró ismeretet elejt az olvasóközönsége számára. Nemcsak a Mátyás-templomról, a koronáról és ezek történelméről mesél, hanem barangolhatunk a vár alatti alagútrendszerben, a Szikla kórházban. Információt kapunk a családfakutatásról, a rózsafüzér titkairól, Szűz Mária mennybemeneteléről, a koronaőrökről, és a modern kor nyújtotta lehetőségekről is. A fiatalok persze a nyomozás érdekében kénytelenek áthágni rengetek szabályt, és füllenteni egy keveset.
Tetszett, ahogyan a gyerekekben keveredett a hősiesség és bátorság, valamint a szellemekben való hit. A történet szerkezeti megalkotása révén nem rejt magában sok titkot, a nyomozást sem kíséri nagy izgalom, ez a része a regénynek kicsit lapos lett. Sajnos sok fejtörésre sincs szüksége annak, aki szeretne esetleg részt venni a nyomozásban. Viszont az olvasás során rengeteg tudás szívhatunk magunkba, és megtapasztalhatjuk hogy a történelem aktív része lehet a mai ember életének, és nem csupán valami ősi, letűnt dolog.

A könyvet 11-12 éves kortól ajánlom jó szívvel!

meseanyu P>!
Berg Judit: Az őrzők

Igazi jó ifjúsági regény izgalmakkal, humorral és nem utolsó sorban érdekes történelmi adalékokkal. Volt benne rejtély, krimi, akció, kamaszok mindennapjai, kis romantika, mindez jó stílusban, olvasmányosan megírva. Engem végig lekötött, jól szórakoztam.

kratas P>!
Berg Judit: Az őrzők

Ügyes, tanít, értéket ad és nyomokban izgalmat tartalmaz. De nem értem, most végül hány évesek is a szereplők? Néha mintha 10 körül járnának, pedig mintha 15-16-ról lenne szó, nem?
És jót tett volna egy korrektor a nyomdába adás előtt…

Habók P>!
Berg Judit: Az őrzők

Kíváncsi voltam, milyen ifjúsági regényt ír az a szerző, akit meseíróként ismertem (és szerettem) meg. Nos, jót. Nagyon jót. Nyomoz a rendőrség, de nyomoz és kutat egy csapat gimis nagykamasz is. Részben a történelemórára, részben saját, igen nyomós érdekükben. És közben okosodik az olvasó középkorból, Mátyás templomból, Várhegyről, Budapestről. Sok olyan dolgokat olvastam, ami nekem is újdonság volt.

gab001 P>!
Berg Judit: Az őrzők

Ha valaki félbehagyja az olvasás, szerintem azért lesz, mert néhol nagyon tömény mindaz az információ, amit az írónő próbál átadni. Egyébként nekem ezek a részek is tetszettek, s enélkül nehéz is lett volna végigkövetni az eseményeket és az összefüggéseket. Sokat megtudtam a budavári Mátyás-templomról és környékéről, valamint a történelmi háttérről. A szereplők is szerethetőek, a történet pedig szórakoztató. Izgalmas volt a nyomozás, szerintem a korosztálynak megfelelő bonyodalmakkal és kiszámíthatósággal. Felnőtt fejjel sem unatkoztam.

>!
Ecovit, Budapest, 2019
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638988881
bagie P>!
Berg Judit: Az őrzők

Jó kis történet volt ez, de nekem a hihetetlensége miatt nem jött át teljesen.
A hátsó részben lévő jegyzeteket viszont ki fogom másolni belőle, és ha egyszer a Mátyás templom környékén fogok járni felfedezem ez alapján is a környéket

krlany IP>!
Berg Judit: Az őrzők

Végre befejeztem. Nagyon nyögvenyelősen ment. Nem szerettem.
Ez a könyv semmi más, mint egy marketing eszköz. A Mátyás-templomhoz és Koronához hozzákapcsolódó történelmi és művelődéstörténeti tényeket akarja lenyomni a kamaszok torkán. Nem véletlenül. A könyv megjelenését a Mátyás-templom Gondnoksága támogatta. Ez pedig azt eredményezte, hogy akadozott a történet, a gördülékenységét az adott pontokon bekövetkező kötelező ismeretosztás akadályozta, ami nem sikerült túl érdekesre. A Mátyás-templom érzelmileg számomra nem jelent semmit (egy budapestinek talán igen, főleg, ha csörgedezik a vérében némi kis lokálpatriotizmus), pont olyan, mint bármelyik más város csodaszép temploma, amiről jó tudni pár érdekes dolgot, de nem ennyit.
A sztori is keresi identitását: kriminek kevés (spoiler), ifjúságinak sok. A végén meg a szülő-gyermek egymásra találása túl szirupos és nyálas, amilyet a 6 karikás családi filmek végén látsz. Egyszóval eklektikus. Lesüt róla a megrendelés, vagy legalábbis a pénzt adó felé való megfelelni akarás, ami nem vezet kiegyensúlyozottsághoz.
Egy dolgot tudtam benne értékelni, a szándékot, amiből született. Hogy a száraz, unalmas történelmi tényeket az ifjúság számára is befogadható módon szerette volna tálalni. De a hogyan és az arányok…

4 hozzászólás
LittleStar P>!
Berg Judit: Az őrzők

Az írónő a Ruminivel mar megvett magának, de ezzel a könyvvel végképp az egyik kedvencemme avanzsált. Zseniális a sztori, pörög, több szálon fut, remek szereplőkkel, és az, hogy Magyarországon játszódik, Budapesten, a másik szívem csücske pont a könyvben.
A Mátyás-templomban még nem jártam, de úgy látszik épp itt lenne az ideje most már… :)
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a humort, az ifjúsági könyveket, a detektivesdit, -> nem túlzásba víve, és az itthon játszódó könyveket <3 :)

Szamღca>!
Berg Judit: Az őrzők

Sajnos ez nekem annyira nem jött be. Ok hogy nem én vagyok a célközolönség de nekem nagyon erőltetett volt az egész. Nagyon szép elképzelés hogy a gyerekeknek egy izgalmas kalandregénybe elrejtve történelmet tanítani de így hogy szinte lépten-nyomon tele volt tűzdelve történelmi adatokkal a párbeszédek ilyen formában nem életszerűek, a történet akadozott. Mondjuk engem az egész ötlet idegesített hogy eltünt a kislány anyukája erre se az apukája se a nagymama a legkisebb mértékben nem izgul hogy ki felügyel a gyerekre…. voltak még más problémáim is….összessségében nem voltam elragadtatva.
Eddigi Berg Judit könyvek közül számomra messze a leggyengébb…


Népszerű idézetek

Annamarie P>!

De nem nehéz egy szívbeteg embert úgy megrémíteni, hogy szívrohamot kapjon.

140. oldal

gidabetti>!

Bora a valószínűségszámításnál is jobban gyűlölte a hétfő délutánokat. A hétfő délután maga volt a reménytelenség.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Szabó Tünde: Rácsok
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Irene Adler: A fekete dáma
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
Estelle Brightmore: 13. napon
Joss Stirling: Storm és Stone