Festett ​szivárvány 2 csillagozás

Béresi Csilla: Festett szivárvány

„Nem ​csupán a szivárvány jelentett többet önmagánál, de a fény és az égi fények is valami nem evilágit sugároztak mindig is magukból az ember számára” – állítja a névtelen szerző, akinek a szivárvány műtörténeti múltjából összeállított gyűjteményére az unokaöccse talált rá egy kukából előbányászott borítékban. Postai küldeményt olvasunk hát, amely egy szivárványról szóló esszé és egy napló kézzel írt, összekeveredett lapjaiból áll.
Az esszé a szivárvány – és mellette az égábrázolások – művészettörténetét tekinti át a középkortól a 19. század festészetéig a „futóbolond"szerző, aki ennek nyomán a neoplatonizmus hatását is felfedezni véli e képtípusnál. Naplójából kiderül, hogy valóban földönfutó, albérletből albérletbe költözik, miután elvesztette a lakását. A napló feljegyzéseket tartalmaz aktuális lakhelye, egy lakótelep életéről, lakói ellesett, kihallgatott mondatfoszlányaiból. Piaci évődések, átkok, pillanatképek újszülöttnek örvendő szülőkről és gyermeküket vesztett… (tovább)

>!
Atlantic Press, Budapest, 2017
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155693274

Enciklopédia 2


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
kkata76 P
Béresi Csilla: Festett szivárvány

Szerkezetében érdekes könyv: olyan mint a Murr kandúr életszemlélete Hoffmanntól. Két kézirat keveredett össze, egy művészettörténeti esszé, és egy napló részlete. Az előbbi teljes, az utóbbi hiányos. A két szöveget megkülönbözteti a betűtípuson túl az is, hogy látszólag semmi közük egymáshoz, de azért a figyelmes olvasó találhat összefüggéseket, bár nem reflektál egymásra a két szöveg olyan szinten, mint Hoffmann-nál. A szerkesztőnek szóló előszó is Hoffmannra emlékeztet, ebben kapunk magyarázatot a könyvecske kétfajta szövegére. (Amolyan found footage jellege lett így a dolognak).
Ezen túl viszont soványka, bár a képanyaga szép és jó minőségű, maga az esszé kissé csapongó, és bár vannak érdekes felvetései, sok újdonságot nem ad. A napló sok szempontból érdekesebb volt. A két szöveget végig valamiért külön kezeltem, bár próbáltam egymásra vonatkoztatni a kettőt, de egyértelmű utalásokon túl nem találtam összefüggést, így a szövegek együttese inkább zavaró volt, és úgy éreztem, mintha két különböző könyvet olvasnék párhuzamosan.


Népszerű idézetek

>!
kkata76 P

Szeptember elejét írunk; érdekes, a magyar nem azt mondja, éljük, hanem eleve írjuk. Mintha nem is lenne jelenünk.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jelen
>!
kkata76 P

Kis, tompa fájdalmat sokáig bír az ember, valósággal „eltársalog” a fájdalmával, domesztikálja, házi kedvencként tartja. A nagy, éktelen nagy, villámszerű fájdalom azonban bírhatatlan.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom
>!
kkata76 P

Éjjel kimentem a konyhába, mert megint nem tudtam aludni, hát egy nagytestű, mégis kecses rovar iszkolt el előlem a konyhakövön. Hosszú csápja áramvonalas folytatása volt a testének. Ösztönösen tudtam, hogy csótány, ami be is igazolódott, miután szakítottam öt percet a neten az azonosítására. Igen, az volt, hacsak nem Samsa az Átváltozás után szabadon, vagy maga a Sátán.

61. oldal

>!
kkata76 P

Memling Szent János oltára közvetlen kapcsolatot létesít a Jelenéseket vizionáló szent és az égi tűzijáték között. Komplett ufó ereszkedik alá, szivárványos, koncentrikus körökkel. Benne meglehetősen szorosan összezsúfolódva ülnek a vének.

15. oldal

2 hozzászólás
>!
kkata76 P

Ma reggel a piacra menet az útra figyelve lépkedtem, hogy el ne hasaljak. De már nem volt jeges az úttest, a jégnek csak nedves nyoma maradt meg. Mindenesetre a hókristályokra – avagy karfiolra – emlékeztető fraktálok alkották. Eltöprengtem, hogyan alakulhatott ki ez a ez a mintázat. Az eső nem rendeződik fraktálokba, vagy mégis?

37. oldal

>!
kkata76 P

A szivárvány valamiként mindig többet jelent önmagánál.

101. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Munkácsy Mihály: Emlékeim
Mednyánszky László: Mednyánszky László feljegyzései, 1877–1918
Kis János – Kőrössi P. József (szerk.): Időnk Eörsivel
Szentkuthy Miklós: Az alázat kalendáriuma
Czigány Ildikó: Vadvirágok
Polcz Alaine: Ideje az öregségnek
Lázár Ervin: Napló
Fekete István: Tíz szál gyertya
Polcz Alaine: Nem trappolok tovább
Holländer Margit: Lágerutazás