Az ​őrzők 9 csillagozás

Berg Judit: Az őrzők

Renard ​felügyelő párizsi irodájában fontos hírt kap: régi ellenfele, Hiéna, Európa múzeumainak és magángyűjteményeinek hétpróbás fosztogatója a magyar fővárosban készül új akcióra. Ezzel egyidőben egy gimnazista lány újságíró édesanyja nyomtalanul eltűnik Budapesten. Bora arra gyanakszik, hogy az anyukáját elrabolták, mert olyan információ birtokába jutott, aminek nem lett volna szabad kiszivárognia. A francia felügyelő Budapestre érkezik, hogy tetten érje Hiénát, s ehhez a magyar rendőrség segítségét kéri. Bora elszántan nyomoz az édesanyja után, miközben egy történelemprojekt keretében osztályával együtt a budavári Mátyás-templom történetét kellene kutatnia.

Berg Judit József Attila-díjas írónak, a Hisztimesék szerzőjének, Rumini, Alma és Drifter megteremtőjének izgalmas krimijében a szereplők lépten-nyomon a történelem és a művészettörténet érdekfeszítő tényeibe, eseményeibe botlanak, miközben két nyomozó, néhány bűnöző és egy csapat elszánt magyar középiskolás élete… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ecovit, Budapest, 2019
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638988881

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Annamarie P
Berg Judit: Az őrzők

Igencsak el vannak kényeztetve a mai fiatalok irodalmi csemegék tekintetében.
Bartos Erika Brúnó Budapesten sorozatának első része, a Bartos Erika: Buda tornyai az óvodás – kisiskolás korosztálynak meséli el, többek közt a Budai vár és Mátyás-templom történetét. A tavaly megjelent Berg Judit: A holló gyűrűje című könyv egy kalandos mese formájában hozza közelebb olvasóihoz a történelmet és a Mátyás-templomot. Idén pedig az írónő a templomról és a Szent Koronáról megszerzett ismereteit egy ifjúsági kalandregénybe oltotta bele.

A tizedikes Bora újságíró édesanyja egy nap nem érkezik haza. A lány bejelenti a nő eltűnését a rendőrségen, de úgy tűnik, hogy sem a rend őrei, sem az anya főnöke, sőt még volt férje sem igazán izgatja magát a történtek miatt. Nem úgy a lány, aki batárnője, Lea segítségével magánnyomozásba kezd. Sikerül bejutniuk Bora édesanyjának számítógépébe, ahol kiderül, hogy az utóbbi időben az anya figyelme a Magyar Szent Korona felé fordult. Riportot készített a korona őrzőjével, és szóba kerül egy titkos csoport is, ahol az egyik feltüntetett tag, talán már nem is él.
Egy kivételes egybeesésnek köszönhetően Bora osztálya a héten a Mátyás-templom történetével foglalkozik, és úgy tűnik, hogy a nyomozás szálai is oda vezetnek.
Mindeközben megismerkedhetünk Renard felügyelővel, aki egyenesen Párizsból repül Magyarországra, hogy lefülelje a Hiéna néven elhíresült olasz műkincsrablót, aki valami nagy dobásra készül. A sok-sok szál a végén természetesen összeér, és minden titokról lehull a lepel.

Berg Judit számtalan apró ismeretet elejt az olvasóközönsége számára. Nemcsak a Mátyás-templomról, a koronáról és ezek történelméről mesél, hanem barangolhatunk a vár alatti alagútrendszerben, a Szikla kórházban. Információt kapunk a családfakutatásról, a rózsafüzér titkairól, Szűz Mária mennybemeneteléről, a koronaőrökről, és a modern kor nyújtotta lehetőségekről is. A fiatalok persze a nyomozás érdekében kénytelenek áthágni rengetek szabályt, és füllenteni egy keveset.
Tetszett, ahogyan a gyerekekben keveredett a hősiesség és bátorság, valamint a szellemekben való hit. A történet szerkezeti megalkotása révén nem rejt magában sok titkot, a nyomozást sem kíséri nagy izgalom, ez a része a regénynek kicsit lapos lett. Sajnos sok fejtörésre sincs szüksége annak, aki szeretne esetleg részt venni a nyomozásban. Viszont az olvasás során rengeteg tudás szívhatunk magunkba, és megtapasztalhatjuk hogy a történelem aktív része lehet a mai ember életének, és nem csupán valami ősi, letűnt dolog.

A könyvet 11-12 éves kortól ajánlom jó szívvel!

>!
Habók P
Berg Judit: Az őrzők

Kíváncsi voltam, milyen ifjúsági regényt ír az a szerző, akit meseíróként ismertem (és szerettem) meg. Nos, jót. Nagyon jót. Nyomoz a rendőrség, de nyomoz és kutat egy csapat gimis nagykamasz is. Részben a történelemórára, részben saját, igen nyomós érdekükben. És közben okosodik az olvasó középkorból, Mátyás templomból, Várhegyről, Budapestről. Sok olyan dolgokat olvastam, ami nekem is újdonság volt.

>!
LittleStar
Berg Judit: Az őrzők

Az írónő a Ruminivel mar megvett magának, de ezzel a könyvvel végképp az egyik kedvencemme avanzsált. Zseniális a sztori, pörög, több szálon fut, remek szereplőkkel, és az, hogy Magyarországon játszódik, Budapesten, a másik szívem csücske pont a könyvben.
A Mátyás-templomban még nem jártam, de úgy látszik épp itt lenne az ideje most már… :)
Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a humort, az ifjúsági könyveket, a detektivesdit, -> nem túlzásba víve, és az itthon játszódó könyveket <3 :)

>!
Syladrien
Berg Judit: Az őrzők

Olvasás közben nagyon sokszor azon kattogtam, hogy ennek a könyvnek a megírása mennyi nyomozás, utánajárás, történelmi események kibogózásába telt, lényegében mennyire rengeteg munka van benne.
Számomra azaz egyetlen dolog volt kellemetlen, hogy egy oldalon akár kétszer is leghátulra kellett lapoznom, ha minden magyarázatot magamévá akartam tenni.
A cselekményszálak szuperek és izgalmasak, viszont a gyerekek közti barátságok és kialakuló szerelmek megtörténését nagyon sete-sutának éreztem, de mivel ez nem romantikus könyv, hanem tini krimi, így az előző mondatrészem már értelmetlen is lett :)
Legjobbnak azt érzem a könyvben (a sok-sok-sok történelmi információ mellett), hogy az utolsó pillanatig fogalmunk sem volt arról, hogy hol is van Bora anyukája… :)

>!
Bregina00
Berg Judit: Az őrzők

Nagyon sok új információt tudtam meg a magyar történelemről és a várról a könyv olvasása során. Rengeteg munka lehetett a történetszálakat összeegyeztetni, úgy, hogy még a valóságot és a történelmi tényeket is figyelembe kellett vennie az írónőnek. A történet nagyon izgalmas volt, és bár voltak információk, amikre korábban rájöttem, minthogy kiderült volna, még így is okozott meglepetéseket a végére. Sajnos nem tudtam vele olyan gyorsan haladni, de összességében nagyon tetszett ez a könyv.


Népszerű idézetek

>!
Annamarie P

De nem nehéz egy szívbeteg embert úgy megrémíteni, hogy szívrohamot kapjon.

140. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Kondor Vilmos: A bűntől keletre
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Joss Stirling: Storm és Stone
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el