Biológia ​I. 5 csillagozás

Növénytan
Berend Mihály – Szerényi Gábor: Biológia I. Berend Mihály – Szerényi Gábor: Biológia I.

Ez a négykötetes tankönyvcsalád a biológiával komolyabban foglalkozóknak, érettségire, felvételire felkészülőknek készült, Bőséges ismeretanyaga és a kapcsolódó feladatgyűjtemény lehetővé teszi az eredményes felkészülést a tanulmányi versenyekre, érettségire, felvételire. Azokban az iskolákban, ahol a kerettantervi óraszámoknak megfelelően csak 3 évig tanulnak biológiát, az első és második kötet (természetesen megfelelően szelektált) anyagrészei együtt képezik a 10. évfolyam anyagát. A növénytani anyag egymás után következik, nem tagolódik szét, nem keveredik az állattani vagy embertani ismeretekkel. A növényszervezettan az evolúciós megjelenés sorrendjében, a rendszertani anyagban kapott helyet. A növényélettanban különleges hangsúlyt kaptak a csak növényekre jellemző életműködések.

>!
Műszaki, Budapest, 2011
150 oldal · ISBN: 9789631623866 · Illusztrálta: Renner Péterné, Szerényi Gábor, Kriska György, Lovas Béla, Váradi András
>!
Műszaki, Budapest, 2002
150 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631623866

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Emese_Szalai>!
Berend Mihály – Szerényi Gábor: Biológia I.

Biológia szigorlatra készültem ebből a könyvből. Nagyon jól lefedte, amit tudni kellett a növényekről (+ egy kis növényélettan kurzus kiegészítéssel). Az egyszikű-kétszikű növények rész még túl is van gondolva, feleennyi is bőven elég annak, aki mondjuk emelt biológia érettségit tesz. Az ábraanyag kitűnő: részletes rajzok, leírassal és magyarázattal. Csak ajánlani tudom, mint leendő biológia tanár ;)

Kiwi>!
Berend Mihály – Szerényi Gábor: Biológia I.

A legjobb biológia tankönyv, ami valaha a kezem ügyébe került.
Jó felépítésű, és részletes magyarázatot ad olyan témákban is, ahol a mozaik trió (10-11-12 és könyvek) csak elnagyoltan vázolja fel a dolgokat, így aki nem csak a túlélésre hajt biológiából, hanem még is akarja érteni hogy mi miért van, annak ez a könyv az igazi. Rengeteg kísérletet hoz fel példának, a könnyebb érthetőség kedvéért, és mindezt nagyon korrekten magyarázza el. Nincsenek olyan fogalmak magyarázat közben, amik még nem kerültek előtte szóba, így tényleg fokozatosan épül egymásra a tudás, nincs hiányérzet, hogy ezt mégis honnan kéne tudnom.
Kis hibája, hogy néhol ömlesztve van az információ, és ha az ember nem koncentrál normálisan, akkor 2-3 sornyi révület után azt veszi észre, hogy nem tudja merre van arccal, és újra el kell olvasni azt a pár sort.

Fogalmam sincs, miért nem ebből tanítanak inkább a mozaikos könyvek helyett. Lehet hogy emelt tankönyvnek számít, de legalább az érdeklődő gyerek megkapná a lehetőséget a dolgok megértésére, a nem érdeklődő meg maximum nem olvassa el. Úgy is tanár függő, hogy mit kér számon. Alap órán simán szelektálhat, de legalább a lehetőség meglenne. Vannak benne olyan részek, ami most már nem kell az érettségihez, pl a durván részletes rendszertan, de az is érdekes, plusz ugye át lehet ugrani.
Nagyon sajnálom, hogy nekünk anno nem ez volt, mert akkor talán nem éreztem volna az érettségi közben hogy… Ezt honnan a jó életből kellett volna megtanulnom? Mert rengeteg olyan kicsi érdekesség és megértéshez szükséges dolog van a könyvben ami a mozaikosban még csak említés szintjén sincs.
Nem tartom korrektnek, hogy ekkora szórás van a könyvek információ tartalma között, a számonkérés mégis ugyan az. Nem bántásból, de a tanár felelőssége lenne a jó könyv kiválasztása, mert azt még egy gyerek 15-6 évesen nem tudja magától megtenni, és sajnos ezzel megalapozza a későbbi vizsgák sikerességét vagy sikertelenségét. Aztán az is lehet, hogy meg van szabva, miből taníthatnak, fogalmam sincs. De akkor legalább szorgalmazzák a megvételét fakultatív módon a később emelt szinten tanulni vágyók számára. De ez pont olyan, mint a kémia fakultáción a Villányi könyv. Anélkül nem érdemes érettségit kezdeni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lénárd Gábor: Biológia 10.
Haraszty Árpád: Növényszervezettan és növényélettan
Jacob-Jäger-Ohmann: Botanikai kompendium
Bán Sándor: Biológia 10.
Baráth Kornél: Növényrendszertan gyakorlat
Szalai István: Növényélettan
Papp Mária: A növényi sejt
Nagy Mária – Perendy Mária – Fazekas György: Biológiai korrepetitor II.
Kincsek Irén: A növénytan alapjai
Csiszár Jolán – Gallé Ágnes – Horváth Ferenc – Kolbert Zsuzsanna – Pécsváradi Attila – Szabó Margit – Szepesi Ágnes – Tari Irma – Wodala Barnabás: Növényélettani gyakorlatok