2. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
10. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
20. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján
24. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​Nádtenger télen (Lengemesék 4.) 124 csillagozás

Berg Judit: A Nádtenger télen Berg Judit: A Nádtenger télen

Télen elnéptelenedik a Nádtenger, a fagyok beálltával még a vadkacsák is melegebb vidékre húzódnak. Mégis lábnyomok szelik át a tópart hóborította lankáit, amelyek nagy veszedelemről árulkodnak. A Csobogó-tó harcias patkányai mindent elsöprő támadásra készülnek a lengék ellen. A Nádtenger zöldbőrű őrzőinek új szövetségesekre van szükségük, ha meg akarják védeni otthonukat.

Berg Judit mesesorozatának új részében végső állomásához érkezik a lengék és harácsok közt dúló háború. A váratlan fordulatokban bővelkedő történet ezúttal a barátságról, emberségről és elfogadásról is szól. Timkó Bíbor csodaszép rajzain nemcsak a téli természet és a tópart élővilága kel életre, de részesei lehetünk a hóban és jégen zajló kalandoknak, játékoknak és cselszövésnek, hogy aztán a tél végét hirdető farsangon együtt ünnepelhessünk a lengékkel!

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Lampion Könyvek, Budapest, 2022
104 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636141059 · Illusztrálta: Takács Viktória
>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2020
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412152 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2016
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412152 · Illusztrálta: Timkó Bíbor

Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ibanez P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Bár az első két részt (még) nem olvastam, így végső soron a végét is lelőttem magamnak azzal, hogy elolvastam a negyediket, de pont így alakult. Nagyszerű ez a sorozat, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt izgalmas, érthető, nincs túlírva és túlbonyolítva. Örültem, hogy az ellenségekből barátok lesznek, bár azért azt vártam, hogy spoiler. A történetből kimaradt spoiler. A rajzok ismét szépek, jól követik a történetet, ami tanít a barátságra, az összefogásra, a megbocsátásra és a segítségnyújtásra éppúgy, mint arra, hogy merjünk az új dolgok felé nyitni.

olvasóbarát>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

…" Lile hosszasan elbeszélgetett a lengék jóságos, bölcs, de szigorú királyával."

Nagyon jó történet, az összefogásról, a megbékélésről és arról, hogy egy újabb nemzedék átértékelheti az elavult, régi, ellenségeskedésre épülő törvényeket.

mandris>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Ez a sorozat egyre jobb lett, és most a negyedik részre végre beérett az a folyamat, ami elkezdődött az őszi kötetben, hogy nem minden fekete-fehér. Nagyon szerettük ezeket a történeteket, és nagyon elégedettek vagyunk a végkifejlettel. Nagy kedvenc lett a sorozat, úgyhogy a „rendes” részek után biztosan sort kerítünk a kiegészítő kötetekre is, és a foglalkoztatókat is beszereztük, a fiúk nagy örömére.

Boglárka_Madar>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Most hogy az utolsó kötet végére értem muszáj spoiler írnom is erről a sorozatról. Már az első rész nagyon tetszett, és azt kell mondjam, a lelkesedésem nem csappant meg a történet előrehaladtával- sőt! Alig vártam, hogy bent legyen a könyvtárban egy-egy kötet és elolvashassam.
Berg Judit ismét egy igen izgalmas, tanulságos és szórakoztató mesét álmodott meg. Nagyon tetszik az alapötlet, ahogy a megteremt egy egyedi, ugyanakkor mégis kézzel fogható világot, ahol a jó és rossz küzdelmeinek lehetünk szemtanúi, miközben az évszakok múlásával nyomon követhetjük a természet folyamatos változását is. Az illusztrációk is nagyon szépek, illenek a könyv hangulatához.
Alig várom hogy még egy picit nőjön Dóri és vele is elolvashassam. Az illusztrációk már most is lenyűgözték, és követelte hogy meséljek belőle – bár a történethez végül nem volt még türelme. Még sok-sok ilyen színvonalas könyvet/sorozatot!

BertaPalikSzilvi P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Egyre inkább úgy érzem, ezt a sorozatot itthonra is meg kell szereznem.
A kiadás csodás, a képek bájosak.
A gyerekeknek tetszett a kötet elején a kis térkép, a szereplők bemutatása.
15 fejezetből áll a könyv, 7-8 oldal egy – egy fejezet.
Sok színes illusztráció díszíti, van amelyik egész oldalas.
Az eddigi két olvasott kötetben is tetszett a természet közelsége, hogy az évszaknak megfelelően ismerkedünk a tópart körüli élővilággal.
Tetszett, hogy a lenge gyerekek akár az embergyerekek ugyanolyan kalandvágyók, ugyanúgy megkell tanulniuk a barátság és elfogadás fontosságát.
Izgalmas, fordulatos mese inkább idősebb gyerekek számára.

dianna76 P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Kicsit féltem, hogy ez a negyedik, a befejező kötet milyen lesz. Attól tartottam, hogy talán túl sok lesz már belőle, és unalmas, mert a sorozattá nőtt mesekönyvek el tudnak laposodni. Kellemesen csalódtam. Olyannyira kellemesen, hogy számomra ez lett a legélvezetesebb, legkedvesebb kötet a sorozatból. Önzetlenség, segítségnyújtás, barátság. Ja, és persze megint szabályszegés ugye…
A történeten túl, jó volt olvasni magáról a télről is, ha már nálunk is mínuszok röpködnek. Amúgy én abban voltam, hogy a lengék télen bevonulnak a nagy fűzfába, és pihengetnek, sokat alszanak, ilyesmi. De nem! A mesébe beleszőtt, röpke gyógynövény ismertető is tetszett. A végére pedig történik valami… Amúgy gondoltam, hogy végre megtörténik!
A könyv külsőre is nagyon szép, a kék színével, hópelyhekkel. Olyan télies! Az illusztrációk is szépek voltak, a téli képek különösen tetszettek. Azt gondolom, hogy ez a kötet méltó búcsú a lengéktől és a harácsoktól, a Nádtengertől.

>!
Central Médiacsoport, Budapest, 2016
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633412152 · Illusztrálta: Timkó Bíbor
Honey_Fly P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

A sorozat többi részéhez hasonlóan a lengék téli meséjét is nagyon élveztük. Berg Judit jellegzetes történetszövése izgalmas, fordulatos és tanulságos. Megszerettük a szereplőket és izgultunk, vajon hogyan végződik ez a kalandjuk. Üde színfolt ez a sorozat a gyerekkönyvek palettáján a maga természetközeli, szépen kidolgozott saját világával amit Timkó Bíbor csodás illusztrációi gyönyörűen mutatnak meg. Igazi élmény volt.

Kriszta IP>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Lányomnak olvastam fel esténként és egy fejezet soha nem volt elég, mert annyira kíváncsi volt a folytatásra. Szeretettük mindketten. Tanulságos, de közben szórakozató mese, ezzel a befejezéssel lett szép kerek a történetfolyam.

PTJulia P>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

A sorozat évszakos zárókötete talán a legkiválóbb az összes kötet közül. Van benne bőven izgalom, újdonság; a cselekmény lendületes és változatos. A társadalmi áthallásokat nem tudtam nem észrevenni: sajnos, ami a Locsogó-tó partján úgy tűnik, hogy működőképes lesz, az szerintem Magyarországon csak vágyálom – vagy legalábbis sürgős és drasztikus lépések kellenének ahhoz, hogy végre ne csak vágyálom legyen. (Például az oktatásban, no de nem akarok már ennyire aktuálpolitizálni.)
Ez a sorozat egy csuda, olvassátok!

3 hozzászólás
Lahara IP>!
Berg Judit: A Nádtenger télen

Nagyon tetszett, vajon miért hagytam ki hosszú évekig? Természetesen a többi részt is nagyon el szeretném olvasni! Játszva tanít a természetről és a gyógynövényekről. Az illusztrációk bájosak, és tudni akarom, miért rosszak a hattyúk!


Népszerű idézetek

Kada22>!

[…] minél több a barátunk, annál kevesebb az ellenségünk!

89. oldal


A sorozat következő kötete

Lengemesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bombicz Judit: Csodák könyve
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!
Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt
Ellis Kaut: Pumukli téli meséi
Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Dóka Péter: Idővihar
Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok
Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók
Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész
Hannu Mäkelä: A ló, aki elvesztette a szemüvegét