A ​keresők (Az őrzők 2.) 16 csillagozás

Berg Judit: A keresők

A ​Seuso-kincs nyomában

Egy fesztiválozás reményében Az őrzőkből megismert középiskolások nyári munkát vállalnak a Balaton közelében, ahol hamarosan gyanús alakok bukkannak fel körülöttük. Renard felügyelő Párizsból nyaralni jön a gyerekeivel a Balatonra, ám pihenésük közben a magyar gimnazistákkal együtt szövevényes bűnügybe bonyolódnak, amely egyre szorosabban kapcsolódik a Seuso-ezüstökhöz. Ez a páratlan értékű együttes az előkerülése óta bűntények és gyilkosságok középpontjában áll, és a mai napig számtalan rejtély övezi.
Az őrzők 2020-ban Az év ifjúsági regénye diákzsűrijének díját nyerte el. A folytatása Berg Judit legújabb kalandos krimije: A keresők, amelyben a történelem, a régészet és a közelmúlt valós eseményei fordulatos bűnügyi történetté fonódnak össze. A gimnazistákat mind sebesebben sodorják magukkal az események, miközben az olvasóval együtt betekintést nyernek a 4. századi Pannónia életébe, a Seuso-kincs történetébe, sőt… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ecovit, Budapest, 2021
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158158527

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Berg Judit: A keresők

Kicsit csalódott vagyok. Az első kötet után nagy lelkesedéssel kezdtem hozzá. A csapat ugyanaz volt, és újabb nyomozás a magyar történelem kapcsán, ám teljesen más érzéseket keltett bennem. Ez az ifjúsági történet spoiler nekem túlságosan sokk volt. A seuso-kincsek útja is igen bonyolult, ennek ellenére nem éreztem olyan szépen kidolgozottnak a történetet, mint Az őrzők esetében. Mintha az első kötet szeretettel összegyúrt kalandos izgalmait felváltotta volna egy kíméletlen és nyögvenyelős muszáj. Sokkal kevesebb fókusz került a szereplőinkre és több a kincsek körüli hercehurcára. Sajnos számomra nem okozott élvezetet az olvasása. Nehezen vettem újra a kezembe, és végigmentem úgy a történeten, hogy a végére sem oldódott fel bennem a történet iránti ellenszenv, amit igazán sajnálok. Remélem, hogy amennyiben lesz folytatás, az inkább az első kötet színvonalát képviseli majd.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Berg Judit: A keresők

Egy izgalmas nyomozás a Seuso-kincsek után. Aki olvasta Berg Judit Az őrzők című könyvét, az nagyjából tudja, hogy mire számíthat, a többiek pedig nyugodtan vesszenek bele a budapesti középiskolások kalandjaiba, nem fogják megbánni. Jómagam már a sorozat rajongójaként kezdtem bele a történetbe, amely csak egy árnyalattal lett gyengébb, mint az előző rész, de összességében ugyanolyan szórakoztatóra sikeredett. Történelemrajongóként naná, hogy érdekeltek a Seuso-kincsek, hiszen ez egy olyan rejtély, amelynek még mindig nincs megoldása, és rengeteg olyan információt is megtudhatunk róla, ami eddig nem volt annyira közismert. Ifjú hőseinkkel együtt nyomozunk a Balatonnál egy régi titok után, amelybe természetesen bekavar egy csomó kaland is, van itt minden, crossmotorozástól kezdve stégépítésen át lekváros bukta sütésig, na és persze izgalmas éjszakai kincskeresés, gyilkosság, és megannyi szál, amely a végén természetesen összeér. Budapesti ismerőseinkhez ezúttal a helyi erőkön kívül csatlakozik Bernard felügyelő családja is, falusi romantikára azonban nem sok idő marad, annyira gyorsan peregnek az események. Az eleje talán egy picit döcögős, de aztán amint megérkezik mindenki a Balatonhoz, indul a buli, ami Szaszának köszönhetően hamar átmegy krimibe. Nem mondanám, hogy eget verő fordulatokhoz van szerencsénk, azonban az írónő jól szövi a történet szálait, talán csak a közepén ül le egy kicsit a sztori, de a vége már igazi akciófilmbe illő jeleneteket is tartalmaz (van itt emberrablás, autóspályán történő üldözés, dübörög az adrenalin rendesen), ez is egy jó kaland volt, én már nagyon várom a folytatást.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/10/13/konyvkritika_…

PTJulia P>!
Berg Judit: A keresők

Egy regény a Seuso-kincsről? Sirály! Kúl vagy ki tudja, mi – én már ehhez öreg vagyok :-)))
Hiszen a kincs története maga egy valóságos krimi; mi annak idején a régész szakon részletesen is tanultuk – talán a miniszteri biztos előadásában, s akkor még csak a harc folyt azért, hogy hazakerüljenek. Azóta pedig láthattuk ezt a csodát, mely csak töredéke az egésznek, s töredékben is gyönyörű. Hát persze, hogy meglódítja a fantáziát nemcsak az egykori környezete, hanem az utóélete is.
Berg Judit kiváló érzékkel kerít a valósághoz egy kamaszok számára fogyasztható, ugyanolyan izgalmas fikciót, melynek során azért több fontos dologra is felhívja a figyelmet:
– ami a földben van, az az államé
– nyomozáshoz adatokat elhallgatni, a tetthelyet rongálni bűncselekmény
– ne higgy el bárkinek bármit csak azért, mert jófej
– pláne ne menj el bárkivel bárhova
– a fémkeresőzés nem jó buli, sőt, a legtöbbször illegális
Számomra egyetlen negatívum volt a sztoriban, a régész személye tú agresszív volt, viszont megértem,hogy a cselekmény szempontjából muszáj volt túlozni. A régészek egyébként többnyire ennél jobb fejek, és sajnos kevesebb hatáskörrel bírnak.

Számos remek ötletem van, hogy mibe árthatná még magát ez a lökött társaság, például a Szépművészeti Múzeumból történt 1983-as képrablás kapcsán (vagy annak mintájára) is lehetne egy jó sztorit keríteni, megspékelve hasznos információkkal és egy újabb bravúros nyomozással.

krlany IP>!
Berg Judit: A keresők

Egyfelől ez egy nagyon jól összerakott könyv; jók a történelmi adatok ahogy illeszkednek a sztorihoz, érdekes a leletekről és azok történetéről szóló beszámoló, jó a helyszín, sok lehetőséget rejt. Másfelől viszont maga a jelenben játszódó történet elég kiszámítható, és időnként blőd is. Már az első oldalakon lehet tudni mi lesz a történet és hogy ki lesz a gonosz, illetve a végére maradnak elvarratlan szálak spoiler

5 hozzászólás
SzemreValó_könyvek >!
Berg Judit: A keresők

Volt szerencsém kikölcsönözni a könyvtárból ezt a könyvet. Bár a második résszel kezdtem a sorozatot, ez nem vett el az élményből. Nem szükséges hozzá, hogy elolvasd az első részt. A szereplők azok, akik már az első kötetben is jelen vannak, de különálló történetként is olvasható. Mikor megláttam a könyvtárba rögtön megfogott a borító és a fülszöveg. Nem tudtam róla semmit. Mielőtt azonban elkezdtem volna olvasni, láttam kint Instagram-on, egy olvasni szerető embernél. Tőle kérdeztem meg, hogy mivel második rész, így élvezhető, vagy előtte az első részt olvassam el. Ő mondta, hogy szintén ezzel a kötettel kezdte az olvasást. Így nyugodtan kezdtem neki. Nagyon tetszett, hogy egy iskolás osztályról szól a történet, akik nyomozni fognak. Az csak egy pluszt adott, hogy egy olyan kincs után folyik a nyomozás, ami még létezett is, hiszen a Seuso-kincs létezett. Eddig nem is hallottam róla… Tele volt izgalommal. Végig fenntartotta az érdeklődésem a történet. Többnyire szerethető karakterekkel van tele. Jól felépített a történet, bár kicsit kiszámítható, de ettől még élveztem. Kalandra vágyó olvasóknak ajánlom!

porcellan>!
Berg Judit: A keresők

Az őrzők is tetszett, a csapat pedig ismét sikeresen beletenyerelt egy új témába, amiben régészet, nyomozás, műkincsek és elég érdekesen a Seuso-kincsek rejtélyekkel tarkított háttértörténetet is kirajzolódik. Bevallom én most olvastam utána kicsit jobban, ahogy elkezdtem belemélyedni Berg Judit könyvébe.Nagyon jó könyv kifejezetten érdekes.
Inkább a cselekmény és a történeti háttér a jobban kidomborított, nem a szereplők, de végülis ifjúsági krimi történet. Engem megvett magának.


Népszerű idézetek

Jesper_Olsen>!

Minden gyerek és tanár tisztában van azzal, hogy a tanév utolsó hete már csak kötelező időhúzás a vakáció kezdetéig.

(első mondat)

Chöpp P>!

– Ilyen a vérbeli detektív – kuncogott Allister. – Nyaralás közben is hullákba botlik.

247. oldal

Jesper_Olsen>!

– Mekkora hülyeség mindig a másokét akarni! – csóválta a fejét Dani.
– Erről szól a történelem – húzta ki magát Doki, és olyan mindentudó képet vágott, mint egy professzor a tudományos előadása kezdetén. – A hatalom mindig erősíteni és gazdagítani akarja magát, ezért megpróbál előnyökhöz és javakhoz jutni mások rovására, akik persze védekeznek, lázadnak és szövetségeseket keresnek.
– Mi meg írhatjuk a dolgozatot a sok hülye háború évszámából – fintorgott Lea.

70-71. oldal

SzemreValó_könyvek >!

– És a kvádok kvadokon nyomultak be Pannóniába!
– Köszönöm a humoros hozzászólást, Szabó úr – biccentett Földvári –, viszont ha megkérhetném, a szarmatákkal kapcsolatos poénját inkább tartsa meg magának!

23. oldal

Jesper_Olsen>!

Az sem kizárt, hogy a két alak, akivel utoljára látták, nem is magyar volt, hanem orosz, és az ezüstök egy része végül Moszkvába került.
– De onnan hogy jutottak volna Bécsbe? – értetlenkedett Bora.
– Onnan sehogy.

92. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Szabó Tünde: Rácsok
Mészáros Dorka: Én vagy senki
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Csóti Lili: Hetedvérig
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Jess Rothenberg: The Kingdom – Boldogan, amíg meg nem…