Cseh ​Tamás 47 csillagozás

Bérczes László beszélgetőkönyve
Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás

Húsz beszélgetés, amelyben Cseh Tamás, az előadóművész, évtizedek óta hűséges és karizmatikus kortársunk, elmeséli az életét. Mit csinált a tordasi kisgyerek az ötvenes években, hogyan történt meg az első fellépés a Kex együttes koncertjén, hogyan született meg az Indián ötlete… Ámulattal és élvezettel olvashatjuk a kalandokat, amik a rendszerváltás előtti idők kalandtalan állóvizében igenis megtörténtek, finom és érzékeny mesékben sorra felbukkannak további legendák, Jancsó Miklós és Viszockij, Bódy Gábor és Baksa János, és persze mindenekelőtt Bereményi Géza, az (alkotó)társ.

>!
Európa, Budapest, 2018
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058410
>!
Palatinus, Budapest, 2014
334 oldal · ISBN: 9789632741482
>!
Palatinus, Budapest, 2007
334 oldal · ISBN: 9789639651876

Enciklopédia 9


Kedvencelte 10

Most olvassa 6

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
jeges_varga
Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

„Pusztán a pontosság miatt”

Mélyen belém égett az a jelenet, ahogy hajnalban, a Krakkó felé robogó vonaton a barátom elnyúlik a vasúti kocsi bőrülésein, a fejébe húzott walkmannel félhangosan dúdol valamit Irénről, egy levélről, egy tanulmányi kirándulásról és a krakkói vonatról.

Elmúltam már húsz éves, amikor először hallottam valami Cseh Tamásról és Bereményi Gézáról. Ekkorra már legenda lett az egykori rajztanár és az ifjú írópalánta albérleti találkozása. Arról az ihletett pillanatról beszélek, amelyben megszületett először az Ócska cipő, majd a többi közös dal is. A krakkói vonatút után pedig hamarosan már én is magamban fújtam a nótákat. Otthon, buszon, úton-útfélen.

Ma pedig már 2009. augusztus 7. napja is történelmi időpont, amikor hírül adták, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Cseh Tamás. Bizony, akkor elment a „jobbik részünk”. Szinte kézzel foghatóan kevesebb lett nélküle a világ – fogalmazta meg feleségem a nagyharsányi művelődési ház előtt, ahol az Ördögkatlan Fesztivál szervezői és persze a katlanlátogatók ideiglenes zarándokhelyet alakítottak ki a rendezvény eltávozott fővédnökének az emlékére.

Cseh Tamás halála előtt két évvel leült egymással beszélgetni Bérczes László, a Bárka Színház egykori művészeti tanácsadója meg az énekes. Mint oly sokszor tették máskor is. Ebből a találkozásból azonban könyv született. Nem pusztán életrajz, hanem beszélgetőkönyv. Amelyben két barát múltba révedéséből vállaltan bomlik ki a legenda, mutatkozik meg az ember. A kötet pedig – túl azon, hogy részletes pályaképet nyújt – fotókkal illusztrált anekdotákat gyűjt egy csokorba Cseh Tamásról.

„Három hete derült ki, hogy rosszindulatú daganat van a tüdőmben, és holnap elkezdődik egy kemoterápiás kezelés.” Így kezdődik a könyv, amelynek húsz fejezete 2006. augusztus 26. és október 9. közötti beszélgetéseket tartalmaz, és egy 2007. június 8-i utóirattal zárul. Ez utóbbi évnek az októberében Cseh Tamás egy rádióinterjúban elmondta, hogy a könyv apropóját nem az adta, hogy diagnosztizálták a betegségét, ám annak ténye mégis csak alapvetően meghatározta a születendő mű alaphangulatát. Bevallása szerint éppen ezért lett ennyire őszinte a kötet.

A beszélgetés jelenének szomorú aktualitása után előkerülnek a tordasi gyermekkor, a pesti kamaszévek emlékképei, a rajztanárkodás, az albérletek sora, ahol megesett az a valószerűtlen egymásra találás Bereményi Gézával. Mert a legfontosabb történet mégis csak a dalok története. A történetekből megtudhatjuk, miért kellett külön-külön elkészíteni Jánossal (Másik) és Tamással a „Levél” hangfelvételét. Mikor és hogyan találkozott Tamás Évával. Miért nem döntött a kint maradás mellett a szerzőpáros, amikor Párizsban jártak. Miért került sor az emlékezetes hétéves közös alkotói szünetre. Szóba kerül az első fellépés a Kex együttes koncertjén, a bakonybéli indiánosdi ötlete. Megbeszélik azt is, kik voltak az Editek, esetleg Juditok. És még: művésztársak, barátok, ivócimborák, ikonná vált kortársak sokasága. Kész történelmi tablót kapunk, persze szigorúan Cseh Tamás emlékezetén átrostálva.

A beszélgetésbe belejátszanak a mindennapok eseményei, a cigarettáról leszokás kínzó küzdelme, az orvosságok adagolásának ütemszerűsége. Megvitatják, kinek miért fontos a könyv megszületése. És persze ebben a közös munkában élet és halál dolgait kerülgetik. Ekkor még reménykedik, hogy akár le is győzheti a kórt, de komolyan számol a halál lehetőségével is. A végső számadás őszinteségével néz szembe saját gyarlóságaival és sikereivel. Az elhangzott számos humoros és komoly történet jelentését utólag írja át a betegség.

A beszélgetést Bérczes László terelgeti, de ebben semmi mesterkéltséget nem lehet tetten érni. Ha Tamás egy kicsit előresietne, tovább beszélteti, ha túl sokat időz egy helyen, más irányba viszi a társalgást. Néha elkalandoznak a beszélgetők, megszakítják egymás gondolatmenetét, máskor meg visszatérnek oda, ahonnan elindultak. A kérdező épp csak annyira irányít, hogy végül kerek legyen a történet.

Egészen biztosan volt előre elképzelt váza ezeknek a csevegéseknek, Bérczes mégsem ragaszkodik görcsösen hozzá, mert annak a hitelesség látná kárát. Ahogy kérdez, érezni rajta, hogy jól ismerik egymást, és fontosak neki a válaszok. Olykor nem átall kegyetlennek tűnő kérdéseket is feltenni. Cseh Tamás pedig őszintén válaszol, a legjobb tudása szerint. Máskor viszont visszakérdez, és akkor Bérczesnek kell felelnie. Ezért is több a könyv a szokványos interjúköteteknél.

A könyv Cseh Tamás rajongói számára kötelező olvasmány, természetesen. De azoknak is érdekes, akik többet szeretnének megtudni a 60-as, 70-es és 80-as évekről. A kötettel szinte egy időben került forgalomba az Esszencia című album. Ennek dalait a szerzők közösen válogatták össze. S bár nem kapott rajta helyet valamennyi emlékezetes művük (ezerből nehéz is lenne), mégis a Cseh–Bereményi páros művészetének lényegét (esszencia) és sűrítményét (eszencia) mutatja be.

Ha meghallod énekelni, nem tudod kivonni magadat a hatása alól. Bár a dalok sajátos történelmi korban és meghatározott társadalmi közegben születtek, Cseh Tamás hiteles tudott maradni a rendszerváltás után is. Talán mert a dalok önmagukért jöttek létre. A sikerük hívta őket a színpadra. Mert arra vannak rendelve, hogy megszólaljanak: másokért, másokhoz szóljanak. Ez az őszinte szeretet árad belőlük. Ez ígéri az öröklétet számukra. Ezért történhet meg, még a kétezer-tízes évek legelején is, hogy egy újabb generáció fiataljai éneklik, idézik szavait, sorait.

Amíg élek, bennem marad a kép: sötét háttér előtt, gyér megvilágításban, egy mikrofon előtt áll Cseh Tamás, gitárral a kezében. Tekintete mintha nem is az övé volna. Az ember maga ugyanis csak eszköz: hangszer. „Amikor kiszalad belőled az ének, mintha nem is te lennél, aki csinálja.” „Amikor nemcsak énekelsz, de átlényegülsz, és énekessé válsz” – erre vágyik mindenki. Az utolsó nagyvárosi trubadúrnak ez sikerült. És akkor elmondhatjuk: az ember meghalt, de Cseh Tamás, az énekes örökké élni fog.

>!
Renkou
Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

Hú, régen voltam úgy könyvvel, hogy azért olvastam lassan, mert nem akartam, hogy vége legyen. Ez pont ilyen volt.
Cseh Tamás dalai alapból közel álltak hozzám, hiszen azokon nőttem fel, édesapám nagy rajongója volt. Autórádióban annak idején szinte kizárólag ő szólt. Olvasás közben tudtam meg, hogy apu is úgy „örökölte” a rajongását, mert nagymamám is imádta. Szóval erősen befolyásolt családból származom.
Mikor a dalszöveges könyvét olvastam, azon gondolkodtam végig, hogy mégis, milyen ember lehet az, aki ilyeneket énekel? Megkaptam rá a válaszomat. A könyv alapján olyan, akivel nagyon jóban lettem volna, ha hagyja.
Nagyon sokat hozzátett a dalokhoz, hogy már értem, ki volt ő és hogyan gondolkodott.

>!
zsoca8711
Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

Azért akartam elolvasni ezt a könyvet, hogy közelebb kerüljön hozzám Cseh Tamás. Eddig, pár dalát leszámitva, igazából nem éreztem, értettem.
A könyv elolvasása után annyival vagyok előrébb, hogy tudom, ő nem az én világom. Szerettem olvasni és élvezetes volt megismerni a személyiségét, megismerni, hogyan alakult ki ez az egész, hogy élt, alkotott. Tetszett. De kimondottan nagy hatással nem volt rám. Ám ez nem a könyv és nem Cseh Tamás hibája :)

ui.: „Testvérem” megszólitástól frászt tudok kapni, nagyon idegesitő :D

>!
kőgömb
Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

Minden sorát imádtam! Felolvastam a családnak és együtt sírtunk nevettünk rajta.

>!
óceán
Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

Személyes és természetes. élmény olvasni. aki szereti Cseh Tamást annak nagyon, aki alig ismeri annak meg azért.

>!
mamszi
Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

Időről időre olvasom a könyvet, hallgatom a cd-it; próbálom az űrt betölteni.
Közvetlen, emberi, lényeglátó, szívbemarkoló.


Népszerű idézetek

>!
ArkagyijSztavrogin

Teljességgel félreértettek: nekem nem a harmadik diploma kellett, én festőnövendék szerettem volna lenni. Inni, verekedni, Toulouse-Lautrec-módra tombolni, modellekkel kurválkodni, összeveszni a színeken a barátaimmal…

39. oldal (Palatinus, 2008)

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

Kapcsolódó szócikkek: Henri de Toulouse-Lautrec
>!
cassiesdream

Pontosabban kellene élni, nem ilyen slendriánul.

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

>!
Renkou

Az volt a mániám, ha ti jó tanítók lesztek, akkor jobb lesz a világ, mert akkor a ti diákjaitok is jobbak lesznek, és a világ szebb lesz, mert mindenki egy kicsit jobbat csinál maga körül.

175. oldal

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

Kapcsolódó szócikkek: optimizmus · tanítás · világ
>!
Gyöngyösi_Lilla

Egyszer csak sokan fognak szeretni, még olyanok is, akik eddig nem. És a dalokat is szeretni fogják.

354. oldal

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

>!
Renkou

A nő az élet egyik legszebb virága. A fiúk számára repülés, zuhanás, virágzás, rohadás, boldogság és jeges zuhany. Farkasverem, pusztaság, kincsesbánya. Ez mind és még jóval több.

244. oldal

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

Kapcsolódó szócikkek: nők
>!
Almost_Zed

[…] milliónyi öröm, fény, csillogás, szín kavalkád volt az egész. Az utazások, az éjszakai fények, a téli-nyári illatok, az erdők, ahol megbújsz, az utak, ahol átsuhansz Szombathelyről, Nyíregyházáról, Zentáról, Székelyudvarhelyről, az emberek, akik szórják rám a szeretetet… Ez azért megannyi szépség, és lényegét tekintve nem szenvedés, de jó mulatság, férfimunka. Mindig becsültem a férfimunkát, a jó mulatságot se vetettem meg. Azt kell mondjam, Uram vagy Szent Péter, nem tudom, kinél kell majd jelentkezni, én nagyon igyekeztem, hogy jót tegyek, és te engem ezért gazdagon megjutalmaztál. Ez kevés embernek adatik meg.

15. (Tulipán)

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

Kapcsolódó szócikkek: Nyíregyháza · Székelyudvarhely · Szombathely · Zenta
>!
Almost_Zed

Érdemes közel lenni a földhöz, nem elfelejteni, hogy te is része vagy annak. Ha lehajolsz, esetleg megszúr egy tövis, ha átmégy a patakon, vizes, iszapos leszel. Nem baj, élsz. Miért gondolják az emberek, hogy mindent betonnal kell leönteni és műanyaggal kibélelni?! Igen, kellenek a „vívmányok”, de hagyjuk már ezt a szegény földet lélegezni. Szeretek benne élni. Része lenni, ahogy mondtad. Nem az Indián a lényeg. Nem a gyöngyös ruha és a mokaszin a cél. Az csak az ösvény, amin idetalálunk, ide, földközelbe. Hanyatt fekszünk a fűben, szemünket reménykedve az égre emeljük, és úgy maradunk.

Utóirat (káprázat)

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

>!
Almost_Zed

Végül is az egész életemet a daloknak adtam, és nem azért, hogy karriert fussak be, hogy híres legyek, nem azért, hogy pénzt keressek, hiszen nem is kerestem. Igen, a hiúság létező dolog, és a hírt meg is adta nekem, de ő aztán igazán tudja, hogy nem arra ment ki ez az egész. A szándékaim nemesek voltak és cselekedtem is azért, hogy egy-egy dallal több legyen a világ, azért, hogy ez a kis zug, ez a tájék, az én hazám, ne gazosodjon el, igen, én ápolgattam, hozzá akartam járulni, hogy nemesedjek én is és az is, aki velem van, aki engem hallgat.

9. (Krisztina tér)

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

>!
Evi27

Légy ma gyerek és játssz megint velem!
Emlékezz, ahogy én emlékezek

Játsszuk azt, hogy félünk megint
Játsszuk azt, hogy játszunk megint

Hogy az idő nincs hályog alatt, hogy a tangó divat.

Légy ma gyerek és bújj függöny mögött
Lessünk meg azt, hogy
Díszbe öltözött anyánk Tóth úrral diskurál
Míg apánk a jövőnkről politizál
És minden kéz pohárra tapad, hisz a tangó divat!

Játsszuk újra el, hogy semmiről sem tudunk
Tegyünk újra úgy, hogy semmiről sem tudunk
Mások játszanak, s mi lessük függöny mögül
Míg a régi régi tangó hegedül
Játsszuk ma újra el, hogy mindenki másról beszél
Egy néhány hír foszlányt hoz fülünkbe a szél…<3

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve

>!
lvndl_a

A hamist utálom. Folyton téptem le magamról is az álcákat. Egész életemben annak akartam látszani, aki vagyok.

192. oldal

Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás Bérczes László beszélgetőkönyve


Hasonló könyvek címkék alapján

Csűrös Csilla: Megnyittatott…
Pentelényi László (szerk.): Az arcok iskolája
Farkas Zoltán – Kiss László: Outcast
Fodor Sándor: Cseh Tamás
Baltavári Bea: Álomhatár
Juhász Előd: Bernstein és Budapest
Várnai Péter: Beszélgetések Ligeti Györggyel
Nemes Nagy Ágnes: A gyufaskatulyától Prométheuszig
Matt Richards – Mark Langthorne: Bohém rapszódia
Szász Adrián: Rock & Road