Mucsi ​Zoltán 11 csillagozás

Bérczes László beszélgetőkönyve
Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán

Hogyan lesz az abonyi melósok gyerekéből, egy szakmunkástanulóból vezető budapesti színész, országos hírű színházi előadások és tévésorozatok főszereplője? Milyen utakon és útvesztőkön kell keresztülvergődni ahhoz, hogy valaki azt csinálja, amit csinálni akar? Érzékeny és bizalmas beszélgetés életről, színészetről.

Kis színháztörténet, nagyszerű szereplőkkel, feltűnik Scherer Péter (Pepe), az elengedhetetlen társ, nagyszerű alkotók, Jancsó Miklós, Cseh Tamás.
Kis családtörténet ugyancsak nagyszerű szereposztással. Hogyan lehet apának lenni, ha örökösen próbákra és előadásokra jársz, mit jelent felelősnek lenni gyerekekért, elvállalt feladatokért? Mennyi munka megy bele egy szerepbe, hány próbálkozás, hány kudarc vezet egy autentikus szerepmegformáláshoz?
Aki felnyitja ezt a könyvet, nem pusztán egy beszélgetésbe, hanem egy sorsba lép. Egy férfi sorsába, egy színész sorsába, egy apa sorsába. Aki felnyitja ezt a könyvet, ajtót nyit a saját sorsára is.

>!
Európa, Budapest, 2020
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043026

Most olvassa 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

gabona>!
Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán

Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán Bérczes László beszélgetőkönyve

Ha Mucsi Zoltán és Bérczes László neve egy könyv kapcsán együtt szerepel, az nálam már nagyjából háromnegyed részben garancia arra, hogy valami jót, nekem minden bizonnyal tetszőt, s hogy tovább menjek: értékeset kapok. Már az előrendelés során felkeltette figyelmemet ez a kötet, plusz tudom, hogy az Európa – hazánk egyik legnívósabb kiadója – nem ad ki összecsapott, hányaveti, három betűvel jellemezhető műveket, s hogy Bérczes is beszélgetett már többekkel (Cseh Tamás, Törőcsik Mari, Szarvas József), szóval már látatlanban is nagyon az én könyvemnek éreztem. (Érdekes adalék, hogy nem más szerkesztette a csodálatos kiadványt, mint maga Háy János, az utószót pedig Beck Zoli vállalta magára. Lehet rossz ezek után egy ilyen alkotás? Aligha.)

Mucsit – szerintem velem együtt – legtöbben talán Tóth Jánosként ismerhetik a Munkaügyek című sorozatból, aztán persze a kissé hosszúra nyúlt, nekem már nagyon nem bejövős címszereplős sorozatból, esetleg még a Roncsfilmből (na, az mekkora már!) vagy Gyöngyössy Bence katasztrofális remake-jeiből (Egy bolond százat csinál, Egy szoknya, egy nadrág). Az a fajta rétegszínház, amiben ő évekig közreműködött (és ugye most is hasonlót csinál), sajnos nekem nem fekszik annyira, mint szeretném, de ahogy beszél róla (szenvedély, emberek! – másképp nem megy… na meg egy kis bekattanás), az példátlan és csodálatos, mindenképpen irigylésre méltó.

Nem csalódtam egy pillanatig sem és nagyon szerettem ezt a könyvet. (Magam is meglepődtem volna, ha nem így történik.) Egy másik, eddig ismeretlen művész érdekes és rendkívül tanulságos, sokszínű életútja, művészeti körképe tárult elém a lapokon, olvasás közben pedig sokszor kerülgettek a könnyek, basszus, pedig ez „csak” egy beszélgetőkönyv. Első blikkre. Aztán kiderül, hogy mégsem: Élet, Sors, Szenvedély… és még sorolhatnám. Köszönöm az élményt!

>!
Európa, Budapest, 2020
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043026
pytta>!
Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán

Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán Bérczes László beszélgetőkönyve

Tudtam volna még olvasni, ha kétszer ilyen hosszú is.
Gazdag betekintést ad a könyv Mucsi színházi pályafutásába, számomra az volt a legérdekesebb rész, főleg a szolnoki évek.
Amiről viszont kicsit többet olvastam volna, azok a filmszerepei (főleg a Jancsó-éra, hogy ő hogy élte meg azokat, milyenek voltak a forgatások, mi volt az elképzelés azokkal a filmekkel, mert szerintem azokat vagy imádja, vagy gyűlöli valaki), illetve a színészetével kapcsolatban, hogy hogyan látja saját magát (nem érzi-e beskatulyázva magát egy bizonyos „szerepbe”, mennyire szeretne ebből kitörni, vagy min változtatna, vagy ezt ő tudatosan így alakította).
Mindenesetre jó könyv volt, sokkal komolyabb, mint talán várni lehetne, de ugyanakkor könnyed (bár az irónia, önirónia, poénkodás nem biztos, hogy mindig egyértelműen átjön), gyorsan olvasható is.

>!
Európa, Budapest, 2020
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635043026
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

gabona>!

Vannak emberek, akikkel jó együtt lenni. Hallgatni őket vagy csak hallgatni velük a csendet.

175. oldal

Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán Bérczes László beszélgetőkönyve

gabona>!

Az alkotás elsősorban bizalmi kérdés. Tudhatod, hogy ha jégre mennél, a társad utánad nyúl, ha elsüllyednél, kiemel. A bizalom egymásrautaltság, akár az artistáknál. Ugrasz, mert tudod, hogy a másik el fog kapni.

260. oldal

Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán Bérczes László beszélgetőkönyve

gabona>!

(…) mert ha valamit csak te tudsz, és azt a magad dicsőségére akarod fordítani, ha valamit a többiek számára nem teszel értelmezhetővé, egyedül maradsz ezzel a mindentudó majomkodással. Mert nem attól vagy valaki, hogy tudsz valami olyat, amit más nem, hanem attól, hogy ezt a „más”-t át tudod adni, hogy érintetté tudod tenni a többieket, hogy beavatod őket, hogy adni tudsz – és úgy, hogy általa nem te, hanem ők gyarapodnak.

346. oldal

Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán Bérczes László beszélgetőkönyve


Hasonló könyvek címkék alapján

Singer Magdolna: Partitúra
Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó: Lizanka
Marton Mária: Az öröm ujjhegyén Csukás Istvánnal
Bodor Ádám: A börtön szaga
Szily Nóra – Molnár Ferenc: Caramel
László András – Buji Ferenc: Genesis
Tolnai Ottó: Költő disznózsírból
André Kostolany: Egy spekuláns bölcsessége
Odze György: Henrik
Baltavári Bea: Álomhatár