A ​Nádtenger télen (Lengemesék 4.) 68 csillagozás

Berg Judit: A Nádtenger télen

Télen elnéptelenedik a Nádtenger, a fagyok beálltával még a vadkacsák is melegebb vidékre húzódnak. Mégis lábnyomok szelik át a tópart hóborította lankáit, amelyek nagy veszedelemről árulkodnak. A Csobogó-tó harcias patkányai mindent elsöprő támadásra készülnek a lengék ellen. A Nádtenger zöldbőrű őrzőinek új szövetségesekre van szükségük, ha meg akarják védeni otthonukat.

Berg Judit mesesorozatának új részében végső állomásához érkezik a lengék és harácsok közt dúló háború. A váratlan fordulatokban bővelkedő történet ezúttal a barátságról, emberségről és elfogadásról is szól. Timkó Bíbor csodaszép rajzain nemcsak a téli természet és a tópart élővilága kel életre, de részesei lehetünk a hóban és jégen zajló kalandoknak, játékoknak és cselszövésnek, hogy aztán a tél végét hirdető farsangon együtt ünnepelhessünk a lengékkel!

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2016
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412152 · Illusztrálta: Timkó Bíbor

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Boglárka_Madar P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Most hogy az utolsó kötet végére értem muszáj spoiler írnom is erről a sorozatról. Már az első rész nagyon tetszett, és azt kell mondjam, a lelkesedésem nem csappant meg a történet előrehaladtával- sőt! Alig vártam, hogy bent legyen a könyvtárban egy-egy kötet és elolvashassam.
Berg Judit ismét egy igen izgalmas, tanulságos és szórakoztató mesét álmodott meg. Nagyon tetszik az alapötlet, ahogy a megteremt egy egyedi, ugyanakkor mégis kézzel fogható világot, ahol a jó és rossz küzdelmeinek lehetünk szemtanúi, miközben az évszakok múlásával nyomon követhetjük a természet folyamatos változását is. Az illusztrációk is nagyon szépek, illenek a könyv hangulatához.
Alig várom hogy még egy picit nőjön Dóri és vele is elolvashassam. Az illusztrációk már most is lenyűgözték, és követelte hogy meséljek belőle – bár a történethez végül nem volt még türelme. Még sok-sok ilyen színvonalas könyvet/sorozatot!

Honey_Fly P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

A sorozat többi részéhez hasonlóan a lengék téli meséjét is nagyon élveztük. Berg Judit jellegzetes történetszövése izgalmas, fordulatos és tanulságos. Megszerettük a szereplőket és izgultunk, vajon hogyan végződik ez a kalandjuk. Üde színfolt ez a sorozat a gyerekkönyvek palettáján a maga természetközeli, szépen kidolgozott saját világával amit Timkó Bíbor csodás illusztrációi gyönyörűen mutatnak meg. Igazi élmény volt.

dianna76 P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Kicsit féltem, hogy ez a negyedik, a befejező kötet milyen lesz. Attól tartottam, hogy talán túl sok lesz már belőle, és unalmas, mert a sorozattá nőtt mesekönyvek el tudnak laposodni. Kellemesen csalódtam. Olyannyira kellemesen, hogy számomra ez lett a legélvezetesebb, legkedvesebb kötet a sorozatból. Önzetlenség, segítségnyújtás, barátság. Ja, és persze megint szabályszegés ugye…
A történeten túl, jó volt olvasni magáról a télről is, ha már nálunk is mínuszok röpködnek. Amúgy én abban voltam, hogy a lengék télen bevonulnak a nagy fűzfába, és pihengetnek, sokat alszanak, ilyesmi. De nem! A mesébe beleszőtt, röpke gyógynövény ismertető is tetszett. A végére pedig történik valami… Amúgy gondoltam, hogy végre megtörténik!
A könyv külsőre is nagyon szép, a kék színével, hópelyhekkel. Olyan télies! Az illusztrációk is szépek voltak, a téli képek különösen tetszettek. Azt gondolom, hogy ez a kötet méltó búcsú a lengéktől és a harácsoktól, a Nádtengertől.

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2016
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412152 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
Kriszta I>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Lányomnak olvastam fel esténként és egy fejezet soha nem volt elég, mert annyira kíváncsi volt a folytatásra. Szeretettük mindketten. Tanulságos, de közben szórakozató mese, ezzel a befejezéssel lett szép kerek a történetfolyam.

PTJulia P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

A sorozat évszakos zárókötete talán a legkiválóbb az összes kötet közül. Van benne bőven izgalom, újdonság; a cselekmény lendületes és változatos. A társadalmi áthallásokat nem tudtam nem észrevenni: sajnos, ami a Locsogó-tó partján úgy tűnik, hogy működőképes lesz, az szerintem Magyarországon csak vágyálom – vagy legalábbis sürgős és drasztikus lépések kellenének ahhoz, hogy végre ne csak vágyálom legyen. (Például az oktatásban, no de nem akarok már ennyire aktuálpolitizálni.)
Ez a sorozat egy csuda, olvassátok!

3 hozzászólás
mazsolafa>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Nekem maradt 4 csillagos könyv, amolyan semmi felejthetetlen, de a gyerek imádta. A grafikához hozátenném (bár engem nem zavar, de a kislányomat mindig és állandóan szóvá is tette), hogy ha leírják a szövegben pl. hogy ki kivel, ki mellett, kivel kézenfogva táncol, akkor jobb lenne úgy ábrázolni. Vagy ha írják, hogy a jég felől jön az ellenség, akkor nem a másik oldalról kellene a haditerven ábrázolni. Apróságok, de zavaróak.

Paulina_Sándorné P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Nagyon aranyos történet volt. Szimpatikusnak volt számomra Vilkó és Lile. Tetszett, hogy nem fogadtak szót, és barátkoztak az őzzel, a vaddisznókkal és a harácsokkal. Örültem neki, hogy segítettek a spoiler

lvarganiki>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Elég nehezen rázódtunk össze a könyv stílusával, de a végére sikerült. Egy lassú folyású szépen kibontott mese a lengékről, akik újabb bonyodalmakba keverednek a Locsogó-tó partján. Mivel tél van, mi a téli epizóddal kezdtünk, ami jól passzolt a mostani havas viszonyokhoz, és olvasás közben sem tűnt úgy mintha bármi hiányosságunk is származott volna belőle, hogy nem az elsővel kezdtünk. Ugyanúgy megismertük a szereplőket, kaptunk utalást néhány régebbire, de szép számban akadtak újak is, így teljes értékű mesét kaptunk.
Személy szerint nekem volt nehéz felvenni a mese ritmusát, a sok plusz információt a tavi életről, a körülette zajló természeti eseményekről, de miután megértettem, hogy ez egy lassabb folyású,néhol már tanító célzatú mese, szépen összebarátkoztunk. (A végér egy kicsit izgalmasabb is lett)
Természetkedvelő, inkább hosszabb történeteket szerető gyerekeknek (6-7 éves kortól) ajánlom.

katen P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Nagyon élveztük, méltó lezárása a sorozatnak. Talán az egyik legjobb rész a négyből!

rekucimucika>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Ez volt a kedvencem a négy rész közül! Tetszett, hogy Lile főszereplő volt, hogy Vilkó hajszíne nem játszott akkora szerepet, mint a korábbi részekben. Az újabb szereplők nevei (Pogi, Bütyök, stb.) is tetszettek. Imádtam még ilyen öreg fejjel is!


A sorozat következő kötete

Lengemesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bombicz Judit: Csodák könyve
Harriet Muncaster: Holdas Hanna és Hófiú
Lackfi János: Kövér Lajos színre lép
Kántor Kata: A megmentett karácsony
Téti István: Téli szünet
Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Bartók Imre: Alfonz és az űrlények
Szepesi Attila: 3 kópé kalandjai földön, vízen és a levegőben
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem