Evolúciós ​pszichológia 22 csillagozás

Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

A mai pszichológia többféle módon keresi a megújulás lehetőségeit. Az evolúciós pszichológia az egyik legígéretesebb új szintézis. Bereczkei Tamás könyve ezen irányzat első magyar nyelvű szisztematikus feldolgozása: gazdag anyagot foglal össze az emberi viselkedésről. Ugyanakkor megőrzi az evolúciós pszichológia provokatív mondanivalóját, de úgy, hogy nem valamelyik doktriner irányzat hívévé szegődik. Számára a szintézis éppen a komplexitást jelenti. Hat részre tagolódik: Evolúciós pszichológia: egy új paradigma; Egyén és csoport; Párkapcsolatok; Szülői stratégiák; Elme; Kultúra. Több mint kétszáz ábra, valamint tucatnyi táblázat teszi szemléletesebbé a szövegben kifejtett mondandót.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris tankönyvek Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2003
542 oldal · ISBN: 963389476X

Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Video>!
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

Egyszerűen csak a legjobb és legfontosabb könyv, ha szeretnéd megérteni az emberi viselkedést. :)

2 hozzászólás
vargarockzsolt>!
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

Van akinek nem tetszik. Neki azt tudom ajánlani, csukja be a szemét bátran, úgy sokkal kényelmesebb.

4 hozzászólás
spinakker>!
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

Lehet, kissé elfogult vagyok, ugyanis volt szerencsém Bereczkei prof. úr előadásait hallgatni, amik nagyon tetszettek.
Nagyon jól elmagyarázza az ember működését, rengeteg példával élve, így folyamatosan csak bólogat az ember, hogy igen, valóban ezért viselkedünk így. Mondjuk az evolúciós megközelítés olyan erős, hogy szinte mindent meg lehet magyarázni vele, túl sok mindent (és persze determinisztikus is, ami nem jó hír azoknak, akik változtatni szeretnének valamin).

Morn>!
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

Tavaly már el kellett olvasni a felét, így szerencsére idei vizsgára nem sok maradt. Egyszerű nyelvezete van, érthető, vannak érdekes részei. Leginkább a fejlődés, szexualitás, párkeresős részek tetszettek, a kultúra és a nyelv kialakulása evo szempontból nekem kicsit meredek. (Kurkászási idő lerövidítése miatt kialakuló nyelv? Elég vicces.)
A profot sajnos nem ismerem, de mindig látom az intézetben. Kíváncsi lennék rá pedig, hogy hogy tanít (bár az idei evo órákra be se jártam, vagy ha igen, végigpofáztam vagy olvastam az egészet…). Sajnos a pszichológiának ez az ága nem igazán nekem való. De azért örülök neki, hogy így is négyest írtam, bár ez inkább a tanár érdeme, aki tesztes vizsgát készített. :)
Érdemes elolvasni, már csak más nézőpontok megismerése végett is.

kucmorgo>!
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

Egy újabb szakirodalom, amiben voltak nagyon jó részek. Csak a hozzá tartozó óra nem volt valami bravúros, mert a tanárunk nem valami jó előadó…

Akiba2 P>!
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

Jó. Pontosan azt adja, amit egy tudományos-ismeretterjesztő könyvtől az ember a témában vár. Az érdeklődők több „aha-élményre” is bizton számíthatnak.

fügemag>!
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia

Nagyon jó könyv a téma iránt érdeklődők számára. A téma az emberi természet…
Szakirodalom szintű, de a megértéséhez nem kell szakembernek lenni.


Népszerű idézetek

Lali P>!

Evolúciós nézőpontból az alkalmazkodás az élőlényeknek az a tulajdonsága, amely lehetővé teszi, hogy anatómiai struktúráikat, élettani folyamataikat és viselkedési mintázataikat genetikai rátermettségük (fitnessük) növelésére használják a fajtársakkal való vetélkedés során. A pszichológiai jelenségek adaptacionista megközelítése abból indul ki, hogy az ember olyan viselkedési hajlamokkal és képességekkel rendelkezik, amelyek a humán evolúció során jelentkező adaptációs problémákra adott válaszokként jöttek létre (Buss 2001, Plotkin 1997, Tooby és Cosmides 1989, 1992). A természeti környezet és még inkább a társas élettér bonyolult kihívásai olyan élettani és pszichológiai mechanizmusokra szelektáltak, amelyek sikeressé tették őseinket génjeik átadásában. Ennek megfelelően az emberi viselkedés számos formája azért jött létre, hogy betöltsön bizonyos funkciókat, amelyek előnyösek – vagy legalábbis előnyösek voltak – a túlélésre és a szaporodásra nézve (Symons 1992). Ezt a megközelítést alkalmazva az első látásra különböző jelenségek széles tartományát lehet egy egységes magyarázó keretben értelmezni, és ez az emberi természet sajátos és új típusú szemléletét hozza létre.

Hogy egy viszonylag egyszerű példát említsünk, a terhességi rosszullétről – amely, mint ismeretes, a táplálékaverzió, hányinger, hányás és más tünetek együttesét mutatja – korábban azt képzelték, hogy más, a terhességet megalapozó élettani folyamatok kísérő jelensége, egyszerű mellékterméke. Az utóbbi időben azonban olyan magyarázatok jelentek meg, amelyek új perspektívába helyezik ezt a jelenséget. Felvetik, hogy a terhességi rosszullét azért szelektálódott az emberi evolúció folyamán, hogy megvédje a magzatot a táplálékban található ártalmas anyagok mérgező hatásától (Profet 1992, Fessler 2002). Többek között a bakteriális lebontás miatt gyorsan romló húsok, egyes italok, mint kávé, bizonyos főzeléknövények (burgonya, bab stb.), és fűszernövények jelentik a fő veszélyforrást (1.5. ábra). A húsokban elszaporodó kórokozók és a növényekben található toxinok (teratogének) súlyosan károsíthatják a magzat normális fejlődését. Nem véletlen, hogy az anyai szervezet az első trimeszter második felében mutatja leginkább a rosszullét tüneteit, amikor a magzat szervtelepei kialakulnak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a terhes nő szervezete a szülést követő hetekben különösen sebezhető a kórokozók által, mert a magzat sikeres beágyazódása (azaz a kilökődés veszélyének csökkentése) miatt immunvédelme átmenetileg legyengül. Ebben az időszakban – tehát a terhesség első három hónapjában – az anya szagló- és ízérzékelő képessége drámai változáson megy keresztül. Szelektíve elkerüli az ártalmas táplálékfajtákat, amelyekkel szemben az élettani tolerancia küszöbértéke jelentősen csökken. Kellemetlennek, sőt visszataszítónak érez számos olyan ízt és szagot, amelyekkel korábban nem volt semmiféle problémája, Szaglása annyira kifinomul, hogy képes felismerni a természetes toxinok nagyon kis koncentrációját, amelyek hányingert váltanak ki.

Néhány vizsgálat arra mutat, hogy a terhesség alatti rosszullét valóban a magzat védelmének funkcióját látja el. Így például azt találták, hogy azok a terhes nők, akik különösen erős tüneteket élnek át, lényegesen kevesebb spontán vetélést és koraszülést mutatnak, mint azok, akik nem, vagy csak nagyon enyhe jeleit fedezték fel magukon a terhességi rosszullétnek (Profet 1992, Flaxman és Sherman 2000). Ugyanakkor a várandós anya védelmét szolgálja a táplálkozással kapcsolatos motivációk ellentétes előjelű változása: a megnövekedett éhség és egyes táplálékfajták „kívánása" (1.5. ábra). Úgy látszik, hogy a tej és tejtermékek megnövekedett fogyasztása alternatív fehérjeforrást biztosít a hús helyett, emellett pótolja az anyai szervezet kalcium veszteségét, amelyet a magzat csontozatának kifejlődése okoz. A terhes anyák különösen a gyümölcsök iránt mutatnak nagy étvágyat, ami valószínűleg a csökkenő kalóriabevitel ellensúlyozását szolgálja, azzal együtt, hogy a C-vitamin elősegíti a teratogénekkel szembeni immunvédelmet.

22-23. oldal

3 hozzászólás
Sylvanas_Windrunner>!

Az egyik vizsgálat pl. azt mutatta, hogy a földi mókusok (Spermophilus beldingi) gyakran adnak vészkiáltást a ragadozók feltűnésekor. A riasztás rendkívül költséges az altruista számára: a vizsgálatok azt mutatták, hogy a ragadozók által elejtett állatok mintegy fele vészjelzést adott le a támadás előtt. A veszteségek megtérülése miatt a vészjelzés elsősorban a közelben tartózkodó utódokra és közeli rokonokra irányul, akiknek így esélyük van a kotorékba történő gyors menekülésre.

46. oldal

Sylvanas_Windrunner>!

Nyilvánvaló, hogy az altruista érdeke az, hogy önzetlen viselkedésének kedvezményezettjei elsősorban a fiatal és jó fizikai kondícióban lévő egyedek közül kerüljenek ki, akik a jövőben nagy hatékonysággal tudják elterjeszteni az altruista génjeit.

46. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elaine Morgan: A nő származása
Gyuris Petra – Meskó Norbert (szerk.): Evolúciós pszichológia mesterfokon
Desmond Morris: A csupasz majom
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Matt Ridley: A sötét bábok királynője
Szathmáry Eörs – John Maynard Smith: A földi élet regénye
Csányi Vilmos – Kampis György – Mérő László – Pléh Csaba: Mindörökké evolúció
Dósa Zoltán: Biopóker
Jared Diamond: A harmadik csimpánz felemelkedése és bukása
Richard Dawkins: Az Ördög Káplánja