A ​holló gyűrűje 83 csillagozás

Berg Judit: A holló gyűrűje

– ​Akkor segíts megtalálni a gyűrűt! – förmedt rá türelmetlenül a fekete bagoly. – Azt javaslom, hagyjuk abba a nyavalygást, és lépjünk a tettek mezejére!
– Az hol van? – bámult az ökör, de senki sem felelt neki.
– Tud valaki az eltűnt gyűrűről? – nézett körül szigorúan a bagoly.
Az állatok a fejüket rázták, ám ekkor félszegen előállt Bodza.
– Én tegnap elcsatangoltam, ezért nem változtam vissza szoborrá veletek együtt.
– Hogy tudtál a helyedről elmozdulni? – rivallt rá a fekete bagoly.
– Nem tudom, csak vitt a lábam – hajtotta le a fejét Bodza.
– Én sejtem! – emelte fel egyik szárnyát a szürke bagoly. – Jár ide egy kislány, aki nevet adott neki! Aki nevet kap, megerősödik. Ezért tudott elszaladni.
– Lehetséges – hagyta rá mogorván a fekete bagoly. – De most már azt mondd, megtudtál-e valamit odakint…

Berg Juditnak, a József Attila-díjas írónak, a Hisztimesék szerzőjének, Rumini és Alma megteremtőjének új könyvében… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Ecovit, Budapest, 2017
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638874375 · Illusztrálta: Nagy Kincső

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Kedves mese a budavári Mátyás-templomot díszítő kőállatokról és Emmáról, akinek a nagypapája a templom orgonistája, ezért gyakori vendég a templomban. Kedvence a Szentháromság-kápolnában lakó kőkutya, aki egy kőoroszlánnal együtt őrzi III. Béla király és a felesége, Anna királynő csontjait. Emma el is nevezi a kőkutyust Bodzának.

Egy este azonban vihar tör ki, az állatok megelevenednek, és reggelre, mikor ismét kővé változtak, eltűnt a templom tetején ülő holló csőréből a gyűrű, és egy másik torony tetején ülő szélkakas. Bodza kutya pedig nem változott vissza reggel, mint a többiek.

Izgalmas kalandok, melyek a gyűrű felkutatására irányulnak, és természetesen Emma és Bodza is találkoznak.

Nagyon tartalmas történet, miközben szórakoztat és izgulhatnak a gyerekek az események fordulatain, nagyon sok ismeretre is szert tesznek, szinte észrevétlenül. A rajzok is tetszettek, komoly és fontos kiegészítője a történetnek.
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/gyerekeknek_26.html

Hintafa>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Nagyon okos, szórakoztató és érdekes olvasmány. Muszáj lesz elkirándulnunk a helyszínre és felkeresni Bodza kutyát. Kölcsönpéldány volt, de kell egy saját.

13 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Hogy őszinte legyek, csalódott vagyok, mert nem erre számítottam.
Bár szeretem a kalandos, felfedezős meséket, ez a történet inkább untatott.
Kár érte.

Honey_Fly P>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Egy újabb olyan Berg Judit könyv ami ugyanúgy lekötötte a 4,5 évest, mint engem. Izgalmas, mozgalmas, szépen felépített történet. Szeretjük az írónő jellegzetes nyelvezetét, nagyon hamar magával ragadnak az események és közel érezzük magunkhoz a szereplőket. Észrevétlenül is bővíti helytörténeti ismereteinket, a gyerekem alig várja, hogy újra végiglátogassuk a könyvben feltűnő helyszíneket. Bejártuk már a Mátyás-templomot és a környékét, de most egész más szemmel fogja nézni a szobrokat és a festményeket, ebben biztos vagyok. A vízköpőket én személy szerint nagyon szeretem (https://snitt.hu/filmek/gargoyles), azt sem bántam volna, ha kicsit több szerep jut nekik és egy macska is beférhetett volna :). Az illusztrációk megint tökéletesen illenek a történethez színvilágukban és hangulatukban egyartánt. Köszönjük szépen a lehetőséget @katen és @szemüveges_süni!

1 hozzászólás
ziara>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Sajnos nekem ez nagyon nem jött be. Én nem bírom az ilyen könyveket, amiben bizonyos helyek, helyszínek, jelen esetben a Mátyás-templom és környéke köré szövődnek az események. Mindig túl direktnek hatnak, erőltetettnek. A kislány, Emma és Bodza szeretetteljes kapcsolata és a kakas miatt adtam ennyi pontot, mert azért voltak számomra szerethető részei is a történetnek, de alapvetően nem tetszett, és most még az illusztrációk sem dobták fel a könyvet.

6 hozzászólás
gab001>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Egy igazán fantáziadús mese a budavári Mátyás-templom kőállataival a főszerepben. Az események valóban a címben szereplő gyűrű körül forognak, de egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy miképpen. Megismerhetjük Emmát, a templom orgonistájának unokáját, aki szintén kiveszi a részét az eseményekből. Végig izgalmas, felnőtt fejjel is élvezhető történet. Egyedül az illusztráció nem tetszett eleinte, bár idővel megszoktam, s végül is illett a hangulathoz. Újabb példája, hogy az írónő írásaiban nem tudok csalódni.

>!
Ecovit, Budapest, 2017
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638874375 · Illusztrálta: Nagy Kincső
Navi P>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Aranyos történet volt hűséges kiskutyával, bátor kis kakassal, galád varjakkal és egy ellopott aranygyűrűvel. Bájos volt, de az illusztrációk nem az én világomba tartoztak. Az elején sajnos volt, amit csak nagyon sokadik pillanatra ismertem fel :(

Annamarie P>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Jól választott a kedves moly gyermekirodalmi zsűri.
Ott a helye a 10-ben.

1 hozzászólás
bagie P>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Ez nekem nem annyira jött be. Pedig szeretem, amikor konkrét, felfedezhető helyeken játszódnak a történetek, és Bodza kutya is nagyon kedves lett szívemnek, viszont valahogy az állatok kalandja nem indított meg bennem semmit, a fantáziaszülte spoiler történettel együtt sem. Az illusztrációk meg sajnos még annyira sem tetszettek…
Egyszer azért elballagok a helyszínre és bemegyek a Mátyás templomba talán szégyen, de még sosem jártam benn, és megsimogatom Bodza fejét, a hűségéért, barátságáért és segítőkészségéért..

3 hozzászólás
tschilla>!
Berg Judit: A holló gyűrűje

Egynek jó volt. Mást vártam, nem szórakoztatott túlzottan, de értékelem az ötletességét a könyvnek.


Népszerű idézetek

Kek P>!

– A bagolytanács összeült – huhogta egyikük, miközben mérgesen bámulta az ökröt. – Sajnos úgy tűnik, hogy egyetlen hetünk van visszaszerezni a gyűrűt.
– Ha egy hét múlva sem lesz meg, mindannyian élővé változunk, és végleg halandók leszünk – tette hozzá a másik.

31. oldal

Kek P>!

Fickót a nyomozókutyát egyenesen a kápolnába vezették, hogy szagmintát vegyen a helyről. Az okos, nyugodt farkaskutya egy darabig szimatolt, aztán izgatottan megindult, és egyenesen Emmához rohant. Ott boldog csaholással, mint aki jól végezte dolgát, megállt.

38. oldal

Kek P>!

– Te vagy a világ legaranyosabb kutyája – sóhajtott újra Emma. – Szelíd vagy és bohókás. Fehér, mint a bodzavirág.
Eltűnődött, aztán folytatta.
– Tudod mit? Elnevezlek Bodzának, és ha kimegyünk anyuval a rétre, mindig te fogsz eszembe jutni.

8. oldal

Kek P>!

– Unalmas lehet szobornak lenni – dünnyögte magában Puffancs, majd elszenderedett.

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok
Gábor Emese: Az álomvölgy rejtélye
Maria Mañeru: Tutankhamon átka
Varga Katalin: Én, te, ő
Bosnyák Viktória: A nagy szókincsrablás
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Farkas Róbert: Elugrottam a Plútóra, holnap jövök!
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül
Vlagyimir Ljovsin: Nullácska a tengeren
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány